Piekeren, verlegen moment, schreeuwen, schelden, opstandig zijn, zwijgen, erg op zichzelf zijn. Het is ons allemaal maar wat, zo’n 14-jarige in huis. Hoewel lang niet alle veertienjarige jongens zo zijn, zullen meer dan een aantal beschrijvingen zeker wel bekend voorkomen. Wees gerust, bij de meeste jongens is het ‘maar’ een fase. Wel een fase die redelijk lang kan aanhouden, maar eentje die ook weer zal eindigen. In ieder geval zal de jongen deze leeftijd eerst moeten behalen. Van 6 naar 10 naar nu al bijna veertien jaar, is de jongen hier sneller dan je ooit had gedacht. Over die leeftijd gesproken, hoe zit dat eigenlijk met zijn verjaardag? En wat geef je een jongen van 14 eigenlijk voor zijn verjaardag?

Direct naar de leukste cadeaus? Klik dan hier

Ontwikkelingsfase van een 14-jarige jongen

Een ouder ziet eigenlijk het liefste dat het goed met zijn of haar zoon gaat. Helaas is 14 jaar een leeftijd waarop dat best moeilijk kan zijn. De jongen kan best wel met zichzelf in de knoop zitten, op verschillende vlakken. Zo vindt er op lichamelijk vlak nog steeds een hoop veranderingen plaats. En, als deze veranderingen niet plaatsvinden, brengt dat óók veel onzekerheid met zich mee. Ze gaan zichzelf vergleijkehn met leeftijdsgenoten, kijken op naar ouderen en maken ruzie met anderen, jou én zichzelf.

De leukste veranderingen vinden daarmee misschien wel op cognitief vlak plaats. Het leren gaat steeds beter, er wordt nagedacht over complexe concepten en zelfreflectie gaat steeds beter. Abstract denken is zeker een ding, al is alles dat met school te maken heeft doorgaans nog steeds stom of saai. Dat maakt dat die druk van school ook toeneemt. Tegelijkertijd leert de jongen dan weer wel omgaan met meer verantwoordelijkheden en een intensiever huiswerk regime. En dat terwijl het ook een tijd is waarin de eerste seireuze romantische gevoelens en releaties kunnen ontstaan. Al die extra lagen van complexiteit en emotie, poeh, wat heeft de jongen het toch zwaar. 

De, misschien wel, lange lummel is inmiddels ineens een stuk langer geworden. Wellicht is die groei wel heel snel gegaan, waardoor hij nu tegen wat problemen aanloopt. Problemen als groeipijnen of een onhandige motoriek, omdat het lichaam zich aanpast aan zijn nieuwe proporties. Grappig om te zien, wat minder grappig om mee te maken. Want wat grappig is, is vaker onduidelijk dan helder voor buitenstaanders. Op sociaal-emotioneel gebied is de zoektocht naar eigen identiteit cruciaal. Het resultaat? Waar hij gisteren nog helemaal dubbel lag om een filmpje, kan hij het vandaag niet meer uitstaan. Dat kan bijvoorbeeld het resultaat zijn van vrienden die er negatief op reageerden. Vriendschappen en groepsdynamiek worden steeds belangrijker, waarbij de meningen en percepties van leeftijdsgenoten vaak zwaarder wegen dan die van volwassenen. 

Dont’s (type cadeaus dat je niet voor een 14-jarige jongen wil kopen)

Als je iets juist wel wil aanschaffen, bestaan er ook dingen die je juist niet wil aanschaffen voor een 14-jarige jongen. Zo zijn gepersonaliseerde items met zijn eigen naam erop waarschijnlijk niet ‘het’, wanneer je op zoek gaat naar een geschikt cadeau. Eveneens goedkope gadgets zullen zijn wensen niet meer zijn. Daarentegen hebben ze wel de leeftijd gekregen dat ze verantwoordelijk met spullen om kunnen gaan. Hij wil die drone van x aantal euro’s? Prima, maar als het kapot is krijgt hij geen nieuwe meer. Het geld groeit papa en mama namelijk niet op de rug, om maar een voorbeeld te noemen. 

Wat is een geschikt budget voor deze leeftijd? 

Afhankelijk van verschillende factoren als inkomen en hoeveelheid van andere kinderen, zal het budget tussen personen verschillen. Toch geven we een richtlijn voor een budget voor een cadeau, waarmee je je 14-jarige jongen kan verrassen. 

 • Ouders/ verzorgers: €50,00 tot …
  Wellicht is het tijd voor een nieuwe telefoon, dan zal het cadeau wat duurder zijn. Anderzijds kan je hem wellicht verblijden met iets zoals een nieuwe sportset of een tas voor school (die hufterproof is).
 • Directe familieleden (ooms, tantes, opa & oma): €10,00 tot €50,00
  De ene tante is de andere niet, hetzelfde geldt voor opa & oma. Grote kans dat de budgetten voor de familieleden verschillen, vandaar het grote gat van veertig euro.
 • Buren/ kennissen: €10,00 tot €20,00
  Liever een goede buur dan een verre vriend. En zo geldt ook op alle verjaardagen die er worden gevierd, al betekent dat niet dat er een fortuin moet worden uitgegeven aan een cadeau.
 • Vrienden: €5,00 tot €10,00
  Wellicht komt de bijdrage van een cadeau wel uit eigen broekzak. Een bedrag tussen de vijf en tien euro is dan heel erg schappelijk. 

Verdere tips 

We geven je graag nog een aantal laatste tips om een jongen van veertien jaar een verjaardag van zijn leven te geven. Allereerst is het goed om goed te luisteren naar zijn wensen, zonder direct oordelend te reageren. Verder is het belangrijk om toch bepaalde grenzen te stellen en duidelijk te maken dat er verwachtingen zijn. Consistentie is niet zijn favoriet, maar wel nodig om een veilig kader te stellen (de halve vriendengroep dronken in de sloot is absoluut niet de bedoeling). Als laatste is het goed om oprechte interesse te tonen, zodat je qua cadeau iets kan aanschaffen wat hij echt graag wil. Je bouwt dan direct een sterke band op.

1. Draadloze oordopjes

Och wat heerlijk om de deur uit te gaan, je oortjes in te doen, op de fiets te stappen en je ding te doen. Overigens wel zo handig dat je sinds kort eigenaar bent van een paar draadloze oordopjes, want al dat geklier met het draad van normale oordopjes is toch zo vervelend. Hoe kan het dat die dingen ál-tijd in de knoop raken, al doe je nog zo je best? Alsof er een vloek op die dingen heerst en je die er op geen enkele manier van weg krijgt. Nou ja, that’s life zullen we maar zeggen. Als je je er zo erg aan irriteert, kan je namelijk ook een set draadloze oordopjes kopen. En als je nou slim bent, want als veertienjarige heb je vast niet zoveel geld op de bank, vraag je dit item voor je verjaardag. De technologie wordt elke dag beter en inmiddels zijn er talloze aanbieders van deze oortjes. Wacht niet te lang en beloon je zelf met een knap staaltje oordopjes.

2. Rugtas

Een feestje hier, een schooldag daar, een voetbalwedstrijd verderop en een uitje naar de andere kant van het land. Het zijn situaties waarbij je eigenlijk overal een (rug)tas voor nodig hebt. Dat de jongeman van veertien, die al deze activiteiten uitvoert, een goede rugtas zou moeten hebben, is een feit. En dan doelen we natuurlijk niet op een rugtas die groot, log en ‘lelijk’ is. We doelen op een rugtas zoals je die hieronder op het plaatje ziet. Eentje waarvoor hij zich niet schaamt en welke hij met liefde wil dragen naar elke plek waar hij heen moet. Althans, ‘met liefde dragen’ zal het wel niet worden, maar in ieder geval zonder dat hij er erg in heeft. Schaf ‘m vandaag nog aan en geef hem het cadeau waarvan hij niet wist dat hij het nodig zou hebben.

3. Gamingmuis

Ken je die mooie computermuis van Apple? Ja? Dan weet je dat deze er prachtig uitziet, maar misschien qua ergonomie nog het een en ander achterlaat. Gebruik je de muis lang en intensief, dan kan het zo zijn dat je last krijgt van je handen. Niet dat dat per definitie zo is, but you get the point, right? In ieder geval wil je voor een jongen die graag gamet, een goede gamingmuis aanschaffen. Zo’n muis heeft vaak meerdere knopjes die in te stellen zijn als sneltoetsen en ligt fijn in de hand. Of nou ja, hij ligt er eigenlijk onder, maar dat even terzijde. Mocht je geen idee hebben waar je precies naar moet kijken, kies er dan gerust even uit van onderstaande lijst. Dit zal je zeker ten goede doen.

4. Headset

Hoe leuk en interessant het ook is om naar alles te luisteren wat de vrienden van de jongen van veertien te vertellen hebben, op een gegeven moment wordt het toch wat vervelend. Want ja, maakt het je nou echt uit dat ze voor de zestiende keer deze week een Victory Royal hebben gehaald? Precies, dacht het niet. Een headset is een mooi item om te voorkomen dat je de hele middag vier extra stemmen vanuit de woonkamer/ slaapkamer hoort. Echter is zo’n headset niet alleen fijn voor de omstanders, nee, het is ook een leuk cadeau voor de jongeman zelf. Je geeft hem namelijk de mogelijkheid om veel beter te horen waar bepaalde geluiden in een game vandaan komen. Hij kan er beter op anticiperen, hij heeft misschien wel een beter kans om te winnen en iedereen is blij. Een echte win-winsituatie, zoals dat zo hoort te zijn.

5. Bluetooth speaker

Wat een uitvinding is die ‘blauwe tand’ toch ook. Zonder al te veel moeite kan je talloze apparaten met elkaar connecten. Denk aan een telefoon met een paar draadloze oordopjes of een laptop met een koptelefoon. Een ander apparaat wat je met bluetooth kan connecten is een speaker. Een speaker is een soort klein muziekdoosje waar je dus je favoriete muziek/ podcast/ ander geluid op kan afspelen. Eerder zag je zo’n ding eigenlijk alleen op feestjes, maar tegenwoordig wordt er ook op dagelijkse basis veel gebruik van gemaakt. Denk aan een speaker op kantoor en ook eentje voor tijdens het chillen. Dat tweede is natuurlijk wat meer relatable voor een jongen van veertien. Maar goed, een speaker dus. Een simpel apparaat met een beste functie, dus.

6. Drone

Zoef, daar gaat een drone door de lucht. Nu hij zijn favoriete youtubers ook regelmatig met zo’n ding heeft gezien, wil de jongen van veertien er eigenlijk zelf ook wel een. Gelukkig bestaat een drone al langer dan vandaag en zijn er meerdere instapmodellen op de markt. Deze zijn relatief makkelijk te besturen en ook niet al te duur. Het zorgt ervoor dat de jongen zijn creativiteit kwijt kan met hetgeen dat hij filmt. Bovendien zal het vliegen met vrienden gewoon erg vermakelijk zijn. Een prima aanschaf of op den duur nog ‘mee te spelen’. Je weet wel, datgeen wat hij vroeger ook altijd deed. Al hoewel hij zich vroeger nog iets beter kon vermaken. Hoe dan ook is het leuk speelgoed wat hem zeker even buiten houdt. Let wel dat je tegenwoordig niet meer overal met een drone mag vliegen. Controleer dus voorafgaand aan de aanschaf of dat wel bij hem in de buurt mag. Anders heeft hij er nog steeds niks aan.

7. Gamestoel

Wanneer een jongen veertien wordt, bevindt hij zich waarschijnlijk in de puberteit. In die puberteit zal op den duur een groeispurt plaatsvinden. Die groeispurt, die levert de meest geweldige momenten op. De kleine jongen is ineens niet meer zo klein en is een echte slungel geworden. Maar, omdat zijn lichaam in de groei is, wil je eigenlijk dat hij voor het grootste gedeelte van de tijd een zo ergonomische mogelijke houding aanneemt. Dit om te voorkomen dat hij krom gaat staan of een ingezakt postuur krijgt. Een manier om hem tijdens het leren/ gamen/ chillen daarbij te helpen, is het geven van een gamestoel. Deze zijn er op gebouwd dat hij (als het goed is) in een correcte houding gaat zitten. Dat hij dus met een rechte rug zit en niet onderuit zakt. Al zal het maar de helft van de tijd daadwerkelijk het geval zijn, dan is dat toch maar weer mooi meegenomen. Een dergelijke stoel is misschien wat aan de prijs, maar wat ons betreft dus zeker de moeite waard om aan te schaffen.

8. Muismat

Een familielid besloten om een van de muizen bij idee 3 aan te schaffen? Mooi, want dan kan jij mooi meedoen door een muismat aan te schaffen. ‘Is een muismat dan echt zo belangrijk?’, horen we je jezelf afvragen. Nou, ja, eigen wel ja. Het zorgt ervoor dat de muis daadwerkelijk vloeiend kan bewegen en dat er optimaal kan worden gegame… uh… geleerd. Tja, wat er ook mee gebeurt, het is leuk om te weten dat er verschillende soorten muismatten op de markt zijn. Zo kan je kiezen voor eentje waar ook het toetsenbord volledig op staat of eentje die slechts bedoeld is om je muis op te houden. Je hebt muismatten met een led-strip langs de rand en muismatten met de meest prachtige designs die je maar kan wensen. Al deze muismatten hebben verschillende prijzen, dus kijk goed welke aan jouw budget voldoet.

9. Gaming keyboard

De oplettende lezer thuis had allang opgemerkt dat er nog een essentieel onderdeel van de ‘game set-up’ miste in deze lijst. We hebben het natuurlijk over niets anders dan… een gaming keyboard! Nu is het zo dat je met elk toetsenbord wel kan gamen, alleen de ene zal logischerwijs beter in de smaak vallen dan de ander. Dat heeft alles te maken met de switches in het toetsenbord. Onder elke toets zit een mechanische schakelaar. Afhankelijk van die schakelaar geeft het indrukken van de toets een soort gevoel af. Zo zullen er een aantal soorten zijn die een heel hard klikgeluid afgeven, maar ook een aantal welke juist heel ‘zacht’ aanvoelen en klinken. Ga daarom eerst met de jongen van veertien naar een winkel om alle verschillende toetsenborden uit te testen. Weet je welke hij fijn vindt, dan kan je het toetsenbord gaan bestellen. Wij hebben ook een aantal mooie toetsenborden voor je geselecteerd, kijk maar hieronder.

10. Spelletjes

Of het nu gaat om een online of een offline spelletje: dit item zal zeker weten bij je veertienjarige jongen in de smaak vallen. Het is namelijk toch een manier waarmee hij zich met zijn vrienden kan vermaken. Denk aan een grappig spelletje zoals het krokodillenspel tijdens een zaterdagavond op de bank of zoiets als Fortnite voor het dagelijkse game-uurtje. Hoe dan ook zal je met een spelletje bijna nooit verkeerd kunnen zitten. Bij een veertienjarige is het soms ook maar een beetje hoe enthousiast je er zelf over bent. Ben je een ouder, dan is een te hevig enthousiasme niet iets wat gewaardeerd wordt. Ben je een ‘coole tante’, dan zal je het een stuk beter kunnen brengen. Nou ja, je snapt vast op wat voor momenten en gevoelens we precies doelen. We hopen in ieder geval dat je ook het idee hebt dat je met het tiende cadeau idee uit deze lijst uit de voeten kan komen.


Cadeaus voor een budget tot €25,00

1. Pokémon Sun & Moon Burning

Verrijk je Pokémon kaartenverzameling met de Sun & Moon Burning Shadows Sleeved Boosterpack. In elk pakje vind je 10 verrassende kaarten uit de geliefde Sun & Moon Burning Shadows serie. Duik in nieuwe gevechten, zowel in het schemerige maanlicht als in het felle zonlicht, met giganten zoals Necrozma-GX, Tapu Fini-GX en helden zoals Machamp-GX en Charizard-GX. De set omvat meer dan 140 nieuwe kaarten, waaronder 12 full-art Pokémon-GX en 3 full-art Supporter kaarten. Bereid je voor op epische duels en zorg dat je ze allemaal verzamelt! Elk boosterpack bevat 10 unieke kaarten uit deze fascinerende set.

2. LEGO Technic McLaren Senna GTR

Ervaar de ultieme snelheid, kracht en stijl met de LEGO® Technic McLaren Senna GTR™. Dit gedetailleerde model is een getrouwe weergave van de legendarische supercar. Bouw je eigen replica en bewonder de realistische V8-motor met bewegende zuigers, unieke dihedrale deuren en authentieke stickers. Niet alleen een bouwset, maar ook een introductie tot de wereld van techniek. Dit model, met opvallende kleuren en details, zal zeker de blik van vele bewonderaars vangen. Perfect voor diegenen met een passie voor supercars en techniek. De set belooft niet alleen een bouwuitdaging, maar ook een kunstwerk om trots op te zijn.

3. Ravensburger Minecraft Portal Dash – Bordspel

Stap in de uitdagende wereld van Minecraft met dit spannende bordspel! Het doel: vlucht samen uit de vurige Nether. Bewapen jezelf, doorkruis landschappen vol lava, verzamel uitrusting en blokken, en trotseer Piglins en brandgevaarlijke monsters. Strategie en teamwerk zijn essentieel om de machtige eindbazen te verslaan en het portal te bereiken. Met diverse monsters, landschappen en uitrustingen is elk spel uniek, waardoor je steeds weer nieuwe avonturen beleeft. Een authentieke Minecraft ervaring voor 1-4 spelers, inclusief 64 houtblokken, 8 dobbelstenen, 10 speelborddelen en nog veel meer. Perfect voor avontuurlijke geesten!

4. StreetSurfing Board Wave Props

Het Wave Original casterboard van Streetsurfing biedt een vloeiende rijervaring en de mogelijkheid tot het uitvoeren van indrukwekkende tricks. Dit was het allereerste casterboard dat ooit is gemaakt, en revolutioneerde de sportindustrie. Streetsurfing staat bekend om zijn passie voor unieke lifestyle concepten en het maximaliseren van plezier in het dagelijks leven. Dit board, gemaakt van duurzaam kunststof en aluminium trucks, is voorzien van hoogwaardige ABEC 7 lagers en heeft wielen met een diameter van 78 mm. Het is robuust genoeg om tot 100 kg te dragen, ideaal voor avontuurlijke zielen die houden van snelheid en stijl.

5. Escape boek

Dompel jezelf onder in een meeslepend escape avontuur met dit interactieve boek. Lia heeft een uniek talent: ze kan in het hoofd van anderen duiken, een plek vol geheimen en herinneringen. Maar als ze wordt benaderd door een mysterieus broederschap, is de vraag: kan ze hen vertrouwen? Volg Lia’s reis, kraak de codes, los raadsels op en vind je weg door het verhaal. Maar wees voorzichtig, als je niet op tijd ontsnapt, zul je voor altijd verdwalen in andermans gedachten. Een intrigerend en spannend boek voor iedereen die van puzzels en escape rooms houdt. Ook beschikbaar: het vervolg over Lia’s uitdagende missie in “De geheime code van de Grote Kluis”.