Alweer 24 maanden. Alweer 24 maanden genieten jullie al van het bestaan van jullie kleine meisje. Voor je gevoel was ze gisteren nog een baby en nu staat ze al met één voet in de wereld van een peuter. Waar is de tijd gebleven? Maar goed, een 2 jarig meisje dat binnenkort daadwerkelijk twee wordt. De vraag: wat geef je eigenlijk aan een een meisje van 2 als cadeau? Het besef van het jarig-zijn is dan wel niet echt aanwezig, de waardering is er wel degelijk. Om hevige teleurstellingen te voorkomen, presenteren we in deze blog de leukste cadeaus voor een 2-jarig meisje. Alle andere informatie vertelt je de relevantie van de cadeaus, vanuit het oogpunt van ontwikkeling. 

Direct naar de leukste cadeaus? Klik dan hier

Ontwikkelingsfase van een 2-jarig meisje

Een 2-jarig meisje maakt een ontzettend mooie ontwikkelingsfase door op cognitief, fysiek en sociaal-emotioneel vlak. Zo kunnen ze objecten in hun spel gebruiken om andere dingen voor te stellen, zoals een blokje dat dienst doet als telefoon. Daarmee neemt ook hun taalontwikkeling een vlucht. Dat betekent dat er hele simpele zinnen ontstaan vanuit henzelf en dat ze instructies begrijpen en volgen die hen worden opgelegd. Fascinerend, nietwaar? Logischerwijs loopt hier de sociaal-emotionele ontwikkeling redelijk gelijk aan. Het besef van wat kinderen zelf en anderen willen, wordt groter. Maar, emoties worden nog niet altijd goed begrepen, wat kan leiden tot grote frustraties. Geleidelijk aan zal ze leren hoe ze emoties kan reguleren en conflicten moet aanpakken. Weet dat dit nog wel jaren kan duren en de 2-jarige meid nu pas aan het begin staat van deze ontwikkeling. 

Fysiek gezien zal je 2-jarige meid ook ineens een stuk meer kunnen. Motorische vaardigheden worden wat beter (bijvoorbeeld het vastpakken van bestek). Dit zie je onder andere in het beter lopen, rennen en zelfs traplopen met enige ondersteuning. Waar je vorig jaar nog gerust even de andere kant op kijken, moet je nu zeker oppassen of je meid niet wegrent. 

Wees nog niet bang dat je je meisje ineens kwijt raakt, want de relatie met ouders/ verzorgers blijft cruciaal. Cruciaal voor het gevoel van veiligheid en hechting. Aan de andere kant begint ze ook interesse te krijgen voor parrallel spel met leeftijdsgenoten. Dat betekent dat ze niet samen spelen, maar naast elkaar spelen, zonder enige interactie. Je kan dus wel begrijpen dat daar wel of niet bepaalde cadeautjes bij horen. Cadeautjes die haar ontwikkeling stimuleren, maar ook nog steeds cadeautjes waar ze simpelweg gewoon heel erg blij van wordt. Natuurlijk is de ontwikkeling van een 2-jarige ontzettend belangrijk, maar verlies je niet in alles dat ‘goed voor haar zou zijn’. 

Dont’s (type cadeaus dat je niet voor een 2-jarig meisje wil kopen)

Je las het al even tussen neus en lippen door, maar er is ook een aantal cadeaus dat je liever niet voor een 2-jarig meisje wil kopen. Denk bijvoorbeeld aan kleine onderdelen die je makkelijk in je mond stopt. Peuters verkennen de wereld vaker dan eens door dingen in hun mond te stoppen. Je wil het verstikkingsgevaar minimaliseren. 

Andere cadeaus dat je niet wil, is te geavanceerd speelgoed. Net zoals we ook hadden kunnen zeggen ‘te moeilijk speelgoed’, kozen we bewust voor ‘geavanceerd’ om maar even de notie ervan aan te dikken. Met andere woorden: waarom moeilijk doen als het ook gewoon op niveau kan. Te moeilijk speelgoed zal veel frustratie opleveren. 

Wat is een geschikt budget voor deze leeftijd? 

Je kan wel honderden keren vertellen dat een kind van 2 jarig is, maar of ze het echt begrijpt, tja, dat zal per kind verschillen. In ieder geval wordt er per cadeau wel nagedacht hoe veel je wil uitgeven. We geven je slechts een idee van de hoogte van het bedrag dat je er aan kan besteden. Weet dat de bedragen dus niet verplicht zijn, maar gewoon een idee van wat wellicht andere tantes/ buren/ ouders/ etc. doorgaans besteden. Lees:

  • Ouders: €30,00 tot … 
  • Directe familieleden (oom & tante, opa & oma): €10,00 tot €50,00 
  • Buren/ kennissen: €5,00 – €20,00

Een prinsessenjurk is soms al vaak genoeg. Geen besef van geld, betekent ook dat het kind niet op het prijskaartje zal letten. 

Verdere tips 

Nog vóór we aan de top 20 beste cadeaus voor een meisje van twee jaar beginnen, wijzen we je graag op een aantal laatste tips. Probeer bijvoorbeeld geen genderstereotiep speelgoed aan te schaffen. Stimuleer daarentegen juist divers spel en interesses. Het verzorgende karakter van kleine jongens kan je prima omhoog halen met een babypop. Het avontuurlijke karakter van meisjes zal je heel goed kunnen stimuleren met een paar raceautootjes. Verder is het zaak je te bedenken dat elk kind uniek is en dat dus niet iedere tweejarige hetzelfde leuk vindt. Aan de andere kant zijn veiligheid, educatieve waarde en speelplezier eigenlijk de belangrijkste sleutelfactoren bij het selecteren van een geschikt cadeau voor een tweejarig meisje.

1. (loop)Fietsje

Stel je voor: een meisje van 2 jaar oud op haar eerste tweewieler loopfietsje, klaar om de wereld te veroveren. Met haar wilde haren in de wind en een grote glimlach op haar gezicht, racet ze rond als een echte snelheidsduivel. Maar wacht, is dat een stuurt ze nou recht of loopt ze direct het gras in? En waarom lijkt haar loopfietsje te piepen als een oude deur? Ach, het maakt niet uit – ze is de koningin van de straat en niets kan haar stoppen. Op naar avontuur, met haar trouwe loopfietsje aan haar zijde! Eerlijk, dat is toch een situatie waar je alleen maar van kan dromen? Nu ze eindelijk zelf kan lopen en haar evenwicht beweegt, gaan dingen zoals het besturen van een loopfiets op twee wielen ook steeds vloeiender.

2. Poppenhuis

Al sinds decennia is een poppenhuis een mateloos populair speelgoeditem bij kinderen. Waar het vroeger eigenlijk zelfs een soort statussymbool was, is het nu beschikbaar voor veel meer kinderen dankzij verschillende betaalbare opties en diverse ontwerpen. Een poppenhuis biedt eindeloze mogelijkheden voor fantasierijk spel en sociale interactie. Voor een meisje van 2 dat haar verjaardag viert, is een poppenhuis een prachtig geschenk dat haar stimuleert om haar verbeelding te gebruiken, verhalen te verzinnen en haar eigen wereld te creëren. Het is een tijdloos cadeau dat haar vele jaren van plezier en speelplezier zal brengen. Misschien wel zó tijdloos, dat het kan worden doorgegeven aan een eventuele volgende generatie. Wat zou dat gaaf zijn, zeg!

3. Verkleedkleding

Misschien is 24 maanden nog net wat jong om te beginnen aan de verzameling verkleedkleding, maar je zou het eventueel wel al op de groei kunnen kopen. We bedoelen, ga absoluut je gang als je al wel graag iets wil kopen dat past, maar weet ook dat ze hier over een half jaar alweer uit kan zijn gegroeid. Nou ja, wellicht zijn we hier ook wat te voorzichtig in. Er zijn veel. mensen creatief genoeg om zelf kleding te vermaken of een inschatting te maken van wat nog net kan en wat niet. Hoe dan ook zal je de tweejarige er erg blij mee maken. Ze kan transformeren naar een prachtige prinses of een stoere ridder binnen een mum van tijd. Dat klinkt toch als muziek in de oren, als je nog zo jong bent. Sterker nog, misschien verlang jij ook nog wel naar de dagen dat je, zonder dat iemand vragen stelde, op visite kon komen met een verkleedpakje aan.

Prinsessenjurk

Bekijk de laagste prijs

bol.com
JAXY Onesie

Bekijk de laagste prijs

bol.com
Jasmine Verkleed Kostuum

Bekijk de laagste prijs

bol.com
Zeemeermin Verkleedjurk

Bekijk de laagste prijs

bol.com

4. Educatief speelgoed

Op de leeftijd van 2 jaar is het in principe belangrijker om te spelen dan te leren; dat komt later wel. Spel is de natuurlijke manier waarop jonge kinderen de wereld om hen heen verkennen, ontdekken en begrijpen. Bovendien leren ze stiekem toch wel door spel. Door te spelen ontwikkelen ze bijvoorbeeld essentiële vaardigheden zoals creativiteit, probleemoplossend vermogen en sociale interactie. Dat je educatief speelgoed koopt voor een meisje van twee, is dan ook geen gek idee. Dit is namelijk vaak zo ontworpen, dat het zal stimuleren en inspireren, terwijl ze tegelijkertijd plezier heeft. Spelenderwijs leert ze dus nieuwe dingen en legt ze de basis voor hun toekomstige ontwikkeling en educatie.

5. Kleurboeken

Een kleurboek voor een meisje van 2? Is dat niet zonde, omdat ze toch niet netjes kleurt? Nou nee, het is niet zonde om kleurboeken te geven aan een meisje van 2 jaar oud, zelfs als ze nog niet binnen de lijntjes kleurt. Op die leeftijd is het belangrijker dat ze plezier heeft in het creatieve proces en haar motorische vaardigheden ontwikkelt door te tekenen en te kleuren. Kleurboeken bieden haar de kans om haar verbeelding te gebruiken, kleuren te verkennen en haar hand-oog coördinatie te verbeteren. Bovendien kan het haar zelfvertrouwen vergroten en haar aanmoedigen om te experimenteren met verschillende kleuren en technieken. Dus, zelfs als ze buiten de lijntjes kleurt, is het nog steeds een waardevolle en leuke activiteit voor haar ontwikkeling. Lekker kopen maar!

6. Fietsversiersel

Denk bij dit idee aan gekleurde fietsbellen, stuurversieringen met linten of franjes, fietsmandjes met bloemenpatronen, of zelfs wielverlichting die knippert of van kleur verandert. Het is qua verkeersveiligheid misschien niet het meest verstandig, maar als de kleine meid alleen door de eigen straat heen sjeest, zien wij geen probleem. Het maakt het aantrekkelijker om mee te fietsen en misschien stimuleert ze er andere kindjes ook wel mee, om hun fiets uit de schuur te halen. Want weet je wat het is met tweejarigen? Ze kunnen nogal drammen. Dat papa of mama iets zegt, betekent dus niet dat ze altijd luisteren. Als ze daarentegen een ander kindje iets zien doen, willen zij dat zelf ook. Met andere woorden, door de actie van je dochter, help je andere ouders om hun eigen kleine ook naar buiten te krijgen. Sounds great, nietwaar?

Stuurslingers

Bekijk de laagste prijs

bol.com
Fietstoeter Roze

Bekijk de laagste prijs

bol.com
Kinderfiets spaakkralen

Bekijk de laagste prijs

bol.com
Vlinderspaakkralen

Bekijk de laagste prijs

bol.com

7. Poppen

Dit is eigenlijk een soort onderdeel van het cadeau idee dat we bij nummer 9 in deze lijst hebben neergezet. Je kan namelijk wel een poppenwagen hebben, maar zonder pop schiet dit natuurlijk niet op. Het mooie aan de tijd van nu is dat de poppen erg inclusief zijn. Zo is BabyBorn niet alleen maar in een blanke versie beschikbaar, maar ook in andere huidskleuren. Het schept een beeld van herkenbaarheid en inclusiviteit. Ook op die leeftijd is het belangrijk om haar hier van bewust te laten zijn. Het meisje van 2 hoort erbij, welke huidskleur ze dan ook heeft. Maar goed, even over een ander detail van de pop: het zou leuk zijn als je de pop ook kan aan- en uitkleden. Kan iemand anders op de verjaardag er bijvoorbeeld een ander setje kleding bij geven, net zoals dat het meisje zelf elke (paar) dag(en) andere kleding aan heeft.

Little Dutch Babypop Rosa

Bekijk de laagste prijs

bol.com
Bayer – Babypop

Bekijk de laagste prijs

bol.com
Baby Annabell Little Sophia

Bekijk de laagste prijs

bol.com
Simba – New Born Baby

Bekijk de laagste prijs

bol.com

8. Keukentje

Een keukentje is populair bij jonge kinderen om verschillende redenen. De voornaamste reden is eigenlijk dat het hen de mogelijkheid om volwassenen na te bootsen en te spelen alsof ze zelf koken en eten bereiden. Het geeft hen het gevoel dat ze al hetzelfde kunnen als wat papa of mama aan het doen is. Met andere woorden, het creëert een gevoel van autonomie en betrokkenheid. Beter dan dat wil je het niet, toch? Het mooie aan dit cadeau is eveneens dat je op de groei koopt. In de zin van: over twee jaar vindt ze het waarschijnlijk nog steeds erg leuk om mee te spelen. Onder de voorwaarde dat ze dan ook een keer met echt eten aan de gang kan natuurlijk. Nou ja, dat zijn dingen voor later. Voorlopig ligt de focus nog gewoon op het blijven staan terwijl je andere dingen aan het doen bent, haha.

Speelkeuken Hout

Bekijk de laagste prijs

bol.com
Speelgoed Keuken

Bekijk de laagste prijs

bol.com

9. Poppenwagen

Met dit item kan ze haar favoriete pop of knuffel overal mee naartoe nemen. Poppenwagens zijn er in verschillende stijlen en maten, van klassieke modellen tot moderne ontwerpen. Kies er een die past bij haar persoonlijkheid en speelstijl. Zo kan je voor een modern ontwerp kiezen als haar ouders haar kleine broertje/ zusje ook vervoeren in een eenzelfde wagen. Een klassiek model is aan de andere kant ook altijd een goede optie. Anyway, met een poppenwagen kan het meisje haar fantasie de vrije loop laten en rollenspellen spelen, zoals moeder-kindspelletjes. Het stimuleert ook haar motorische vaardigheden, wat natuurlijk nooit een verkeerd idee is. Zo zal ze beter gaan lopen tijdens het duwen van de wagen en oefent ze meer delicate handelingen tijdens het verzorgen van haar pop. Een poppenwagen is dus niet alleen leuk, maar ook leerzaam voor een meisje van 2 jaar oud.

10. Voorleesboekjes

Voor een meisje van 2 jaar oud is een voorleesboekje met kleurrijke illustraties en eenvoudige verhalen perfect. Klassiekers zoals ‘Nijntje’ van Dick Bruna, ‘Rupsje Nooitgenoeg’ van Eric Carle en ‘Dribbel’ door Eric Hill zijn ideaal vanwege hun herkenbare personages en interactieve elementen. Er bestaan ook boekjes welke speciaal zijn ontworpen om de verbeelding van peuters te prikkelen en hen te helpen genieten van lezen. Weet dat je in principe nooit te veel boekjes kan hebben. Natuurlijk zal de meid van 2 op den duur wel een voorkeur hebben voor een bepaald boekje/ een bepaalde boekenserie, maar dan is het nog steeds goed om haar te prikkelen met andere boeken. Begin je nu al met voorlezen, dan zal dat een mooie basisvormen voor alle boeken die in de toekomst nog zullen volgen.


Cadeaus voor een budget tot €25,00

Opzoek naar cadeaus met wat minder budget? Dan zijn de onderstaand geselecteerde cadeaus perfect geschikt!

1. Ringwerpen Werpspel

Dit uitdagende behendigheidsspel is geschikt voor jong en oud en biedt urenlang plezier. Gooi de ringen om de paaltjes en scoor punten, en dankzij de verdubbelaar kun je je score nog verder verhogen. Dit werpspel is gemaakt van hoogwaardig hout en bevordert de motorische vaardigheden. Het is perfect voor kinderen vanaf 6 jaar en volwassenen. Met een houten platform, vijf ringen en de afmetingen van 51x5x16 cm, biedt dit spel gegarandeerd plezier voor 2 of meer spelers.

2. Dierenvriendjes Draai & Wiebel Rupsje

Deze vrolijke Rollie rups is een ware wiebelaar en staat klaar om je kleintje te vermaken. Met een druk op de knipperende hart-toets komt dit speelgoed tot leven met grappige geluiden, vrolijke zinnetjes, meeslepende liedjes en melodietjes. De kralen en zachte voelsprieten stimuleren de tastzin van je kind, terwijl het draaien van de verschillende bollen op het lijfje van de rups bijdraagt aan de ontwikkeling van de motoriek. Met 12 melodietjes en 3 gezongen liedjes, biedt dit speelgoed urenlang plezier en ontwikkeling voor je kleintje. Bovendien is het ontworpen om lang mee te gaan, met automatische uitschakeling voor extra energiebesparing.

3. Music Kid Radio Kinderen

Verwen de jonge muziekliefhebbers met de VTech Music Kid Muziekspeler! Deze veelzijdige gadget biedt toegang tot 40 Nederlandse liedjes en muziek, waardoor kinderen zich kunnen onderdompelen in een wereld van melodieën. Bovendien kunnen ze hun eigen creativiteit de vrije loop laten met 10 opnames voor lieve berichtjes, zelfgemaakte liedjes en verhalen. Met 5 unieke speelstanden, waaronder leerzame liedjes, slaapmuziek, actieve deuntjes en meer, is er voor elk moment een passende soundtrack. Dankzij Bluetooth-connectiviteit kunnen externe apparaten worden gekoppeld, zodat je kinderen naar hun favoriete nummers kunnen luisteren. Veilig, duurzaam en geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar, deze muziekspeler is een perfect cadeau-idee!

4. Springkoe Skippybal

Laat kinderen het plezier van actief spelen ontdekken met deze springbal in de vorm van een koe! Deze schattige skippybal, geschikt voor kinderen vanaf 18 maanden, is niet alleen een geweldige manier om energie kwijt te raken, maar ook een leuke toevoeging aan de kinderkamer. Met een zithoogte van 27 cm en een maximaal draaggewicht van 40 kg, is deze witte en zwarte koespringbal een garantie voor urenlang speelplezier. En het beste van alles, een handige pomp is inbegrepen.

5.  Leerplezier – Game Console

Verrijk het speelplezier met de Fisher-Price Leerplezier Game Console. Deze interactieve baby speelgoedconsole is ontworpen als een draagbare gameconsole, maar met speciale functies voor peuters van 9 maanden tot 3 jaar. Met 10 knoppen, een draaibare joystick en realistische ‘controllers’ stimuleert het de fijnmotorische vaardigheden en introduceert het oorzaak en gevolg. Terwijl jouw kind ‘gamed’, lichten kleurrijke lampjes op, klinken meer dan 65 liedjes en zinnen, en leren ze tellen van 1 tot 10, vormen en kleuren. De console biedt keuze uit verschillende talen, waaronder Nederlands, Frans, Duits, Italiaans en Engels. Bevorder de ontwikkeling van je kleintje en bestel deze educatieve gameconsole nu op onze cadeautjes affiliate website.