Spannend! Vanaf deze leeftijd zal je meisje van vier voor het eerst naar de basisschool gaan. Hoewel je het misschien nog wel spannender vindt dan haarzelf, kijk je er gek genoeg ook wel steeds meer naar uit. Want, heel eerlijk, die tijd dat ze op school is kan jij heel goed gebruiken voor andere dingen. Hoe dan ook zal ze eerst dus vier jaar moeten worden, maar wat koop je eigenlijk als verjaardagscadeau? Een meisje van deze specifieke leeftijd vindt ongetwijfeld zaken in het specifiek juist wel of niet gaaf. Lees in deze blog alle informatie waarnaar je zocht.

Direct naar de leukste cadeaus? Klik dan hier

Ontwikkelingsfase van een 4-jarig meisje

Zo, je kind is vanaf deze leeftijd geen peuter mee en kan voorlopig met trots de titel van ‘kleuter’ dragen. Niet voor niets dat ze op school ook wordt aangeduid als ‘een leerling van de kleuters’. Overigens zal ze, mede omdat ze naar school gaat, op ontzettend veel vlakken een ontwikkeling doormaken. Ze leert veel nieuwe dingen op cognitief gebied, zal een hoop hobbels tegenkomen op sociaal-emotioneel vlak en zet natuurlijk ook de fysieke ontwikkeling door.

Een kleuterklas is doorgaans ontzettend leuk ingericht, maar dit is zeker niet zonder reden. Zo bestaan de pictogrammen om de volgorde van de dag aan te geven. Het tijdsbesef van je meisje is nog niet helemaal fantastisch, maar door het dagelijks te herhalen zal er enige logica in voorkomen. Verder zie je bijvoorbeeld meerdere hoeken, waar (rollen)spel wordt gestimuleerd. Kleuters zijn niet per definitie egoïstisch, egocentrisch zijn ze wel. Egocentrisch betekent dat alles met name op zichzelf gericht is. Door middel van bijvoorbeeld die hoeken wordt samenspel gestimuleerd. Het zal op den duur zeker wat frustratie opleveren, maar de juf of meester zal hier goed bovenop zitten. 

Wees met dit soort veranderingen dan ook niet heel verrast dat jouw kleine meisje oververmoeid thuis komt na de eerste dag school. 

Verder zullen mama en papa nog steeds ontzettend belangrijk blijven op deze leeftijd. Zij bieden immers veiligheid en een warm thuis. Dat papa en mama ook bepaalde regels opstellen, dat zal het meisje van vier niet altijd even leuk vinden. Bij beide partijen lopen de frustraties hoog op. Dat is niet erg, maar ‘normaal’. Gelukkig is jouw kleuter steeds beter in staat om woorden te geven aan de houding die ze presenteert. Over die houding gesproken: genderidentiteit zal steeds duidelijker aanwezig zijn. De meeste jongens en meisjes krijgen het besef van het verschil en voelen zich ook echt een jongen of meisje. Alle bovenstaande informatie schetst een basis voor de ontwikkelingsfase van een 4-jarig meisje.

Dont’s (type cadeaus dat je niet voor een 4-jarig meisje wil kopen)

Waar er dus een hoop cadeaus zijn die wél heel leuk zijn voor een meisje van vier, kan je wellicht ook wel bedenken dat er ook type cadeaus zijn die je liever niet aanschaft. Denk bijvoorbeeld aan een giftcard. Een pasje is eigenlijk geen cadeau. Het besef van geld mag dan wel steeds meer aanwezig worden, maar dit is geen goede representatie daarvan. Het is dus niet alleen iets waar ze niets aan heeft, het is ook gewoon heel verwarrend. Schaf daarentegen dus altijd een echt cadeautje aan. Er bestaan al cadeautjes vanaf een paar euro, dus duur hoeft het zeker niet te zijn.

Wat is een geschikt budget voor deze leeftijd? 

Wij kunnen je niet verplichten om een bepaald budget vrij te stellen voor een cadeau voor een meisje van vier, maar we kunnen wel een indicatie geven. Lees:

  • Ouders/ verzorgers: €30,00 tot … 
  • Directe familieleden (oom & tante, opa & oma): €10,00 tot €50,00 
  • Buren/ kennissen: €5,00 – €20,00

Misschien komen er ook wel vriendjes of vriendinnetjes op een verjaardagsfeestje. Gezien de ouders/ verzorgers degene zijn die het betalen, varieert dit natuurlijk enorm. Maar, vijf euro zal hier een prima bedrag voor zijn. Het gaat ook immers meer om het idee, dan dat de vierjarige exact weet aan wat voor waarde ze de cadeaus ontvangt.

Verdere tips 

Kijk heel goed naar waar het meisje zich eigenlijk in haar ontwikkeling verkeert. Wellicht zit ze in een fase waarin ze erg zorgzaam is. Een pop is in dat geval nog steeds erg leuk om te geven. Misschien is ze ook wel ontzettend gefascineerd door school. Je zal in dergelijk geval een hele nieuwe set aan drinkbeker en broodtrommel kunnen aanschaffen. Je bereidt haar hiermee voor op wat gaat komen. Onze tip is dus om interesse te tonen in haar ontwikkeling, interesses en misschien wel fantasie. Pak het cadeautje op een fleurige manier in en je bent de favoriete gast op haar verjaardag (voor eventjes dan).


Cadeaus voor een budget tot €25,00

1. Speelgoed instrument gitaar

Laat de muzikale reis van het kind beginnen met de betoverende houten speelgoedgitaar van New Classic Toys. Ontdek een wereld van creativiteit terwijl je kleintje het podium betreedt met dit magische instrument. De speelgoedgitaar stimuleert geduld en zelfvertrouwen van jongs af aan, en laat kinderen hun liefde voor muziek ontdekken terwijl ze hun allereerste melodieën componeren.

Deze prachtige speelgoedgitaar wordt geleverd met een kleurgecodeerd muziekboekje met 3 liedjes om het leerproces te vergemakkelijken. Met 6 nylon snaren, een reservesnaar en een schouderriem is deze imitatiegitaar geschikt voor avontuurlijke muzikantjes vanaf 3 jaar. Bereid je voor op een unieke show en geniet van de muzikale reis met deze bijzondere cadeau-optie.

2. Polly Pocket Paarden koffer

Het ultieme speelset voor jonge avonturiers! Deze compacte koffer, geïnspireerd door een schattig paard, herbergt een minipaardenshow vol verrassingen. Binnenin vind je Polly en haar beweegbare vriendinnetje, evenals twee charmante paarden, compleet met zadels en echte staarten. Open de schuurdeur, begeleid het paard naar de douche en bereid je voor op een sprankelende paardenshow. De hindernissen wachten om overwonnen te worden, het podium is gereed voor de dressuur, en zelfs de jury staat klaar met perfecte scores! Met een polsband voor draagbaar avontuur is deze Polly Pocket-koffer het ideale geschenk voor paardenliefhebbers vanaf 4 jaar.

3. Polly Pocket – Verrassings Eenhoorn

Stap binnen in een betoverende wereld vol Polly Pocket magie met de Eenhoornfeestje speelset! Laat je verrassen door meer dan 25 verborgen schatten, geactiveerd door een simpel lipje. Confetti regent neer terwijl je de geheimen van deze compacte eenhoorn ontdekt. Sommige verrassingen zijn nog verpakt, en de keuze is aan jou – openen of bewaren voor later?

De set barst van betoverende accessoires: eenhoorns, een draak, schommels, een ballonnenkraampje, sieraden, en meer. Polly en Lila wachten op avontuur, en dankzij Polly Stick-technologie blijven ze overal plakken. Dit geschenk is perfect voor kinderen vanaf 4 jaar die dol zijn op eenhoorns, prinsessen, en verrassingen. De Eenhoornfeestje speelset brengt magie en plezier, waar je ook gaat!

4. Magnetibook Prinsessen

Laat kinderen betoveren door de wereld van prinsessen met het Janod Magneetboek. Met 7 voorbeeldkaarten en 55 magneten kunnen ze prinsessen en hun droomjurken creëren, of hun eigen fantasierijke ontwerpen bedenken. Dit magische spel stimuleert creativiteit en is geschikt voor kinderen van 3 tot 8 jaar. Het handige formaat van 19 x 4 x 26 cm maakt het perfect voor thuis, onderweg of waar dan ook. Gemaakt van stevig karton voor duurzaamheid. Verwen je kleintjes met een onvergetelijk cadeau en laat ze hun favoriete prinses en jurk kiezen. Het Janod Magneetboek is magisch plezier in een handige verpakking.

5. Digitale Kindercamera


Laat de creativiteit van stralen met de Allkinds Kindercamera! Met deze eigentijdse camera kunnen ze geweldige momenten vastleggen, stickers en filters toevoegen aan hun foto’s en genieten van leuke spelletjes onderweg. De schokbestendige siliconen hoes en het veiligheids keykoord zorgen ervoor dat de camera altijd beschermd is. Geen gedoe met batterijen, want opladen via USB is snel en eenvoudig. Deze kindercamera biedt goede kwaliteit foto’s en filmpjes, terwijl kinderen spelenderwijs nieuwe woordjes kunnen leren in verschillende talen. Een perfect cadeau voor kinderen tussen 3 en 9 jaar om samen onvergetelijke herinneringen te maken!