Voor je gevoel was ze gisteren nog peuter, vandaag is het kleine meisje alweer 9 jaar geworden. Maar, wat geef je haar eigenlijk voor haar verjaardag? Natuurlijk ben je iets eerder geweest dan de verjaardag zelf met het bedenken van een antwoord op die vraag. Vandaar dat je beland bent bij een blog met de leukste cadeaus. Overigens is dit niet zo maar een blog met cadeaus, het is namelijk uitgediept met informatie over de ontwikkelingsfase van het meisje. Aan de hand van deze informatie kies je het best passende cadeau uit. Fijn, toch?

Direct naar de leukste cadeaus? Klik dan hier

Ontwikkelingsfase van een 9-jarig meisje

Met ideeën die je om de oren vliegen en een hoop enthousiasme, staat jouw meisje van 9 elke dag met een glimlach op. Ze is nieuwsgierig, leert steeds meer, maakt grapjes waar ook volwassenen om kunnen lachen en doet nog veel meer leuks. Aan de andere kant versterkt haar vermogen tot concentratie, al kan het soms ook lijken alsof ze meer afwezig is dan ooit. Lachbuien wisselen af met momenten waarop je haar niet uit haar focus wil halen.

Misschien gaat het meisje voor het eerst zweten met een ietwat naar geurtje of wordt ze zelfs voor het eerst ongesteld (al is dat wel redelijk aan de vroege kant). Houd rekening met een aankomende verandering in fysiek, zowel lengte en gewicht, en een verandering in interesses en vaardigheden. Op school zal overigens een groot deel van de dag bestaan uit de verdeling van jongens en meisjes. Ze moeten er niet aan denken dat ze ooit samen speelden en ontdekken tegelijkertijd de eerste seinen van bewuste verliefdheid. Hoe dan ook is het leven van een 9-jarig meisje erg enerverend, met alle gevolgen van dien. 

Over het sociale leven van een 9-jarige is ontzettend veel te vertellen. Ze begint sociale normen en regels beter te begrijpen en past zich aan aan de groepsdynamiek. Thuis ontstaan geregeld ruzies tussen haar broertjes en zusjes, maar als het erop aan komt, staan zij altijd nog voor iedereen. Haar emotionele bewustzijn speelt hierin de boventoon. Op fysiek vlak zal ze, zoals gezegd, aan de vooravond staan van een hele hoop veranderingen. Misschien kijkt ze op tegen de meisjes van groep 8, of bevindt zich zelf in een voorsprong. Op cognitief niveau ontwikkelt ze steeds meer interesse in verschillende vakken, maar met name in de wereld om zich heen. Zoiets als het Jeugdjournaal wordt met veel concentratie op de voet gevolgd. De wereld is immers een stuk groter dan ze in haar jongere jaren had gedacht. 

Dont’s (type cadeaus dat je niet voor een 9-jarig meisje wil kopen)

Mevrouw doet zich dan wel voor alsof ze heel groot is, vergis je niet in het feit dat 9 jaar absoluut nog niet oud is. Sterker nog, ze is nog niet eens een tiener. Cadeautjes waarvan de leeftijd op 12+ ligt, moet je ook lekker voor dan bewaren. Ga daarom in op haar eigen interesses, koop iets dat alleen zij echt leuk vindt (en misschien vriendjes wel helemaal niet) en maak haar enthousiast. Ze is dan wellicht gefascineerd door waar haar grote zus mee bezig is, maar dat zegt niet dat ze daar ook al mee bezig is. Make-up wordt geregeld nog gebruikt bij verkleedpartijen, niet als dagelijks onderdeel van de look, om maar een voorbeeld te noemen.

Wat is een geschikt budget voor deze leeftijd? 

Het leven is duur. Zeg jij het niet, dan wordt het op wekelijkse basis wel door iemand anders vermeld. Daarom is het handig om budgetten op te stellen, waaronder een budget voor een cadeautje van 

 • Ouders/ verzorgers: €50,00 tot …
  Haar aller-aller-aller-aller grootste wens schaf jij als ouders/ verzorgers natuurlijk aan. Dit is al maanden bij jullie bekend en haar verjaardag is dé dag, waarop ze die wens eindelijk in ontvangst kan nemen.
 • Directe familieleden (ooms, tantes, opa & oma): €10,00 tot €25,00
  Gemiddelde bedragen voor een meisje van gemiddelde leeftijd.
 • Buren/ kennissen: €10,00
  Niet te veel, niet te weinig, meer als gebaar en leuk als bijdrage aan iets waarvoor ze spaart. Een leuk, schattig, mooi, vrolijk cadeautje zal ze overigens ook kunnen waarderen.
 • Vrienden en vriendinnen: €5,00
  Bij een verjaardagsfeestje een hoop kleine prullaria ontvangen? Je negenjarige dochter tekent ervoor. De cadeautjes variëren vaak van kleine trends tot schrijfwaren voor op school.

Verdere tips 

Nog een aantal laatste tips voor dat 9-jarig druifje dat elke dag nog vrolijker op staat dan de dag ervoor. Wees allereerst zeer bewust van hetgeen ze nu eigenlijk denkt. Is ze constant bezig met die ene YouTuber (koop merchandise), wil ze niets liever dan dansen op TikTok (koop een lamp) of strijdt ze om een niveau hoger te komen op de hockey (misschien een nieuwe sportoutfit?). Een 9-jarige is nog best makkelijk te ‘lezen’, gezien het vaak nog open boeken zijn en je honderduit vertellen over waar ze mee bezig zijn. Wij zouden zeggen, geniet er nog maar even van, want voor je het weet sta je tegen een dichte slaapkamerdeur te praten.

1. Kinder make-up

Alsof het niet opvalt komt dochterlief ineens met mascara op haar wimpers naar beneden. Als je haar vraagt van wie ze dat heeft gebruikt, hoor je een zachte, verlegen ‘mama’ uit haar mond komen. Nou ja, voor deze ene keer is het niet erg dat ze het gebruikte, maar misschien is het verstandig om wat eigen make-up voor kinderen voor haar aan te schaffen. Gewoon, een oogschaduwpalet met alle kleuren van de regenboog of een felle lipgloss met een smaakje. Iets waarmee ze kan oefenen en het niet erg is dat het 50 keer opnieuw wordt opgesmeerd, totdat het eindelijk ‘goed zit’.

2. Skeelers

Links, rechts, links, rechts. De eerste meters op de nieuwe skeelers die je aan het meisje van 9 jaar als cadeau hebt gedaan, zullen waarschijnlijk wat stroef verlopen. Maar, met de juiste ondergrond en genoeg bescherming moet het wel lukken. Skeeleren is een leuke manier om buiten te spelen als je negen jaar oud bent. Je kan er mee naar school, mag er misschien wel in de pauze’s op ronddwalen en geeft je het gevoel van vrijheid. Een helm, pols- en kniebeschermers zijn overigens wel iets waarvan we het bijna zouden verplichten. Met name op de openbare weg zou ze niet de eerste zijn die een naar ongeluk zou krijgen waarbij de schade deels had kunnen voorkomen, als ze bescherming had gedragen. Wellicht niet het meest ‘cools’, maar safety first, right? En als ze je niet gelooft, overweeg dan om nieuwsberichten van die ongelukken te laten zien (daar zijn er helaas genoeg van).

3. Lego

Nee, lego is niet alleen voor jongens. Ja, er bestaat Lego dat meer op het ‘meisjesachtige’ (als we dat mogen zeggen) gericht is, dat is namelijk Lego Friends. Maar, als het meisje van 9 de brandweerset van Lego City wil, wie ben jij dan om haar tegen te houden. Lego is leuk, want met lego kan je goed spelen. Alleen al met het opbouwen zal ze waarschijnlijk úrenlang zoet zijn en zich dus eventjes niet richten op het aanleren en filmen van een TikTok-dansje. Niet dat dat zo verkeerd is, maar met Lego creëer je wel een manier waarop ze haar ‘anti-schermtijd’ door kan komen. Alleen maar dat ‘gehang’ de hele dag, daar word je als ouder ook op een gegeven moment helemaal zat van (we get you).

4. Knutselsets

Knutselen is niet alleen goed als je een kleuter bent en je fijne motoriek oefent. Nee, knutselen is ook nog goed voor je op oudere leeftijd. Het inspireert, draagt bij aan je fantasievermogen en laat zien dat je in staat bent om zelf dingen te creëren. Omdat we begrijpen dat het voor lang niet iedereen makkelijk is om met random losse voorwerpen en materialen iets te maken, is het leuker om te starten met een knutselset. Hier kan je gewoon aanwijzingen opvolgen en waarschijnlijk op enkele punten zelf wat inbrengen. Zoek voor het meisje een set waarmee ze haar eigen tas kan maken of eentje waar een sleutelhanger mee wordt gecreëerd. Natuurlijk mag je je ook laten inspireren door onze eigen cadeau ideeën.

5. Leesboeken

Lees dit boek niet! Ja, het is serieus een titel van een leesboek dat je aan je nichtje van 9 kan geven. Omdat de titel namelijk zegt dat je het niet moet lezen, wordt het aantrekkelijker om dat stiekem wel te doen. Bovendien is het een rijkelijk geïllustreerd boek, dat niet alleen uit lappen vol tekst bestaat. Met andere woorden, als we je aanraden om een leesboek aan te schaffen, dan is dat niet per definitie een dikke pil van 400 pagina’s. Sterker nog, is het meisje niet echt een lezer, dan is het juist goed om haar dit soort boeken te laten lezen. Het motiveert, inspireert en brengt een glimlach op haar gezicht. Beter wat minder lezen dan helemaal geen woord tot je nemen, zouden we zeggen. Dus, bedenk wat voor onderwerpen het meisje interesseert en schaf op basis daarvan een boek aan.

6. Kindercamera

Tegenwoordig hebben veel kinderen van 9 jaar al een eigen telefoon. Hier kunnen ze (eventueel) al alle foto’s en video’s mee maken die ze willen. Echter kan het zijn dat het meisje van 9 jaar verknocht is op het ‘professioneel’ fotograferen van mensen, objecten en haar omgeving. Gezien ze nog net wat te jong is om de digitale camera van haar ouders te gebruiken, is het wellicht een idee om een kindercamera aan te schaffen. Niet zo’n eentje die ook door kleuters kan worden gebruikt, maar iets wat er tussenin zit. Ze zal hier mee kunnen bewijzen dat het een hobby is die ze wil doorzetten. Bij een opvolgende verjaardag is het misschien dan tijd om een professionelere camera voor haar aan te schaffen. Ze zal namelijk ook niet de eerste zijn die snel door iets wordt verveeld, dus kijk maar eerst of ze het écht leuk vindt.

7. Buitenspeelgoed

Hup, naar buiten met die benen van je! Het is al zorgwekkend genoeg dat kinderen tegenwoordig zoveel aan hun scherm gekluisterd zijn, dus dan is het wel net zo verstandig om iets aan te schaffen wat juist het tegenovergestelde zal veroorzaken. Denk in springtouwen, ballen, penny boards en ander buiten speelgoed. Soms moet je kinderen ook even helpen om de juiste keuze wat aantrekkelijker te maken. Want, wees eerlijk, als het buiten nog geen tien graden is, dan blijf jij toch liever ook op de bank zitten dan dat je naar buiten gaat? Helemaal niet zo gek dat een kind jouw ‘voorbeeld’ in zo’n situatie overneemt. Nou ja, je zal ongetwijfeld iets hebben aan onze cadeau ideeën, right?

8. Sieradensetje

Geef je een kind van 9 jaar zoiets als een echte, zilveren ketting, dan is de kans groot dat ze het jaren later nog steeds draait. Op een gegeven moment wordt de gewoonte van het dragen namelijk omgezet naar het feit dat de ketting een sentimentele waarde heeft. Combineer dit bijvoorbeeld met een ring en de komende tijd zal ze verknocht zijn op haar nieuwe sieradenset. Een goedkopere variant een sieradenset, die bijvoorbeeld bestaat uit allemaal oordelen, zal overigens net zog goed in de smaak vallen. Voor iedereen met elk budget is er dus wat wils. Kijk goed naar wat en welke sieraden ze al draagt, zodat je daar met jouw cadeau op kan aansluiten.

9. Trampoline

Boink, boink, boink. Te veel energie? Geen probleem, een kwartiertje op de trampoline zal wel de nodige vermoeidheid veroorzaken. Het springen op de trampoline is voordelig voor het uithoudingsvermogen van de 9-jarige én zal een positieve boost geven aan haar lenigheid. Want, zo gedurfd als deze meid nog is, zal ze ongetwijfeld proberen om salto’s en andere (gevaarlijke) sprongen te maken. Het is daarbij wel handig dat ze niet te veel en onnodig risico neemt, maar ja, als je het niet probeert, weet je ook niet wat het oplevert, right. En oh ja, let je ook even op als er broer(tje)s of zusjes in het spel zijn? Een trampoline voor het 9-jarige meisje zal ook de enige jaloezie bij de andere kinderen opleveren. Denk je dat zij er ook op mogen springen van deze meid, of kan je het beter een andere keer als ‘algemeen’ cadeau geven (met Sinterklaas of Kerst, of iets dergelijks).

10. Step

Vroem! Daar gaat ze, op haar stepje, richting de horizon en nog verder. Althans, nog niet, maar wel nadat jij een step voor haar verjaardag hebt gegeven. Een step is het ultieme vervoersmiddel van de huidige tijd. Het is leuk om voor een aantal keer mee naar school te gaan (in plaats van met de fiets) en kan ook op andere momenten voor extra beweging zorgen. Want, wanneer jij dan graag een rondje wil lopen, kan je je 9-jarige meekrijgen door voor te stellen dat zij op de step meegaat. Geloof ons wanneer we zeggen dat dat aantrekkelijker klinkt dan saai ‘lopen’. Anyway, je kan het ook nog erg luxe maken door er een elektrische step van te maken. Dan zal haar fiets zelfs gaan verstoffen, want een elektrische step is natuurlijk super ‘cool’ om je van a naar b te verplaatsen. (Let je wel op de veiligheid?)