Een meisje van vijf jaar met een klein zusje/ broertje zal zich ongetwijfeld al heel groot voelen. Niet volwassen, groot. En dat klopt, want in lengte zal ze er inderdaad bovenuit stijgen. In cognitie en de mate van haar sociaal-emotionele vermogen zal ze ook al veel verder zijn. In de klas is ze straks niet meer iemand die in groep 1 zit, maar als groep 2’er een echte verantwoordelijkheid draagt voor haar klasgenoten. Voor haar vijfde verjaardag verdient het meisje dan ook een cadeau dat bij haar past. In deze blog vind je de leukste cadeaus voor een 5-jarig meisje én alle relevante informatie die bij haar levensfase past. 

Direct naar de leukste cadeaus? Klik dan hier

Ontwikkelingsfase van een 5-jarig meisje

Jullie meisje van (bijna) vijf jaar is nog steeds een kleuter. Hoewel ze er erg van bewust is dat sommige kindjes veel ‘jonger’ zijn en andere juist ‘ouder’, is het niet zo dat haar hele ontwikkeling al voltooid is. Sterker nog, ze maakt nog steeds deel uit van de ontwikkeling die misschien nog wel tientallen jaren zal doorlopen. 

Veranderingen die je bij een meisje van 5 jaar zullen opvallen, zijn te organiseren op cognitief, sociaal-emotioneel en fysiek vlak. 

Allereerst, het fysieke vlak. Een meisje zal over het algemeen veel fysieke energie hebben. Rennen, springen, hinkelen, fietsen, balanceren; het zijn van allerlei begrippen die je op een dag om de oren vliegen. De coördinatie is nog niet wat het moet zijn, maar al zeker wel in enige mate aanwezig. Op het gebied van fijne motoriek zal het meisje bezig zijn met knippen, kleuren en het oplossen van eenvoudige puzzels. Daarbij gaat natuurlijk een hoop cognitie gepaard. 

De cognitieve ontwikkeling van een 5-jarig meisje is best opmerkelijk. Zo ontwikkelt ze een groter begrip van oorzaak en gevolg en gaat tellen en het herkennen van letters en cijfers steeds beter. Zinnen worden geproduceerd op een complexer niveau (verschillende tijden door elkaar heen) en daarbij staat een uitbreiding van het vocabulair in het daglicht. Daarnaast wordt interesse getoond in verhalen en worden fantasierijke scenario’s bedacht, uitgelegd en uitgespeeld. Dat uitspelen gebeurt steeds vaker met leeftijdsgenoten, hoewel parallel spel nog steeds wel aanwezig zal zijn.

Empathie, samenwerken, delen en de identificatie zullen centraal staan op sociaal-emotioneel vlak. Ouders/ verzorgers zijn nog steeds nodig voor geruststelling, maar een vijfjarig meisje zal steeds onafhankelijker worden. Weet dat dit maar mogelijkheid kan zijn van wat er allemaal mogelijk is. Mocht het zo zijn dat jouw meisje van 5 hier nog niet mee bezig is, dan is dat geen reden tot paniek. Lang niet ieder kind werkt even snel, sommige zijn wat langzamer, anderen juist mega snel. 

Dont’s (type cadeaus dat je niet voor een 5-jarig meisje wil kopen)

We kunnen honderduit praten over cadeaus die ontzettend leuk zijn voor een meisje van 5 jaar. Neem straks maar eens een kijkje bij onze top 20 beste cadeaus voor een vijfjarig meisje. Je zal versteld staan van de mogelijkheden. Toch is er ook een aantal type cadeaus dat je, om meerdere redenen, beter niet voor een meisje van vijf kan kopen. Ga je bijvoorbeeld voor een knutselset, kies er dan eentje met materialen op waterbasis. Reken maar dat het knutselen er voor jou uitziet als een hoop gesmeer. Waterverf krijg je makkelijker uit kleding dan verf op oliebasis, om maar een voorbeeld te noemen. Denk dus als een vijfjarige om te bedenken wat een goed cadeau zou kunnen zijn. 

Wat is een geschikt budget voor deze leeftijd? 

Een geschikt budget is enkel een weerspiegeling van ‘wat als’. Een ‘wat als’ in de zin van dat je je nergens verplicht voor hoeft te voelen. Als jij deze maand wat krap bij kas zit, is een cadeautje van vijf euro misschien wel net zo leuk als een cadeau van wel zestig euro. De emoties van het lieve meisje kunnen nog wel eens alle kanten opschieten, dus wat ze ervan gaat vinden is sowieso een verrassing.

  • Ouders/ verzorgers: €30,00 tot … 
  • Directe familieleden (oom & tante, opa & oma): €10,00 tot €50,00 
  • Buren/ kennissen: €5,00 – €20,00

Voor alle mensen die misschien nog wel onder een andere titel vallen dan buren/ kennissen, adviseren we een eenzelfde budget als hierboven staat beschreven.

Verdere tips 

Tot slot een aantal tips die niet geheel onbelangrijk zijn. Je moet je bijvoorbeeld realiseren dat een kind aan het einde van zijn zesde levensjaar al best geïnteresseerd kan raken naar letters en daarmee ook lezen. Goed als je hier rekening mee houd, maar kom niet aan met een boek voor beginnende lezers. Daarentegen is het op deze leeftijd nog veel interessanter om voor te lezen. Voorlezen verrijkt woordenschat, stimuleert verbeelding en taalvaardigheid en versterkt de band tussen ouder en kind. Het legt de basis voor leesplezier en cognitieve groei, wat levenslange voordelen biedt. Bedenk je dus goed waar je je focus op legt en of het daadwerkelijk relevant is voor, in dit geval, een meisje van vijf.

1. Knutselspullen

Een schaar, potloden, vingerverf, papier, stickers, lijm, stempels en kleurboeken. You name it, en een vijfjarige zal er elke nacht van dromen. Gezien ze de afgelopen jaren altijd met dezelfde spullen heeft gespeeld, kan je wel begrijpen dat er niet meer veel goeds van over is gebleven. Met andere woorden, het is wel een keertje tijd voor een mooie vervanging. Denk aan een hele nieuwe set met geurende stiften of een clean, nieuw set papieren waar je weer volledig in kan knippen. Hartstikke mooi, toch? En weet je, zolang het glittert, in een bepaalde kleur is gemaakt en doet wat het moet doen, kan je de meeste vijfjarigen al tevreden stellen. Wat is het toch een leven, om zo jong te zijn.

2. Kinder make-up

Met een leuke make-up set kan de meid haar creativiteit uiten en fantasierijke spelletjes spelen, terwijl ze tegelijkertijd leert over kleuren en texturen. Al met al is een leuke manier om haar verbeeldingskracht te stimuleren en haar te laten experimenteren met verschillende looks. Het stukje dat deze make-up ‘kinder make-up’ maakt, is dat het gemaakt van kindvriendelijk materiaal. Bovendien is het zo dat het niet heel duur is en dat het dus niet erg is als er bijvoorbeeld een lippenstick afbreekt of als een hoopje oogschaduw uit elkaar brokkelt. Hoe je het ook went of keert, het is een ontzettend leuk item voor een meisje van vijf. En als je dan toch bezig bent in deze hoek, scroll gelijk even door naar de nummer 6 van deze lijst.

3. Puzzels

De grote meid van 5 jaar zit inmiddels alweer een tijdje op de basisschool. Dat is natuurlijk bij uitstek dé plek waar je volop aan het leren bent. Echter is het niet zo dat je daarom thuis geen puzzels meer mag maken. Er zal geen enkele juf of meester zijn die je dat verbiedt. Dus, mocht in het specifiek deze meid een voorliefde hebben voor het maken van puzzels, dan zou je dat lekker op haar verjaardag moeten geven. Tenminste, als je het zelf ook leuk vindt om te geven en te doen. Ga voor een puzzel met een thema van haar favoriete tv-programma of juist eentje die in moeilijkheidsgraad varieert. Er is genoeg te vinden in puzzelland, dus doe er je voordeel mee.

4. Nagelstickers

Kijk, heel veel dingen zijn niet goed voor je. Sterker nog, van sommige dingen vraag je je überhaupt af waarom het wordt gedoogd, ooit is ‘uitgevonden’ en nog steeds is genormaliseerd. Lees: roken, alcohol drinken, vet en ongezond eten, etc. Gelukkig allemaal dingen waar jouw vijfjarige niet of nauwelijks mee te maken heeft. Echter is er wel iets waar ze waarschijnlijk geïnteresseerd in is, maar wat niet echt goed voor haar is. Of nouja, niet goed voor haar nagels en dat is, je raadt het al, nagellak. Gelukkig zijn er een paar slimme ondernemers geweest die hiervoor een oplossing hebben gevonden: nagelstickers. Het is een toegankelijke manier om je nagels mooier te maken. Is ze er klaar mee, dan haalt ze het er zo vanaf en zo niet, dan laat ze het nog maar lekker een dagje zitten. Na een beetje prutsen met vaders of moeders is het ook zo aangebracht, dus ook dat moet geen problemen opleveren.

5. Spelletjes

Het mooie aan kind zijn is dat je dagenlang mag spelen. Je bent zo verwend dat je ouders eigenlijk het liefst zien dat je de hele dag speelt en vooral hen niet verveelt met het feit dat je je verveelt. Maar goed, dan moet je wel wat te doen hebben. Een leuk cadeau waarmee je ervoor kan zorgen dat een vijfjarige zich niet verveelt, is een spelletje. Deze spelletjes variëren van buitenspellen tot spelletjes die je aan de keukentafel op een regenachtige zondagmiddag uit de kast haalt. Weet wel dat een spel initieel niet als heel leuk wordt ervaren. Je weet niet wat je moet doen, het kost je veel tijd om het uit te zoeken en voordat je zover bent, heb je het alweer opgegeven. Daarom is het belangrijk dat je een spel eerst samen met de vijfjarige speelt, voordat je het haar zelf of met vriendjes/ broertjes en zusjes laat spelen. Gratis tip voor jou van ons.

6. Verkleedkleren

Ja, daar is ‘ie dan, puntje zes. Als je je mooi hebt opgemaakt, is het toch super leuk om je er ook bij te verkleden. Misschien ben je wel een politie mevrouw, een stoere draak of een schattige fee. Hoe dan ook maken de kleren de look af en maakt de look het verkleden af. Een perfecte combi waarin de vijfjarige zich uiteindelijk helemaal kan verliezen. Klinkt als een gezellige middag waarin de kleren in het rondvliegen, de wangen helemaal rood zijn en je ’s avonds met een oververmoeide, maar voldane kleuter zit. Want een kleuter, dat is het nog zeker. Ze is dan alweer een stuk zelfstandiger dan een jaar geleden, maar ze blijft stiekem nog erg jong en afhankelijk van de mensen om haar heen.

Verkleedjurk De 3 Biggetjes

Bekijk de laagste prijs

bol.com
Elsa ijskristallen jurk

Bekijk de laagste prijs

bol.com
Unicorn kinder make up

Bekijk de laagste prijs

bol.com
Mega Mindy verkleedkleding

Bekijk de laagste prijs

bol.com

7. Unicorn

Eenhoorns zijn de perfecte metgezel voor een meisje van 5 jaar! Van eenhoornpyjama’s tot eenhoornknuffels, ze zal dol zijn op alles wat met deze magische wezens te maken heeft. Denk aan een eenhoornrugzak voor school, een eenhoornmok voor haar favoriete drankje en zelfs een eenhoornpoppenhuis voor uren speelplezier. Met eenhoornstickers kan ze haar spullen versieren en met een eenhoornverkleedkostuum kan ze zichzelf transformeren in haar favoriete mythische dier. Eenhoorns zullen haar verbeelding zeker laten sprankelen! Het maakt dus niet uit wat je rond dit thema koopt, een unicorn is altijd een goed idee.

8. Fietsje

Nu ze deze meid al een tijdje naar de basisschool gaat, is het weleens tijd om een goede fiets aan te schaffen waarop ze zich kan verplaatsten. Of ze nu al kan fietsen of niet, je zal toch ergens moeten beginnen. We raden je daarom aan om een fietsje met zijwieltjes te kopen, zodat ze de eerste tijd met een gerust hart rechtuit kan gaan. Ook wel zo fijn, omdat het fietsen in het echte verkeer toch wel degelijk wat anders is dan heen en weer fietsen in de straat. Nou ja, een fiets geeft, zoals je waarschijnlijk zelf ook wel weet, een gevoel van vrijheid, van avontuur, van zelfstandigheid. Super om dit aan een meisje van vijf op die leeftijd al mee te kunnen geeft. Ze zal waarschijnlijk haar leven lang nog blijven fietsen, dus je kan het niet positief genoeg aanvliegen.

9. Boeken

Een goed boek voor een vijfjarige is als een magische deur naar een wereld vol avontuur en verbeelding. Het prikkelt niet alleen haar fantasie, maar helpt ook bij taalontwikkeling, concentratie en empathie. Bovendien zijn boeken de beste vrienden waarvan de batterij nooit leeg is en bovendien nooit kan crashen! Dus terwijl andere apparaten misschien hun toverkracht verliezen, blijven boeken altijd betoveren. En laten we eerlijk zijn, wie heeft er geen behoefte aan een beetje magie in zijn leven? Gezien de vijfjarige zelf nog niet kan lezen, is het een volwassene (of oudere broer/ zus) die voorleest. Hen gun je toch ook nog een beetje plezier in het lezen, of zien we dat verkeerd.

10. Lego

Rond deze tijd is het wel oké om over te stappen van zoiets als Duplo naar Lego. De fijne motoriek is beter en het geduld of de concentratie is ook beter. En dan geldt er ook nog eens dat met Lego kinderen prachtige bouwwerken kunnen maken. Qua ontwikkeling zal het het probleemoplossend vermogen, ruimtelijk inzicht en de fijne motoriek verder ontwikkelen. Al met al een geweldige manier van alles te verbeteren, al is het belangrijkste natuurlijk dat ze er plezier in heeft. Weet je op voorhand dat het bouwen met Lego niets voor het meisje is, brand je vingers er dan ook niet aan. Dat geldt natuurlijk ook voor de 9 andere categorieën die we in deze blog hebben beschreven.


Cadeaus voor een budget tot €25,00

Een kleine portemonnee? Geen probleem, hier hebben we een aantal cadeaus tot een budget can €25,00 voor je neergezet.

1. Unicorn schilderbaar sieradendoosje

Laat je creativiteit de vrije loop met verf, kwasten, plakdiamanten, stickers en sjablonen om je eigen unieke ontwerp te creëren. Het stevige materiaal zorgt ervoor dat je sieradendoosje lang meegaat en je sieraden altijd goed beschermd zijn. De grote lade met velvet inlay voegt een vleugje luxe toe aan je sieradenpresentatie.

Het ‘Decoreer je eigen Eenhoorn Sieradendoosje’ is niet alleen een geweldig cadeau-idee voor verjaardagen en speciale gelegenheden, maar ook een kans om een innerlijke unicorn liefhebber te laten stralen. Laat de creatieve kant schitteren en creëer unieke pronkstukken die met trots aan vrienden kunt tonen.

2. PLAYMOBIL Princess Paardrijlessen

De stallen en natuurlijk de paarden, dit is de wereld van Pina. Hier voelt ze zich het meest op haar gemak en brengt ze graag de hele dag door met haar geliefde paarden. Als koninklijke rijinstructeur leert ze de prinsessen rijden en alles wat belangrijk is voor de verzorging van de paarden en de juiste omgang met de trotse dieren. Een echte prinses rijdt natuurlijk op een dameszadel, maar dat kan soms een uitdaging zijn. Maar zelfs moeilijke gevallen zijn geen probleem voor Pina en ze vindt altijd een oplossing.

3. Kaphoofd Charlene

Met het Charlene Super Model kaphoofd voor make-up en hairstyling, kun je haast elk idee voor een bepaalde stijl uitproberen. Je kunt een ontelbaar aantal verschillende kapsels uitproberen, waarvoor allerlei handige kappersbenodigdheden worden meegeleverd (borstel, kam, klemmen en krulspelden). Enkele styling-ideeën staan er ook al op de showbox. Natuurlijk mag voor de echte glamour een make-upset niet ontbreken, en die wordt dan ook meegeleverd. Met haar lange oogwimpers en het mooie haar is het een echte schoonheid. Verder bevat de set nog een stel stickers. Wordt geleverd in een mooie showbox.

4. Unicorn knutselpakket

Houd jij ook zo van eenhoorns? Met deze set van SES Creative maak je eenvoudig allerlei leuke eenhoornbeeldjes van gips. Giet het gips in de mal en laat het uitharden. Pak dan de bijgeleverde verf erbij en schilder de eenhoorns in je favoriete kleuren. Leuk om te doen en een super resultaat!

5. Maak je eigen kaarten – knutselpakket

“Maak je eigen Kaarten” is een unieke knutsel box ontworpen door Jill Schirnhofer, waarmee je 10 mooie kaarten kunt knutselen! De knutselset bevat alle materialen die nodig zijn om kinderen hun eigen kunstwerk te laten maken. In de meegeleverde enveloppen kunnen de ontworpen kaarten vervolgens worden opgestuurd naar vrienden of familie! Maak je eigen kaarten is het ideale cadeau voor kinderen om de ontwikkeling van creativiteit en zelfexpressie te stimuleren.