Een jonge jongen die druk is met van alles en nog wat, behalve met wat hij echt bezig zou moeten zijn, zou zo maar bijna 13 jaar kunnen zijn. School is belangrijk, maar vooral voor zijn vrienden. Sport is belangrijk, maar toch eigenlijk ook wel voor zijn vrienden. Gamen is vermakelijk, maar eigenlijk alleen maar met zijn vrienden. Hoe het ook wendt of keert, je niet-zo-kleine jongen is bijna jarig en daarvoor heb jij dus een cadeautje nodig. Hoewel het zo maar zo zou kunnen zijn dat hij zelf eigenlijk niet veel geeft om zijn verjaardag. Vind in ieder geval in deze blog de leukste cadeaus voor een jongen van 13 jaar, inclusief alle relevante informatie.

Direct naar de leukste cadeaus? Klik dan hier

Ontwikkelingsfase van een 13-jarige jongen

De meeste jongens beginnen tekenen van de puberteit te vertonen. Dat kan zich uiten in een diepere stem, groei van lichaamsbeharing en de groei van geslachtskenmerken. Het zal een periode zijn waarin een jongen toch echt wel zijn deodorant moet inzetten om met een redelijke geur de dag door te komen. In het zicht van anderen, doen ze dat natuurlijk niet. Overigens zal het je vrijwel meteen opvallen, omdat de deodorant van 3 euro de meest generieke ‘jonge jongens’ geur heeft die je maar kan bedenken. 

Allemaal niet erg, het hoort erbij, jij zat wellicht ooit ook in een gelijke fase, maar het zal ongetwijfeld veel awkward situaties veroorzaken. Over die ongemakkelijke situaties gesproken: een jongen zal hier wellicht wat anders op reageren dan eerder. Ook op cognitief vlak maakt hij een aantal ontwikkelingen door. Zo is hetgeen wat zijn ouders hem vertellen ineens een stuk minder interessant dan de mening van zijn vrienden. Wanneer je hem als ouder ergens op aanspreekt, is de kans groot dat je allesbehalve een instemmend antwoord terugkrijgt. De tijd van ellenlange discussies, waarom-vragen en zwijgen is aangebroken. Aan de andere kant gebeuren er ook hele leuke ontwikkelingen. Zo snapt je 13-jarige hummel steeds meer van de wereld en voer je bijna volwassen gesprekken met hem. 

Op andere vlakken heb je nog meer hele interessante veranderingen, die mogelijk op deze leeftijd zullen plaatsvinden. Zo ervaart hij waarschijnlijk wel wat academische druk en verloopt het plannen vaak niet echt volgens plan, maar zal de jongen van 13 ook meer in staat zijn tot zelfreflectie. Eigen denkprocessen worden uitgediept, wat resulteert in interessante gesprekken of juist een hele moeilijke periode waarin de jongen zelf niet uit die gedachten komt. Al met al is 13 jaar zeker geen saaie leeftijd en weten we bijna zeker dat je ervan gaat genieten, terwijl hij zelf de periode misschien wel het liefst zou overslaan.

Dont’s (type cadeaus dat je niet voor een 13-jarige jongen wil kopen)

We willen je absoluut vertellen wat een geschikt cadeau is voor een jongen van dertien. Tegelijkertijd betekent dat ook dat er cadeaus zijn die je juist wil vermijden op deze leeftijd. Denk bijvoorbeeld aan een cadeaukaart voor een tegoed voor zijn spelletjes. Een nieuwe Fortnite-skin is echt niet nodig. Zo’n kaart brengt alleen maar het verkeerde idee met zich mee, omdat de jongen zich niet bewust wordt van hoeveel geld het nou eigenlijk kost. Aan de andere kant voorkom je hiermee misschien wel dat hij het zelf (stiekem) van zijn eigen geld aanschaft. Geef de jongen daarentegen iets wat hij echt gaat gebruiken, zoals nieuwe sportschoenen of een laptop voor schoolgebruik. 

Wat is een geschikt budget voor deze leeftijd? 

Vindt je jongen van 13 dat hij een cadeau van honderden euro’s verdiend, vindt zijn lievelingstante dat eigenlijk toch wel wat overdreven. Met andere woorden: een gewenst budget is niet altijd een realistisch budget. Wij houden het liever op de volgende bedragen. 

 • Ouders/ verzorgers: €50,00 tot …
  De ouders zijn doorgaans degene die het meeste spenderen aan het cadeau van hun kroost. Dat hoeft natuurlijk niet zo te zijn, want met €50,00 kom je ook al een heel eind.
 • Directe familieleden (ooms, tantes, opa & oma): €10,00 tot €50,00
  Mooie bedragen die zullen variëren tussen de aangeschreven familieleden. Een oom die elke week op bezoek is, zal wat meer uitgeven dan een opa & oma die eens per jaar langskomen.
 • Buren/ kennissen: €5,00 tot €15,00
  Een mooi gemiddeld bedrag waar je ongetwijfeld wat leuks voor kan vinden. Kijk maar eens in onze top 20 beste cadeaus voor een jongen van 13.
 • Vriendjes: €5,00
  Wellicht bundelen ze hun krachten om een gaaf pakket samen te stellen, wellicht nemen ze nog net de moeite om er een envelop omheen te maken.

Verdere tips 

Voordat we dan echt bij de top 20 belanden, willen we je nog een aantal laatste tips meegeven, zodat jij het beste cadeau ooit aanschaft. De eerste tip: vraag zijn broer of zus om advies. Zij hebben een beter idee in wat voor fase een jongen zich bevindt dan jij dat waarschijnlijk doet. Ondanks dat ze naar jouw idee veel ruzie maken, zal je je toch verbazen over hoeveel er onderling nog wordt gedeeld met elkaar. Een jongen van 13 jaar zal hoogstwaarschijnlijk niet met een realistisch verlanglijstje aankomen, dus op deze manier verzeker je jezelf er toch nog van dat je iets koopt dat hij wil. Verder raden we je toch aan om eens te checken welke spelletjes hij veel speelt, wat hij met zijn vrienden in zijn vrije tijd doet en nog meer van dat soort dingen.

1. Gamingmuis

Een gaming muis is een speciaal ontworpen computermuis die is geoptimaliseerd voor gebruik tijdens het gamen. Het biedt functies zoals een hogere gevoeligheid, programmeerbare knoppen, ergonomisch ontwerp en verbeterde precisie, waardoor de gamende jongen van dertien nauwkeuriger en sneller kan reageren tijdens gameplay. Waarschijnlijk vind je het zelf een beetje onzin, maar als je ooit zelf goed wordt in het spelen van een online spelletje, snap je dat dit wat uitmaakt. Bovendien ziet zo’n muis er vaak ook leuk uit, vanwege de aanpasbare RGB-verlichting die doorgaans aanwezig is. En, als je een goede hebt, kan je sommige dingen van de muis zelfs aanpassen via de bijbehorende software. Al met al vormt het een serieuze aangelegenheid waar je een dertienjarige erg blij mee kan maken!

2. Headset

Een headsets biedt de gebruiker, de jongen van dertien dus, een handsfree ervaring, waarbij ze tijdens een andere activiteit, nog steeds ‘prive’ kunnen luisteren naar wat er aan de andere kant wordt gezegd. In principe is een headset in het Nederlands wat anders dan een koptelefoon. Want, waar je bij een koptelefoon alleen kan luisteren, zit er bij een headset doorgaans ook een microfoon aan vast. Deze microfoon zorgt ervoor dat je kan praten tegen degene met wie je bijvoorbeeld belt. Je zal een headset bij een jongen van dertien vooral tijdens het gamen terug zien. Mocht de microfoon wat verborgen zijn, dan zal hij ‘m zelfs mee naar zoiets als school nemen. Kan ‘ie daar ook lekker in alle rust nog last minute zijn woordjes Duits in zijn hoofd stampen, omdat hij dat de rest van de week dat zogenaamd was vergeten.

3. Dartbord

Waarschijnlijk is het je niet ontglipt dat darten ineens weer een stuk populairder is onder jongeren dan voorheen. Ligt dat niet aan het succes van de topspelers zelf, dan is het wel door de toegenomen interesse van hun favoriete youtubers in deze sport. De kans is dan ook zeker aanwezig dat de jongeman van dertien ook wel geïnteresseerd is in het gooien van een aantal pijltjes. Wat daar nog voor mist? Precies, het dartbord zelf. Overleg van te voren even met de ouders van deze jongen of er überhaupt wel een plek in huis/ in de schuur is waar hij mag gooien. Je weet wel, zo’n plek waar het niet erg is als er een paar pijltjes in de muur belanden in plaats van het bord zelf. Heb je hun zege, dan zouden we je aanraden om vandaag nog een dartbord aan te schaffen voor de aanstaande verjaardag.

4. Spikeball

Spikeball is een opwindend en interactief buitenspel dat steeds populairder wordt. Het wordt gespeeld met een kleine bal en een net dat laag bij de grond wordt geplaatst. Spelers vormen teams en proberen de bal via het net te stuiteren, waarbij het andere team de bal moet vangen voordat deze de grond raakt. Het vereist snelle reflexen, behendigheid en teamwork. Spikeball is perfect voor op het strand, in het park of in de achtertuin en zorgt voor uren plezier voor spelers van alle leeftijden. Dus ook voor een jongen van 13 en zijn vrienden. Het lijkt in eerste instantie misschien wat ‘kinderlijk’, maar zodra iedereen alles doorheeft, zal er worden gelachen, geschreeuwd en plezier worden gemaakt. Wat ons betreft een leuk cadeau waarmee je de jongens lekker naar buiten krijgt en ook nog een fysieke activiteit uitvoeren. Scrollen op je telefoon is namelijk nou net niet waar je echt door beweegt.

5. Powerbank

Mocht er om een reden geen stopcontact dicht in de buurt zijn van de jongen met een bijna lege telefoon, dan kan hij vanaf zijn verjaardag altijd terecht met zijn nieuwe powerbank. Een powerbank is eigenlijk een soort batterij die stroom opslaat en kan worden aangesloten op zoiets als je smartphone. Dit gebeurt in principe via een snoer, maar de meest fancy powerbanks van tegenwoordig zullen je telefoon draadloos kunnen opladen. In ieder geval is zo’n ding handiger dan je denkt. Stel je bijvoorbeeld voor dat je de avond voor een uitje met school naar de andere kant van het land, de lader niet goed in je telefoon steekt. Met een niet-opgelade telefoon opstap gaan is vandaag de dag simpelweg onhandig. Dus, een opgeladen noodstroomvoorziening als deze biedt dan een fantastische oplossing.

6. Bol.com cadeaubon

Een cadeaubon geven als cadeau onpersoonlijk? Nou, nee, want stiekem biedt het eigenlijk heel veel voordelen. Allereerst stelt het de ontvanger, in dit geval de jongeman van 13, in staat om zelf iets uit te kiezen waar hij of zij echt van houdt. Bovendien maak je hem meer bewust van de waarde van geld. Hij komt er zelf achter dat een pakje Pokémon kaarten niet voor niets is of dat een spelletje voor zijn Xbox toch wel wat duurder is dan gedacht. Met een cadeaubon kan je hem gericht laten sparen, in plaats van dat hij er toch een zak chips van in de supermarkt koopt. Wellicht een wat flauwe manier om dat duidelijk te maken, maar op een gegeven moment wil je toch iets doen, denken wij dan maar. Verder stelt een cadeaubon de gever in staat om het te laten voldoen aan zijn of haar eigen budget. Waar je van plan was om een tientje te geven, doe je dat nu ook, in plaats van om er toch weer €16,99 van te maken, omdat iets alleen voor dat geld te halen is.

7. Gaming controller

Schaf je geen nieuwe gaming controller aan omdat de voorgaande kapot is gegaan, dan doe je het wel omdat zoonlief toch wel erg graag met zijn vrienden samen wil spelen. Hoewel je het misschien niet helemaal eens bent met de schermtijd die daarbij hoort, dan met je je maar zo bedenken dat het hen wel ‘van de straat houdt’. Een beetje kattenkwaad uithalen op die leeftijd hoort er eenmaal bij, maar als je hoort wat de jeugd van tegenwoordig allemaal uitspookt… Wellicht is dat nét iets teveel van het goede. Maar goed, een extra/ nieuwe gaming controller dus. Kijk voorafgaand aan de aanschaf goed naar welk device hij heeft. Een Xbox controller werkt doorgaans niet op een Playstation en andersom geldt hetzelfde. En ohja, misschien leuk om te weten: je kan ook zelf een controller designen. Misschien een leuke activiteit om met je zoon te doen. Kiest hij toch nog zijn eigen cadeau uit, of zoiets…

8. Nintendo Switch

Is het budget voor de jongen van dertien dit jaar wat groter? Overweeg dan om een Nintendo Switch aan te schaffen. Goed om op voorhand al te weten is dat een Switch in verschillende varianten beschikbaar is. De goedkoopste is de Switch Lite, waarbij de consoles vastzitten aan het apparaat. Daarna krijg je de reguliere Switch zoals je die waarschijnlijk in je hoofd hebt met de blauwe en rode switches. De laatste is een wat meer ‘fancy’ variant met een OLED scherm. Fantastische kwaliteit, maar dus redelijk aan de prijs. Afhankelijk van je eigen budget en de voorkeur van de jongeman, kan je er eentje uitkiezen. Weet wel dat Nintendo de enige verstrekker is van spelletjes die op het apparaat kunnen worden gespeeld. Ze vragen hiervoor de hoofdprijs, dus misschien is het leuk om een familielid te vragen of zij/ hij wil investeren in dat onderdeel van het cadeau.

9. Smartphone

Over het algemeen, en we zijn er ons van bewust dat dat bij lang niet iedereen geldt, is een telefoon bij meisjes meer een statussymbool dan dat bij jongens zo is. Jongens gebruiken hun telefoon slechts om in contact te blijven met vrienden en wat filmpjes maken. Meisjes daarentegen dienen het beste van het beste te hebben, waarmee foto’s en filmpjes van hoge kwaliteit kunnen worden gemaakt. Dus, mocht jouw jongen er inderdaad ook eentje zijn die het allemaal niet zo kan interesseren, investeer dan in een budget smartphone. Zolang je maar niet de áller goedkoopste aanschaft, zal het ding prima werken en goed genoeg zijn. Denk aan een merk zoals Oppo of kijk eens naar de andere smartphones die we hieronder voor je hebben geselecteerd. Hoe dan ook zal je hier waarschijnlijk goed aan doen en is het voor een keer géén ramp als er na een jaar al een barst in het scherm zit.

10. Draadloze speaker

Een draadloze speaker schaf je aan om het gevoel van ultieme vrijheid in muziekbeleving te bewerkstelligen. De draadloze connectiviteit zorgt er namelijk voor dat het moeiteloos verbinding maakt met diverse apparaten. Van smartphones tot tablets en laptops, overal klinkt kristalhelder geluid zonder gedoe met kabels. De compacte vorm zorgt ervoor dat de jongeman de speaker perfect thuis kan gebruiken, maar ook gemakkelijk mee kan nemen voor een avondje met vrienden. Gelukkig is de technologie tegenwoordig zo ver ontwikkeld dat de batterijduur goed is voor urenlang non-stop luisteren. Een draadloze speaker is de ideale metgezel voor wie altijd en overal van zijn muziek wil genieten.


Cadeaus voor een budget tot €25,00

1. PLAYMOBIL Novemore fort

In het mythische koninkrijk van Noveldore is de strijd om het magische harnas Invincibus opnieuw ontbrand na jaren van vrede. Dit harnas maakt de drager onoverwinnelijk. De Novelmore ridders verdedigen hun burcht met innovatieve wapens zoals een ballista en een verborgen katapult. Dario demonstreert een indrukwekkend waterkanon aan Prins Arwynn, terwijl Heer Francis waakzaam de kasteelpoort bewaakt. Koning John hoopt stiekem op vroegere vredige tijden. Een leuk detail: een slimme valdeur die ongewenste gasten rechtstreeks de kelder in stuurt. Een avontuurlijk cadeau vol actie en verbeeldingskracht!

2. Ravensburger Minecraft Junior

Duik in de wereld van het populaire videogame “Minecraft” met dit boeiende familiespel! De inwoners van een dorpje rekenen op jullie hulp om de dreigende Illagers af te weren. Werk gezamenlijk, ontdek nieuwe landschappen, verzamel bouwblokken en ga de strijd aan met monsters. Met trouwe huisdieren als bondgenoten, is het jullie taak om de dorpshelden te worden. Het spel, geschikt voor 2 tot 4 spelers, bevat diverse gebouwen, fiches en dobbelstenen. Let wel op, door de kleine onderdelen is het niet geschikt voor kinderen onder de 36 maanden. Een avontuurlijk cadeau voor de jonge strategen!

3. Kick off-set

Perfectioneer je voetbalvaardigheden met de Kick off-set! Deze innovatieve voetbaltrainer heeft een trainingsbal aan een rubberen koord, gecompleteerd met een elastische riem en verstelbare sluiting. Hiermee kun je moeiteloos oefenen om de bal hoog te houden, te jongleren, met de knie te balanceren of te schieten met zowel de binnen- als buitenkant van de voet. Een ideale manier om je techniek te verbeteren, zonder dat de bal steeds wegrolt. Het perfecte cadeau voor jonge voetballiefhebbers die hun skills naar een hoger niveau willen tillen!

4. Quadstrike Thunder Edge


Een nieuwe dimensie van strijd wacht op je met de Beyblade Burst QuadStrike Thunder Edge Battle Set! Deze geavanceerde speelgoeddraaitollen, perfect voor fans vanaf 8 jaar, bieden een intensievere confrontatie, dankzij verbeterde pantserpunten. Configureer je tol op 4 verschillende manieren, kiesend uit diverse strategieën en gevechtsstanden om jouw ultieme winstrategie te bepalen. De set bevat alles voor de ultieme Beyblade-ervaring: een speciaal Beystadium, launchers en twee krachtige QuadStrike-tollen. En met de 4 Quad Zones, waaronder een verrassingsvalzone, zijn jouw aanvallen onvoorspelbaar en spannend! Ga nog een stap verder door de code op de tollen te scannen voor virtuele gevechten in de Beyblade Burst-app!

5. Mario Kart flipperkast

Duik in de wereld van Mario Kart met dit elektronische flipperkastspel! Perfect voor liefhebbers van snelheid en behendigheid. Of je nu solo speelt of de uitdaging aangaat met vrienden, de spanning is gegarandeerd. Het lcd-scherm houdt nauwkeurig de hoogste scores bij, terwijl de authentieke geluiden en lichteffecten je het gevoel geven in een echte arcadehal te zijn. Een bruisend cadeau voor elke jonge gamefanaat, compleet met alle sensatie en plezier van een traditionele flipperkast in een geweldig Mario Kart-jasje!