Een mini mensje waarvan je je niet kan voorstellen dat jij er ook ooit zo uitzag. But still, you did. Ontzettend leuk natuurlijk, maar dat meisje is binnenkort dus wel jarig en jij hebt nog steeds geen idee wat voor cadeau je zou moeten geven. Een probleem waar het antwoord gauw op is gegeven, gezien het dus niet een echt probleem hoeft te zijn. Lees in deze blog de leukste cadeaus voor een meisje van 1. Lees daarnaast van allerlei relevante informatie dat zowel jou als ons doet leiden tot de keuze van die cadeaus. 

Direct naar de leukste cadeaus? Klik dan hier

Ontwikkelingsfase van een 1-jarig meisje

Allereerst willen we je erop wijzen dat de mijlpalen die we noemen, slechts algemene richtlijnen zijn. Elk kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo en sommigen zullen bepaalde vaardigheden juist eerder of later ontwikkelen dan anderen. Wees geduldig, zet in op de individuele behoeften en respecteer haar tempo, terwijl je eenjarige meisje een prachtige ontwikkeling doormaakt. Oh ja, een leuk feitje is dat het meisje geen baby maar is, maar trots de titel van ‘dreumes’ kan aannemen.

Weet dat een 1-jarig meisje nog steeds volledig afhankelijk is van volwassenen. Ze kan nog maar weinig zelf en zal niet veel ontwikkelen als daar niet op in kan worden gezet. Laat haar dus onder andere oefenen op motorisch vlak. Bijvoorbeeld de fijne motoriek zal erg veranderen. Waar ze nu nog alleen kan grijpen met haar hele hand, zal ze tegen het einde van het jaar zelfs een pincetgreep kunnen uitoefenen. Verder zullen zintuigen ook snel ontwikkelen. Horen, zien, ruiken en verkennen door voelen en sabbelen; you name it, en er zal progressie te zien zijn. Dat ze alles in haar mond steekt is misschien niet heel handig, maar wel een teken van vooruitgang. Alertheid is daarmee iets van de hoogste prioriteit geworden (ze zal maar iets per ongeluk inslikken…).

Ze zal in het aankomende jaar haar kruipskills verbeteren en zelfs beginnen met loslopen. Mama en papa worden voortaan aangesproken en er worden zelfs meerdere woorden gebrabbeld. Waarschijnlijk gebeurt dat overigens alleen in de buurt van mama en papa, want andere volwassenen en mensen blijven toch wel een beetje eng. Ze begrijpt namelijk wie haar vertrouwde mensen zijn en wie niet. Sommige kinderen zullen van contact met vreemden erg stil  worden, waar (onder andere) jouw meisje juist gaat huilen. Daarmee wordt overigens ook steeds beter emotie (vreugde, verdriet en frustratie) getoond. Heel erg leuk, als je het ons vraagt.

Dont’s (type cadeaus dat je niet voor een 1-jarig meisje wil kopen)

Wat koop je wel voor een 1-jarig meisje? Kijk maar gauw naar onze beste cadeaus. Maar, wat koop je eigenlijk niet voor een 1-jarig meisje? Sowieso zijn spullen met scherpe randen, kleine onderdelen of giftige bestanddelen absoluut niet aan te raden voor een meisje van 1. Iets anders dat niet ‘geschikt’ is, is gendergericht speelgoed. Daar is je meisje nog lang niet mee bezig, dus waarom überhaupt ‘verbieden’ dat ze met auto’s of speelgoed gereedschap speelt? Laat haar fantasie de vrije loop en stimuleer juist om van alles uit te proberen, in plaats van haar meteen in een hokje te stoppen. 

Wat is een geschikt budget voor deze leeftijd? 

Laten we voorop stellen dat een meisje van 1 absoluut geen kennis of besef heeft van geld. Ze zal dus niet het verschil zien tussen een knuffel van een tientje en een klimrek van bijna tachtig euro. Toch is het vaak wel wat gebruikelijker om als ouders een groter cadeau te geven dan bijvoorbeeld de buurvrouw. Dus de buurvrouw komt inderdaad aanzetten met die knuffel, waar een ouder een leuk klimrek geeft waarmee de motorische vaardigheden worden gestimuleerd. 

  • Ouders/ verzorgers: €30,00 tot … 
  • Directe familieleden (oom & tante, opa & oma): €10,00 tot €50,00 
  • Buren/ kennissen: €5,00 – €20,00

Houdt deze bedragen in als mogelijkheid en niet als advies. Je bent tot nergens verplicht om iets aan te schaffen.

Verdere tips 

Op deze leeftijd verkennen kinderen de wereld voornamelijk via hun zintuigen. Kies speelgoed dat verschillende texturen, kleuren en geluiden biedt om haar zintuigen te stimuleren. Denk aan voorleesboekjes waarbij bijvoorbeeld van elk dier de ‘huid’ te voelen is of een aantal sensorische blokken. Met andere woorden: koop iets om haar ontwikkeling te stimuleren. Cadeautjes zonder enige waarde op dat vlak, kunnen de komende jaren nog vaak genoeg worden gegeven. Misschien klinkt dat gemeen, maar je wil toch ook het liefst dat jouw eenjarige meisje zich optimaal kan ontwikkelen? Een combinatie van ‘nutteloze’ cadeautjes en cadeautjes die haar ontwikkeling stimuleren, mag natuurlijk ook. Sterker nog, het is alleen een tip die we geven, geen ‘moeten’.

1. Stapeltoren

Bouwen, omgooien, opnieuw beginnen, per ongeluk omstoten, opnieuw beginnen, enzovoort. Een stapeltoren zal keer op keer opnieuw worden opgebouwd, om vervolgens weer in elkaar te storten. Niet omdat dat zo zeer de bedoeling is, maar wel omdat je kleine koter van een x aantal maanden gewoon nog niet zo goed is met bouwen. Spelen met een stapeltoren is dan ook waarschijnlijk een activiteit die je samen met een volwassene of andere oudere wil doen. Dus, in principe begrijpt iedereen het concept van een stapeltoren wel en hoeven we je dat dus niet nog een keer uit te leggen. Neem vooral en gerust een kijkje in de selectie die wij hebben gemaakt, kies er eentje uit en schaf er eentje aan. In principe kan je hiermee niet echt de mist ingaan, tenzij het meisje van 1 er al vijftien andere van heeft.

2. Knuffels

Niet alle kinderen houden van knuffels en de voordelen die we zo gaan noemen, gelden ook niet voor alle kinderen. Toch gaan we de voordelen wel noemen, omdat het mogelijk nog iets kan betekenen voor je kleine. Allereerst geldt natuurlijk dat het, of het nu een schattige teddybeer, een pluizig konijntje of een vriendelijke giraf is, zeker een geliefd vriendje wordt voor dit kleine meisje. Gaat het knuffeltje overal mee naar toe, dan zal ze zich nooit alleen voelen. Een knuffel biedt troost en ondersteunt ook andere aspecten van haar emotionele ontwikkeling. Bovendien is een knuffel iets dat haar verbeelding stimuleert, terwijl ze speelt en verkent. Wat ons betreft kan ze er niet genoeg van hebben, maar dat is natuurlijk helemaal aan jou met hoe je dat aanpakt.

3. Kinderboeken

De grote kleine meid kan dan nog niet zelf lezen, maar dat betekent natuurlijk niet dat je de boeken links moet laten liggen. Dat een ouder voorleest is ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling. Niet alleen voor alles dat met leze te maken heeft, maar ook voor zoiets als emotieregulatie, besef van tijd en dat soort dingen. Zoek een boek uit waarvan je denkt dat ze het onderwerp leuk vindt. Dat zorgt ervoor dat het meisje betrokken raakt en geïnteresseerd is naar meer. Het leukste is als je op deze leeftijd kiest voor een boek met veel plaatjes (een prentenboek), anders wordt het al gauw wat onbereikbaar. En je wil nou wel dat het meisje moe genoeg raakt om lekker te gaan slapen en te gaan dromen, nadat je haar hebt voorgelezen. We hebben hieronder een selectie boeken voor je neergezet, maar kijk gerust verder op de website, want er zijn nog veel meer boeken.

4. Muziekspeelgoed

Bij een meisje van 1 hoef je niet per se te denken aan een speelgoedgitaar die groter is dan zijzelf, maar mogelijk wel aan andere voorwerpen. Zo bestaan er muziekboekjes. Wanneer ze op de knoppen in het boekje drukt, worden leuke geluiden of melodietjes afgespeeld, wat de nieuwsgierigheid en ontdekking stimuleert. Anderzijds zou je kunnen kiezen voor een rammelaar of pluche muziekinstrument. Houd het lekker simpel en vermoei haar nog niet met zoiets als een xylofoon. Ze is nog maar 1 hè, geen 3 net als haar grote zus. Het kan bijvoorbeeld net zo goed zijn dat dit iets is waar ze nog lang niet aan toe is. Dan geef je het of op de groei of je kiest iets uit de andere cadeau ideeën die we hier voor je hebben opgesomd.

5. Loopfietsje

Een loopfietsje is waarschijnlijk een item dat wordt gebruikt vanaf een maand of 18. Echter hangt het ook aan de loopfiets af hoe aantrekkelijk het is voor het meisje om deze te gebruiken. Kies je voor een stabiele driewieler, dan is dat veel eerder te gebruiken dan een tweewieler. Sowieso is het aan te raden om de kleine te alle tijden een helmpje te laten dragen, om zo te voorkomen dat ze per ongeluk schade oploopt. We achten de kans namelijk zeker groot dat ze zomaar ergens tegenaan beukt. Gezien alles in het hoofd nog volop in ontwikkeling is, wil je dit gewoon goed beschermen. Maar goed, een driewielertje dus. Als de kleine meid daadwerkelijk redelijk soepel kan lopen, kan je overwegen om over te gaan op een tweewieler.

6. Kinderboekenkast

Al die boeken die de kleine, of eigenlijk haar ouders, door de jaren heen heeft verzameld, moeten ergens kwijt. Wat dacht je van een kinderboekenkast? Dit is een kleine kast waarin ze zelf bij alle planken kan. Je kan alle planken vol leggen met boeken, maar mocht je ruimte over hebben, dan is het ook leuk om wat niet-breekbare decoratiestukken neer te leggen. Gewoon, zoiets als haar favoriete speelgoeditem of een knuffel waar ze niet mee slaapt. Zie een kinderboekenkast trouwens eerder als een soort opbergmeubel dan een klassieke boekenkast zoals jij die in je hoofd hebt. Maar dat heb je waarschijnlijk al gezien in de producten hieronder, dachten we zo. Wij kunnen ons in elk geval al goed inbeelden hoe het plaatje van ‘kind en boekenkast’ eruit ziet. Super schattig!

7. Hamerbankje

Kan je je de newborn fase van je kindje nog herinneren? Ja, nou, dan ben je niet de enige. Het was ingewikkeld, zwaar, maar tegelijkertijd sliep het wezentje gewoon nog een groot gedeelte van de dag. Veel meer dan dat ze nu doet, kan je wel stellen. Maar goed, dat ze zoveel slapen, betekent niet dat ze geen energie hebben. Juist op sommige momenten is het menens en barst de energie ongeveer door het dak heen. Een mooie manier om de motoriek te oefenen en een hoop energie kwijt te kunnen, is middels een hamerbankje. Hoewel je de ouders van het kleine kindje hier over het algemeen niet heel veel plezier mee doet vanwege het geluidsoverlast, zal het door de kleine zelf wel worden gewaardeerd. Kies wat ons betreft een hamerbankje met leuke kleurtjes of in de kleur die matcht met het interieur waar zich veelal in begeeft.

8. Activiteitenkubus

Een activiteitenkubus is een veelzijdig stuk speelgoed dat jonge kinderen helpt bij het ontwikkelen van verschillende vaardigheden. Met kleurrijke vormen, draaiende tandwielen, knoppen om in te drukken en meer, biedt de kubus een scala aan activiteiten om de zintuigen en motoriek te stimuleren. Het interactieve karakter moedigt nieuwsgierigheid aan en helpt bij het oplossen van problemen. Het is een educatief en leuk speelgoed dat de ontwikkeling van jonge kinderen bevordert. In principe is dit wel een soort speelgoed waar lang niet altijd de interesse voor ligt. Echter is het wel iets leuks om bijvoorbeeld in de auto mee te nemen. Jet leidt het kind af van de lange reis, neemt niet teveel ruimte in en bestaat niet uit losse onderdelen die kwijt kunnen raken. Met andere woorden, dit is een item wat je gewoon in huis wil hebben.

9. Montessori speelgoed

Montessori speelgoed is gebaseerd op de principes van de Montessori-onderwijsmethode. Dit speelgoed is ontworpen om de natuurlijke nieuwsgierigheid en zelfstandigheid van kinderen te stimuleren, terwijl het ook hun zintuiglijke waarneming, motorische vaardigheden en cognitieve ontwikkeling bevordert. Voorbeelden van Montessori speelgoed zijn onder andere sensorisch materiaal zoals stapelbare blokken, sorteer- en telmaterialen, puzzels met eenvoudige geometrische vormen, en activiteiten die het kind helpen bij het ontwikkelen van praktische vaardigheden zoals knoop- en ritssluitingen. Je ziet dat het is gemaakt van natuurlijke materialen en mateloos populair is bij jonge ouders. Dat je Montessori speelgoed koopt, hoeft niet te betekenen dat je haar daar ook later naar de basisschool stuurt.

UFO siliconen trekspeeltje

Bekijk de laagste prijs

bol.com
Fijne Motoriek Egel

Bekijk de laagste prijs

bol.com
WoodyDoody Motoriek Leerboek

Bekijk de laagste prijs

bol.com
Baby Garden

Bekijk de laagste prijs

bol.com

10. Loopwagen

Een loopwagen is een stuk speelgoed dat speciaal is ontworpen om jonge kinderen te helpen bij het leren lopen. Het bestaat meestal uit een stevig (houten) frame met een handvat en vier wielen. Kinderen kunnen zich vasthouden aan het handvat terwijl ze achter de loopwagen lopen. Loopwagens zijn, for your information, vaak voorzien van kleurrijke elementen, zoals blokken of andere activiteiten, die de interesse van het kind wekken. Naast een functionaliteit heeft het dus ook nog wat interessants middels letterlijk speelgoed. Dat hebben ze trouwens erg slim gedaan, want het maakt wel dat het kind bezig is met dingen als bukken, opstaan, balans en voortbeweging, zonder dat je daar de focus op legt. Een prachtig ding voor, vaak, een prachtige prijs.


Cadeaus voor een budget tot €25,00

Opzoek naar cadeaus met wat minder budget? Dan zijn de onderstaand geselecteerde cadeaus perfect geschikt!

1. MEGA Bloks Grote bouwtas (60 blokken)

Stimuleer de creativiteit en fijnmotorische vaardigheden van kleintjes met de First Builders Grote Bouwtas van Mega Bloks. Deze set bevat 60 kleurrijke bouwblokken in klassieke tinten en speciale vormen, perfect voor kleine handjes. Laat hun fantasie de vrije loop terwijl ze torens en forten bouwen. Na het speelplezier is alles eenvoudig op te bergen in de bijgeleverde milieuvriendelijke, pvc-vrije tas. Ideaal om mee te nemen en te combineren met ander Mega Bloks peuter- en kleuterspeelgoed. Een perfect cadeau voor urenlang bouw- en speelplezier!

2. Motoriek egel

Verbeter op een speelse manier de motoriek van je kleintje met de Joyage Egel. Dit kleurrijke, duurzame speelgoed is niet alleen leuk, maar ook educatief. De kleurrijke stekels stimuleren kleurherkenning en telvaardigheden. Met de stevige stekels die perfect passen op de rug van de egel, leren kinderen grijpen en richten. De stekels zijn ideaal voor kleine handjes en bevorderen het gebruik van beide handen. Na het spelen is het geheel gemakkelijk op te bergen: de stekels passen precies in de egel. Geef een cadeau dat zowel leuk als leerzaam is met de Joyage motorische Egel!

3. Mini Activiteitentafel – Motoriek speelgoed

Timmer, schroef en speel met de mini activiteitentafel van Clementoni! Deze vrolijke werkbank is ideaal voor kleintjes die graag klussen. Of het nu gaat om het inslaan van een spijker of het draaien van een schroef, dit speelgoed prikkelt zowel de grove als de fijne motoriek. Bovendien is de werkbank eenvoudig om te toveren tot een gereedschapskoffer, zodat alles netjes kan worden opgeborgen. De set komt met hamer, schroevendraaier, moersleutel en nog veel meer. Geef het cadeau van leren en spelen in één met dit prachtige speelgoed van het gerenommeerde merk Clementoni!

4. Water speelmat

Stimuleer spelenderwijs de motorische ontwikkeling van je kleintje met deze waterspeelmat. Tijdens Tummy Time, waarbij je baby op zijn buikje ligt, ontwikkelt het hoofd, nek, schouder en rugspieren. Deze kleurrijke waterspeelmat, vol met zeedieren, bevordert niet alleen de fysieke ontwikkeling, maar ook de hand-oog coördinatie. Gemaakt van BPA-vrije materialen, is het veilig, waterdicht en duurzaam. Geniet van het zien van je baby die probeert de bewegende onderwaterzeedieren te vangen en zich uren vermaakt. Perfect als kraamcadeau of babyshower geschenk, het is zowel leerzaam als leuk!

5. Speel blokken met geluid

Zoek je een uniek en leerzaam cadeau? Eichhorn’s muzikale houten blokken zijn de perfecte keuze! Bouw samen een kleurrijke toren en luister naar de verrassende geluiden die uit elk blok komen. Deze set, bestaande uit 12 blokken, stimuleert niet alleen de fijne motoriek, maar ook de fantasie van je kleintje. De vrolijke vormen en geluiden zorgen gegarandeerd voor eindeloos speelplezier en een glimlach op het gezicht van je kind. Ideaal voor de kleintjes die klaar zijn om de wereld van klanken en vormen te ontdekken.