I’m not crying, you are! En wel over de leeftijd die jouw driejarige meisje alweer heeft aangetikt. Dat ze 3 jaar zou worden, dat wist je wel. Dat de tijd zó snel gaat, had je niet voor ogen gehouden. Met misschien wel een tweede op komst of een broer die alweer een jaar naar de basisschool gaat, zie je elke dag wel weer veranderingen. Veranderingen in de communicatie tussen broer en zus, maar ook veranderingen op cognitief, sociaal-emotioneel en fysiek vlak van het meisje. In deze blog lees je het een en ander over die ontwikkelingen, waarna we aan de hand daarvan je een lijst presenteren met de leukste cadeaus voor een meisje van drie. Erg tof, nietwaar?

Direct naar de leukste cadeaus? Klik dan hier

Ontwikkelingsfase van een 3-jarig meisje

De ontwikkeling van een driejarige is fascinerend. Vanaf deze leeftijd vinden namelijk ontwikkelingen ineens in een stroomversnelling plaats. Het ‘ikke’ wordt ‘ikke + werkwoord/ zelfstandig naamwoord’. Sterker nog, je zal ook een hele hoop ‘waarom’-vragen voorgeschoteld krijgen. De voorkeur voor links- of rechtshandig wordt waarschijnlijk duidelijk. De luier maakt plaats voor een eigen controle over haar zindelijkheid. De fantasie wordt steeds uitgebreider en de speeltuin wordt volledig op eigen gelegenheid ontdekt. Moet je nagaan dat dit slechts nog maar een selectie betreft van alles dat er blijft gebeuren. 

Niet getreurd, mama en papa blijven nog steeds ongeveer het belangrijkste dat er blijft bestaan. Zo zal je bij een ‘wendag’ op de basisschool waarschijnlijk een meisje in tranen achterlaten en wordt papa nog steeds opgetrommeld als er een monster onder het bed zit. Je driejarige meisje is alles dat centraal staat voor een peuter, want dat is ze nu zeker weten. Waarschijnlijk zal je te maken hebben met de peuterpuberteit. Dit kenmerkt zich door het bewustzijn van het kind. Het weet wel dat zoiets als een eigen mening bestaat, maar omdat nog zoveel onbekend is, raakt het meisje snel in de stress. Dit wordt geuit in frustratie en boze stampjes. Heeft zo z’n charme, maar levert doorgaans ook een hoop stress bij papa en mama op. 

Maar goed, een peuter van drie dus. Ze is op cognitief vlak sterk bezig met een transitie. De eerste ‘poppetjes’ worden getekend, evenals een aantal dieren dat wordt herkend. Op fysiek vlak zal je merken dat het lichaam nog meer in verhouding komt. Dat wat overdreven grote hoofd en kleine ledematen trekken iets bij. De sociaal-emotionele kant zal, zoals je waarschijnlijk zelf wel begrijpt, op dit moment heftig, onvoorspelbaar en zeer indringend zijn. Wij zouden je willen zeggen: geniet van het moment want voor je het weet breng je haar alweer weg voor de eerste schooldag. 

Dont’s (type cadeaus dat je niet voor een 3-jarig meisje wil kopen)

Gezien een peuter van drie jaar nogal gefrustreerd van dingen kan raken, is het zin om een aantal kado’s nog liever in de schappen te laten. We hebben het dan over iets dat eigenlijk nog veel te moeilijk voor haar is. Ze zal het gevoel hebben dat ze iets niet kan, terwijl ze daar simpelweg nog op zou moeten oefenen. Dus, je kan iets als een educatief spel wel kado doen, maar alleen wanneer het nog even in de kast blijft, tot de tijd rijp is. Tegelijkertijd is het ook niet handig wanneer iets erg makkelijk is, omdat dat wellicht al snel ‘saai’ is en de driejarige ermee is uitgespeeld.

Wat is een geschikt budget voor deze leeftijd? 

We staan voor het feit dat geluk onbetaalbaar is. Een cadeau hoeft niet groot of duur te zijn om je driejarige een onvergetelijke dag te geven. Sterker nog, ze is absoluut nog niet op de hoogte van de waarde van geld, dus kan je er in principe een hoeveelheid geld aangeven, wat je zelf wil. Overigens kunnen we je wel een idee geven van de hoeveelheid geld die aan verschillende leeftijden wordt gegeven. Een tante geeft waarschijnlijk een cadeau uit een minder groot budget dan de ouders/ verzorgers. Lees:

  • Ouders: €30,00 tot … 
  • Directe familieleden (oom & tante, opa & oma): €10,00 tot €50,00 
  • Buren/ kennissen: €5,00 – €20,00

Let op: het gaat om een budget, dat betekent dat je niet alles hoeft op te maken en dat je het altijd kan aanpassen naar eigen mogelijkheden. 

Verdere tips 

Nog benieuwd naar een aantal andere tips? Geen probleem, deze staan hier beschreven, zodat je niet verder hoeft te zoeken. Een tip die we willen geven voor de zoektocht naar een cadeau voor een 3-jarige, is om te zoeken naar iets dat rollenspel bevordert. Denk aan een speelkeuken, dokterset of andere verkleedkleding. Het kopiëren van gedrag staat hier zeker bij centraal. Is bijvoorbeeld mama een cassière, dan sluit het daarbij aan. Of, is er net een nieuw baby geboren, dan is een verzorgingsset met eigen baby juist leuk. 

Verder is het leuk om een cadeau te zoeken dat haar nieuwsgierigheid prikkelt, zoals verrassingsdozen of speelgoed met verborgen functies. Zachte knuffels en poppen zullen eigenlijk altijd wel in de smaak vallen bij jonge kinderen, zoals een driejarig meisje.


Cadeaus voor een budget tot €25,00

1. Speelgoed kassa

Speel winkeltje met de Fisher-Price Kassa, een speelgoed dat zowel vermakelijk als educatief is. Door simpelweg aan de hendel te trekken, opent de lade zich met een vrolijk gerinkel. De vallende, felgekleurde muntjes nodigen kleintjes uit om te leren tellen en kleuren te onderscheiden. Elke set wordt geleverd met een kassa en zeven kleurrijke munten, klaar voor urenlang winkelplezier. Niet alleen is het een fantastische manier om fantasierijk spel te stimuleren, maar het helpt ook bij het ontwikkelen van basale rekenvaardigheden. Een perfect cadeau voor kleine winkeliers in de dop!

2. Dierenvriendjes liedjesboek

Stimuleer de zintuigen van kleintjes met dit interactieve boek vol met 6 bekende kinderliedjes. De vrolijk beweegbare figuurtjes op elke pagina bevorderen de fijne motoriek, terwijl de heldere, kleurrijke illustraties en een zacht knipperend lichtje hun visuele zintuigen prikkelen. Daarnaast kunnen ze al vroeg muzikaal talent ontdekken door op de pianotoetsen te drukken, waardoor ze kennis maken met diverse kleuren en muziekinstrumenten. Het boek bevat tevens 6 melodietjes en gezongen liedjes in het Nederlands. Met regelbaar volume, een robuust design en automatische uitschakeling is het een ideaal en duurzaam cadeau voor nieuwsgierige kleintjes.

3. Spiraaltoren roze

Stapel, rol en leer met de Little Dutch Spiraaltoren in prachtige roze tinten. Deze set, bestaande uit 5 subtiel gekleurde onderdelen, biedt eindeloze pret. Kinderen zullen genieten van het op elkaar stapelen van de delen en het bekijken van de ballen die naar beneden zigzaggen. Terwijl ze spelen, verbeteren ze hun hand-oog coördinatie en begrip van oorzaak en gevolg. De set bevat 3 lichtgewicht ballen in diverse kleuren, die bij beweging rinkelen. Uitgevoerd in de stijlvolle Little Dutch kleurenpalet met tinten zoals oudroze en okergeel. Afmetingen: 18 x 18 x 30 cm. Een charmant en educatief cadeau in een full-colour doos. Geschikt vanaf 18 maanden.

4. Educatieve baby telefoon

Wie is aan de lijn? Laat je kleintje kennis maken met cijfers, dieren, kleuren en het alfabet met deze speelse telefoon. Een druk op de knipperende berichttoets laat vrolijke berichtjes klinken, terwijl de beltoets hen in contact brengt met hun dierenvriendjes. Volop bel-en leerplezier is gegarandeerd dankzij de vrolijke zinnetjes, grappige geluiden, 8 melodietjes en 2 gezongen liedjes. Dit leerzame speelgoed is voorzien van een handige aan/uit-schakelaar en een automatische uitschakeling, zodat het batterijleven wordt verlengd. Perfect voor nieuwsgierige kleintjes die klaar zijn voor hun eigen ’telefoontje’.

5. Baby Born Soft Touch

Met de BABY born Magic babypop is bedtijd een fluitje van een cent. Draai simpelweg aan haar magische speen en haar ogen sluiten zich, klaar voor dromenland. Deze speciale pop heeft levensechte functies: ze kan drinken, huilen, en zelfs haar behoefte doen, net als een echte baby! Haar Soft Touch-lichaam is zacht en knuffelbaar, en haar beweeglijke ledematen maken het makkelijk om haar stijlvolle outfits aan en uit te trekken. Het rollenspel met BABY born stimuleert de verbeelding en bevordert sociale vaardigheden bij kinderen. De set bevat 10 handige accessoires, waaronder een rompertje, muts en magische speen. Batterijen zijn niet nodig.