De vrolijke spring-in-’t-veld van bijna zeven jaar gaat elke dag met plezier naar school. Haar dansvriendinnetjes maken haar sociale kringen nog breder. Al blijven eerste dagen met vreemde mensen toch wel een beetje spannend. Want nee, ze heeft inderdaad geen idee dat die mevrouw haar als baby’tje heeft vastgehouden. Bovendien is ze al lang geen baby’tje meer, toch? Hoe dan ook staat er binnenkort een verjaardag op de planning, waar de passende cadeautjes nog bij moeten worden gevonden. In deze blog lees je over de leukste cadeaus voor een 7-jarig meisje en nog veel meer relevante informatie. 

Direct naar de leukste cadeaus? Klik dan hier

Ontwikkelingsfase van een 7-jarig meisje

Op deze leeftijd ligt de nadruk op het ondersteunen van hun nieuwsgierigheid, het stimuleren van creativiteit en het bevorderen van positieve sociale interacties. Ouders en verzorgers spelen een cruciale rol in het bieden van een ondersteunende omgeving die de algehele ontwikkeling van het meisje bevordert.

Die algehele ontwikkeling is ons maar wat. Het is en blijft fascinerend hoe en wat een 7-jarige allemaal leert op een dag. Op school wordt het lezen, schrijven en rekenen tot een hoger level getild. De eerste lessen geschiedenis en aardrijkskunde staan op het programma, maar voor velen blijft handvaardigheid nog steeds favoriet. Het bewegend leren, waar de school sinds een aantal jaar mee bezig is, blijft ontzettend effectief. Zo blijkt dat jouw 7-jarige meisje ontzettend veel energie heeft op een dag. De hele dag stilzitten is dan ook niet echt bevorderlijk voor het concentratieniveau. Hoe fijn is het dan trouwens dat ze in de vroege avond ook nog een sport beoefent. Niet alleen goed voor de concentratie, óók heel goed voor de motorische ontwikkeling. 

Fietsen, touwtje springen, hinkelen en nog veel meer gaat steeds beter. Ook de fijne motoriek zie je aanzienlijk verbeteren. Complexe lego pakketten worden met gemak in elkaar gezet en de ene tekening is nog mooier dan de andere. Door het stimuleren van zelfstandigheid zal ze ook wel ‘moeten’. Door iets aan te sturen, zorg je ervoor dat ze het in ieder geval probeert. Met een beetje hulp ervaart ze succes en zal ze het de volgende keer met meer zekerheid aanpakken. Misschien voelt ze zich wel heel verantwoordelijk, wanneer je haar haar eigen keuzes laat maken. Zo zie je maar weer dat de meest simpele taken al een groot verschil kan maken. Help je 7-jarige meisje door haar huidige ontwikkelingsfase heen!

Dont’s (type cadeaus dat je niet voor een 7-jarig meisje wil kopen)

Er is ontzettend veel wat je kan aanschaffen voor een 7-jarig meisje, kijk maar eens naar onze beste 20 cadeaus. Toch is er ook een aantal cadeaus dat je liever niet voor een 7-jarig meisje wil kopen. Op 7-jarige leeftijd willen kinderen bijvoorbeeld vaak als ‘groot’ worden beschouwd. Vermijd daarom cadeaus die te baby-achtig zijn, zoals speelgoed dat je ook aan een kleuter zal kunnen geven. Daarentegen is het weer ook niet de bedoeling dat je cadeaus aanschaft die echt te ver boven haar niveau uitstijgen. Een boek is leuk, maar een AVI-plus boek is nog echt wat te hoog gegrepen. Dit levert alleen maar frustratie op, iets dat je helemaal niet op haar verjaardag wil veroorzaken, lijkt ons zo.

Wat is een geschikt budget voor deze leeftijd? 

Goede vraag, al zeggen we het zelf. We kunnen namelijk wel een mooie lijst met cadeautjes presenteren, maar wanneer deze allemaal boven de 100 euro zijn, heb je er nog steeds niet aan. Neem de volgende budgetten als richtlijn.

  • Ouders/ verzorgers: €30,00 tot … Met een leeftijd van zeven jaar is het misschien wel weer tijd voor een nieuwe fiets. Maar, misschien heeft ze deze nog niet nodig en ga je voor een wat kleiner cadeau. Zie daarom het ontbrekende maximum bij het budget. 
  • Directe familieleden (oom & tante, opa & oma): €10,00 tot €30,00
    Je koopt als directe familieleden waarschijnlijk een wat groter cadeau dan een buurman, maar ook niet enorm groot, omdat je bijvoorbeeld nog 10 anderre kleinkinderen hebt. 
  • Buren/ kennissen: €5,00 – €20,00
    Afhankelijk van de relatie tussen een kennis en het gezin van het 7-jarige meisje, zal het budget ongetwijfeld variëren. 
  • Vriendjes/ vriendinnetjes: €5,00
    Bij een verjaardag hoort ook een verjaardagsfeestje. Zo’n vijf euro is hier zeker voldoende voor.

Verdere tips 

Leuk! Je bent echt van plan een cadeautje aan te schaffen. Let goed op haar staat van ontwikkeling en baseer daarop of je bijvoorbeeld een schrijfboekje aanschaft of iets waarmee ze goed buiten kan spelen. Wees je ervan bewust dat er altijd een kans bestaat dat je cadeau niet in de smaak valt. Een 7-jarige is heel goed in staat de ene dag te vertellen dat ze een bal wil, maar de volgende dag ineens weer een nieuwe barbiepop wil hebben. Onvoorspelbaar blijven ze toch, die 7-jarige meisjes! Dat is overigens helemaal niet erg, maar gewoon passend voor hun leeftijd. Wellicht dat je een week later het meisje toch heel blij met jouw bal ziet rondhuppelen. De tip: probeer een cadeau met veel overtuiging aan te bieden en hoop op het beste.

1. Knutselset

Denk aan een set met kleurrijke papieren, glitterlijm, stickers, kindvriendelijke schaar en verschillende vormen en kleuren knoopjes. Met een set van dit soort spullen kan ze haar creativiteit de vrije loop laten en prachtige kunstwerken maken. Laat haar bijvoorbeeld haar eigen kaarten, tekeningen of zelfs kleine knuffels versieren. Je stimuleert de fijne motoriek en de creativiteit en fantasie van het meisje, terwijl ze nog plezier heeft ook. Hoe dan ook is een knutselset een geschenk waar ze van gaat genieten en wat simpelweg fantastisch is. Sterker nog, je kan eigenlijk bijna niet de mist in gaan en boekt dus bijna zeker een hoop succes.

2. Camera voor kids

Kies voor een kindvriendelijke camera met stevige behuizing en eenvoudige bediening. Let op functies zoals ingebouwde filters, frames en spelletjes om het plezier te vergroten. Met zo’n camera kan het meisje namelijk haar eigen avonturen vastleggen en de wereld door een unieke kijk ontdekken. Het is een perfect cadeau voor jonge ontdekkingsreizigers en aspirant-fotografen. Daarnaast is het fijne dat deze camera’s tegenwoordig erg betaalbaar zijn en dus beschikbaar zijn voor een groter publiek. Kijk gerust even door de verschillende opties die er aan je worden aangeboden en neem genoeg tijd om te bedenken voor welke camera jij precies gaat. Denk aan de interesses van het meisje en speel daar absoluut op in.

3. Rugtas

Nee papa, het is écht niet handig dat het meisje voor zowel de gym, sport en reguliere schooldagen dezelfde rugtas dient te gebruiken. Met andere woorden: een extra rugtas is écht niet teveel gevraagd. Bovendien is de huidige tas ook weleens aan vervanging toe, gezien deze al vanaf de peuterspeelzaal overal naartoe wordt gesleept. Dus, voor de aanstaande verjaardag van het 7-jarige meisje is het wat ons betreft super gaaf om een nieuwe rugtas te kopen. Check even wat haar favoriete kleur, tv-karakter of mediapersoonlijkheid is en kijk of je hier iets van kan vinden. Kijk tegelijkertijd hoe toekomstbestendig de tas is. Want misschien is K3 nu nog wel leuk, maar is het volgend jaar alweer te kinderachtig. Beetje zonde als je dan weer een nieuwe moet kopen.

4. Draadloze koptelefoon voor kids

Ach, wat leuk! Het 7-jarige meisje heeft ontdekt wat ze allemaal met Just Dance kan. Het enige nadeel daarvan is dat het hele gezin ook al die liedjes moet aanhoren, omdat je moeilijk kan dansen en muziek luisteren met een koptelefoon met draad tegelijk. De oplossing? Een draadloze koptelefoon natuurlijk! Let er hierbij op dat je specifiek naar een koptelefoon voor kinderen zoekt. Deze zijn wat kleiner (het hoofd van kinderen is ook kleiner) en vaak ook minder duur. In ieder geval kan zij dan ongestoord haar gang gaan, terwijl de rest van het gezin ook hun eigen ding kan doen. Om de koptelefoon een nóg groter succes te laten zijn, kan je haar of een gezinslid vragen wat de favoriete kleur is. We bedoelen, je gaat geen knalroze koptelefoon aanschaffen als haar lievelingskleur pastelgeel is, om maar een voorbeeld te noemen.

5. Spelletjes

Voor een meisje van 7 jaar zijn er tal van leuke spelletjes om uit te kiezen! Verstoppertje blijft altijd een favoriet, net zoals Memory waarbij je kaartjes omdraait om paren te vinden. Twister is ook een optie, waarbij je lichaamsdelen op gekleurde stippen plaatst. Simpele bordspellen zoals Mens Erger Je Niet of Monopoly voor kinderen zijn altijd goed voor wat plezier. En wat dacht je van een spannende schattenjacht? Verstop kleine voorwerpen en geef haar aanwijzingen om ze te vinden. Kijk eens even goed op en laat je verwonderen van wat voor spelletjes er allemaal op de markt zijn. Je kan er zelfs voor kiezen om educatieve spelletjes aan te schaffen, zodat ze leert en speelt tegelijkertijd!

6. Barbie speelgoed

Na het succes van de afgelopen Barbie film is het bijna onvermijdelijk om hier op in te zetten. Althans, we denken niet dat ze film heeft gezien, maar nu weet je zelf in ieder geval wel dat Barbies tegenwoordig redelijk inclusief zijn. Ook in de Barbie films voor kinderen, die ze wellicht wel heeft gezien, zie je dit steeds meer terugkomen. Hoe dan ook is er genoeg Barbie speelgoed waar je een meisje van 7 meer dan gelukkig mee kan maken. Ze kan de Barbies leuk aankleden, kan zich verliezen in een spel waarin de Barbies hele avonturen meemaken en kan spelen met verschillende haarstijlen. Wellicht is het voor moeder in het gezin zelfs wel iets nostalgisch en kan zij het ook wel waarderen dat dit is aangeschaft als cadeau voor de verjaardag van het 7-jarige meisje.

7. Zelflees- en voorleesboeken

Alweer 7 jaar? Ja, dat betekent dat deze grote meid aan de start staat van het leren lezen. Wellicht kent ze alle letters al en is ze hart op weg om boeken te verslinden. Daarbij is het dan natuurlijk wel fijn dat ze thuis de leestrend kan voortzetten. Dat kan, omdat ze voor haar verjaardag een aantal zelfleesboeken heeft gekregen. Wees je er echter van bewust dat op deze leeftijd het minstens zo belangrijk is dat ze wordt voorgelezen. Het draagt bij aan het leesbegrip, vergroot haar kennis en leert haar bijvoorbeeld over zaken als intonatie. Een mooie mix van voorleesboeken (die ze later zelf kan lezen) en zelfleesboeken op haar eigen niveau, zal het perfecte cadeautje zijn. Schroom je overigens niet om haar juf of meester advies te vragen in de aanschaf van boeken. Zij zitten er immers dagelijks met hun neus bovenop.

8. Lego

Door de jaren heen heeft het meisje van zeven ongetwijfeld al een mooie verzameling speelgoed opgebouwd. Om haar misschien even met wat anders te laten leren spelen, ook al vindt ze knutselen inderdaad erg leuk, kan je overwegen een legoset voor haar aan te schaffen. Er bestaat zelfs een soort lego dat er wat meer ‘girly’ uitziet, namelijk Lego Friends. Controleer wel even wat voor leeftijden er bij het speelgoed wordt aangeraden, want het zou zonde zijn als ze zelf er niet uitkomt bij het bouwen van de lego. Misschien was het aanhouden van de Playmobil dan toch nog even een beter idee geweest. Maar goed, je hebt als kennis/ familielid ongetwijfeld een idee van waar haar interesses liggen en wat ze ongeveer zou moeten kunnen. Bovendien is het ook niet erg als je de meid hiermee leert om hulp te vragen.

9. Muziekinstrumenten

Tja, heel voordelig voor de rest van het gezin is het niet, maar voor het 7-jarige meisje is het wél heel leuk. Waar we het over hebben? Nou, wat dacht je van een muziekinstrument. Denk aan een eerste gitaartje, ukelele, keyboard of mondharmonica. Er zijn tegenwoordig zóveel muziekinstrumenten die speciaal voor kinderen zijn gemaakt. Je geeft hen de creativiteit om muziek te maken en door te laten weten dat dat ook gewaardeerd wordt, zal het 7-jarige meisje er volledig van opbloeien. Op naar middagen waarbij het meisje elke keer weer een ander optreden voor je heeft bedacht en de glimlach niet van haar gezicht is af te slaan. Wellicht heeft een vriendinnetje een ander muziekinstrument en kunnen ze samen een muziekje bedenken.

10. Buitenspeelgoed

En wat dacht je, tot slot, dan van buitenspeelgoed voor het meisje van 7? Wellicht heb je een mooie glijbaan op het oog of zeurt het meisje al maandenlang om een hoelahoep. Hoe dan ook zal het een goede manier zijn om haar in contact te brengen met gevarieerd speelgoed waarmee ze buiten kan spelen. Kijk bijvoorbeeld wat ze op school allemaal in de pauze’s uitspoken en kijk of je in die zin iets voor het buitenspelen thuis kan betekenen. Het is belangrijk dat het meisje op deze leeftijd met anderen samen kan spelen, dus een spelletje zoals een balspel zal ook een goed cadeau betreffen. In ieder geval lijkt het ons beter om iets te geven waardoor ze naar buiten gaat, dan dat ze tijdenlang binnen achter een scherm geplakt blijft zitten.