I’m not crying, you are! En wel over de leeftijd die jouw driejarige meisje alweer heeft aangetikt. Dat ze 3 jaar zou worden, dat wist je wel. Dat de tijd zó snel gaat, had je niet voor ogen gehouden. Met misschien wel een tweede op komst of een broer die alweer een jaar naar de basisschool gaat, zie je elke dag wel weer veranderingen. Veranderingen in de communicatie tussen broer en zus, maar ook veranderingen op cognitief, sociaal-emotioneel en fysiek vlak van het meisje. In deze blog lees je het een en ander over die ontwikkelingen, waarna we aan de hand daarvan je een lijst presenteren met de leukste cadeaus voor een meisje van drie. Erg tof, nietwaar?

Direct naar de leukste cadeaus? Klik dan hier

Ontwikkelingsfase van een 3-jarig meisje

De ontwikkeling van een driejarige is fascinerend. Vanaf deze leeftijd vinden namelijk ontwikkelingen ineens in een stroomversnelling plaats. Het ‘ikke’ wordt ‘ikke + werkwoord/ zelfstandig naamwoord’. Sterker nog, je zal ook een hele hoop ‘waarom’-vragen voorgeschoteld krijgen. De voorkeur voor links- of rechtshandig wordt waarschijnlijk duidelijk. De luier maakt plaats voor een eigen controle over haar zindelijkheid. De fantasie wordt steeds uitgebreider en de speeltuin wordt volledig op eigen gelegenheid ontdekt. Moet je nagaan dat dit slechts nog maar een selectie betreft van alles dat er blijft gebeuren. 

Niet getreurd, mama en papa blijven nog steeds ongeveer het belangrijkste dat er blijft bestaan. Zo zal je bij een ‘wendag’ op de basisschool waarschijnlijk een meisje in tranen achterlaten en wordt papa nog steeds opgetrommeld als er een monster onder het bed zit. Je driejarige meisje is alles dat centraal staat voor een peuter, want dat is ze nu zeker weten. Waarschijnlijk zal je te maken hebben met de peuterpuberteit. Dit kenmerkt zich door het bewustzijn van het kind. Het weet wel dat zoiets als een eigen mening bestaat, maar omdat nog zoveel onbekend is, raakt het meisje snel in de stress. Dit wordt geuit in frustratie en boze stampjes. Heeft zo z’n charme, maar levert doorgaans ook een hoop stress bij papa en mama op. 

Maar goed, een peuter van drie dus. Ze is op cognitief vlak sterk bezig met een transitie. De eerste ‘poppetjes’ worden getekend, evenals een aantal dieren dat wordt herkend. Op fysiek vlak zal je merken dat het lichaam nog meer in verhouding komt. Dat wat overdreven grote hoofd en kleine ledematen trekken iets bij. De sociaal-emotionele kant zal, zoals je waarschijnlijk zelf wel begrijpt, op dit moment heftig, onvoorspelbaar en zeer indringend zijn. Wij zouden je willen zeggen: geniet van het moment want voor je het weet breng je haar alweer weg voor de eerste schooldag. 

Dont’s (type cadeaus dat je niet voor een 3-jarig meisje wil kopen)

Gezien een peuter van drie jaar nogal gefrustreerd van dingen kan raken, is het zin om een aantal kado’s nog liever in de schappen te laten. We hebben het dan over iets dat eigenlijk nog veel te moeilijk voor haar is. Ze zal het gevoel hebben dat ze iets niet kan, terwijl ze daar simpelweg nog op zou moeten oefenen. Dus, je kan iets als een educatief spel wel kado doen, maar alleen wanneer het nog even in de kast blijft, tot de tijd rijp is. Tegelijkertijd is het ook niet handig wanneer iets erg makkelijk is, omdat dat wellicht al snel ‘saai’ is en de driejarige ermee is uitgespeeld.

Wat is een geschikt budget voor deze leeftijd? 

We staan voor het feit dat geluk onbetaalbaar is. Een cadeau hoeft niet groot of duur te zijn om je driejarige een onvergetelijke dag te geven. Sterker nog, ze is absoluut nog niet op de hoogte van de waarde van geld, dus kan je er in principe een hoeveelheid geld aangeven, wat je zelf wil. Overigens kunnen we je wel een idee geven van de hoeveelheid geld die aan verschillende leeftijden wordt gegeven. Een tante geeft waarschijnlijk een cadeau uit een minder groot budget dan de ouders/ verzorgers. Lees:

  • Ouders: €30,00 tot … 
  • Directe familieleden (oom & tante, opa & oma): €10,00 tot €50,00 
  • Buren/ kennissen: €5,00 – €20,00

Let op: het gaat om een budget, dat betekent dat je niet alles hoeft op te maken en dat je het altijd kan aanpassen naar eigen mogelijkheden. 

Verdere tips 

Nog benieuwd naar een aantal andere tips? Geen probleem, deze staan hier beschreven, zodat je niet verder hoeft te zoeken. Een tip die we willen geven voor de zoektocht naar een cadeau voor een 3-jarige, is om te zoeken naar iets dat rollenspel bevordert. Denk aan een speelkeuken, dokterset of andere verkleedkleding. Het kopiëren van gedrag staat hier zeker bij centraal. Is bijvoorbeeld mama een cassière, dan sluit het daarbij aan. Of, is er net een nieuw baby geboren, dan is een verzorgingsset met eigen baby juist leuk. 

Verder is het leuk om een cadeau te zoeken dat haar nieuwsgierigheid prikkelt, zoals verrassingsdozen of speelgoed met verborgen functies. Zachte knuffels en poppen zullen eigenlijk altijd wel in de smaak vallen bij jonge kinderen, zoals een driejarig meisje.

1. Klei

Een klein meisje van 3 jaar oud zal meestal vol energie en nieuwsgierigheid zitten. Ze verkent de wereld om haar heen met een mix van verwondering en speelsheid. Haar verbeelding bloeit op terwijl ze nieuwe dingen ontdekt en leert. Het is een tijd waarin ze haar vaardigheden ontwikkelt, zoals praten, lopen, en sociale interacties aangaan. Een belangrijk onderdeel van haar leven is dus spelen en ontwikkeling. Klei is een cadeau wat aan beide aspecten bijdraagt. Want, terwijl ze bezig is om het mooiste hartje te maken dat er bestaat, werkt ze aan haar fijne motoriek. Als je slim bent kies je voor klei die niet smeert en ook niet snel uitdroogt. Zo kan ze keer op keer genieten van hetgeen jij haar hebt gegeven. Haar ouders zijn je eeuwig dankbaar dat de tafel een keer geen grote zooi is geworden.

2. Educatief speelgoed

Je kan het negeren, maar je kan het ook niet doen: het meisje van drie zal sneller dan je denkt voor vijf dagen in de week op de basisschool te vinden zijn. Althans, tot haar 3e verjaardag is ze nog niet leerplichtig, maar de meeste ouders kiezen ervoor om hun kind met vier jaar naar de basisschool te sturen. Dit wordt gedaan om praktische redenen, maar ook omdat het erg goed is voor de ontwikkeling van hun kind. Op school zal de meid leren om te gaan met anderen, haar motoriek verbeteren en nog zo veel meer. Jijzelf kan alvast aan haar ontwikkeling bijdragen door in te zetten op spelen met educatief speelgoed. Tegenwoordig is er van alles op de markt aanwezig, dus wat dat betreft heb je keuze genoeg. Realiseer je je wel dat ze, als ze nog niet op school zit, niet hoeft te leren. Met andere woorden, ontspanning is ook erg aan te raden. Weet je hoe vermoeiend het leven als driejarige is…

3. Verkleedkleding

Rond het derde levensjaar van deze kleine meid is het (nog steeds) tijd voor verkleedkleding. Kenmerkend is namelijk dat het meisje zich veelal bezighoudt met rollenspel. Is papa een verpleegkundige, dan zal zij dat ook willen. Werkt mama op kantoor, dan is een strak pak en een aktetas ook iets dat zij graag mee zou willen nemen. Ook veel andere beroepen, evenals non-existent dingen (piraat, prinses, dino, etc.) zullen als verkleedkleren in de smaak vallen. Mocht je de ruimte hebben, overweeg dan om meerdere pakken aan te schaffen. Want waar de driejarige eerst altijd naast iemand speelde, zal ze nu juist mét iemand gaan spelen. Het zou toch super zijn als je op een woensdagmiddag een fee en een bouwvakker door de kamer ziet fladderen? Wij vinden het in elk geval wél erg leuk.

Prinsessenjurk

Bekijk de laagste prijs

bol.com
Jasmine Verkleed Kostuum

Bekijk de laagste prijs

bol.com
Zeemeermin Verkleedjurk

Bekijk de laagste prijs

bol.com

4. Speelgoedkassa

Een speelgoedkassa voor een meisje van 3 jaar oud is een fantastisch cadeau dat haar creativiteit en leervaardigheden stimuleert. Kies een kassa met kleurrijke knoppen, speelgeld en een lopende band voor urenlang plezier. Dit speelgoed moedigt rollenspel aan, helpt bij het leren tellen en stimuleert sociale interactie. Ze is al langzamerhand op weg om de concepten van transacties en geld door te krijgen op een leuke en educatieve manier. Misschien is het over een jaar of twee weleens leuk haar alleen een zak brood te laten halen in de supermarkt, terwijl jij naast de ingang wacht. Mocht iets niet lukken, dan kan je haar altijd aanleren dat het niet erg of eng is om dingen te vragen. Nouja, voor nu kan je het nog prima laten bij het spelen met een speelgoedkassa.

Little Dutch Kassa

Bekijk de laagste prijs

bol.com
Klein Toys speelgoed kassa

Bekijk de laagste prijs

bol.com
Hape Speelgoed Kassa

Bekijk de laagste prijs

bol.com
Johntoy – Speelgoed Kassa

Bekijk de laagste prijs

bol.com

5. Duplo

Voor de leken onder ons: duplo is een soort maxi versie van lego. Dus in principe heb je blokken met kleine rondjes bovenop die je kan stapelen en waarmee je kan bouwen. Je geeft met duplo de mogelijkheid om constructies te maken en daarbij leuke verhaaltjes te verzinnen. Want, duplo heeft net als lego vaak ook poppetjes in hun pakketten zitten. Wellicht is ze helemaal into boerderijdieren of magie. In dat geval zou je ervoor kunnen kiezen om inplaats van een bak met losse blokken, juist een specifiek pakket te geven. Denk aan het Magisch Kasteel of de Wilde dieren Afrika set. Nou ja, jij kent haar beter dan wij, dus daar kom je vast wel uit. Vind je het leuk om stiekem zelf ook mee te spelen? Ga dan voor een wat ‘uitdagendere’ variant waar ze sowieso hulp bij nodig zal hebben.

6. Kinderboeken

Het is belangrijk om een meisje van drie te omringen met liefde, zorg en stimulatie die haar ontwikkeling bevorderen terwijl ze opgroeit tot een zelfverzekerd en gelukkig individu. Een manier waarop je ervoor kan zorgen dat het meisje weet wat ‘gelukkig’ is en hoe ze met andere emoties kan omgaan, is middels boeken. Er zijn tegenwoordig talloze verhalen die vertellen over dappere personages die de grootste struikelblokken overwinnen. Boeken waar verdrietig zijn mag, maar waar er ook wordt ingezet in hoe je je beter kan voelen. Daarentegen zijn er ook boeken waar simpelweg succesverhalen in voorkomen of waar alle personages van allerlei onrealistische avonturen meemaken. Maar goed, blijven lezen dus, want het heeft nog veel meer voordelen dan alleen een ontwikkeling in de sociaal-emotionele kant van het kind.

7. Babytelefoon

Ja, we weten het, het meisje van drie is geen baby meer. We doelen met dit cadeau dan ook niet op babyfoon. Je weet wel, zo’n ding waarmee je je slapende baby in de gaten kan houden. Daarentegen hebben we dit een babytelefoon genoemd. Het is geen echte smartphone zoals haar ouders die waarschijnlijk hebben, maar een apparaat in de vorm van een telefoon waar je het een en ander mee kan. Met de ene kan je alleen geluidjes maken, de ander zal de mogelijkheid bieden om zelfs foto’s te kunnen maken. Het gaat er in ieder geval om dat het meisje toch het idee krijgt dat ze, net als iedereen, een telefoon heeft, maar er echt iets mee kunnen, gaat helaas niet. Overigens veroordelen we het niet als de driejarige al wel de oude iPhone 4 zonder simkaart van haar moeder mag gebruiken, maar je begrijpt vast waar we op doelen, nietwaar?


8. Kleurboeken

Kleurboeken zijn in zekere zin perfect voor een meisje van 4 jaar oud. Ze bieden haar de mogelijkheid om haar artistieke kant te verkennen terwijl ze plezier heeft met kleuren. Kies kleurboeken met grote, eenvoudige afbeeldingen en dikke lijnen die gemakkelijk te kleuren zijn voor kleine handen. Zo kan ze haar verbeelding de vrije loop laten en haar fijne motoriek verbeteren terwijl ze verschillende kleuren en patronen ontdekt. Waarschijnlijk, of eigenlijk weten we dat wel zeker, zal er niet tussen de lijntjes worden gekleurd. En waar je dat zelf misschien zonde vindt, is dat voor een jongedame van drie nog heel normaal. Als je je er trouwens toch te veel aan ergert, dan kan je voor jezelf altijd nog een kleurboek voor volwassenen aanschaffen. Ga je lekker samen kleuren, terwijl jij wél alles binnen de lijntjes kleurt.

9. Vingerverf

Het is misschien een gesmeer, maar wel een heel leuk gesmeer. Sterker nog, als wij mee zouden mogen doen, zouden we er zo aan beginnen. Wat sowieso kenmerkend is aan kinderverf, is dat het gemaakt is op waterbasis. In principe betekent dat, dat je het met een wasbeurt weer overal uit en vanaf kan krijgen. Misschien is het wat lastig met witte kledingstukken, maar dat zal je vanzelf wel een keer meemaken. Hoe dan ook vinden wij vingerverven een uitstekend idee voor een driejarige. Ze is oud genoeg om te weten dat ze het niet in haar mond dient te steken en jong genoeg om er zich nog wel enige tijd mee te kunnen vermaken. Als je slim bent biedt je haar de verfjes kleur voor kleur aan, zodat ze niet met één grote bruine brei zit opgescheept. Ennûh, als je haar wil leren wat ‘opruimen’ betekent, is dit ook een ultieme oefening.

10. Poppen

Een pop, die maakt van allerlei avonturen mee. Alle fantasierijke verhalen die het meisje zelf niet zal beleven, worden dus wel door haar poppen beleefd. Het laat toch een soort creativiteit zien waar het empathisch vermogen van het meisje veelal aanbod komt. Met dat het meisje voor haar poppen zorgt, leert ze over zaken als verantwoordelijkheid en kan ze haar emotionele intelligentie verder ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan een verzorgend instinct wat naar bovenkomt, evenals de drang om situaties in rollenspel na te bootsen. Kijk, mocht je dit willen aanschaffen voor haar verjaardag, goed naar welke poppen ze al heeft, wat deze pop onderscheid van een andere en of de pop bijvoorbeeld wel knuffelbaar genoeg is.

Bayer – Babypop

Bekijk de laagste prijs

bol.com
Baby Annabell Little Sophia

Bekijk de laagste prijs

bol.com
Simba – New Born Baby

Bekijk de laagste prijs

bol.com

Cadeaus voor een budget tot €25,00

Opzoek naar cadeaus met wat minder budget? Dan zijn de onderstaand geselecteerde cadeaus perfect geschikt!

1. Speelgoedkassa

Speel winkeltje met de Fisher-Price Kassa, een speelgoed dat zowel vermakelijk als educatief is. Door simpelweg aan de hendel te trekken, opent de lade zich met een vrolijk gerinkel. De vallende, felgekleurde muntjes nodigen kleintjes uit om te leren tellen en kleuren te onderscheiden. Elke set wordt geleverd met een kassa en zeven kleurrijke munten, klaar voor urenlang winkelplezier. Niet alleen is het een fantastische manier om fantasierijk spel te stimuleren, maar het helpt ook bij het ontwikkelen van basale rekenvaardigheden. Een perfect cadeau voor kleine winkeliers in de dop!

2. Dierenvriendjes liedjesboek

Stimuleer de zintuigen van kleintjes met dit interactieve boek vol met 6 bekende kinderliedjes. De vrolijk beweegbare figuurtjes op elke pagina bevorderen de fijne motoriek, terwijl de heldere, kleurrijke illustraties en een zacht knipperend lichtje hun visuele zintuigen prikkelen. Daarnaast kunnen ze al vroeg muzikaal talent ontdekken door op de pianotoetsen te drukken, waardoor ze kennis maken met diverse kleuren en muziekinstrumenten. Het boek bevat tevens 6 melodietjes en gezongen liedjes in het Nederlands. Met regelbaar volume, een robuust design en automatische uitschakeling is het een ideaal en duurzaam cadeau voor nieuwsgierige kleintjes.

3. Spiraaltoren roze

Stapel, rol en leer met de Little Dutch Spiraaltoren in prachtige roze tinten. Deze set, bestaande uit 5 subtiel gekleurde onderdelen, biedt eindeloze pret. Kinderen zullen genieten van het op elkaar stapelen van de delen en het bekijken van de ballen die naar beneden zigzaggen. Terwijl ze spelen, verbeteren ze hun hand-oog coördinatie en begrip van oorzaak en gevolg. De set bevat 3 lichtgewicht ballen in diverse kleuren, die bij beweging rinkelen. Uitgevoerd in de stijlvolle Little Dutch kleurenpalet met tinten zoals oudroze en okergeel. Afmetingen: 18 x 18 x 30 cm. Een charmant en educatief cadeau in een full-colour doos. Geschikt vanaf 18 maanden.

4. Educatieve baby telefoon

Wie is aan de lijn? Laat je kleintje kennis maken met cijfers, dieren, kleuren en het alfabet met deze speelse telefoon. Een druk op de knipperende berichttoets laat vrolijke berichtjes klinken, terwijl de beltoets hen in contact brengt met hun dierenvriendjes. Volop bel-en leerplezier is gegarandeerd dankzij de vrolijke zinnetjes, grappige geluiden, 8 melodietjes en 2 gezongen liedjes. Dit leerzame speelgoed is voorzien van een handige aan/uit-schakelaar en een automatische uitschakeling, zodat het batterijleven wordt verlengd. Perfect voor nieuwsgierige kleintjes die klaar zijn voor hun eigen ’telefoontje’.

5. Baby Born Soft Touch

Met de BABY born Magic babypop is bedtijd een fluitje van een cent. Draai simpelweg aan haar magische speen en haar ogen sluiten zich, klaar voor dromenland. Deze speciale pop heeft levensechte functies: ze kan drinken, huilen, en zelfs haar behoefte doen, net als een echte baby! Haar Soft Touch-lichaam is zacht en knuffelbaar, en haar beweeglijke ledematen maken het makkelijk om haar stijlvolle outfits aan en uit te trekken. Het rollenspel met BABY born stimuleert de verbeelding en bevordert sociale vaardigheden bij kinderen. De set bevat 10 handige accessoires, waaronder een rompertje, muts en magische speen. Batterijen zijn niet nodig.