De basisschool wordt bijna (nog niet helemaal) afgesloten en daarvan zal een jongen van (bijna) 10 jaar ook heel bewust zijn. Waar hij een aantal jaar geleden nog elke dag aan het been van mama en papa hing, is dat nu wel anders. Zo fietst hij zelf naar school, maakt zelf afspraken met vriendjes en weet hij steeds weer te verwoorden wat hij wil. Och, waar blijft de tijd? Zijn aankomende verjaardag staat in het teken van groei, maar wat geef je eigenlijk als cadeau aan een jongen van 10 jaar?

Direct naar de leukste cadeaus? Klik dan hier

Ontwikkelingsfase van een 10-jarige jongen

Wat gebeurt er eigenlijk qua ontwikkeling bij een jongen van 10? Goede vraag! We zullen je stap voor stap meenemen in deze boeiende en spraakmakende ontwikkelingsfase. 

Tijdens het elfde levensjaar van een jongen zien we vaak een versnelling in hun fysieke groei. Al zal je dat overigens niet in hun lengte zien; die laat nog even op zich wachten. Waarschijnlijk zullen geslachtskenmerken al wel langzamerhand een begin in verandering vormen. Dat zijn de eerste tekenen van puberteit. Je noemt deze leeftijd ook wel het begin van de ‘pre-puberteit’. Echter zijn er talloze factoren die invloed hebben op deze tekenen. Ze zullen dan ook sterk variëren van individu tot individu. 

Op het gebied van de sociaal-emotionele ontwikkeling zal je zien dat een jongen van tien steeds meer tijd met vrienden doorbrengt. Dit zal vermoedelijk het liefst via ‘gamen’ gaan, maar fysiek contact is nog niet uit den boze. In ieder geval leren ze belangrijke sociale vaardigheden uit te breiden. Denk aan samenwerken, conflictoplossing en het tonen van empathie. Gezien er veranderingen plaatsvinden waar de jongen nog niet klaar voor kan zijn, kunnen emoties in extreme vorm optreden. De jongen ervaart stress, opwinding, frustratie, angst en nog veel meer. Wees dan ook af en toe wat liever, om zo te laten merken dat je er voor hem bent. 

Veranderingen vinden namelijk ook plaats op cognitief vlak. Het geheugen van de jongen van 10 jaar zal steeds beter worden. Dat zal op den duur helpen bij schoolwerk en het onthouden van andere, relevante informatie. Hij ervan op de hoogte dat de wereld om zijn heen groter wordt en misschien wel verandert. Anderzijds zal hij terugvallen in oude gewoontes en kruipt hij zonder pardon weer bij zijn moeder op schoot. De jongen maakt constant een beslissing over zijn acties op basis van zijn omgeving. Er gebeurt erg veel om over na te denken!

Dont’s (type cadeaus dat je niet voor een 10-jarige jongen wil kopen)

Nu kunnen we honderduit spreken over type cadeau’s die fantastisch zijn voor een jongen van 10. Tegelijkertijd bestaat er daardoor ook een heel aantal cadeaus dat je liever achterwege laat. Een voorbeeld daarvan is iets dat op dit moment een trend is. Grote kans dat na een paar weken het cadeautje in de kast wordt gestopt, om er vervolgens niet meer uit te komen. Misschien is je jongen van 10 het er niet mee eens, maar it’s for the sake of his own good. Overigens moet het cadeau wel ‘leuk’ zijn. Dus, iets waar hij zijn rekenen kan oefenen, zal niet worden gewaardeerd. 

Wat is een geschikt budget voor deze leeftijd? 

Een jongen van 10 zal ongetwijfeld een aantal wensen hebben. Wensen die onredelijk duur zijn en wensen die 

 • Ouders/ verzorgers: €50,00 tot …
  De ene ouder is de andere niet en dus zal het te besteden bedrag aan een cadeau altijd anders zijn. Factoren als het aantal kinderen, inkomen en andere zaken zullen dit beïnvloeden. 
 • Directe familieleden (ooms, tantes, opa & oma): €20,00 tot €50,00
  Niet te gek, maar wel een bedrag dat een blijk van waardering voor een familielid laat zien. Afhankelijk van de relatie tussen jongen en familielid, zal het budget variëren. 
 • Buren/ kennissen: €10,00
  Een prima gemiddelde waar een leuk cadeautje voor kan worden aangeschaft. 
 • Vriendjes: €5,00
  Bij een verjaardagsfeestje hoort natuurlijk een leuk cadeau. Pokémonkaarten, een item dat hot and happening is en meer. 

Verdere tips 

Of we nog meer tips hebben om een geschikt cadeau voor een jongen van 10 jaar te selecteren? Jazeker, natuurlijk! De eerste tip die we je nog willen meegeven is om een cadeau zoals een cadeaubon te vermijden. Het komt toch altijd wat onpersoonlijk of gemakkelijk over. Mocht je er dan toch wel voor willen kiezen, ga dan voor iets waar hij ontzettend blij van wordt, zoals tegoed voor zijn favoriete spelletjes. Verder is het niet nodig om genderstereotype cadeaus te geven. Een voetbal is leuk, maar dat hij een jongen is, zegt niet dat hij daar dan ook meteen fan van is, nietwaar?

1. Lego

Lego? Ja, lego. Lego is eigenlijk een soort speelgoed dat voor ontzettend veel leeftijden geschikt is. Waar je voor jonge kinderen lego aanschaft waar ze echt mee kunnen spelen, koop je voor oudere kinderen lego dat als een soort pronkstuk op hun kamer staat te shinen. Denk bijvoorbeeld aan het Super Mario 64™-vraagtekenblok of de Star Wars Millennium Falcon. Met alleen al het bouwen van dit soort projecten kan je makkelijk uren bezig zijn, dus dat is een leuk vermaak voor een jongen van tien die even niet op een scherm mag zitten. Het is ook erg leuk om samen te bouwen, maar let wel op dat je niet met vier handen twee blokjes op elkaar wil zetten. Een zakje per persoonlijk lijkt ons een wat geschikter idee.

2. Boeken

Goed, waarschijnlijk is dit cadeau niet voor elke tienjarige geschikt. Sterker nog, we denken eigenlijk dat het voor bijna geen jongen van tien een ‘leuk’ cadeau is. Echter staat hij toch te pronken in deze lijst, omdat het ontzettend belangrijk is dat een jongen van deze leeftijd aan het lezen is. Het is goed voor zijn ontwikkeling op zoveel plakken, dat we er wel een essay vol over zouden kunnen schrijven. Maar goed, die moeite zullen we je besparen. Daarentegen willen we je aanmoedigen om, als er enige interesse is voor een boek, het aan te schaffen. Al is het een biografie van zijn favoriete idool, do it! Een paar regels zijn er al meer dan geen, is onze gedachte daarbij.

3. Sport items

Voor een een jongen van deze leeftijd is een verzameling sportartikelen een fantastisch cadeau. Met een voetbal, basketbalnet en doeltjes kan hij zijn favoriete sporten beoefenen, vrienden uitdagen voor een wedstrijdje en zijn vaardigheden verbeteren. Het cadeau stimuleert niet alleen fysieke activiteit en gezonde levensstijl, maar ook teamwork en sociale interactie. Je zal hem eveneens motiveren om iets vaker naar buiten te gaan, met name als het lekker weer is. Misschien hebben jullie in de buurt wel een fijn grasveldje waar de jongen en zijn vrienden hun gang kunnen zijn. Dat je ze op zo’n moment dan een paar euro meegeeft om wat lekkers te halen, zal al helemaal punten scoren.

4. Bestuurbare auto’s

Vrrooeeeeeeeeeeeem. Let’s goooooooooo. Spelen, uhh, rijden met de bestuurbare auto is leuk! Hij vliegt over het zelfgebouwde parcours heen en heeft stevige banden waar je u tegen zegt. Tja, dat zoonlief dít als verjaardagswens op zou geven, had natuurlijk niemand zien aankomen. Maar goed, op het internet zag hij dat (volwassen) idolen ook met zo’n ding door een braakliggend stuk land heen crosten, dus dan wil hij dat natuurlijk ook. Als je slim bent, vraag je de jongen meteen even bij wie hij het heeft gezien. Wellicht kan je dan wel dezelfde, dan wel niet een vergelijkbare bestuurbare auto aanschaffen. Eventjes zelf opzoek gaan zal overigens ook nooit kwaad kunnen. Het lijkt in ieder geval een gat in de markt te zijn, al die influencers, want zo kan je tenminste wél een cadeau aanschaffen waar de jongen van tien daadwerkelijk blij mee is.

5. Speelgoed drones

Een drone is absoluut een spannend cadeau voor een tienjarige jongen! Kies een drone die geschikt is voor beginners met eenvoudige bediening en ingebouwde veiligheidsfuncties. Denk bijvoorbeeld aan een drone met automatische hoogtebehoud en een stevige behuizing die tegen een stootje kan. Met zo’n cadeau kan hij zijn eigen luchtavonturen beleven en zijn pilootvaardigheden ontwikkelen! Neem dus, zoals je wel begrijpt, het woord ‘speelgoed’ hier niet te letterlijk. We bedoelen daarentegen dat je niet een droom van 2000 euro aanschaft, maar gewoon begint bij een instap cadeau. En, ook wel zo handig, schaf een drone alleen aan als je echt denkt dat hij er iets mee gaat doen.

6. Pokémon items

Pokemonkaarten maken een ware comeback en ook andere Pokemon-items zijn populairder dan ooit. Met nieuwe sets kaarten die regelmatig worden uitgebracht, zijn verzamelaars en spelers enthousiaster dan ooit tevoren. Naast die kaarten zijn merchandise zoals knuffels, kleding en accessoires ook erg in trek. De kleurrijke wereld van Pokemon blijft de verbeelding van kinderen en volwassenen wereldwijd prikkelen, waardoor het een tijdloze favoriet blijft in de wereld van verzamelaars. Laat de jarige tienjarige nou net óók een fan zijn van Pokémon. Alleen al met het simpelste pakje kaarten zal hij dolgelukkig zijn. Vraag je je af wat je precies moet kopen, kijk dan of je hem hier even naar kan vragen. Hij weet toch wel dat hij cadeautjes krijgt op zijn verjaardag, dus waarom zou je er geheimzinnig over doen?

7. Step

Met een stoere step kan hij samen met vrienden avonturen beleven en nieuwe tricks oefenen. Het is een geschenk dat zowel plezier als gezonde beweging stimuleert. In plaats van de fiets, pakt hij nu de step naar voetbaltraining. Super cool toch, al zal je hem dan ook moeten voorzien van zoiets als een voor- en achterlichtje, maar dat is bijzaak. Wat geen bijzaak is, is dat je ook zou kunnen kiezen voor de aanschaf van een elektrische step. Het is een hip vervoersmiddel en geeft toch een beetje body aan zijn wens voor een elektrische fiets. Een elektrische fiets die je hem niet geeft, omdat hij zelf ook gezonde benen heeft om mee te fietsen, bedoelen we dan. Ach, je komt er vast wel uit als je even onderzoekt welke opties er precies zijn en welke prijzen daarbij horen.

8. Buitenspeelgoed

Oók als tiener is het nog erg goed om buiten te spelen. Sterker nog, het is juist de tijd om dit te stimuleren, omdat het over een jaartje of twee al een stuk moeilijker gaat. Let hierbij goed op waar de jongen zich in interesseert. Vindt hij natuurfotografie erg leuk, kijk of je een camera kan aanschaffen. Het is dan niet per se ‘speelgoed’, maar waarschijnlijk vindt de jongen toch niet meer dat hij ‘speelt’. Daarentegen ‘chillt’ en ‘relaxt’ hij met zijn vrienden, of zoiets(?). Anyway, neem in dit geval het woord speelgoed niet te letterlijk, maar zorg dat je gewoon iets kiest waarmee je hem de mogelijkheid biedt om zijn luie **** naar buiten te verplaatsen (pardon our french).

9. Fiets

10 jaar, hmm. Dat betekent dat hij alweer een stuk groter is dan hij drie of zelfs twee jaar geleden was. Is het al tijd voor een nieuwe fiets? Ik denk het wel, hè.
Ja, ‘helaas’ groeit je zoon als kool en lijkt er geen eind aan dat groeien te komen. Moet je nagaan dat de meeste jongens van tien jaar nog niet eens in zijn groeispurt zitten. Groeispurt? Ja, deze zal er met een paar jaar aankomen. Het is daarom wellicht verstandig om een fiets, als je deze gaat kopen, op de groei te kopen. Zo voorkom je dat hij volgend jaar alweer een nieuwe nodig heeft. Wellicht kan de fiets zelfs nog mee tijdens die groeispurt en kan je je dan bij verjaardag op andere cadeaus richten. Want dat de jongen van tien, ook al zegt hij van niet, elke keer hetzelfde cadeau krijgt, is niet echt leuk.

10. Dartbord

Excelleert een Nederlander in een bepaalde sport, dan bestaat er een grote kans dat het een trend bij kinderen (en zelfs volwassenen) om hetzelfde te doen. Laten we nou toevallig weer een opmars in het darten zien. Na de Formule 1 lijkt het steeds populairder geworden, onder meer omdat influencers zich er actief mee bezighouden. Er bestaat dan ook een aanzienlijke kans dat darten steeds gewilder is bij jouw tienjarige zoon. Wat is dan een beter cadeau dan een dartbord? Het is een leuke activiteit met te doen met vrienden en het is daarbij zelfs mogelijk dat dezelfde vrienden het over tien jaar nog steeds doen. Wat ons betreft een cadeau dat zorgt voor sociale interacties bij de jongen, evenals veel plezier en een gezonde drang om steeds beter te worden.