Piekeren, verlegen moment, schreeuwen, schelden, opstandig zijn, zwijgen, erg op zichzelf zijn. Het is ons allemaal maar wat, zo’n 14-jarige in huis. Hoewel lang niet alle veertienjarige jongens zo zijn, zullen meer dan een aantal beschrijvingen zeker wel bekend voorkomen. Wees gerust, bij de meeste jongens is het ‘maar’ een fase. Wel een fase die redelijk lang kan aanhouden, maar eentje die ook weer zal eindigen. In ieder geval zal de jongen deze leeftijd eerst moeten behalen. Van 6 naar 10 naar nu al bijna veertien jaar, is de jongen hier sneller dan je ooit had gedacht. Over die leeftijd gesproken, hoe zit dat eigenlijk met zijn verjaardag? En wat geef je een jongen van 14 eigenlijk voor zijn verjaardag?

Direct naar de leukste cadeaus? Klik dan hier

Ontwikkelingsfase van een 14-jarige jongen

Een ouder ziet eigenlijk het liefste dat het goed met zijn of haar zoon gaat. Helaas is 14 jaar een leeftijd waarop dat best moeilijk kan zijn. De jongen kan best wel met zichzelf in de knoop zitten, op verschillende vlakken. Zo vindt er op lichamelijk vlak nog steeds een hoop veranderingen plaats. En, als deze veranderingen niet plaatsvinden, brengt dat óók veel onzekerheid met zich mee. Ze gaan zichzelf vergleijkehn met leeftijdsgenoten, kijken op naar ouderen en maken ruzie met anderen, jou én zichzelf.

De leukste veranderingen vinden daarmee misschien wel op cognitief vlak plaats. Het leren gaat steeds beter, er wordt nagedacht over complexe concepten en zelfreflectie gaat steeds beter. Abstract denken is zeker een ding, al is alles dat met school te maken heeft doorgaans nog steeds stom of saai. Dat maakt dat die druk van school ook toeneemt. Tegelijkertijd leert de jongen dan weer wel omgaan met meer verantwoordelijkheden en een intensiever huiswerk regime. En dat terwijl het ook een tijd is waarin de eerste seireuze romantische gevoelens en releaties kunnen ontstaan. Al die extra lagen van complexiteit en emotie, poeh, wat heeft de jongen het toch zwaar. 

De, misschien wel, lange lummel is inmiddels ineens een stuk langer geworden. Wellicht is die groei wel heel snel gegaan, waardoor hij nu tegen wat problemen aanloopt. Problemen als groeipijnen of een onhandige motoriek, omdat het lichaam zich aanpast aan zijn nieuwe proporties. Grappig om te zien, wat minder grappig om mee te maken. Want wat grappig is, is vaker onduidelijk dan helder voor buitenstaanders. Op sociaal-emotioneel gebied is de zoektocht naar eigen identiteit cruciaal. Het resultaat? Waar hij gisteren nog helemaal dubbel lag om een filmpje, kan hij het vandaag niet meer uitstaan. Dat kan bijvoorbeeld het resultaat zijn van vrienden die er negatief op reageerden. Vriendschappen en groepsdynamiek worden steeds belangrijker, waarbij de meningen en percepties van leeftijdsgenoten vaak zwaarder wegen dan die van volwassenen. 

Dont’s (type cadeaus dat je niet voor een 14-jarige jongen wil kopen)

Als je iets juist wel wil aanschaffen, bestaan er ook dingen die je juist niet wil aanschaffen voor een 14-jarige jongen. Zo zijn gepersonaliseerde items met zijn eigen naam erop waarschijnlijk niet ‘het’, wanneer je op zoek gaat naar een geschikt cadeau. Eveneens goedkope gadgets zullen zijn wensen niet meer zijn. Daarentegen hebben ze wel de leeftijd gekregen dat ze verantwoordelijk met spullen om kunnen gaan. Hij wil die drone van x aantal euro’s? Prima, maar als het kapot is krijgt hij geen nieuwe meer. Het geld groeit papa en mama namelijk niet op de rug, om maar een voorbeeld te noemen. 

Wat is een geschikt budget voor deze leeftijd? 

Afhankelijk van verschillende factoren als inkomen en hoeveelheid van andere kinderen, zal het budget tussen personen verschillen. Toch geven we een richtlijn voor een budget voor een cadeau, waarmee je je 14-jarige jongen kan verrassen. 

 • Ouders/ verzorgers: €50,00 tot …
  Wellicht is het tijd voor een nieuwe telefoon, dan zal het cadeau wat duurder zijn. Anderzijds kan je hem wellicht verblijden met iets zoals een nieuwe sportset of een tas voor school (die hufterproof is).
 • Directe familieleden (ooms, tantes, opa & oma): €10,00 tot €50,00
  De ene tante is de andere niet, hetzelfde geldt voor opa & oma. Grote kans dat de budgetten voor de familieleden verschillen, vandaar het grote gat van veertig euro.
 • Buren/ kennissen: €10,00 tot €20,00
  Liever een goede buur dan een verre vriend. En zo geldt ook op alle verjaardagen die er worden gevierd, al betekent dat niet dat er een fortuin moet worden uitgegeven aan een cadeau.
 • Vrienden: €5,00 tot €10,00
  Wellicht komt de bijdrage van een cadeau wel uit eigen broekzak. Een bedrag tussen de vijf en tien euro is dan heel erg schappelijk. 

Verdere tips 

We geven je graag nog een aantal laatste tips om een jongen van veertien jaar een verjaardag van zijn leven te geven. Allereerst is het goed om goed te luisteren naar zijn wensen, zonder direct oordelend te reageren. Verder is het belangrijk om toch bepaalde grenzen te stellen en duidelijk te maken dat er verwachtingen zijn. Consistentie is niet zijn favoriet, maar wel nodig om een veilig kader te stellen (de halve vriendengroep dronken in de sloot is absoluut niet de bedoeling). Als laatste is het goed om oprechte interesse te tonen, zodat je qua cadeau iets kan aanschaffen wat hij echt graag wil. Je bouwt dan direct een sterke band op.


Cadeaus voor een budget tot €25,00

1. Pokémon Sun & Moon Burning

Verrijk je Pokémon kaartenverzameling met de Sun & Moon Burning Shadows Sleeved Boosterpack. In elk pakje vind je 10 verrassende kaarten uit de geliefde Sun & Moon Burning Shadows serie. Duik in nieuwe gevechten, zowel in het schemerige maanlicht als in het felle zonlicht, met giganten zoals Necrozma-GX, Tapu Fini-GX en helden zoals Machamp-GX en Charizard-GX. De set omvat meer dan 140 nieuwe kaarten, waaronder 12 full-art Pokémon-GX en 3 full-art Supporter kaarten. Bereid je voor op epische duels en zorg dat je ze allemaal verzamelt! Elk boosterpack bevat 10 unieke kaarten uit deze fascinerende set.

2. LEGO Technic McLaren Senna GTR

Ervaar de ultieme snelheid, kracht en stijl met de LEGO® Technic McLaren Senna GTR™. Dit gedetailleerde model is een getrouwe weergave van de legendarische supercar. Bouw je eigen replica en bewonder de realistische V8-motor met bewegende zuigers, unieke dihedrale deuren en authentieke stickers. Niet alleen een bouwset, maar ook een introductie tot de wereld van techniek. Dit model, met opvallende kleuren en details, zal zeker de blik van vele bewonderaars vangen. Perfect voor diegenen met een passie voor supercars en techniek. De set belooft niet alleen een bouwuitdaging, maar ook een kunstwerk om trots op te zijn.

3. Ravensburger Minecraft Portal Dash – Bordspel

Stap in de uitdagende wereld van Minecraft met dit spannende bordspel! Het doel: vlucht samen uit de vurige Nether. Bewapen jezelf, doorkruis landschappen vol lava, verzamel uitrusting en blokken, en trotseer Piglins en brandgevaarlijke monsters. Strategie en teamwerk zijn essentieel om de machtige eindbazen te verslaan en het portal te bereiken. Met diverse monsters, landschappen en uitrustingen is elk spel uniek, waardoor je steeds weer nieuwe avonturen beleeft. Een authentieke Minecraft ervaring voor 1-4 spelers, inclusief 64 houtblokken, 8 dobbelstenen, 10 speelborddelen en nog veel meer. Perfect voor avontuurlijke geesten!

4. StreetSurfing Board Wave Props

Het Wave Original casterboard van Streetsurfing biedt een vloeiende rijervaring en de mogelijkheid tot het uitvoeren van indrukwekkende tricks. Dit was het allereerste casterboard dat ooit is gemaakt, en revolutioneerde de sportindustrie. Streetsurfing staat bekend om zijn passie voor unieke lifestyle concepten en het maximaliseren van plezier in het dagelijks leven. Dit board, gemaakt van duurzaam kunststof en aluminium trucks, is voorzien van hoogwaardige ABEC 7 lagers en heeft wielen met een diameter van 78 mm. Het is robuust genoeg om tot 100 kg te dragen, ideaal voor avontuurlijke zielen die houden van snelheid en stijl.

5. Escape boek

Dompel jezelf onder in een meeslepend escape avontuur met dit interactieve boek. Lia heeft een uniek talent: ze kan in het hoofd van anderen duiken, een plek vol geheimen en herinneringen. Maar als ze wordt benaderd door een mysterieus broederschap, is de vraag: kan ze hen vertrouwen? Volg Lia’s reis, kraak de codes, los raadsels op en vind je weg door het verhaal. Maar wees voorzichtig, als je niet op tijd ontsnapt, zul je voor altijd verdwalen in andermans gedachten. Een intrigerend en spannend boek voor iedereen die van puzzels en escape rooms houdt. Ook beschikbaar: het vervolg over Lia’s uitdagende missie in “De geheime code van de Grote Kluis”.