Een jonge jongen die druk is met van alles en nog wat, behalve met wat hij echt bezig zou moeten zijn, zou zo maar bijna 13 jaar kunnen zijn. School is belangrijk, maar vooral voor zijn vrienden. Sport is belangrijk, maar toch eigenlijk ook wel voor zijn vrienden. Gamen is vermakelijk, maar eigenlijk alleen maar met zijn vrienden. Hoe het ook wendt of keert, je niet-zo-kleine jongen is bijna jarig en daarvoor heb jij dus een cadeautje nodig. Hoewel het zo maar zo zou kunnen zijn dat hij zelf eigenlijk niet veel geeft om zijn verjaardag. Vind in ieder geval in deze blog de leukste cadeaus voor een jongen van 13 jaar, inclusief alle relevante informatie.

Direct naar de leukste cadeaus? Klik dan hier

Ontwikkelingsfase van een 13-jarige jongen

De meeste jongens beginnen tekenen van de puberteit te vertonen. Dat kan zich uiten in een diepere stem, groei van lichaamsbeharing en de groei van geslachtskenmerken. Het zal een periode zijn waarin een jongen toch echt wel zijn deodorant moet inzetten om met een redelijke geur de dag door te komen. In het zicht van anderen, doen ze dat natuurlijk niet. Overigens zal het je vrijwel meteen opvallen, omdat de deodorant van 3 euro de meest generieke ‘jonge jongens’ geur heeft die je maar kan bedenken. 

Allemaal niet erg, het hoort erbij, jij zat wellicht ooit ook in een gelijke fase, maar het zal ongetwijfeld veel awkward situaties veroorzaken. Over die ongemakkelijke situaties gesproken: een jongen zal hier wellicht wat anders op reageren dan eerder. Ook op cognitief vlak maakt hij een aantal ontwikkelingen door. Zo is hetgeen wat zijn ouders hem vertellen ineens een stuk minder interessant dan de mening van zijn vrienden. Wanneer je hem als ouder ergens op aanspreekt, is de kans groot dat je allesbehalve een instemmend antwoord terugkrijgt. De tijd van ellenlange discussies, waarom-vragen en zwijgen is aangebroken. Aan de andere kant gebeuren er ook hele leuke ontwikkelingen. Zo snapt je 13-jarige hummel steeds meer van de wereld en voer je bijna volwassen gesprekken met hem. 

Op andere vlakken heb je nog meer hele interessante veranderingen, die mogelijk op deze leeftijd zullen plaatsvinden. Zo ervaart hij waarschijnlijk wel wat academische druk en verloopt het plannen vaak niet echt volgens plan, maar zal de jongen van 13 ook meer in staat zijn tot zelfreflectie. Eigen denkprocessen worden uitgediept, wat resulteert in interessante gesprekken of juist een hele moeilijke periode waarin de jongen zelf niet uit die gedachten komt. Al met al is 13 jaar zeker geen saaie leeftijd en weten we bijna zeker dat je ervan gaat genieten, terwijl hij zelf de periode misschien wel het liefst zou overslaan.

Dont’s (type cadeaus dat je niet voor een 13-jarige jongen wil kopen)

We willen je absoluut vertellen wat een geschikt cadeau is voor een jongen van dertien. Tegelijkertijd betekent dat ook dat er cadeaus zijn die je juist wil vermijden op deze leeftijd. Denk bijvoorbeeld aan een cadeaukaart voor een tegoed voor zijn spelletjes. Een nieuwe Fortnite-skin is echt niet nodig. Zo’n kaart brengt alleen maar het verkeerde idee met zich mee, omdat de jongen zich niet bewust wordt van hoeveel geld het nou eigenlijk kost. Aan de andere kant voorkom je hiermee misschien wel dat hij het zelf (stiekem) van zijn eigen geld aanschaft. Geef de jongen daarentegen iets wat hij echt gaat gebruiken, zoals nieuwe sportschoenen of een laptop voor schoolgebruik. 

Wat is een geschikt budget voor deze leeftijd? 

Vindt je jongen van 13 dat hij een cadeau van honderden euro’s verdiend, vindt zijn lievelingstante dat eigenlijk toch wel wat overdreven. Met andere woorden: een gewenst budget is niet altijd een realistisch budget. Wij houden het liever op de volgende bedragen. 

 • Ouders/ verzorgers: €50,00 tot …
  De ouders zijn doorgaans degene die het meeste spenderen aan het cadeau van hun kroost. Dat hoeft natuurlijk niet zo te zijn, want met €50,00 kom je ook al een heel eind.
 • Directe familieleden (ooms, tantes, opa & oma): €10,00 tot €50,00
  Mooie bedragen die zullen variëren tussen de aangeschreven familieleden. Een oom die elke week op bezoek is, zal wat meer uitgeven dan een opa & oma die eens per jaar langskomen.
 • Buren/ kennissen: €5,00 tot €15,00
  Een mooi gemiddeld bedrag waar je ongetwijfeld wat leuks voor kan vinden. Kijk maar eens in onze top 20 beste cadeaus voor een jongen van 13.
 • Vriendjes: €5,00
  Wellicht bundelen ze hun krachten om een gaaf pakket samen te stellen, wellicht nemen ze nog net de moeite om er een envelop omheen te maken.

Verdere tips 

Voordat we dan echt bij de top 20 belanden, willen we je nog een aantal laatste tips meegeven, zodat jij het beste cadeau ooit aanschaft. De eerste tip: vraag zijn broer of zus om advies. Zij hebben een beter idee in wat voor fase een jongen zich bevindt dan jij dat waarschijnlijk doet. Ondanks dat ze naar jouw idee veel ruzie maken, zal je je toch verbazen over hoeveel er onderling nog wordt gedeeld met elkaar. Een jongen van 13 jaar zal hoogstwaarschijnlijk niet met een realistisch verlanglijstje aankomen, dus op deze manier verzeker je jezelf er toch nog van dat je iets koopt dat hij wil. Verder raden we je toch aan om eens te checken welke spelletjes hij veel speelt, wat hij met zijn vrienden in zijn vrije tijd doet en nog meer van dat soort dingen.


Cadeaus voor een budget tot €25,00

1. PLAYMOBIL Novemore fort

In het mythische koninkrijk van Noveldore is de strijd om het magische harnas Invincibus opnieuw ontbrand na jaren van vrede. Dit harnas maakt de drager onoverwinnelijk. De Novelmore ridders verdedigen hun burcht met innovatieve wapens zoals een ballista en een verborgen katapult. Dario demonstreert een indrukwekkend waterkanon aan Prins Arwynn, terwijl Heer Francis waakzaam de kasteelpoort bewaakt. Koning John hoopt stiekem op vroegere vredige tijden. Een leuk detail: een slimme valdeur die ongewenste gasten rechtstreeks de kelder in stuurt. Een avontuurlijk cadeau vol actie en verbeeldingskracht!

2. Ravensburger Minecraft Junior

Duik in de wereld van het populaire videogame “Minecraft” met dit boeiende familiespel! De inwoners van een dorpje rekenen op jullie hulp om de dreigende Illagers af te weren. Werk gezamenlijk, ontdek nieuwe landschappen, verzamel bouwblokken en ga de strijd aan met monsters. Met trouwe huisdieren als bondgenoten, is het jullie taak om de dorpshelden te worden. Het spel, geschikt voor 2 tot 4 spelers, bevat diverse gebouwen, fiches en dobbelstenen. Let wel op, door de kleine onderdelen is het niet geschikt voor kinderen onder de 36 maanden. Een avontuurlijk cadeau voor de jonge strategen!

3. Kick off-set

Perfectioneer je voetbalvaardigheden met de Kick off-set! Deze innovatieve voetbaltrainer heeft een trainingsbal aan een rubberen koord, gecompleteerd met een elastische riem en verstelbare sluiting. Hiermee kun je moeiteloos oefenen om de bal hoog te houden, te jongleren, met de knie te balanceren of te schieten met zowel de binnen- als buitenkant van de voet. Een ideale manier om je techniek te verbeteren, zonder dat de bal steeds wegrolt. Het perfecte cadeau voor jonge voetballiefhebbers die hun skills naar een hoger niveau willen tillen!

4. Quadstrike Thunder Edge


Een nieuwe dimensie van strijd wacht op je met de Beyblade Burst QuadStrike Thunder Edge Battle Set! Deze geavanceerde speelgoeddraaitollen, perfect voor fans vanaf 8 jaar, bieden een intensievere confrontatie, dankzij verbeterde pantserpunten. Configureer je tol op 4 verschillende manieren, kiesend uit diverse strategieën en gevechtsstanden om jouw ultieme winstrategie te bepalen. De set bevat alles voor de ultieme Beyblade-ervaring: een speciaal Beystadium, launchers en twee krachtige QuadStrike-tollen. En met de 4 Quad Zones, waaronder een verrassingsvalzone, zijn jouw aanvallen onvoorspelbaar en spannend! Ga nog een stap verder door de code op de tollen te scannen voor virtuele gevechten in de Beyblade Burst-app!

5. Mario Kart flipperkast

Duik in de wereld van Mario Kart met dit elektronische flipperkastspel! Perfect voor liefhebbers van snelheid en behendigheid. Of je nu solo speelt of de uitdaging aangaat met vrienden, de spanning is gegarandeerd. Het lcd-scherm houdt nauwkeurig de hoogste scores bij, terwijl de authentieke geluiden en lichteffecten je het gevoel geven in een echte arcadehal te zijn. Een bruisend cadeau voor elke jonge gamefanaat, compleet met alle sensatie en plezier van een traditionele flipperkast in een geweldig Mario Kart-jasje!