Je kleine meid is ineens niet meer zo klein. Niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk. Grote kans dat ze haar groeispurt heeft gehad in de komende jaren nog maar enkele centimeters verder groeit. Alleen in secundaire geslachtskenmerken zal je waarschijnlijk opmerkelijke veranderingen zien. Goed, veranderingen of niet, ze is alweer dertien jaar geworden. In dit artikel vind je fantastische cadeau ideeën én krijg je meteen meer inzicht in waarom we bepaalde cadeautjes hebben geselecteerd. 

Direct naar de leukste cadeaus? Klik dan hier

Ontwikkelingsfase van een 13-jarig meisje

Gefascineerd door alles wat met ontwikkeling te maken heeft, gaan we allereerst in op de ontwikkelingsfase van een 13-jarig meisje. Het laat zien waar het meisje mee bezig is, welke interesses ze wellicht heeft en wat om die reden juist een goed of minder goed cadeau kan zijn. De ontwikkelingen die we bespreken omvatten niet alles, maar wel een aantal van de belangrijkste zaken op fysiek, cognitief en sociaal-emotioneel vlak. 

Waar het meisje in voorgaande jaren nu nog niet echt bezig was met haar fysieke veranderingen, zal dat vanaf deze leeftijd waarschijnlijk wel het geval zijn. Van zoiets als schaamhaar tot de eerste laagjes make-up: in gewild en ongewild opzicht zal het uiterlijk van het meisje veranderen. En weet maar dat dat ook invloed heeft op de mentale gesteldheid van het meisje. Soms pakt dit wat negatief uit, anderzijds zal ze zich best zelfverzekerd voelen. 

Een plek waar beide gevoelens omhoog komen, is de middelbare school. Ze heeft, na het afronden van de brugklas, deze plek eigen gemaakt. Gezien ze er ongeveer de grootste van de tijd aanwezig is, is school bij uitstek dé plek om zich verder te ontwikkelen. Zo is ze op cognitief vlak ineens bezig met vrij volwassen zaken en is alles dat in de les wordt besproken stiekem best interessant. Maar, omdat op sociaal-emotioneel vlak blijkt dat ze eigenlijk toch wel veel geeft om de mening van anderen, laat ze die interesse natuurlijk niet zien. Tenzij anderen hetzelfde vinden natuurlijk. Snap je het nog? 

Overigens bestaat de ‘echte’ eigen identiteit nog niet, hoewel je al wel zal zien waar het heengaat, vanwege de vrienden en vriendinnen die ze heeft. Is ze al wat alternatief, dan is de kans groot dat dat aanhoudt. Is ze nog wat 13-in-een-dozijn, dan kan het zijn dat het nog verandert of gewoon blijft. Onthoud: niets is fout en niets is beter, laat haar gewoon lekker haarzelf zijn. 

Dont’s (type cadeaus dat je niet voor een 13-jarig meisje wil kopen)

Nu je ongeveer weet in welk deel van de ontwikkeling een 13-jarig meisje zich verkeert, heb je wellicht wel een idee gekregen van een potentieel cadeau. Voordat je je hierin verder verdiept en onze top cadeau ideeën zoekt, wijzen we je graag op type cadeaus dat je niet voor haar wil kopen. 

Denk bijvoorbeeld aan iets dat voor haar hobby is. Want, wellicht vond ze dit vorig jaar nog helemaal fantastisch, maar is het dit jaar alles behalve leuk. Ze verandert in één jaar zó veel, dat het zeer plausibel is dat dit het geval is. Iets anders dat we afraden om te kopen, is zoiets als een powerbank. Je wil niet per definitie iets geven dat haar telefoongebruik vermeerdert. Een spelletje in plaats van dat cadeau, is wellicht waarna je op zoek bent. 

Wat is een geschikt budget voor deze leeftijd? 

Kinderen worden ouder, maar dat betekent niet per definitie dat het budget de lucht in gaat. Uiteindelijk zal het wellicht wat omhoog gaan, maar dat hoeft dus niet. Neem de volgende bedragen als mogelijkheid, niet als advies. 

 • Ouders/ verzorgers: €50,00 tot …
  Een bedrag waar je zeker een mooi cadeau van kan aanschaffen. Een bedrag dat ook zeker een veelvoud kan zijn, mocht het bijvoorbeeld gaan om een nieuwe telefoon. Ouders zijn in ieder geval degene die vaak met het duurste cadeau komen aanzetten. 
 • Directe familieleden (ooms, tantes, opa & oma): €10,00 tot €50,00
  Afhankelijk van misschien wel de sterkte van de relatie tussen meisje en familielid, zal het budget waarschijnlijk variëren. Ga uit van een minimum van 10 euro. 
 • Buren/ kennissen: €10,00
  Met een bedrag als deze kan een favoriete mascara worden aangeschaft of een paar nieuwe kleuren nagellak. Een stoere totebag zal eveneens in de smaak vallen. 
 • Vriendinnetjes: €5,00
  Op deze leeftijd kan het zomaar zijn dat het budget uit eigen broekzak komt. Vijf euro is dan meer dan zat. 

Verdere tips 

Nog eventjes geduld. We geven je nog een aantal laatste tips dat de zoektocht naar een geschikt cadeau zal versterken. Voeg bijvoorbeeld een persoonlijke touch toe aan het cadeau. Bijvoorbeeld het graveren van haar naam op een sieraad of het maken van een gepersonaliseerd fotoboek. Grote kans dat het meisje van 13 wel redelijk emotioneel is en dit zeker kan waarderen. Hetzelfde geldt voor DIY-cadeaus. 

Maar, wanneer je twijfelt, aarzel dan niet om haar vrienden, familie of gewoon haarzelf te vragen wat ze graag zou willen ontvangen. Dat iets goedkoop of duur is, zou in het geval van bijvoorbeeld ouders niet uit hoeven maken. Ze is wellicht wel gelukkiger met een nieuwe schooltas dan een Nintendo Switch, om maar een voorbeeld te noemen.

1. Sieradenhouder

Ringetjes, oorbellen, (vriendschaps)kettingen en armbandjes… Een meisje van 13 jaar heeft er veel en misschien wel te veel van. Dat is natuurlijk geen probleem, want alles is waarschijnlijk niet duurder dan een paar euro per stuk en bovendien draagt ze het met veel plezier. Echter is het dan weer niet handig dat de helft van de sieraden kwijt of in de knoop raakt. Een sieradenhouder zal daarvoor de perfecte oplossing zijn. Het is namelijk ook nog eens een leuke toevoeging aan haar slaapkamer als accessoire. Dit cadeau is daarmee zowel esthetisch als praktisch en zal haar herinneren aan wat ze heeft en inspireren om te combineren tot een fantastische look. Een echte win-winsituatie, dachten we zo!

PERFECTUM Sieradenhouder

Bekijk de laagste prijs

bol.com
Sieradenhouder wit metaal

Bekijk de laagste prijs

bol.com
Sieradenhouder wit metaal

Bekijk de laagste prijs

bol.com
Sieradenhouder wit metaal

Bekijk de laagste prijs

bol.com

2. Rugtas

We kunnen ons nog wel herinneren dat we op de middelbare school per se een schoudertas wilden. We kunnen ons eveneens herinneren dat we maar wat blij waren toen we een nieuwe tas mochten uitkiezen en een rugtas konden kiezen. Want inderdaad, moeders en vaders hadden verteld dat een rugtas ergonomisch gezien een stuk fijner zou zijn. Maar eigenwijs als we waren wilden we liever een schoudertas; dat was immers ‘cool’. Dus, om te voorkomen dat ze jarenlang haar rug ‘vernachelt’ met zware boeken, laptops en notitieboeken, geef je een rugtas cadeau. Het item is namelijk het perfecte cadeau waarvan ze niet wist dat ze het wilde hebben. Functioneel, stijlvol en praktisch: sounds great, right?

3. Bluetooth speaker

Soms vraag je je af of ze wel weet met welke teksten ze eigenlijk meezingt, maar je waardeert het enthousiasme. Dagenlang hoor je haar op haar kamer genieten van de nieuwste hits van Suzan & Freek, Taylor Swift, De Bankzitters, Maan en nog veel meer anderen van wie je de naam niet kent. Hoewel dochterlief dan wel niet zo goed kan zingen, wil je het wel blijven stimuleren en wat past daar beter bij dan het geven van een gloednieuwe bluetooth speaker. Via haar smartphone kan zij (of haar vriendinnen) verbinding maken met de speaker en de leukste afspeellijsten afspelen. Het biedt naast entertainment een stimulans voor haar passie voor muziek. Pas wel op dat je niet te veel uitlegt over het maken van de verbinding aan haar oudere broer, want deze zal ongetwijfeld een ongewenste stoorzender willen spelen.

4. Nagellakset

Kijk, dat haar 5 jaar oudere zus nou elke maand 50 euro aan nieuwe nagels uitgeeft, is prima. Zij werkt er immers voor en kan er enorm van genieten. Maar, gezien het 13-jarige meisje nog niet werkt en jij absoluut geen 50 euro per maand aan haar gelakte gel-/ acryl-/ biab-nagels gaat uitgeven, wil je zorgen voor een alternatief. Dat alternatief, dat is natuurlijk een nagellakset. Ze kan verschillende kleuren uitproberen, ze kan ontdekken of ze het nou eigenlijk wel echt leuk vindt en de creativiteit wordt ook nog eens gestimuleerd. En wat dacht je van een leuke girls night met haar vriendinnen waarop de allemaal gezellig gaan lakken met elkaar? Niets is toch leuker dan dat?

De Sera Gellak Set

Bekijk de laagste prijs

bol.com
Gelnagels Set MEGA PACK

Bekijk de laagste prijs

bol.com
Luneya Luxe Polygel Kit

Bekijk de laagste prijs

bol.com

5. Badbommen

Bath bombs, oftewel badbommen, zijn de ballen die je in bad ‘gooit’ voor een bruisend effect, een lekkere geur en de meest mesmerizing kleurpatronen. Ze komen tegenwoordig in van allerlei soorten, maten, geuren en kleuren. Het is een item waar een 13-jarig meisje ongetwijfeld blij mee zal zijn, maar let op. Het is wel zo handig om voorafgaand bij een gezinslid te checken of er wel een bad in huis aanwezig is, mocht je hierover twijfelen. Even pijlen bij haar ouders of het meisje überhaupt wel houdt van badderen, is ook een slim plan. Gezien ze niet echt de leeftijd heeft dat ze nog gezellig met haar gezinsleden samen in bad duikt, moet je je afvragen of het inderdaad een geschikt cadeau is. Een beetje een ‘alles of niks’ cadeau, dus. Dat geven we heel eerlijk toe, want het moet wel zo zijn dat het meisje ervan geniet in plaats van dat de badbom straks ligt te verstoffen in de kast.

6. Comfortabele onesie

‘Chillen’ doe je natuurlijk niet in je gewone kloffie. Nee, nee, een onesie zal daarentegen wél onder een perfect chiloutfit worden verstaan. Na een lange schooldag of tijdens een gezellig pyjamafeestje met vriendinnen kan je wel raden wat het 13-jarige meisje het liefst aantrekt. Een onesie is niet alleen comfortabel, het komt ook nog eens in verschillende patronen en kleuren en is waarschijnlijk lekker zacht. Misschien is het leuk dat iemand anders dan een favoriet boek of snacks cadeau geeft, zodat het hele plaatje compleet is. Indirect zal je met het cadeau laten weten dat je op de hoogte bent van haar interesses en dat je daar om geeft. Met andere woorden, een onesie is exact wat elke tiener van deze leeftijd nodig heeft.

7. Mini-koelkast

Een mini-koelkast als cadeau voor een 13-jarig meisje? Absoluut! Het lijkt misschien ongebruikelijk, maar het heeft zijn charme. Het kost het huishouden dan wel wat extra stroom, maar je geeft hiermee wel een stukje eigen verantwoordelijkheid. Zo kan je haar stimuleren om met haar eigen zakgeld te sparen voor de inhoud, dient ze de koelkast zelf schoon te maken en kan je wellicht ook wat oefenen met portiecontrole. De eerste dagen zullen de chocoladerepen er doorheen vliegen, maar geloof ons, na een paar dagen ben je dat echt wel zat. Onbewust leer je haar een stukje ‘organiseren’ en ‘zelfstandigheid’, bewust zal ze bezig zijn met de presentatie aan haar vrienden.

8. Rituals set

Op een of andere manier zijn de meeste verzorgingsproducten voor jonge meisjes, dus de goedkope varianten die voor hen te betalen zijn, niet de producten die het lekkerst ruiken. Alles ruikt namelijk enorm zoet en vervliegt na een seconde weer, waardoor je om de vijf minuten in een nieuwe walm deodorant staat. Vandaar is het misschien een idee om te investeren in een Rituals set. De geuren zijn lekker voor het gehele gezin, de kwaliteit van de producten ligt een stuk hoger en je geeft haar met deze set een echt gevoel van luxe. Het kost haar niks en ze zal ongetwijfeld opmerken dat het een stuk lekkerder ruikt dan haar eigen spulletjes. En eerlijk, hoe cool is het dat jij na de gym een Rituals deodorant uit je tas trekt in plaats van eentje van de Kruidvat eigenmerk-lijn (geen haat naar Kruidvat natuurlijk).

9. Digitale camera of Instax-camera

It’s a vibe’.
‘Huh?’
Ja, precies. Het is een zinnetje wat het meisje van 13 jaar ongetwijfeld weleens in haar mond heeft gehad en jijzelf begrijpt er maar weinig van. Onthoud maar zo dat het iets positiefs is en in het geval van een digitale of Instax MINI camera absolute waardering betekent. De duizenden foto’s en filmpjes die ze op haar telefoon bewaart zijn lang niet zo gaaf als de foto’s die van deze camera’s komen. In plaats van de nietszeggende, gedigitaliseerde foto’s waarvan ze de helft weer is vergeten, heeft ze iets fysieks in haar handen. De fysieke foto’s dienen als een constante herinnering van wat haar lief is en dienen tegelijkertijd als decoratie op haar kamer. Een koopje waar ze iets aan heeft!

Fujifilm Instax Square SQ1

Bekijk de laagste prijs

bol.com
Nitel Digitale Camera

Bekijk de laagste prijs

bol.com

10. DIY-knutselspullen

Creativiteit is iets dat de jeugd van tegenwoordig lijkt te ontbreken. Althans, de creativiteit zoals we die ‘vroeger’ kenden. Lekker frutselen met je handen en eindeloos veel armbandjes maken waar je de helft niet eens meer van draagt, bedoelen we dan. Anyway, wellicht kan je haar met een set DIY-knutselspullen aanmoedigen om de TikTok-dansjes even links te laten liggen. Denk hierbij aan een set voor het ontwerpen van sieraden, tassen, schilderijen en kleding. Of wacht dat je van zoiets specifieks als een diamondvpainting of een macramé hanger? Je hebt ongetwijfeld wel een idee van wat ze waarschijnlijk wel leuk zal vinden. Zet op dat stukje interesse in, stimuleer haar creativiteit en investeer daarmee in de ontwikkeling van haar brein.