Zo makkelijk is het nog niet, het vermaken van een 8-jarig meisje. Alle schermpjes zijn ontzettend interessant, maar gezien ze niet langer dan een uur per dag schermtijd heeft, wordt de rest van de dag ontzettend saai. Constant komt ze vragen wat ze moet doen, maar daar schieten jullie beide eigenlijk niet mee op. Haar verjaardag is dan ook de uitgelezen kans om een cadeau aan te schaffen waar ze komende tijd wel zoet mee is. Scheelt jou een hoop gezeur, scheelt haar een heleboel ‘verveeltijd’. Maar dan moet je wel weten wat je moet kopen, vandaar deze blog met de leukste cadeaus voor een meisje van 8 jaar. 

Direct naar de leukste cadeaus? Klik dan hier

Ontwikkelingsfase van een 8-jarig meisje

Een achtjarig meisje is zelfbewust, maar een achtjarig meisje kan zich ook laten zien als een kleine jokkebrok. Ze zijn nu meer bezig met hoe ze iets kunnen krijgen, dan wat de consequenties zijn als het op een oneerlijke manier gaat. Ontzettend interessant natuurlijk, maar vervelend voor alle volwassenen die met hen te maken hebben. En pas op, wanneer je het meisje hierop zou aanspreken, kan het zomaar zijn dat ze ineens ontzettend boos wordt en de schuld nog steeds verlegd. Waarom ze dat doet? Goede vraag. Het is waarschijnlijk gewoon een fase waar ze even doorheen gaat.

Aan de andere kant vinden er ook een hele hoop positieve ontwikkelingen plaats. Waaronder op het gebied van lichaamsbeweging. De meisjes  weten zich steeds soepeler te verplaatsen en hebben nog steeds energie voor tien. Hun energie kunnen ze echter wat beter verdelen. De oververhitte kleuter stopt nu op een punt om even tot adem te komen. Maar omdat het meisje nog zeker in ontwikkeling is, moet je deze beweging wel blijven stimuleren. Dus stel inderdaad maar een maximum in aan de schermtijd, stuur ze naar buiten met mooi weer en moedig ze aan om een sport uit te kiezen. Dat laatste vergt ook wel genoeg van je eigen tijd, maar geloof ons, het is de moeite waard. 

Op cognitief vlak zal het meisje met name bezig zijn met hele specifieke onderwerpen, waar maar al te graag informatie over wordt verzameld. Verder zal ze zich heel erg bezighouden met anderen, omdat ze nu op zo’n manier abstract kan denken, dat ze zichzelf vanaf een afstand in de wereld ziet. Hoe hoort ze erbij? Op welke manier verhoudt ze zich tot een ander, etc? Verder is het geheugen een stuk beter en kan er worden ingezet op het leren van strategieën. Tenminste, als dat gebeurt in een groepje met alleen maar meisjes, want jongens op deze leeftijd zijn niets minder dan ‘stom’. Over haar sociaal-emotionele ontwikkeling gesproken: vriendschappen bestaan, maar het eigen ‘ik’ is ook nog erg belangrijk. 

Dont’s (type cadeaus dat je niet voor een 8-jarig meisje wil kopen)

Zoals je misschien al begrijpt zijn niet alle cadeaus geschikt voor een 8-jarige. Je wil bijvoorbeeld niet de schermtijd bevorderen. Dus hoe leuk een Wii, oude tablet of Nintendo Switch ook is, het is niet verstandig. Het is ook niet zo verstandig om iets aan te schaffen wat niet geschikt is voor haar leeftijdscategorie. Daarmee doelen we niet zo zeer op echt hele irregulaire cadeaus, zoals een dure camera, maar meer op iets dat het kind te uitdagend vindt. Een Lego pakket is misschien wel leuk, maar niet als dit veel te lang duurt om te bouwen en er veel wordt gewerkt met kleine blokjes. Wel goed voor de concentratie en de fijne motoriek, maar wellicht even in de schappen laten tot ze een jaar of 11 is. 

Wat is een geschikt budget voor deze leeftijd? 

Hoewel we eigenlijk niet voor een ander willen bepalen hoe veel zij aan een cadeau zouden moeten uitgeven, kunnen we natuurlijk wel een indicatie geven. 

 • Ouders/ verzorgers: €50,00 tot …
  Haar kleuterfiets mag nu echt wel aan de kant voor een grotere fiets, haar kamer is wel toe aan een upgrade of ze wil al heel lang die ene zitzak. Het ‘grootste’ cadeau krijgt ze waarschijnlijk van haar ouders/ verzorgers. 
 • Directe familieleden (ooms, tantes, opa & oma): €10,00 tot €25,00
  Het ene familielid zal wat meer spenderen aan een cadeau van een nichtje/ kleindochter dan het andere familielid. Trek een mooie grens voor alle nichtjes/ kleindochters, dan krijgt iedereen gewoon hetzelfde. 
 • Buren/ kennissen: €10,00
  Met een budget van €10,00 kom jij zeker wel aan een leuk cadeautje voor het achtjarige meisje. 
 • Vriendinnetjes: €5,00
  Het unicorn-verjaardagsfeestje wordt nog vrolijker met kleine cadeautjes van al haar vriendinnetjes, voor wie een budget van €5,00 meer dan zat is. 

Verdere tips 

We eindigen met een aantal laatste tips, zodat jij het beste cadeau voor het 8-jarige meisje kan aanschaffen. Allereerst, vermijd cadeaus met te veel complexe regels of instructies, omdat ze het plezier van het spelen kunnen verminderen en het kind in verwarring kunnen brengen. Hoewel een 8-jarige al best goed de regels van een spel kan volgen, wil ze ook heel graag winnen. Er bestaat een grote kans dat ze dan vals speelt. Aan de andere kant is het een goed leermoment, waarbij ze inziet dat eerlijk spel alleen maar via regels bestaat.

1. Digitale camera

Als je je ouders de hele dag overal foto’s van ziet maken, is het aantrekkelijk om dat zelf ook te willen doen. En om te voorkomen dat je ouders straks niks meer hebben om een foto mee te maken, omdat jij het in je grijpgrage handjes hebt, is het voor je ouders een goed idee om een eigen camera voor jou aan te schaffen. Voor het 8-jarige meisje dus. Er bestaan tegenwoordig digitale camera’s die speciaal zijn gemaakt voor kinderen. Deze kunnen tegen een stootje, hebben leuke extra functies om de foto’s te bewerken en kosten geen klauwen met geld. We zien het als een win-winsituatie waar er geen fortuin hoeft te worden uitgegeven aan een peperdure camera, terwijl het 8-jarige meisje wel kan meedoen met wat papa en mama aan het doen zijn.

2. Bordspel

Een bordspel spelen is bij uitstek iets dat je wil doen op een leuke en gezellige middag. Het brengt de kinderen samen, bevordert strategisch denken en zorgt voor plezierige momenten vol uitdaging en interactie. Let wel even op dat alles eerlijk verloopt, want een groepje kinderen van 8 jaar kan ook ineens heel gefrustreerd worden. Zie het bordspel dan maar even als een manier om te leren met frustratie om te gaan (haha!). Er zijn tegenwoordig bordspellen voor verschillende leeftijden op de markt, dus kijk bij een onderzoek naar de bordspellen goed naar de aangeraden leeftijd. Het is wel de bedoeling dat het leuk blijft, niet alles hoeft immers een les te zijn.

3. DIY sieradenset

We kunnen ons nog wel herinneren dat er zo’n twintig jaar een rage van Scoubidou bestond. Met deze touwtjes maakte je sleutelhangers, armbandjes en nog zo veel meer. We konden ons urenlang vermaken met deze kleurige touwtjes en zien het voor ons dat jonge meisjes van een bepaalde leeftijd dit ook nog wel zien zitten. Vanaf een jaar of 8 is je motoriek namelijk al wel goed genoeg om je bezig te houden met bepaald priegelwerk. Omdat de scoubidou tegenwoordig wellicht niet meer zo populair is, is het een idee om het meisje een DIY sieradenset cadeau te doen. Je stimuleert haar creativiteit en zorgt er tegelijkertijd voor dat ze na wat oefening kan pronken met haar eigen sieraden. Leuk, toch?

4. Kinder make-up

Mirror mirror on the wall, who is the prettiest one of all? Nou, wat dacht je van een 8-jarig meisje dat zojuist haar eigen make-up heeft gedaan? Het is in dat soort gevallen super goed aan te raden om haar zichzelf te versieren met speciale make-up voor kinderen. Waarschijnlijk is dat wat goedkoper, maar het zal bovenal minder ‘gevaarlijk’ zijn om te gebruiken en het gaat er bovendien zo weer vanaf. Als ze er na een tijdje dan weer ‘klaar mee is’, dan zal je het met wat water (en zeep) zo weer kunnen verwijderen. In ieder geval is het een origineel cadeau waar je een meisje van 8 ongetwijfeld blij mee maakt. Laat je haar wel even weten dat ze zonder make-up óók heel mooi is?

5. Verkleedkleding

Ach, wat is het toch heerlijk om te bedenken dat je als kind urenlang kon spelen. Spelen met spelletjes en natuurlijk spelen met elkaar. Bij dat laatste is het natuurlijk super leuk als je kan inzetten op zogenoemd rollenspel. Het stimuleert de fantasie en als buitenstaander is het super leuk om te bekijken. Van een prinsessenpak tot en mooi politiepakje, de verkleedkleding is bij een goede speelsessie onmisbaar. Geef een meisje van 8 jaar daarom een leuk pakje voor haar verjaardag. Misschien viert ze ook wel verkleedfeestje (zoals Carnaval) op school, waar ze dit pak ook naar toe aan kan doen. Het is nooit verkeerd om haar te laten wanen in een bepaalde rol of bijvoorbeeld te laten ervaren wat voor werk papa en/ of mama nu eigenlijk doet.

6. Lego set

Lego is niet alleen voor jongens. Sterker nog, zullen we even stoppen met het plakken van gender op bepaald speelgoed? We mean, natuurlijk zullen uiteindelijk meer jongens met auto’s spelen dan meisjes, maar als een meisje dat ook graag wil, wie ben jij dan om haar tegen te houden? Hetzelfde geldt in veel gevallen bij Lego. Je mag dan wel een meer kleurrijke set hebben zoals Lego Friends, maar iets van Lego City kan je net zo goed cadeau doen aan een meisje van 8 jaar, mocht ze haar aandacht daar op gevestigd hebben. Hoe dan ook is Lego als cadeau nooit een slecht idee. Het stimuleert hoe dan ook de creativiteit van het 8-jarige meisje en ze heeft iets om zich volledig in te verliezen qua fantasieën en dergelijken.

7. Horloge / Smartwatch

Leren klokkijken is essentieel voor de ontwikkeling van het 8-jarige meisje. Het is goed om haar bewust te maken van het concept van tijd en dan al helemaal in het specifiek met zoiets als een klok. Dat ze een eigen horloge heeft, stimuleert haar misschien om te blijven oefenen met de wijzers en de bijbehorende tijd. In groep 3 is ze namelijk al begonnen met leren klokkijken, maar dat betekent absoluut niet dat het ineens heel makkelijk is. Om maar mee te gaan met de tijd, is een smartwatch als cadeau in dit geval een prima optie. Al zal je dan wel moeten blijven hameren dat ze niet alleen naar de digitale klok gaat kijken, omdat dat toevallig een stuk makkelijker is af te lezen dan een analoge klok. Ach, hoe dan ook is het een leuke accessoire en kan je ook nog bepaalde processen in de hersenen van het meisje stimuleren.

8. Skeelers

Jong geleerd is oud gedaan. Het is een uitspraak die niet voor niets geldt, want hoe jonger je begint met het beoefenen van een bepaalde sport, hoe groter de kans op succes is. Dat wij nu met onze 30 jaar oude botten nog op skeelers moeten gaan staan is waarschijnlijk niet het beste idee dat we kunnen hebben. Dat je een 8-jarig meisje een paar skeelers cadeau doet, is daarentegen dus wel een goed idee. Vergeet niet de benodigde bescherming aan het cadeau toe te voegen, om te voorkomen dat botten breken. Skeelers zijn wellicht een wat minder persoonlijk cadeau, maar het valt al jarenlang bij deze leeftijdscategorie in de smaak. Een beetje stimulans van papa en mama heeft ze wellicht wel nodig, al hoewel de weersomstandigheden ook een grote rol zullen spelen. Met regen gaan skeeleren is voor niemand aantrekkelijk, toch?

9. Leesboek

Lezen, lezen, lezen. Als het even kan, wil je een bepaalde ‘verslaving’ aan boeken alleen maar stimuleren. Het is misschien niet altijd sociaal wenselijk dat mevrouw altijd aan het lezen is, maar het is wel ontzettend belangrijk voor haar ontwikkeling. Niet alleen omdat ze dan niet naar een scherm kijkt, nee, ze haar hersenen worden ontzettend goed gestimuleerd. Je bent bezig met het vermogen van voorstellingen, met je geheugen, met redenatie, taal, waarneming, aandacht en het vermogen om te kunnen selecteren tussen hoofd- en bijzaken. Laat staan dat je het bijdraagt aan de kennis die je hebt en de fantasieën die je creëert. We kunnen niet vaak genoeg blijven hameren op het voordeel van lezen! En let op, voorlezen is op veel vlakken óók nog erg belangrijk, dus dat is ook nog een interessant punt voor ouders om op te letten.

10. Tablet

Een mobiele telefoon is op deze leeftijd misschien nog niets te veel van het goede. Tenminste, als je daarin een andere mening hebt, is dat absoluut je goed recht, al willen we wel het voordeel van een tablet ten opzichte van die telefoon aan je vermelden. Zo kan je op een tablet makkelijker educatieve spelletjes spelen en kan je op hetzelfde moment ook nog de gewenste apps, zoals TikTok e.d., downloaden. Als het meisje van 8 dan gaat buitenspelen of naar school gaat, hoef je niet bang te zijn dat ze op vrije momenten constant aan het scherm blijft gekluisterd. Wat ons betreft een goede eerste stap om met een ‘eigen scherm’ in contact te komen. Echter is het wel een van de cadeaus die in het duurdere prijsklassement valt en niet iedereen kan dat zomaar betalen.

Biboza Kindertablet

Bekijk de laagste prijs

bol.com
Kindertablet

Bekijk de laagste prijs

bol.com
AngelTech Kindertablet XL

Bekijk de laagste prijs

bol.com