Een mini mensje waarvan je je niet kan voorstellen dat jij er ook ooit zo uitzag. But still, you did. Ontzettend leuk natuurlijk, maar dat meisje is binnenkort dus wel jarig en jij hebt nog steeds geen idee wat voor cadeau je zou moeten geven. Een probleem waar het antwoord gauw op is gegeven, gezien het dus niet een echt probleem hoeft te zijn. Lees in deze blog de leukste cadeaus voor een meisje van 1. Lees daarnaast van allerlei relevante informatie dat zowel jou als ons doet leiden tot de keuze van die cadeaus. 

Direct naar de leukste cadeaus? Klik dan hier

Ontwikkelingsfase van een 1-jarig meisje

Allereerst willen we je erop wijzen dat de mijlpalen die we noemen, slechts algemene richtlijnen zijn. Elk kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo en sommigen zullen bepaalde vaardigheden juist eerder of later ontwikkelen dan anderen. Wees geduldig, zet in op de individuele behoeften en respecteer haar tempo, terwijl je eenjarige meisje een prachtige ontwikkeling doormaakt. Oh ja, een leuk feitje is dat het meisje geen baby maar is, maar trots de titel van ‘dreumes’ kan aannemen.

Weet dat een 1-jarig meisje nog steeds volledig afhankelijk is van volwassenen. Ze kan nog maar weinig zelf en zal niet veel ontwikkelen als daar niet op in kan worden gezet. Laat haar dus onder andere oefenen op motorisch vlak. Bijvoorbeeld de fijne motoriek zal erg veranderen. Waar ze nu nog alleen kan grijpen met haar hele hand, zal ze tegen het einde van het jaar zelfs een pincetgreep kunnen uitoefenen. Verder zullen zintuigen ook snel ontwikkelen. Horen, zien, ruiken en verkennen door voelen en sabbelen; you name it, en er zal progressie te zien zijn. Dat ze alles in haar mond steekt is misschien niet heel handig, maar wel een teken van vooruitgang. Alertheid is daarmee iets van de hoogste prioriteit geworden (ze zal maar iets per ongeluk inslikken…).

Ze zal in het aankomende jaar haar kruipskills verbeteren en zelfs beginnen met loslopen. Mama en papa worden voortaan aangesproken en er worden zelfs meerdere woorden gebrabbeld. Waarschijnlijk gebeurt dat overigens alleen in de buurt van mama en papa, want andere volwassenen en mensen blijven toch wel een beetje eng. Ze begrijpt namelijk wie haar vertrouwde mensen zijn en wie niet. Sommige kinderen zullen van contact met vreemden erg stil  worden, waar (onder andere) jouw meisje juist gaat huilen. Daarmee wordt overigens ook steeds beter emotie (vreugde, verdriet en frustratie) getoond. Heel erg leuk, als je het ons vraagt.

Dont’s (type cadeaus dat je niet voor een 1-jarig meisje wil kopen)

Wat koop je wel voor een 1-jarig meisje? Kijk maar gauw naar onze 20 beste cadeaus. Maar, wat koop je eigenlijk niet voor een 1-jarig meisje? Sowieso zijn spullen met scherpe randen, kleine onderdelen of giftige bestanddelen absoluut niet aan te raden voor een meisje van 1. Iets anders dat niet ‘geschikt’ is, is gendergericht speelgoed. Daar is je meisje nog lang niet mee bezig, dus waarom überhaupt ‘verbieden’ dat ze met auto’s of speelgoed gereedschap speelt? Laat haar fantasie de vrije loop en stimuleer juist om van alles uit te proberen, in plaats van haar meteen in een hokje te stoppen. 

Wat is een geschikt budget voor deze leeftijd? 

Laten we voorop stellen dat een meisje van 1 absoluut geen kennis of besef heeft van geld. Ze zal dus niet het verschil zien tussen een knuffel van een tientje en een klimrek van bijna tachtig euro. Toch is het vaak wel wat gebruikelijker om als ouders een groter cadeau te geven dan bijvoorbeeld de buurvrouw. Dus de buurvrouw komt inderdaad aanzetten met die knuffel, waar een ouder een leuk klimrek geeft waarmee de motorische vaardigheden worden gestimuleerd. 

  • Ouders/ verzorgers: €30,00 tot … 
  • Directe familieleden (oom & tante, opa & oma): €10,00 tot €50,00 
  • Buren/ kennissen: €5,00 – €20,00

Houdt deze bedragen in als mogelijkheid en niet als advies. Je bent tot nergens verplicht om iets aan te schaffen.

Verdere tips 

Op deze leeftijd verkennen kinderen de wereld voornamelijk via hun zintuigen. Kies speelgoed dat verschillende texturen, kleuren en geluiden biedt om haar zintuigen te stimuleren. Denk aan voorleesboekjes waarbij bijvoorbeeld van elk dier de ‘huid’ te voelen is of een aantal sensorische blokken. Met andere woorden: koop iets om haar ontwikkeling te stimuleren. Cadeautjes zonder enige waarde op dat vlak, kunnen de komende jaren nog vaak genoeg worden gegeven. Misschien klinkt dat gemeen, maar je wil toch ook het liefst dat jouw eenjarige meisje zich optimaal kan ontwikkelen? Een combinatie van ‘nutteloze’ cadeautjes en cadeautjes die haar ontwikkeling stimuleren, mag natuurlijk ook. Sterker nog, het is alleen een tip die we geven, geen ‘moeten’.


Cadeaus voor een budget tot €25,00

1. MEGA Bloks Grote bouwtas (60 blokken)

Stimuleer de creativiteit en fijnmotorische vaardigheden van kleintjes met de First Builders Grote Bouwtas van Mega Bloks. Deze set bevat 60 kleurrijke bouwblokken in klassieke tinten en speciale vormen, perfect voor kleine handjes. Laat hun fantasie de vrije loop terwijl ze torens en forten bouwen. Na het speelplezier is alles eenvoudig op te bergen in de bijgeleverde milieuvriendelijke, pvc-vrije tas. Ideaal om mee te nemen en te combineren met ander Mega Bloks peuter- en kleuterspeelgoed. Een perfect cadeau voor urenlang bouw- en speelplezier!

2. Motoriek egel

Verbeter op een speelse manier de motoriek van je kleintje met de Joyage Egel. Dit kleurrijke, duurzame speelgoed is niet alleen leuk, maar ook educatief. De kleurrijke stekels stimuleren kleurherkenning en telvaardigheden. Met de stevige stekels die perfect passen op de rug van de egel, leren kinderen grijpen en richten. De stekels zijn ideaal voor kleine handjes en bevorderen het gebruik van beide handen. Na het spelen is het geheel gemakkelijk op te bergen: de stekels passen precies in de egel. Geef een cadeau dat zowel leuk als leerzaam is met de Joyage motorische Egel!

3. Mini Activiteitentafel – Motoriek speelgoed

Timmer, schroef en speel met de mini activiteitentafel van Clementoni! Deze vrolijke werkbank is ideaal voor kleintjes die graag klussen. Of het nu gaat om het inslaan van een spijker of het draaien van een schroef, dit speelgoed prikkelt zowel de grove als de fijne motoriek. Bovendien is de werkbank eenvoudig om te toveren tot een gereedschapskoffer, zodat alles netjes kan worden opgeborgen. De set komt met hamer, schroevendraaier, moersleutel en nog veel meer. Geef het cadeau van leren en spelen in één met dit prachtige speelgoed van het gerenommeerde merk Clementoni!

4. Water speelmat

Stimuleer spelenderwijs de motorische ontwikkeling van je kleintje met deze waterspeelmat. Tijdens Tummy Time, waarbij je baby op zijn buikje ligt, ontwikkelt het hoofd, nek, schouder en rugspieren. Deze kleurrijke waterspeelmat, vol met zeedieren, bevordert niet alleen de fysieke ontwikkeling, maar ook de hand-oog coördinatie. Gemaakt van BPA-vrije materialen, is het veilig, waterdicht en duurzaam. Geniet van het zien van je baby die probeert de bewegende onderwaterzeedieren te vangen en zich uren vermaakt. Perfect als kraamcadeau of babyshower geschenk, het is zowel leerzaam als leuk!

5. Speel blokken met geluid

Zoek je een uniek en leerzaam cadeau? Eichhorn’s muzikale houten blokken zijn de perfecte keuze! Bouw samen een kleurrijke toren en luister naar de verrassende geluiden die uit elk blok komen. Deze set, bestaande uit 12 blokken, stimuleert niet alleen de fijne motoriek, maar ook de fantasie van je kleintje. De vrolijke vormen en geluiden zorgen gegarandeerd voor eindeloos speelplezier en een glimlach op het gezicht van je kind. Ideaal voor de kleintjes die klaar zijn om de wereld van klanken en vormen te ontdekken.