Spannend! Vanaf deze leeftijd zal je meisje van vier voor het eerst naar de basisschool gaan. Hoewel je het misschien nog wel spannender vindt dan haarzelf, kijk je er gek genoeg ook wel steeds meer naar uit. Want, heel eerlijk, die tijd dat ze op school is kan jij heel goed gebruiken voor andere dingen. Hoe dan ook zal ze eerst dus vier jaar moeten worden, maar wat koop je eigenlijk als verjaardagscadeau? Een meisje van deze specifieke leeftijd vindt ongetwijfeld zaken in het specifiek juist wel of niet gaaf. Lees in deze blog alle informatie waarnaar je zocht.

Direct naar de leukste cadeaus? Klik dan hier

Ontwikkelingsfase van een 4-jarig meisje

Zo, je kind is vanaf deze leeftijd geen peuter mee en kan voorlopig met trots de titel van ‘kleuter’ dragen. Niet voor niets dat ze op school ook wordt aangeduid als ‘een leerling van de kleuters’. Overigens zal ze, mede omdat ze naar school gaat, op ontzettend veel vlakken een ontwikkeling doormaken. Ze leert veel nieuwe dingen op cognitief gebied, zal een hoop hobbels tegenkomen op sociaal-emotioneel vlak en zet natuurlijk ook de fysieke ontwikkeling door.

Een kleuterklas is doorgaans ontzettend leuk ingericht, maar dit is zeker niet zonder reden. Zo bestaan de pictogrammen om de volgorde van de dag aan te geven. Het tijdsbesef van je meisje is nog niet helemaal fantastisch, maar door het dagelijks te herhalen zal er enige logica in voorkomen. Verder zie je bijvoorbeeld meerdere hoeken, waar (rollen)spel wordt gestimuleerd. Kleuters zijn niet per definitie egoïstisch, egocentrisch zijn ze wel. Egocentrisch betekent dat alles met name op zichzelf gericht is. Door middel van bijvoorbeeld die hoeken wordt samenspel gestimuleerd. Het zal op den duur zeker wat frustratie opleveren, maar de juf of meester zal hier goed bovenop zitten. 

Wees met dit soort veranderingen dan ook niet heel verrast dat jouw kleine meisje oververmoeid thuis komt na de eerste dag school. 

Verder zullen mama en papa nog steeds ontzettend belangrijk blijven op deze leeftijd. Zij bieden immers veiligheid en een warm thuis. Dat papa en mama ook bepaalde regels opstellen, dat zal het meisje van vier niet altijd even leuk vinden. Bij beide partijen lopen de frustraties hoog op. Dat is niet erg, maar ‘normaal’. Gelukkig is jouw kleuter steeds beter in staat om woorden te geven aan de houding die ze presenteert. Over die houding gesproken: genderidentiteit zal steeds duidelijker aanwezig zijn. De meeste jongens en meisjes krijgen het besef van het verschil en voelen zich ook echt een jongen of meisje. Alle bovenstaande informatie schetst een basis voor de ontwikkelingsfase van een 4-jarig meisje.

Dont’s (type cadeaus dat je niet voor een 4-jarig meisje wil kopen)

Waar er dus een hoop cadeaus zijn die wél heel leuk zijn voor een meisje van vier, kan je wellicht ook wel bedenken dat er ook type cadeaus zijn die je liever niet aanschaft. Denk bijvoorbeeld aan een giftcard. Een pasje is eigenlijk geen cadeau. Het besef van geld mag dan wel steeds meer aanwezig worden, maar dit is geen goede representatie daarvan. Het is dus niet alleen iets waar ze niets aan heeft, het is ook gewoon heel verwarrend. Schaf daarentegen dus altijd een echt cadeautje aan. Er bestaan al cadeautjes vanaf een paar euro, dus duur hoeft het zeker niet te zijn.

Wat is een geschikt budget voor deze leeftijd? 

Wij kunnen je niet verplichten om een bepaald budget vrij te stellen voor een cadeau voor een meisje van vier, maar we kunnen wel een indicatie geven. Lees:

  • Ouders/ verzorgers: €30,00 tot … 
  • Directe familieleden (oom & tante, opa & oma): €10,00 tot €50,00 
  • Buren/ kennissen: €5,00 – €20,00

Misschien komen er ook wel vriendjes of vriendinnetjes op een verjaardagsfeestje. Gezien de ouders/ verzorgers degene zijn die het betalen, varieert dit natuurlijk enorm. Maar, vijf euro zal hier een prima bedrag voor zijn. Het gaat ook immers meer om het idee, dan dat de vierjarige exact weet aan wat voor waarde ze de cadeaus ontvangt.

Verdere tips 

Kijk heel goed naar waar het meisje zich eigenlijk in haar ontwikkeling verkeert. Wellicht zit ze in een fase waarin ze erg zorgzaam is. Een pop is in dat geval nog steeds erg leuk om te geven. Misschien is ze ook wel ontzettend gefascineerd door school. Je zal in dergelijk geval een hele nieuwe set aan drinkbeker en broodtrommel kunnen aanschaffen. Je bereidt haar hiermee voor op wat gaat komen. Onze tip is dus om interesse te tonen in haar ontwikkeling, interesses en misschien wel fantasie. Pak het cadeautje op een fleurige manier in en je bent de favoriete gast op haar verjaardag (voor eventjes dan).

1. Playmobil

Playmobil? Wat is dat ook alweer? Well, Playmobil is een merk van speelgoed dat bestaat uit kleine plastic figuurtjes en accessoires. Het staat bekend om zijn duurzaamheid en gedetailleerde ontwerpen. Kinderen kunnen met Playmobil hun verbeelding stimuleren. Het gaat jarenlang en soms wel generaties mee. Het leuke aan dit soort speelgoed is trouwens dat je het eindeloos kunt uitbreiden. Geef je het ene jaar de ene set cadeau, dan zijn er nog tientallen sets om door anderen cadeau te worden gedaan. Aan de andere kant geldt soms wel ‘less is more’. Als ze namelijk zo veel Playmobil bezit, dan zal ze van de helft vergeten dat het nog in de kast ligt. Alleen wat ‘nieuw’ is, is dan nog leuk. Dat is nou weer niet iets teveel van het goede, nietwaar?

2. Spelletjes

Voor een meisje van 4 zijn er talloze leuke spelletjes om haar bezig te houden en haar ontwikkeling te stimuleren. Denk aan eenvoudige bordspellen zoals memory of lotto, waarbij ze haar geheugen kan trainen. Ook het maken van eenvoudige puzzels is erg populair. Verder kunnen simpele rollenspellen haar fantasie prikkelen, zoals het spelen van winkeltje of het naspelen van haar favoriete verhaaltjes. Het belangrijkste is dat de spelletjes haar uitdagen, plezier geven en haar helpen nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. En misschien is dan wel nog belangrijk dat ze daadwerkelijk de handvaten heeft om de spelletjes te doen. Met andere woorden, dat ze daadwerkelijk een memory spel heeft als ze dat graag wil doen. Hoe leuk is het dan als de kleine een spelletjesmiddag op school heeft, haar eigen spel kan meenemen en dit kan uitleggen aan klasgenootjes. Het zelfvertrouwen vliegt door het dak heen.

Haba Spel

Bekijk de laagste prijs

bol.com
Jumbo – Kroko Loko

Bekijk de laagste prijs

bol.com

3. Drinkbeker

Een valkuil voor veel ouders is dat hun kinderen te weinig drinken gedurende de dag, vooral wanneer ze niet thuis zijn, zoals op school. Dit kan leiden tot klachten en ongemakken, zoals concentratieverlies en oververmoeidheid aan het einde van de dag. Daarom is het essentieel dat (ook) een meisje van 4 jaar een goede drinkbeker heeft. Eentje die lekvrij is, op een handige manier kan worden geopend en eentje die fijn drinkt. Het zal de ouders een gevoel van rust geven, wetende dat hun kind altijd toegang heeft tot water of sap. Een goede drinkbeker is overigens geen garantie dat er sowieso genoeg wordt gedronken, maar het zal er wel aan bijdragen. We willen toch allemaal dat de gezondheid van deze vierjarige goed is en dat ze zich zelf ook goed voelt op een dag?

Kambukka Lagoon Drinkfles

Bekijk de laagste prijs

bol.com
CAPRI PARE Waterfles

Bekijk de laagste prijs

bol.com
CamelBak Eddy+ Kids

Bekijk de laagste prijs

bol.com

4. Knutselen

Voor een vierjarige is het hebben van genoeg knutselspullen bijna net zo belangrijk als ademen! Knutselspullen zijn de brandstof voor hun creatieve avonturen en het lijkt alsof hun verbeelding geen grenzen kent. Kleurpotloden, verf, glitter, stickers, papier van verschillende texturen – ze kunnen er geen genoeg van krijgen. Of ze nu bezig zijn met het maken van kunstwerken voor hun ouders, vriendjes of gewoon voor de lol, knutselspullen zijn de sleutel tot urenlang vermaak en het stimuleren van hun creativiteit op jonge leeftijd. Kijk daarom gerust even in de knutselkast van het meisje, bedenk wat ze nog mist of waar ze nog meer van zou kunnen hebben en schaf een boel nieuw spul aan voor haar verjaardag. Misschien niet heel duurzaam, maar dat was ook niet per definitie onze insteek.

5. Tekentablet

Voor een meisje van 4 jaar is een tekentablet in principe een fantastisch cadeau. Ze kan haar creativiteit de vrije loop laten zonder dat haar ouders zich zorgen te maken over rommelige potloden of geknoei met verf. Of het nu een vrolijke zon is die lacht of een dromerige eenhoorn die door regenbogen galoppeert, je zal je verbazen over wat er allemaal uit die kleine vingertjes komt. Wat misschien nog wel het beste van alles is? Nou, wat dacht je van geen vlekken op de muren of een constante stroom van meesterwerken die je koelkast sieren! Voor dat laatste heb je namelijk al de basisschool, waarvan vaker dat de ouders hopen, werkjes mee naar huis komen. Werkjes die natuurlijk minimaal wekenlang moeten worden laten zien aan iedereen die het huis binnenkomt. Ach, het heeft ook wel weer wat schattigs, dat ze zó trots zijn op wat ze hebben gemaakt.

LCD Tekentablet Kinderen

Bekijk de laagste prijs

bol.com
DEPLAY Tekentablet

Bekijk de laagste prijs

bol.com
Tekenbord kinderen Kiraal

Bekijk de laagste prijs

bol.com

6. Rugtas

De basisschoolperiode markeert een spannende mijlpaal in het leven van een kind. In Nederland worden kinderen vanaf 4 jaar verwelkomd, maar vanaf 5 jaar zijn ze officieel leerplichtig. De eerste schooldag is een belangrijk moment dat ouders graag onderstrepen met een flinke dosis zelfvertrouwen. Dit bereiken ze vaak door hun kind een mooie outfit aan te trekken en te voorzien van een leuke tas. Een tas? Ja, een (rug)tas is onmisbaar, niet alleen om alle schoolspullen in mee te nemen, maar ook als symbool van de nieuwe avonturen die te wachten staan op school. Zo kan het kind vol trots en enthousiasme die grote stap zetten naar de wereld het ‘schoolse leven’. We raden je aan voor een rugtas te kiezen, omdat het kind die over het algemeen beter kan dragen en kan inpakken. Al ligt die keuze natuurlijk volkomen bij jullie zelf.

7. Unicorn

Een eenhoorn, een wezen uit de mythologie, spreekt waarschijnlijk maar weinig tot de verbeelding van veel kinderen. Een ‘unicorn’ daarentegen, het vrolijke paardje met één hoorn en vaak afgebeeld in regenboogkleuren, is een magisch symbool waar meisjes van vier wél dol op zijn. Voor haar verjaardag zou je allerlei cadeaus kunnen overwegen met een eenhoornthema: van tassen tot kleding en misschien zelfs knuffels of schoolspullen. Het is een geweldige manier om haar te laten genieten van een wereld vol kleur en vrolijkheid. Een eenhoorncadeau zal haar zeker doen stralen op haar speciale dag! Wij zien dan ook geen reden om het niet aan te schaffen, maar goed, dat geldt eigenlijk bij van allerlei spullen die een meisje van 4 mogelijk leuk zou vinden om te krijgen op haar verjaardag.

8. Skeelers

Inderdaad, veel ouders vinden het doodeng om hun kind te laten skeeleren vanwege de potentiële gevaren. Maar, met de juiste voorzorgsmaatregelen kan skeeleren al op jonge leeftijd worden geleerd. Hoewel ‘reguliere’ skeelers misschien wat overdreven zijn voor een 4-jarige, kunnen rolschaatsen een prima alternatief zijn. Met rolschaatsen kan een meisje haar evenwicht oefenen en als het goed gaat, zal ze het ook nog erg plezierig vinden. Het is echter, en we kunnen het niet vaak genoeg zeggen, cruciaal om ervoor te zorgen dat ze de juiste beschermende uitrusting draagt, zoals een helm, knie- en elleboogbeschermers, om haar veiligheid te waarborgen terwijl ze haar vaardigheden ontwikkelt. Maar goed, afgezien van dat zien we geen reden om het niet te doen, dus let’s go!

9. Driewieler step

Voor een meisje van 4 jaar is een driewieler step een fantastische keuze om haar mobiliteit en evenwicht te ontwikkelen. Deze stevige en veilige step biedt haar de mogelijkheid om op een leuke manier buiten te spelen en haar omgeving te verkennen. Met zijn drie wielen biedt het extra stabiliteit, waardoor ze gemakkelijk kan manoeuvreren. Mocht het meisje al wat verder zijn in de ontwikkeling en blijkt te bezitten over een geweldige stabiliteit, dan zou je ook een step met twee wielen kunnen aanschaffen. Echter is het verschil tussen een meisje dat net vier is en een meisje dat bijna vijf jaar is groter dan je denkt. Gezien we er van uitgaan dat ze nog maar net vier is, raden we deze steps met drie wielen aan. Ach, je komt er vast wel uit, bij het kiezen welke step je als cadeau zal doen.

10. Broodtrommel

Veel scholen classificeren zich tegenwoordig als ‘gezonde scholen’. Dat betekent dat er een beleid is waarin staat dat koekjes, snoep en ander ongezond eten (en drinken) niet wordt geaccepteerd. Gezien koekjes altijd mooi in een verpakking zitten en geen speciale broodtrommel vereisen, heb je daar eigenlijk nog niet over nagedacht. Het is namelijk zo met de gezonde dingen, dat deze zijn gesneden (paprika, komkommer, etc.) en dat het eigenlijk fijn is om een broodtrommel met vakjes te hebben. Omdat het meisje nu vier jaar wordt en dus (waarschijnlijk) naar de basisschool gaat, is het wellicht een idee om een nieuwe broodtrommel cadeau te doen. Je weet wel, zo’n eentje met vier losse vakjes en genoeg ruimte voor al het eten dat je kind nodig heeft om de dag door te komen. Kijk anders even naar het onderstaande overzicht, voor wat inspiratie.

Flowers & Butterflies

Bekijk de laagste prijs

bol.com
Disney Princess

Bekijk de laagste prijs

bol.com
Little Farm

Bekijk de laagste prijs

bol.com
Paw Patrol Girls

Bekijk de laagste prijs

bol.com

Cadeaus voor een budget tot €25,00

Op zoek naar een cadeau voor een redelijke prijs? Bekijk anders even onderstaande lijst, met cadeaus tot €25,00.

1. Speelgoed instrument gitaar

Laat de muzikale reis van het kind beginnen met de betoverende houten speelgoedgitaar van New Classic Toys. Ontdek een wereld van creativiteit terwijl je kleintje het podium betreedt met dit magische instrument. De speelgoedgitaar stimuleert geduld en zelfvertrouwen van jongs af aan, en laat kinderen hun liefde voor muziek ontdekken terwijl ze hun allereerste melodieën componeren.

Deze prachtige speelgoedgitaar wordt geleverd met een kleurgecodeerd muziekboekje met 3 liedjes om het leerproces te vergemakkelijken. Met 6 nylon snaren, een reservesnaar en een schouderriem is deze imitatiegitaar geschikt voor avontuurlijke muzikantjes vanaf 3 jaar. Bereid je voor op een unieke show en geniet van de muzikale reis met deze bijzondere cadeau-optie.

2. Polly Pocket Paarden koffer

Het ultieme speelset voor jonge avonturiers! Deze compacte koffer, geïnspireerd door een schattig paard, herbergt een minipaardenshow vol verrassingen. Binnenin vind je Polly en haar beweegbare vriendinnetje, evenals twee charmante paarden, compleet met zadels en echte staarten. Open de schuurdeur, begeleid het paard naar de douche en bereid je voor op een sprankelende paardenshow. De hindernissen wachten om overwonnen te worden, het podium is gereed voor de dressuur, en zelfs de jury staat klaar met perfecte scores! Met een polsband voor draagbaar avontuur is deze Polly Pocket-koffer het ideale geschenk voor paardenliefhebbers vanaf 4 jaar.

3. Polly Pocket – Verrassings Eenhoorn

Stap binnen in een betoverende wereld vol Polly Pocket magie met de Eenhoornfeestje speelset! Laat je verrassen door meer dan 25 verborgen schatten, geactiveerd door een simpel lipje. Confetti regent neer terwijl je de geheimen van deze compacte eenhoorn ontdekt. Sommige verrassingen zijn nog verpakt, en de keuze is aan jou – openen of bewaren voor later?

De set barst van betoverende accessoires: eenhoorns, een draak, schommels, een ballonnenkraampje, sieraden, en meer. Polly en Lila wachten op avontuur, en dankzij Polly Stick-technologie blijven ze overal plakken. Dit geschenk is perfect voor kinderen vanaf 4 jaar die dol zijn op eenhoorns, prinsessen, en verrassingen. De Eenhoornfeestje speelset brengt magie en plezier, waar je ook gaat!

4. Magnetibook Prinsessen

Laat kinderen betoveren door de wereld van prinsessen met het Janod Magneetboek. Met 7 voorbeeldkaarten en 55 magneten kunnen ze prinsessen en hun droomjurken creëren, of hun eigen fantasierijke ontwerpen bedenken. Dit magische spel stimuleert creativiteit en is geschikt voor kinderen van 3 tot 8 jaar. Het handige formaat van 19 x 4 x 26 cm maakt het perfect voor thuis, onderweg of waar dan ook. Gemaakt van stevig karton voor duurzaamheid. Verwen je kleintjes met een onvergetelijk cadeau en laat ze hun favoriete prinses en jurk kiezen. Het Janod Magneetboek is magisch plezier in een handige verpakking.

5. Digitale Kindercamera


Laat de creativiteit van stralen met de Allkinds Kindercamera! Met deze eigentijdse camera kunnen ze geweldige momenten vastleggen, stickers en filters toevoegen aan hun foto’s en genieten van leuke spelletjes onderweg. De schokbestendige siliconen hoes en het veiligheids keykoord zorgen ervoor dat de camera altijd beschermd is. Geen gedoe met batterijen, want opladen via USB is snel en eenvoudig. Deze kindercamera biedt goede kwaliteit foto’s en filmpjes, terwijl kinderen spelenderwijs nieuwe woordjes kunnen leren in verschillende talen. Een perfect cadeau voor kinderen tussen 3 en 9 jaar om samen onvergetelijke herinneringen te maken!