Ei, ei, ei

En we zijn zo blij

Want … die is jarig

En dat vieren wij!

En … is niet zomaar jarig, ze is alweer zes jaar geworden. Misschien wel een grote meid in groep 2, of een klein meisje in groep 3: in ieder geval is haar verjaardag iets dat gevierd moet worden. Traktaties op school, traktaties op de sportclub en natuurlijk het grote verjaardagsfeest thuis, waar zij alleen maar mag ontvangen, in plaats van uitdelen. Om het verjaardagsfeest zo succesvol mogelijk te laten verlopen, presenteren wij in deze blog de leukste cadeaus voor een meisje van 6 jaar. Aan de hand van de informatie van haar ontwikkeling, zal het duidelijk zijn waarom deze cadeaus zo geschikt zijn. Wacht niet langer en begin gauw met lezen!

Direct naar de leukste cadeaus? Klik dan hier

Ontwikkelingsfase van een 6-jarig meisje

Een antwoord op de vraag ‘wat moet een zesjarige kunnen?’, dat geven wij niet. Puur en alleen omdat elke ontwikkeling anders verloopt en dus niet elke 6-jarige zich op eenzelfde punt bevindt. Daarentegen schrijven we over de gemiddelde ontwikkeling en zal je zaken lezen die je misschien herkent omdat ze dat al kan, of zaken die nog moeten komen.

Een meisje van zes heeft al een vrij goede motorische ontwikkeling. Ze heeft net geleerd haar eigen veters te strikken, bewegen is de main activity op een dag en evenwicht wordt steeds meer een ding. Verder zal ze nog steeds groeien, al worden de verschillen tussen kinderen steeds groter. Op cognitief vlak zijn er ook erg leuke veranderingen bezig. Zo worden abstracte begrippen, zoals tijd, steeds vatbaarder. Ze zal ineens de iPad kunnen besturen en je moet oppassen dat je zesjarige meid zich laat verzinken in haar ‘vrije tijd’, die ineens wel heel duidelijk aanwezig is. Mocht je dochter overigens al in groep 3 zitten, dan is het niet meer dan logisch dat ze eigenlijk best vermoeid kan raken na eens schooldag. Leren schrijven, rekenen en lezen is niet zomaar iets. Het kost veel capaciteit van de hersenen. Maar, omdat het lichaam zelf wel echt een energiebommetje is, lopen die energielevels niet altijd gelijk, wat doorgaans leidt tot een boel frustratie. 

Op sociaal-emotioneel vlak vindt er ook het een en ander plaats. De zesjarige spruit zal zich op den duur veel bewuster worden van regels. Niet alleen de inhoud daarvan, maar ook het ‘waarom’. Houd er dan ook rekening mee dat regels niet zonder pardon worden opgevolgd, maar dat er een uitleg aan vast zit. Om dan te zeggen: ‘omdat ik het zeg’, is dan weer een beetje flauw. Anyway, vriendjes en vriendinnetjes (zowel leeftijdsgenoten als volwassenen) worden steeds belangrijker, al zal je als ouder nog steeds wel een nummer één plek kunnen behouden. Informeer voor meer informatie bij bijvoorbeeld de leerkracht van je 6-jarige.

Dont’s (type cadeaus dat je niet voor een 6-jarig meisje wil kopen)

Een 6-jarige mag dan wel heel enthousiast van een boel dingen worden. Er is ook een aantal cadeaus dat je liever in de schappen van de winkel houdt. Een eigen telefoon is op deze leeftijd eigenlijk nog niet echt nodig. Het kan zo zijn dat je zelf een nieuwe koopt en de oude naar haar verschuift, maar wat heeft ze eraan? Op deze leeftijd is het belangrijk om het gebruik van technologie in evenwicht te houden en te zorgen voor meer hands-on en creatieve activiteiten. Verder zal je een goede overweging moeten maken met speelgoed dat veel geluid maakt. Want, hoewel interactief speelgoed leuk kan zijn, kunnen cadeaus die te veel lawaai maken zowel de ouders als het kind irriteren. Houd rekening met de omgeving waarin het kind speelt.

Wat is een geschikt budget voor deze leeftijd? 

Een kind van zes zal wellicht het idee kunnen hebben dat sommige dingen geld kosten, maar hoe veel en het verschil van euro’s tussen bepaalde cadeaus, zal haar niet opvallen. Neem het volgende budget over, of stel dit voor jezelf samen.

  • Ouders/ verzorgers: €30,00 tot … De vraag is niet ‘wat is je kind je waard?’, de vraag is eerder ‘welk realistisch budget kan en wil ik vrijmaken voor de zesde verjaardag van onze dochter?’.
  • Directe familieleden (oom & tante, opa & oma): €10,00 tot €30,00
    Waarschijnlijk zullen opa & oma een standaard budget hebben, het budget van verschillende ooms & tantes zal nog wat meer variëren. 
  • Buren/ kennissen: €5,00 – €20,00
    Beter een goede buur, dan een verre vriend. Wellicht heeft het meisje (en jullie) wel een enorm goede band met buren. Grote kans dat het budget dan wat hoger uitvalt.
  • Vriendjes/ vriendinnetjes: €5,00
    Prima om een verjaardagsfeestje uit te breiden met een cadeautjesronde.

Verdere tips 

We geven je nog een aantal laatste tips, zodat je exact weet naar wat voor cadeau je eigenlijk op zoek bent. De eerste tip: overweldig het kind niet met te veel cadeaus. Een paar goed doordachte cadeaus zijn vaak waardevoller dan een overvloed aan geschenken. Een tweede tip: probeer cadeaus te vermijden die gebaseerd zijn op geslachtsstereotypen, zoals alleen roze poppen of alleen blauw constructiespeelgoed. Elk kind heeft unieke interesses, dus het is goed om een brede variëteit aan cadeau-opties te overwegen. Het is niet zo dat een meisje sowieso iets van roze wil, hoewel ze zich nu waarschijnlijk wel echt als meisje identificeert.

1. Spullen van Frozen

Geen wonder dat een 6-jarig meisje haar eigen betoverende wereld van Frozen creëert! Het zijn ook zulke leuke films, daar kan je niet geen fan van zijn, toch? Mocht je spullen van Frozen cadeau geven, dan zorg je ervoor dat haar fantasie de werkelijkheid wordt. Ze heeft niet alleen een Elsa-jurk aan, nee, ze wordt de ijskoningin die het koninkrijk regeert met een glinsterende toverstaf in de hand. Haar Olaf-knuffel wordt haar trouwe metgezel op avontuurlijke reizen door het magische landschap van Arendelle. En, niet te vergeten, met een betoverende Anna-pop kan ze verhalen van moed en vriendschap tot leven brengen. Hoe dan ook zal je een 6-jarig meisje erg veel plezier doen met spullen van Frozen. Wel even checken of ze de films heeft gekeken, want anders spreekt een sneeuwpop als Olaf een stuk minder tot de verbeelding dan dat hij kan doen.

2. Verkleedkleren

Stel je voor dat je een 6-jarig meisje bent en je helemaal kunt opgaan in je verbeelding door je te verkleden. Dat klinkt toch fantastisch? Wel handig dat je dan de juiste verkleedkleding hebt, zodat je alles kan zijn wat je maar wilt: een prinses, een superheldin, een fee of zelfs een stoere piraat. Laat haar springen in een glinsterende jurk, een cape aantrekken of een prachtige tiara op haar hoofd zetten. Je zal zien dat je nog nooit zo’n blij kind hebt gezien. Al helemaal leuk wanneer ze meerdere setjes heeft en haar vriendinnen zich óók in deze kleding kunnen hijsen. Speelmiddagen worden naar een volgend level getild en je zal meer plezier van boven horen komen dan eerst.

3. Rugtas

In de rugtas van de 6-jarige meid verdwijnen dagelijks een appel, een broodtrommel, een drinkbeker, briefjes vóór school en knutselwerken ván school. Is het niet tijd voor een nieuwe tas, horen we je denken? Denk het wel, hè. De huidige is namelijk erg versleten en kan wel een upgrade gebruiken. Met een nieuwe, stevige tas kan ze al haar spulletjes veilig meenemen naar school en haar avonturen buiten beleven. Een frisse start aan het nieuwe schooljaar of een nieuwe schooldag met een nieuwe tas zal zorgen dat ze klaar is om nieuwe herinneringen te maken. Een prima cadeau dus, al helemaal als je bijvoorbeeld en wat lager budget hebt.

4. Leesboeken

Lezen is essentieel voor de ontwikkeling van een 6-jarige, omdat het haar woordenschat vergroot, taalbegrip verbetert en creativiteit stimuleert. Het helpt haar om de wereld om zich heen beter te begrijpen en nieuwe ideeën op te doen. Een leesboek is daarom bij uitstek hét cadeau dat je wil geven aan dit meisje. Maar naast deze boeken, aangezien haar eigen lezen nog niet echt vlot verloopt op deze leeftijd, is het misschien beter om te kijken naar voorleesboeken. Voorlezen heeft zo ook een aantal specifieke voordelen. Denk aan het versterken van de band tussen ouder en kind, het ontwikkelen van luistervaardigheden en het stimuleren van de verbeelding. Het helpt eveneens bij het opbouwen van concentratie en het bevorderen van empathie door het verkennen van personages en verhalen. Zowel lezen als voorlezen vormen de basis voor een sterke ontwikkeling. Op inzetten dus!

5. Unicorn spullen

Een eenhoorn is een mythisch dier dat wordt afgebeeld als een paard met één hoorn op zijn voorhoofd. In legendes en verhalen wordt de eenhoorn vaak beschreven als een symbool van zuiverheid, magie en kracht. Het is een geliefd figuur in verschillende culturen en wordt vaak geassocieerd met kleurrijke en fantasierijke afbeeldingen. Echter is een unicorn heel wat anders. Althans, een unicorn verwijst naar het schattige diertje, met inderdaad één hoorn op zijn voorhoofd, maar ook met heel veel regenboogkleuren en een vriendelijk karakter. We gebruiken het woord ‘unicorn’ in onze cultuur dus niet als vertaling, maar als een losstaand woord van wat de eenhoorn eigenlijk is. Hoe dan ook bestaan er tegenwoordig heel veel spullen met unicorns. Koop je dit voor de 6-jarige meid, dan zal je hoe dan ook succes boeken in de mate hoe leuk deze meid het cadeau vindt.

6. Make-up sets voor kids

Hand in hand, oog in oog, alle kleuren van de regenboog.’ En dat is precies hoe het gezicht (alle kleuren van de regenboog) van jouw 6-jarige meid eruit ziet als je haar een pallet voor kleuren oogschaduw geeft. Is toch hartstikke prachtig? Dus wat ons betreft ook iets dat je wil aanmoedigen. Zolang het maar niet uit jouw eigen dure Jeffrey Star-palet komt, want daar is het poeder net wat te kostbaar voor. De oplossing, om te voorkomen dat ze toch die poedertjes vindt, is een eigen make-up set, die speciaal voor kinderen is gemaakt. Waarschijnlijk is het gevuld met alle kleuren van de regenboog, maakt het niet uit als er iets stuk gaat en kan de meid er toch heel veel plezier van hebben. Een prachtig cadeau voor een al prachtig meisje, dat zich nóg mooier zal voelen.

7. Poppenhuis

Met een poppenhuis kan een 6-jarig meisje eigen verhalen bedenken en naspelen, terwijl ze haar fantasie en sociale vaardigheden ontwikkelt. Het huis biedt talloze mogelijkheden voor creatief spel en het inrichten van verschillende kamers met meubels en accessoires. Het is een tijdloos speelgoed dat haar urenlang plezier zal bezorgen en haar verbeeldingskracht zal stimuleren. In die zin is het een cadeau dat je aanschaft voor de komende jaren. Het zal niet het item zijn waar ze elke dag meespeelt, maar wel een item dat ze steeds weer herontdekt en dus voor langere tijd populair blijft. Het is zelfs een item dat ze misschien wel haar hele leven bewaart en doorgeeft aan haar kinderen, wanneer zij uiteindelijk is opgegroeid tot een volwassen vrouw.

8. K3-spullen

Ja, je las het goed. Bij punt 6 startten we inderdaad met een stukje songtekst van een liedje van K3. En dat deden we natuurlijk niet zomaar, nee, er bestaat een grote kans dat jouw 6-jarige verknocht is op deze meiden. Dus, wat is er dan leuker om iets van K3 voor de verjaardag van deze meid te knopen. Van knuffels en poppen tot kleding en accessoires, er is altijd wel iets leuks te vinden. Met haar nieuwe K3-spullen kan ze zich helemaal onderdompelen in de wereld van Hanne, Marthe en Julia en haar favoriete nummers en avonturen naspelen. Of het nu gaat om een kleurrijk kostuum voor een verkleedfeestje of een zachte knuffel om mee te slapen, K3 spullen zorgen voor vrolijkheid en plezier bij jonge fans, zoals deze meid.

9. Playmobil

Playmobil is een populaire speelgoedlijn met diverse thema’s en figuren, zoals ridders, piraten, boerderijen en moderne settings. Het staat bekend om zijn gedetailleerde speelsets en fantasierijke speelmogelijkheden. Vanaf ongeveer 4 jaar wordt het aangeraden om dit cadeau te doen. Omdat er zoveel verschillende sets zijn en het altijd wel leuk blijft om mee te spelen, zie je dat kinderren er jaren later nog steeds plezier van beleven. Het is dan ook helemaal niet gek dat je een meisje van 6 wat Playmobil cadeau doet. En als je dan toch bezig bent, check even wat voor Playmobil ze al heeft. Niet alleen om te voorkomen dat je dubbele aankopen doet, maar ook om te kijken welke set het meest geliefd is.

10. Spelletjes

Voor een meisje van 6 jaar zijn er tal van leuke spelletjes die perfect zijn als cadeau. Denk aan bijvoorbeeld al aan een bordspel zoals Memory. Ze traint hiermee haar geheugen en kan waarschijnlijk met haar medespelers een tijd lang zoet zijn. Het leuke daarvan is, is dat dit soort spellen bijvoorbeeld ook in een Frozen of K3-variant komen. Helemaal passend bij de voorgaande cadeau ideeën, dachten we zo! Maar goed, een knutselset is ook geweldig, omdat ze haar creativiteit zal stimuleren en haar urenlang bezighoudt met het maken van mooie kunstwerken. Verder zijn er ook spelletjes, zoals Twister, die actief spel en beweging bevorderen. Heb je een bewegelijk kind (waarschijnlijk is het antwoord ja) dan raden we aan om meer richting die kant op te gaan.

Beverbende Kaartspel

Bekijk de laagste prijs

bol.com
Dobble Classic – Kaartspel

Bekijk de laagste prijs

bol.com
Halli Galli Actiespel

Bekijk de laagste prijs

bol.com