Alweer 24 maanden. Alweer 24 maanden genieten jullie al van het bestaan van jullie kleine meisje. Voor je gevoel was ze gisteren nog een baby en nu staat ze al met één voet in de wereld van een peuter. Waar is de tijd gebleven? Maar goed, een 2 jarig meisje dat binnenkort daadwerkelijk twee wordt. De vraag: wat geef je eigenlijk aan een een meisje van 2 als cadeau? Het besef van het jarig-zijn is dan wel niet echt aanwezig, de waardering is er wel degelijk. Om hevige teleurstellingen te voorkomen, presenteren we in deze blog de leukste cadeaus voor een 2-jarig meisje. Alle andere informatie vertelt je de relevantie van de cadeaus, vanuit het oogpunt van ontwikkeling. 

Direct naar de leukste cadeaus? Klik dan hier

Ontwikkelingsfase van een 2-jarig meisje

Een 2-jarig meisje maakt een ontzettend mooie ontwikkelingsfase door op cognitief, fysiek en sociaal-emotioneel vlak. Zo kunnen ze objecten in hun spel gebruiken om andere dingen voor te stellen, zoals een blokje dat dienst doet als telefoon. Daarmee neemt ook hun taalontwikkeling een vlucht. Dat betekent dat er hele simpele zinnen ontstaan vanuit henzelf en dat ze instructies begrijpen en volgen die hen worden opgelegd. Fascinerend, nietwaar? Logischerwijs loopt hier de sociaal-emotionele ontwikkeling redelijk gelijk aan. Het besef van wat kinderen zelf en anderen willen, wordt groter. Maar, emoties worden nog niet altijd goed begrepen, wat kan leiden tot grote frustraties. Geleidelijk aan zal ze leren hoe ze emoties kan reguleren en conflicten moet aanpakken. Weet dat dit nog wel jaren kan duren en de 2-jarige meid nu pas aan het begin staat van deze ontwikkeling. 

Fysiek gezien zal je 2-jarige meid ook ineens een stuk meer kunnen. Motorische vaardigheden worden wat beter (bijvoorbeeld het vastpakken van bestek). Dit zie je onder andere in het beter lopen, rennen en zelfs traplopen met enige ondersteuning. Waar je vorig jaar nog gerust even de andere kant op kijken, moet je nu zeker oppassen of je meid niet wegrent. 

Wees nog niet bang dat je je meisje ineens kwijt raakt, want de relatie met ouders/ verzorgers blijft cruciaal. Cruciaal voor het gevoel van veiligheid en hechting. Aan de andere kant begint ze ook interesse te krijgen voor parrallel spel met leeftijdsgenoten. Dat betekent dat ze niet samen spelen, maar naast elkaar spelen, zonder enige interactie. Je kan dus wel begrijpen dat daar wel of niet bepaalde cadeautjes bij horen. Cadeautjes die haar ontwikkeling stimuleren, maar ook nog steeds cadeautjes waar ze simpelweg gewoon heel erg blij van wordt. Natuurlijk is de ontwikkeling van een 2-jarige ontzettend belangrijk, maar verlies je niet in alles dat ‘goed voor haar zou zijn’. 

Dont’s (type cadeaus dat je niet voor een 2-jarig meisje wil kopen)

Je las het al even tussen neus en lippen door, maar er is ook een aantal cadeaus dat je liever niet voor een 2-jarig meisje wil kopen. Denk bijvoorbeeld aan kleine onderdelen die je makkelijk in je mond stopt. Peuters verkennen de wereld vaker dan eens door dingen in hun mond te stoppen. Je wil het verstikkingsgevaar minimaliseren. 

Andere cadeaus dat je niet wil, is te geavanceerd speelgoed. Net zoals we ook hadden kunnen zeggen ‘te moeilijk speelgoed’, kozen we bewust voor ‘geavanceerd’ om maar even de notie ervan aan te dikken. Met andere woorden: waarom moeilijk doen als het ook gewoon op niveau kan. Te moeilijk speelgoed zal veel frustratie opleveren. 

Wat is een geschikt budget voor deze leeftijd? 

Je kan wel honderden keren vertellen dat een kind van 2 jarig is, maar of ze het echt begrijpt, tja, dat zal per kind verschillen. In ieder geval wordt er per cadeau wel nagedacht hoe veel je wil uitgeven. We geven je slechts een idee van de hoogte van het bedrag dat je er aan kan besteden. Weet dat de bedragen dus niet verplicht zijn, maar gewoon een idee van wat wellicht andere tantes/ buren/ ouders/ etc. doorgaans besteden. Lees:

  • Ouders: €30,00 tot … 
  • Directe familieleden (oom & tante, opa & oma): €10,00 tot €50,00 
  • Buren/ kennissen: €5,00 – €20,00

Een prinsessenjurk is soms al vaak genoeg. Geen besef van geld, betekent ook dat het kind niet op het prijskaartje zal letten. 

Verdere tips 

Nog vóór we aan de top 20 beste cadeaus voor een meisje van twee jaar beginnen, wijzen we je graag op een aantal laatste tips. Probeer bijvoorbeeld geen genderstereotiep speelgoed aan te schaffen. Stimuleer daarentegen juist divers spel en interesses. Het verzorgende karakter van kleine jongens kan je prima omhoog halen met een babypop. Het avontuurlijke karakter van meisjes zal je heel goed kunnen stimuleren met een paar raceautootjes. Verder is het zaak je te bedenken dat elk kind uniek is en dat dus niet iedere tweejarige hetzelfde leuk vindt. Aan de andere kant zijn veiligheid, educatieve waarde en speelplezier eigenlijk de belangrijkste sleutelfactoren bij het selecteren van een geschikt cadeau voor een tweejarig meisje.


Cadeaus voor een budget tot €25,00

1. Ringwerpen Werpspel

Dit uitdagende behendigheidsspel is geschikt voor jong en oud en biedt urenlang plezier. Gooi de ringen om de paaltjes en scoor punten, en dankzij de verdubbelaar kun je je score nog verder verhogen. Dit werpspel is gemaakt van hoogwaardig hout en bevordert de motorische vaardigheden. Het is perfect voor kinderen vanaf 6 jaar en volwassenen. Met een houten platform, vijf ringen en de afmetingen van 51x5x16 cm, biedt dit spel gegarandeerd plezier voor 2 of meer spelers.

2. Dierenvriendjes Draai & Wiebel Rupsje

Deze vrolijke Rollie rups is een ware wiebelaar en staat klaar om je kleintje te vermaken. Met een druk op de knipperende hart-toets komt dit speelgoed tot leven met grappige geluiden, vrolijke zinnetjes, meeslepende liedjes en melodietjes. De kralen en zachte voelsprieten stimuleren de tastzin van je kind, terwijl het draaien van de verschillende bollen op het lijfje van de rups bijdraagt aan de ontwikkeling van de motoriek. Met 12 melodietjes en 3 gezongen liedjes, biedt dit speelgoed urenlang plezier en ontwikkeling voor je kleintje. Bovendien is het ontworpen om lang mee te gaan, met automatische uitschakeling voor extra energiebesparing.

3. Music Kid Radio Kinderen

Verwen de jonge muziekliefhebbers met de VTech Music Kid Muziekspeler! Deze veelzijdige gadget biedt toegang tot 40 Nederlandse liedjes en muziek, waardoor kinderen zich kunnen onderdompelen in een wereld van melodieën. Bovendien kunnen ze hun eigen creativiteit de vrije loop laten met 10 opnames voor lieve berichtjes, zelfgemaakte liedjes en verhalen. Met 5 unieke speelstanden, waaronder leerzame liedjes, slaapmuziek, actieve deuntjes en meer, is er voor elk moment een passende soundtrack. Dankzij Bluetooth-connectiviteit kunnen externe apparaten worden gekoppeld, zodat je kinderen naar hun favoriete nummers kunnen luisteren. Veilig, duurzaam en geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar, deze muziekspeler is een perfect cadeau-idee!

4. Springkoe Skippybal

Laat kinderen het plezier van actief spelen ontdekken met deze springbal in de vorm van een koe! Deze schattige skippybal, geschikt voor kinderen vanaf 18 maanden, is niet alleen een geweldige manier om energie kwijt te raken, maar ook een leuke toevoeging aan de kinderkamer. Met een zithoogte van 27 cm en een maximaal draaggewicht van 40 kg, is deze witte en zwarte koespringbal een garantie voor urenlang speelplezier. En het beste van alles, een handige pomp is inbegrepen.

5.  Leerplezier – Game Console

Verrijk het speelplezier met de Fisher-Price Leerplezier Game Console. Deze interactieve baby speelgoedconsole is ontworpen als een draagbare gameconsole, maar met speciale functies voor peuters van 9 maanden tot 3 jaar. Met 10 knoppen, een draaibare joystick en realistische ‘controllers’ stimuleert het de fijnmotorische vaardigheden en introduceert het oorzaak en gevolg. Terwijl jouw kind ‘gamed’, lichten kleurrijke lampjes op, klinken meer dan 65 liedjes en zinnen, en leren ze tellen van 1 tot 10, vormen en kleuren. De console biedt keuze uit verschillende talen, waaronder Nederlands, Frans, Duits, Italiaans en Engels. Bevorder de ontwikkeling van je kleintje en bestel deze educatieve gameconsole nu op onze cadeautjes affiliate website.