Een meisje van vijf jaar met een klein zusje/ broertje zal zich ongetwijfeld al heel groot voelen. Niet volwassen, groot. En dat klopt, want in lengte zal ze er inderdaad bovenuit stijgen. In cognitie en de mate van haar sociaal-emotionele vermogen zal ze ook al veel verder zijn. In de klas is ze straks niet meer iemand die in groep 1 zit, maar als groep 2’er een echte verantwoordelijkheid draagt voor haar klasgenoten. Voor haar vijfde verjaardag verdient het meisje dan ook een cadeau dat bij haar past. In deze blog vind je de leukste cadeaus voor een 5-jarig meisje én alle relevante informatie die bij haar levensfase past. 

Direct naar de leukste cadeaus? Klik dan hier

Ontwikkelingsfase van een 5-jarig meisje

Jullie meisje van (bijna) vijf jaar is nog steeds een kleuter. Hoewel ze er erg van bewust is dat sommige kindjes veel ‘jonger’ zijn en andere juist ‘ouder’, is het niet zo dat haar hele ontwikkeling al voltooid is. Sterker nog, ze maakt nog steeds deel uit van de ontwikkeling die misschien nog wel tientallen jaren zal doorlopen. 

Veranderingen die je bij een meisje van 5 jaar zullen opvallen, zijn te organiseren op cognitief, sociaal-emotioneel en fysiek vlak. 

Allereerst, het fysieke vlak. Een meisje zal over het algemeen veel fysieke energie hebben. Rennen, springen, hinkelen, fietsen, balanceren; het zijn van allerlei begrippen die je op een dag om de oren vliegen. De coördinatie is nog niet wat het moet zijn, maar al zeker wel in enige mate aanwezig. Op het gebied van fijne motoriek zal het meisje bezig zijn met knippen, kleuren en het oplossen van eenvoudige puzzels. Daarbij gaat natuurlijk een hoop cognitie gepaard. 

De cognitieve ontwikkeling van een 5-jarig meisje is best opmerkelijk. Zo ontwikkelt ze een groter begrip van oorzaak en gevolg en gaat tellen en het herkennen van letters en cijfers steeds beter. Zinnen worden geproduceerd op een complexer niveau (verschillende tijden door elkaar heen) en daarbij staat een uitbreiding van het vocabulair in het daglicht. Daarnaast wordt interesse getoond in verhalen en worden fantasierijke scenario’s bedacht, uitgelegd en uitgespeeld. Dat uitspelen gebeurt steeds vaker met leeftijdsgenoten, hoewel parallel spel nog steeds wel aanwezig zal zijn.

Empathie, samenwerken, delen en de identificatie zullen centraal staan op sociaal-emotioneel vlak. Ouders/ verzorgers zijn nog steeds nodig voor geruststelling, maar een vijfjarig meisje zal steeds onafhankelijker worden. Weet dat dit maar mogelijkheid kan zijn van wat er allemaal mogelijk is. Mocht het zo zijn dat jouw meisje van 5 hier nog niet mee bezig is, dan is dat geen reden tot paniek. Lang niet ieder kind werkt even snel, sommige zijn wat langzamer, anderen juist mega snel. 

Dont’s (type cadeaus dat je niet voor een 5-jarig meisje wil kopen)

We kunnen honderduit praten over cadeaus die ontzettend leuk zijn voor een meisje van 5 jaar. Neem straks maar eens een kijkje bij onze top 20 beste cadeaus voor een vijfjarig meisje. Je zal versteld staan van de mogelijkheden. Toch is er ook een aantal type cadeaus dat je, om meerdere redenen, beter niet voor een meisje van vijf kan kopen. Ga je bijvoorbeeld voor een knutselset, kies er dan eentje met materialen op waterbasis. Reken maar dat het knutselen er voor jou uitziet als een hoop gesmeer. Waterverf krijg je makkelijker uit kleding dan verf op oliebasis, om maar een voorbeeld te noemen. Denk dus als een vijfjarige om te bedenken wat een goed cadeau zou kunnen zijn. 

Wat is een geschikt budget voor deze leeftijd? 

Een geschikt budget is enkel een weerspiegeling van ‘wat als’. Een ‘wat als’ in de zin van dat je je nergens verplicht voor hoeft te voelen. Als jij deze maand wat krap bij kas zit, is een cadeautje van vijf euro misschien wel net zo leuk als een cadeau van wel zestig euro. De emoties van het lieve meisje kunnen nog wel eens alle kanten opschieten, dus wat ze ervan gaat vinden is sowieso een verrassing.

  • Ouders/ verzorgers: €30,00 tot … 
  • Directe familieleden (oom & tante, opa & oma): €10,00 tot €50,00 
  • Buren/ kennissen: €5,00 – €20,00

Voor alle mensen die misschien nog wel onder een andere titel vallen dan buren/ kennissen, adviseren we een eenzelfde budget als hierboven staat beschreven.

Verdere tips 

Tot slot een aantal tips die niet geheel onbelangrijk zijn. Je moet je bijvoorbeeld realiseren dat een kind aan het einde van zijn zesde levensjaar al best geïnteresseerd kan raken naar letters en daarmee ook lezen. Goed als je hier rekening mee houd, maar kom niet aan met een boek voor beginnende lezers. Daarentegen is het op deze leeftijd nog veel interessanter om voor te lezen. Voorlezen verrijkt woordenschat, stimuleert verbeelding en taalvaardigheid en versterkt de band tussen ouder en kind. Het legt de basis voor leesplezier en cognitieve groei, wat levenslange voordelen biedt. Bedenk je dus goed waar je je focus op legt en of het daadwerkelijk relevant is voor, in dit geval, een meisje van vijf.


Cadeaus voor een budget tot €25,00

1. Unicorn schilderbaar sieradendoosje

Laat je creativiteit de vrije loop met verf, kwasten, plakdiamanten, stickers en sjablonen om je eigen unieke ontwerp te creëren. Het stevige materiaal zorgt ervoor dat je sieradendoosje lang meegaat en je sieraden altijd goed beschermd zijn. De grote lade met velvet inlay voegt een vleugje luxe toe aan je sieradenpresentatie.

Het ‘Decoreer je eigen Eenhoorn Sieradendoosje’ is niet alleen een geweldig cadeau-idee voor verjaardagen en speciale gelegenheden, maar ook een kans om een innerlijke unicorn liefhebber te laten stralen. Laat de creatieve kant schitteren en creëer unieke pronkstukken die met trots aan vrienden kunt tonen.

2. PLAYMOBIL Princess Paardrijlessen

De stallen en natuurlijk de paarden, dit is de wereld van Pina. Hier voelt ze zich het meest op haar gemak en brengt ze graag de hele dag door met haar geliefde paarden. Als koninklijke rijinstructeur leert ze de prinsessen rijden en alles wat belangrijk is voor de verzorging van de paarden en de juiste omgang met de trotse dieren. Een echte prinses rijdt natuurlijk op een dameszadel, maar dat kan soms een uitdaging zijn. Maar zelfs moeilijke gevallen zijn geen probleem voor Pina en ze vindt altijd een oplossing.

3. Kaphoofd Charlene

Met het Charlene Super Model kaphoofd voor make-up en hairstyling, kun je haast elk idee voor een bepaalde stijl uitproberen. Je kunt een ontelbaar aantal verschillende kapsels uitproberen, waarvoor allerlei handige kappersbenodigdheden worden meegeleverd (borstel, kam, klemmen en krulspelden). Enkele styling-ideeën staan er ook al op de showbox. Natuurlijk mag voor de echte glamour een make-upset niet ontbreken, en die wordt dan ook meegeleverd. Met haar lange oogwimpers en het mooie haar is het een echte schoonheid. Verder bevat de set nog een stel stickers. Wordt geleverd in een mooie showbox.

4. Unicorn knutselpakket

Houd jij ook zo van eenhoorns? Met deze set van SES Creative maak je eenvoudig allerlei leuke eenhoornbeeldjes van gips. Giet het gips in de mal en laat het uitharden. Pak dan de bijgeleverde verf erbij en schilder de eenhoorns in je favoriete kleuren. Leuk om te doen en een super resultaat!

5. Maak je eigen kaarten – knutselpakket

“Maak je eigen Kaarten” is een unieke knutsel box ontworpen door Jill Schirnhofer, waarmee je 10 mooie kaarten kunt knutselen! De knutselset bevat alle materialen die nodig zijn om kinderen hun eigen kunstwerk te laten maken. In de meegeleverde enveloppen kunnen de ontworpen kaarten vervolgens worden opgestuurd naar vrienden of familie! Maak je eigen kaarten is het ideale cadeau voor kinderen om de ontwikkeling van creativiteit en zelfexpressie te stimuleren.