Jongens en meisjes, maak je klaar om je feesthoedjes op te zetten en je ballonnen op te blazen, want we hebben een geweldig verjaardagsfeestje in het verschiet! Vandaag vieren we het negende levensjaar van een jong feestbeest, wie ons allemaal betovert met veel energie en een ontembaar enthousiasme. Deze knul is een jaar ouder en een jaar wijzer geworden en we hebben er alle vertrouwen in dat dit jaar nog beter wordt dan het voorgaande! Voordat het feest écht losbarst, is het natuurlijk tijd om cadeautjes uit te pakken. Wat hebben jullie voor hem gekocht?

Direct naar de leukste cadeaus? Klik dan hier

Ontwikkelingsfase van een 9-jarige jongen

Hopelijk is het feestje nog niet echt begonnen en heb je nog tijd om een fantastisch cadeau aan te schaffen voor het kroost. Omdat we graag zien dat je een cadeau koopt dat goed bij zijn leeftijd past, zullen we je allereerst het een en ander vertellen over de ontwikkelingsfase van een 9-jarige jongen. Benieuwd? Lezen maar!

Meisjes? Jak! Tenminste, als de rest van de jongens uit de klas dat ook vindt. Want zo gaat het op die leeftijd. Jongens en meisjes gaan zich steeds meer van elkaar bewegen, maar vinden elkaar stiekem toch wel interessant. Voor je het weet is hij namelijk verliefd en heeft hij zijn eerste vriendinnetje. Een vriendinnetje die in de klas omringd wordt door het gegniffel van haar vriendinnen, als hij langsloopt. Ach, de logica van een 9-jarige is niet altijd aanwezig, maar het levert wel degelijk leuke situaties op. Wat ook leuke situaties voor buitenstaanders oplevert, is de fysieke groei die de jongen doormaakt. Veel jongens van deze leeftijd groeien in lengte en gewicht, maar raken langzamerhand achter op de dames van hun leeftijd. In ieder geval kan het zomaar zijn dat bepaalde hormonen gaan werken en de jongen een aantal tekenen van de puberteit laat zien. 

Op cognitief vlak zal er eveneens veel veranderen. Interesses veranderen en vaardigheden verbeteren. School is interessant, maar ook eigenlijk wel vermoeiend en doorgaans stom of saai. Want waarom zou je moeten rekenen als je ook gewoon de hele dag buiten kan ‘aanklooien’. Tja, probeer ‘m dat maar uit te leggen, want dat is moeilijker dan je denkt. Een jongen van 9 vindt zichzelf namelijk ook al uitermate zelfstandig en hoeft echt niet te luisteren naar wat zijn ouders te vertellen hebben. Echter, als het erop aankomt, zijn zij nog wel degene die hem dienen te helpen. Eveneens zijn ouders vaak het ‘slachtoffer’ van talloze vragen over de wereld. Zo’n jongen ontdekt langzamerhand wat er allemaal in de wereld gebeurt en kan zich hierdoor best bedreigd voelen. Dus, wat (ongevraagd) advies: wees als ouders geduldig, consequent, meelevend, autoritair, liefdevol en biedt bescherming.

Dont’s (type cadeaus dat je niet voor een 9-jarige jongen wil kopen)

Het is absoluut niet handig om een 9-jarige iets te geven dat niet geschikt is voor zijn leeftijd, zoals gewelddadige videospellen, expliciete inhoud of gevaarlijke voorwerpen. Een 9-jarige jongen zal ongetwijfeld heel wijs uit de hoek kunnen komen, maar dat is hij absoluut niet. Het is een kind dat nog veel naïeve trekjes heeft en zich soms niet bewust is van het gevaar dat in sommige dingen speelt. Tegelijkertijd moet je hem ook niet van het gevaar afhouden. Dus, stel je voor, je kind houdt van koken. Je kan hem best leren om te snijden met een scherp, groot mes, maar maakt hem tegelijkertijd duidelijk dat hij dit niet zonder toezicht van een volwassene mag doen en er ook niet mee mag lopen. Met andere woorden, waan jezelf in de wereld van een 9-jarige terwijl je je volwassen blik paraat houdt, om bepaalde cadeaus te beoordelen. 

Wat is een geschikt budget voor deze leeftijd? 

Aan de hand van de volgende opgestelde budgetten kan je een indicatie krijgen van wat voor cadeaus je voor deze 9-jarige jongen kan aanschaffen. Lees het aandachtig door, bepaal of het budget passend is voor jouw portemonnee en schaf binnenkort het cadeau aan.

 • Ouders/ verzorgers: €50,00 tot …
  Wellicht is het tijd voor een nieuwe fiets, misschien heeft zijn slaapkamer wel een upgrade nodig of kan je hem blij maken met een shirt van zijn favoriete voetbalclub. Zeg jij het maar, waar je hem gelukkig mee maakt deze dagen!
 • Directe familieleden (ooms, tantes, opa & oma): €10,00 tot €25,00
  Gemiddelde bedragen voor een jongen van gemiddelde leeftijd.
 • Buren/ kennissen: €10,00
  Het leven mag dan duur zijn, voor tien euro kan je gelukkig nog wel een hoop cadeautjes aanschaffen waar een jongen van 9 ontzettend blij mee zal zijn.
 • Vriendjes: €5,00
  Misschien is je jongen van 9 jaar nog bereid om een feestje voor jongens én meisjes te houden, misschien ook niet. Hoe dan ook zal hij genoeg cadeautjes van zo’n 5 euro kunnen verwachten.

Verdere tips 

Tot slot geven we graag nog een aantal tips voor het aanschaffen van cadeaus voor het 9-jarige energiebommetje. De eerste tip is dat je je interesseert in zijn leefwereld. Fortnite of ‘bekende Youtubers’ mogen dan niet jouw interesse hebben, dat heeft de zijne wél. Als je dit onzichtbaar tot je neemt en een gerelateerd cadeau voor de jongen koopt, zal zijn mond open staan van verbazing. Want, ‘hoe weet jij nou wat hij zo leuk vindt’. Het is namelijk niet alsof je dagelijks naast hem op de bank zit om de vlog van Enzo Knol op zijn tablet met koptelefoon te kijken, toch?

1. Voetbal

Je ziet de jongen nog zo staan met zijn voetbal in zijn handen toen hij net vier jaar oud was geworden. De bal was toen nog eigenlijk veel te groot en hij kon hem nauwelijks op de juiste manier raken met zijn voet. Inmiddels is de jongen een stuk gegroeid en alweer bijna 9 jaar. Is het tijd voor een nieuwe voetbal? We denken van wel, nietwaar? Koop een voetbal van zijn favoriete voetbalclub of neem hem naar de winkel mee om de bal zelf uit te kiezen. Kan hij gelijk even ‘voelen’ en uitproberen, want dat zal er ongetwijfeld bijhoren in zijn hoofd (wij snappen overigens niks van voetbal). Anyway, hij weet ongetwijfeld waar hij naar zoekt, wat hij wil hebben en waarom. Koop er eventueel nog een voetbalpomp bij, zodat hij de bal ook kan ‘onderhouden’ wanneer dat nodig is. Een gegarandeerd succes (indien de jongen van voetbal houdt, natuurlijk).

2. Lego

Als je 9 bent is lego inderdaad leuk. Sterker nog, zelfs heel veel volwassenen vinden lego leuk. Koop je de juiste set, dan zal je het bouwsel de komende jaren nog zien staan. Op een gegeven moment zal de jongen namelijk wel klaar zijn met ‘spelen’, maar reken maar dat het StarWars Battleship de komende jaren nog een prominente plek in zijn kamer blijft hebben. Hoewel het wel wat dat betreft een echt stofnest is, wil je toch eigenlijk niets anders dan een blijvend enthousiasme voor ‘speelgoed’? Houd de 9-jarige jongen nog zo lang mogelijk jong, want voor je het weet staat hij op het punt om te gaan studeren en zal hij sneller dan je denkt uit huis gaan.

3. Tablet

Misschien is een eigen smartphone op deze leeftijd nog iets teveel van het goede, maar om hem mee te laten kunnen spelen met wat andere leeftijdsgenootjes doen, is een tablet een goed alternatief. Hij kan de spelletjes downloaden die zijn vriendjes doen en zijn favoriete filmpjes op YouTube elke dag bekijken wanneer hij dat wil. In ieder geval zonder dat hij daar de telefoon/ tablet/ computer van zijn ouders of oudere broers en zussen nodig heeft. Je geeft hem daarmee een stukje verantwoordelijkheid om er voorzichtig mee om te gaan, maar dient wel duidelijk te zijn in het gebruik van de tablet. Wanneer en hoe lang mag hij hem gebruiken, wat mag hij wel of niet opzoeken en downloaden en is het te veel gevraagd als een ander gezinslid de tablet voor eventjes leent? Samen delen, samen spelen, geldt óók bij alles wat elektronica is.

4. Robots

Met een klein oog op de toekomst is het misschien leuk om een robot in een bepaalde vorm aan te schaffen. Wie weet wat de toekomst ons zal brengen? Wellicht is de 9-jarige jongen straks 50 jaar en wordt hij door zijn robot-auto naar het werk gebracht. Of staat zijn ontbijtje ’s ochtends om precies 7:30u klaar, omdat hij de robot op die manier heeft ingesteld. Is hij even blij dat hij in zijn jeugd al kennis mocht maken met deze fantastische apparaten. Tenminste, als je het wel een ‘apparaat’ kan noemen. Anyway, houd het voor nu nog lekker simpel en schaf iets aan dat al kant-en-klaar is. Je voorkomt daarmee dat er iets misgaat en garandeert vrijwel direct enige vorm van speelplezier.

5. Bordspellen

Klinkt oubollig, is het helemaal niet! Hoe leuk is het om gezellig met een paar vriendjes of het gezin een bordspelletje te spelen. We kunnen nog wel herinneren dat wij elk weekend een spelletjesavond hadden. Niet omdat het moest, maar omdat het een moment was waar het hele gezin de hele week naar uitkeek. Gezellig met een bakje chips en een glaasje frisdrank en een zacht muziekje op de achtergrond dat wordt overspoeld door al het enthousiasme, lijkt het ons een perfect cadeau om aan de 9-jarige jongen te geven. Want hoe leuk het ook is dat je online allemaal spelletjes kan spelen, er gaat niets boven een potje Monopoly of Ticket To Ride. En ja, er bestaan véél meer leuke bordspelletjes dan het misschien toch wel oubollige ganzenbord.

6. Walkie talkies

Spelen met een vriendje naar een hoger level tillen? Overweeg eens om een walkie talkie cadeau te doen. Deze portofoons zorgen dat ze op afstand met elkaar kunnen communiceren. Zo houdt eentje de wacht om te zien of een ander vriendje er al aan komt. Komt dat andere vriendje er inderdaad aan, dan weet de 9-jarige jongen dat hij klaar moet staan om hem eens goed te laten schrikken of een andere leuke streek uit te halen. Ach, de fantasie van wat ze met dit speelgoed kunnen doen, zal ongetwijfeld tijdens het spelen ontstaan. In ieder geval is het een goede incentive om op een andere manier te spelen dan normaal.

7. Step

In plaats van dat je elke dag op de niet-elektrische fiets naar school moet (een elektrische mag je namelijk niet) is het misschien een leuk alternatief om op je wel-elektrische step naar school te gaan. Kan je toch nog op een stoere manier tussen alle andere fietsers door manoeuvreren, want op de weg, ja daar moet je inderdaad rijden. Dus, dat zal inderdaad een wens zijn van een 9-jarige jongen. Echter is een elektrische step tamelijk duur en kan je ook afspreken dat hij eerst moet laten zien dat hij ook een ‘normale’ step genoeg gaat gebruiken. Het zou namelijk zonde zijn als de elektrische step na een maand alweer staat te verstoffen in de schuur. Je geeft de jongen van 9 jaar daarmee een stukje verantwoordelijkheid, waar hij op deze leeftijd waarschijnlijk erg naar hunkert

8. Goochelset

Hobby’s moet je supporter. Voor je het weet is de enige hobby die de jongen nog heeft, ‘naar de sportschool gaan’ en ‘gamen met vrienden’. Je kan op dat moment tenminste nog vasthouden aan de tijd dat hij 9 jaar was en helemaal verknocht was op goochelen. Het goochelen dat jij voor hem nóg leuker maakte, omdat je die nieuwe goochelset voor hem aanschafte. Anyway, zet je schrap voor een hoop momenten dat jij het publiek van zijn goochelshow bent. Kaartentrucs, een konijn uit de hoge hoed, een muntje dat in zijn hand verdwijnt, een roos die uit zijn mouw verschijnt, een doekje dat… Joehoe? Ben je er nog? Je moet wel opletten, hè (knipoog)!

9. Bestuurbare auto

Een bestuurbare auto als cadeau is altijd een goed idee. Je geeft de jongen een reden om naar buiten te gaan, het is niet zo ‘kinderachtig’ als de auto niet bestuurbaar zou zijn en hij kan het met trots aan al zijn vriendjes laten zien. Natuurlijk bestaan er bestuurbare auto’s in verschillende soorten en maten, dus kijk of je in die zin iets over zijn interesses te weten kan komen. Is hij bijvoorbeeld een enorme fan van de Formule 1, dan wil je natuurlijk de auto van Max Verstappen (of iemand anders) in het klein over de straat zien sjezen. Heeft hij meer iets met de sportieve auto’s die zijn favoriete Youtubers rijden? Kijk dan of je zoiets kan aanschaffen. Enzo Knol heeft een Lamborghini Urus, Gio heeft een Ferrari 458 Speciale en Royalistiq een Audi R8 V10+ Abt Spyder. (Dan weet je dat ook weer).

10. Nintendo switch (games)

Het is dan wel een extra schermpje, maar wél een schermpje waar in principe alleen kindvriendelijke games op kunnen worden gespeeld. Denk aan Super Mario Bros. Wonder, Mario Kart 8 Deluxe, Pokémon, The Legend of Zelda en Animal Crossing. Mocht je kind al een Switch hebben dan zou je alleen kunnen investeren in een spelletje. Wanneer dat nog niet het geval is, kan je overwegen om bijvoorbeeld voor een Switch Lite te gaan, omdat hier al weleens een gratis spelletje opstaat. Een win-winsituatie, in die zin. Voel je overigens niet verplicht om zo’n groot cadeau aan te schaffen, je kan er ook voor kiezen om dit een cadeau van zowel ouders als opa’s en oma’s te geven. Waarschijnlijk heeft de jongen liever zo’n cool duur cadeau dan allemaal spullen waar hij net niks mee kan. Ach, jij kent deze 9-jarige het beste, dus weet ongetwijfeld wel of dit iets voor hem zou kunnen zijn of niet.