Kleine kleu.. uh… kinderen worden groot! En zo ook jouw kleuterzoon, die inmiddels alweer vijf jaar is geworden. Wellicht begint hij net aan groep twee of rond hij zijn 1,5 jaar groep 1 dit jaar af. Hoe dan ook is het kleine kindje van eerst ineens niet zo klein meer. Hij kan namelijk al redelijk stabiel rennen, lopen, springen en klimmen, weet zijn gevoelens al redelijk goed te verwoorden en is echt bezig met ‘leren’. In ieder geval ben je hier aan het juiste adres om een cadeautje voor het kleine kroost te zoeken. Want, wat koop je eigenlijk voor een jongen van vijf jaar?

Direct naar de leukste cadeaus? Klik dan hier

Ontwikkelingsfase van een 5-jarige jongen

Op de leeftijd van 5 jaar zijn jongens vaak actief en zitten ze vol energie. Ze rennen, springen en klimmen graag. Hun coördinatie en motorische vaardigheden verbeteren snel. Zo kunnen ze nu beter balanceren op één been, fietsen zonder zijwieltjes en misschien zelfs al wat eenvoudige sporten beoefenen. Let op, want soms lijken ze net kleine acrobaten terwijl ze hun vaardigheden laten zien! Qua fijne motoriek is het misschien leuk om lekker veel te gaan knutselen met de jongeman. Hij vindt het nu nog leuk, dus doe daar goed je voordeel mee. 

Wat betreft sociale ontwikkeling worden 5-jarige jongens steeds beter in het spelen met anderen. Ze beginnen vriendschappen te sluiten en kunnen nu samen met vriendjes leuke avonturen bedenken. Het delen van speelgoed en het nemen van beurten wordt nog steeds geoefend, maar ze worden er langzamerhand beter in. Ze genieten ook van groepsactiviteiten en beelden zich in als piraten die op zoek gaan naar schatten of superhelden die de wereld redden. Je zoon zal verder iets minder afhankelijk worden van jou als ouder, maar weet je tegelijkertijd nog al te graag op te zoeken. Met name in spannende of bedreigende situaties, is jouw omhelzing een veilig haven. 

En dan tot slot, het cognitieve. Op het cognitieve gebied van 5-jarige jongens valt het nieuwsgierige en leergierige op. Hun woordenschat groeit snel en ze kunnen al eenvoudige zinnen vormen. Ze houden van verhalen en zijn er dol op om voorgelezen te worden. Hun rekenvaardigheden ontwikkelen zich ook, en ze kunnen beginnen met tellen en eenvoudige wiskundige concepten begrijpen. Soms stellen ze verbazingwekkende vragen waar je zelfs als volwassene over moet nadenken! In ieder geval wordt het kind ineens veel meer een ‘persoon’, als je begrijpt wat we bedoelen.

Kortom, de leeftijd van 5 jaar is een opwindende tijd voor jongens. Ze zitten vol energie, creativiteit en nieuwsgierigheid. Dus laat je niet verrassen als ze ineens besluiten om hun eigen ‘wetenschappelijke experimenten’ uit te voeren met keukenbenodigdheden of als ze proberen om grappen te maken die je aan het lachen maken. Geniet van elk moment, want deze jaren vliegen voorbij!

Dont’s (type cadeaus dat je niet voor een 5-jarige jongen wil kopen)

Hoewel de jongen er misschien wel ineens heel ‘groot’, ‘oud’ en ‘wijs’ uitziet, moet je je niet vergissen in zijn kunnen. Het is en blijft immers een jong kind, dat nog maar aan de voet staat van een berg die de ontwikkeling moet voorstellen. En ja, we weten inderdaad dat zijn zusje van 2 nog echt véél kleiner is. Maar goed, vermijd kado’s welke veel vereisen van zijn cognitieve niveau. Hij zal het niet leuk vinden, er gefrustreerd door raken en er niet mee spelen. Houd het simpel en probeer op een genderneutrale wijze  speeltjes aan te schaffen. Juist in deze tijd ‘maakt het niet uit’ of hij speelt met poppen, auto’s, verf of een voetbal.

Wat is een geschikt budget voor deze leeftijd? 

In principe hoef je helemaal niks. Je hoeft geen cadeau te kopen, als je de dag op een andere manier al speciaal maakt. Natuurlijk gaat het de jongen van 5 jaar ook om cadeautjes, maar dat is ook alleen maar omdat hij dat zo heeft gezien bij anderen of misschien wel bij jezelf. Hoe dan ook kan je rekening houden met het volgende bedrag, gerangschikt op de relatie tot het kind:

  • Ouders: €30,00 tot … 
  • Directe familieleden (oom & tante, opa & oma): €10,00 tot €50,00 
  • Buren/ kennissen: €5,00 – €20,00

Best wel schappelijk, toch? En onthoud: meer of minder is natuurlijk ook goed, het is immers je eigen feestje. 

Verdere tips 

Omgaan met een vijfjarige vergt geduld en begrip. Luister naar hun verhalen, stel vragen om hun nieuwsgierigheid te voeden en geef tegelijkertijd ook antwoord op de vragen die uit hem komen. Geef duidelijke instructies en bied keuzes aan om zelfstandigheid te bevorderen. Dit roept vaker dan eens frustratie op, maar ook dat is goed om mee om te leren gaan. Speel in ieder geval actief mee, lees boeken voor en stimuleer hun creativiteit. Beloon goed gedrag en bied grenzen met liefde en consistentie. You got this!

1. Lego

‘Vroeger’, toen niet alles beter was, maar in sommige opzichten natuurlijk wel, kon je je herinneren dat je kleine broertje zich urenlang kon vermaken met lego. Hoe leuk is het dat je deze traditie kan voortzetten door voor deze jongeman van (bijna) vijf jaar in de familie. Tegenwoordig is lego namelijk nog steeds een ontzettend leuk en populair speelgoed, waar de meeste kinderen zich tijdenlang mee kunnen vermaken. Kijk waar de interesse van deze jongen ligt en kijk of je hiervan iets in lego voor hem kan aanschaffen. Misschien mag je, als je het lief vraagt, wel helpen met bouwen. Zo maak jij een erg nostalgisch moment mee en heeft hij een hulpje om de moeilijkste blokjes in elkaar te zetten.

2. Buitenspeelgoed

Ach, wat is het toch een heerlijk beeld als je zelf binnen heel druk bezig bent, een moment neemt om naar buiten te kijken en daar je koters leuk samen ziet spelen. Wel zo handig als ze daar dan het nodige buitenspeelgoed voor hebben. Gelukkig was jij hen al een stap voor, want met de verjaardagen dit jaar kregen alle kinderen, ook de kleine jongen van vijf, speelgoed om buiten mee te spelen. Van leuke auto’s tot aan springtouwen, balletjes en nog zo veel meer, ze hebben in principe alles wat hun hartje begeert. Klinkt wat ons betreft als een ideaalbeeld, maar wel een beeld dat realistisch genoeg is om te kunnen creëren. Dus, lees je in in de ideeën voor buitenspeelgoed en schaf binnenkort nog wat aan!

3. Rugtas

Die tas die de jongen ook nog naar de peuterspeelzaal meenam kan écht niet meer. Hij heeft bij zijn vriendjes op school misschien wel veel coolere rugtassen gezien, waar hij zichzelf ook groot genoeg voor schaalt. Waarschijnlijk zit hij (bijna) in groep 2 en dat is natuurlijk echt een hele status. Ga lekker mee in zijn fantasie en ben met een rugtas de koper van het beste cadeau dat hij op zijn verjaardag heeft gekregen. Je zal zien dat simpele cadeaus als deze misschien nog wel beter in de smaak vallen dan hele dure cadeaus waar de jongen eigenlijk niet zo veel kan. Tja, je bent immers nog maar vijf jaar en dan is de wereld vaak nog tamelijk simpel.

4. Voetbal

Niet alleen jongens mogen voetballen, maar over het algemeen wordt het voetballen door jongens wel meer gewaardeerd. Een voetbal is in ieder geval een goede manier om een kind in contact te laten komen met sport. Tegelijkertijd is voetbal ook nog eens een teamsport, wat de jongen ongetwijfeld zal leren om samen te spelen. Het is zo’n item dat eigenlijk wel, als je het ons vraagt, in elk huishouden thuishoort. Dat je jongen door jou dit fantastische cadeau krijgt en dus een eigen voetbal in bezit heeft, is natuurlijk helemaal fantastisch. Want, hoewel voetbal dan misschien een teamsport is, ook alleen kan je je goed met zo’n bal vermaken. Lees: hooghouden, tegen de muur schieten en trucjes aanleren. Dus hup, naar buiten met die billen, want het is tijd om hem daar wat tijd te laten doorbrengen.

5. Skateboard

Een ‘regulier’ skateboard zal ongetwijfeld nog te groot zijn. Zoiets als een pennyboard of een speciaal skateboard voor kinderen, zal wel kunnen doen wat het zou moeten doen. Als het goed is koop je een skateboard met het oog op de komende jaren. Nu zal hij er nog niet heel veel van bakken, maar hoe vaker je met hem oefent, hoe soepeler het zal gaan. Al is het de eerste keren alleen maar dat hij op het skateboard kan blijven staan, terwijl jij hem vooruit duwt. Hoe dan ook is een skateboard een leuke investering voor een bewegelijk kind (grote kans dat jouw vijfjarige jongen daar onder kan worden geschaald) en een mooie toevoeging op het ‘buitenspeelgoed’ dat je hebt!

6. Knutselen

Tja, of je hetgeen dat je vijfjarige maakt nou echt ‘kunst’ kan noemen… Maar dat hij bezig is met knutselen, is ontzettend goed. Het is niet alleen leuk om hem op zo’n manier bezig te zien, nee, het is ook daadwerkelijk goed voor zijn ontwikkeling. Ook als je het idee hebt dat hij niet echt een wilde fantasie heeft, zal je je kunnen verbazen wat hij bijvoorbeeld van een knutselset kan maken. Laat hem eindeloos spelen met dit soort materialen, totdat het ’te laat’ is en hij niet meer wil. Wat ons betreft knutsel je een keer met hem mee. Jij kan je innerlijke kind even omhoog halen en hij vindt het alleen maar gezellig om samen bezig te zijn. Sounds great, toch?

7. Puzzels

Puzzelen is goed voor je brein, maar dat wist je waarschijnlijk al wel. Zo vraagt het iets van je inzicht, concentratievermogen en het vermogen om vooruit te kijken. En hoe jij je op deze vlakken ontwikkeld bij het maken van een puzzel met 2000 stukjes, kan een jongen van vijf dit ook doen bij een iets makkelijkere variant. Er bestaan genoeg puzzels met zijn favoriete televisiekarakters of onderwerpen waarin hij zich interesseert. De juf of meester zal blij zijn dat je het puzzelen stimuleert en als je het op de juiste manier aanbiedt, zal de jongen er oprecht plezier in voelen. Het is bijvoorbeeld al heel anders dat je een puzzel krijgt als cadeautje, dan dat je het moet maken omdat iemand dat zegt. Wees slim en zet in op dit soort gevoelens. Dat is niet gemeen, dat is slechts het ‘beste’ willen voor je kind!

8. Microscoop voor kids

Soms zouden we willen dat je de wereld nog door de ogen van een jong kind zou kunnen bekijken. De wereld is voor hem of haar groots, indrukwekkend, zit vol geheimen en voelt bijna magisch aan. Hoe gaaf is het dat je, in dit geval, het vijfjarige jongetje nog zo lang mogelijk in deze waan kan houden. Een microscoop voor kids laat hen op een heel andere manier ervaren hoe de wereld in elkaar zit. Tegelijkertijd zal het begrip op de aarde en de wereld om hem heen worden vergroot. Hij zal zich een echte wetenschapper voelen en je de oren van het hoofd praten over alles dat hij heeft gezien. We zouden je willen aanmoedigen om zijn enthousiasme er te laten zijn en hem met dit soort cadeaus zijn ogen nog even te richten op de mooie kant van de wereld.

9. Tablet voor kids

Weet je wat, je bent er eigenlijk wel klaar mee dat jij de hele tijd je telefoon moet inleveren voor de schermtijd van je kleine jochie. In plaats daarvan is het misschien wel verstandig om een eigen tablet aan te schaffen. Dan doelen we niet op een iPad van 2000 euro, maar gewoon, zo’n tablet die speciaal voor kinderen is gemaakt. Ze kunnen er net genoeg op om zich niet te vervelen en kunnen tegelijkertijd niet per ongeluk rare berichten verzenden of de verkeerde dingen opzoeken. Veel van deze tablets komen overigens ook nog met een speciale hoes, waarbij het niet uitmaakt dat de tablet per ongeluk een keer op de grond valt. Een echte win-winsituatie, dus. En, als je nou slim bent, bekijk je of je ook educatieve spelletjes kan downloaden op die tablet. Dát is pas efficiënt gebruikmaken van de schermtijd.

10. Waterpistolen

Als het dan eindelijk warm genoeg is om buiten met water te spelen, dan is het toch supergaaf dat je ook een waterpistool hebt om daar mee te spelen? Het jongetje zal zich urenlang vermaken om met vriendjes achter elkaar aan te raken. De leukste spelletjes worden bedacht en uiteindelijk zal het jongetje van 5 na een lange tijd moe, maar voldaan naar binnen komen. We hoeven je niet te vertellen wat voor energiebommetje zo’n klein kind kan zijn. Dat de energie er op zo’n manier uit kan, is daardoor alleen maar fijn. Echter is het wel handig om een oogje in het zijl te houden. Vijf jarigen zijn over het algemeen nog niet een ‘koning’ in het samenspelen, dus het zou dan ook ineens kunnen escaleren. Ach, doe anders een keer mee met het spelen. Het is voor die jongen een core memory en jij kan een beetje de rust bewaren. Het is maar een beetje water, toch?