Yes! De jongen van 4 jaar mag eindelijk naar school! De wendag in groep 1 ging de vorige keer al zo goed: jij en hij zijn even blij dat het nu elke dag mag. Het geeft je als ouder wat rust en regelmaat en zorgt ervoor dat de jongen van 4 jaar zich nog veel meer gaat ontwikkelen. Het verjaardagsfeestje dat op de planning staat wordt dan ook uitbundig gevierd. Alles is al geregeld, behalve het cadeau. Want, wat geef je een jongen van vier eigenlijk voor zijn verjaardag? Lees hier de beste 20 cadeaus, gerangschikt op verschillende budgetten. 

Direct naar de leukste cadeaus? Klik dan hier

Ontwikkelingsfase van een 4-jarig jongetje 

Actief, leergierig, druk, vol met emoties (die hij niet altijd begrijpt) en nieuwsgierig. Dat is wel ongeveer hoe je de ontwikkelingsfase van een 4-jarige jongen kan omschrijven. Ohja, zijn titel als kleuter mag hij vanaf dit moment ook erg trots gaan dragen. En zo kunnen we nog wel veel meer vertellen, lees maar. 

Fysiek gezien is een vierjarige jongen vaak erg actief en energiek. Hij ontwikkelt zijn motorische vaardigheid, zoals rennen,springen en klimmen, waardoor hij steeds avontuurlijker wordt. Al die motorische vaardigheden worden nauwlettend in de gaten gehouden door de kleuterjuf of -meester. Eveneens de fijne motoriek, zoals de pengreep en het knippen, horen hierbij. Je zal zien dat dit allemaal erg snel gaat. Ineens zal het hem zelf lukken om zichzelf aan te kleden en zelf zijn veters te strikken. Het belangrijkste is dat je niet bij de geringste tegenslag gaat helpen, dat maakt kleuters ‘lui’ en snel gefrustreerd. 

Over die frustratie gesproken; dat zal hij nog niet altijd begrijpen. Emoties krijgen dan wel een steeds duidelijkere betekenis, de uitvoering ervan is niet altijd even leuk. Omgaan met boosheid kan af en toe wat uit de bocht slaan, maar tegelijkertijd wordt zoiets als empathie wel ontwikkeld. In je rol als ouder is het van groot belang dat je 4-jarige zoon hierin ondersteunt. Wees trouwens niet getreurd, want papa en mama zijn nog steeds het belangrijkste wat er bestaat. 

De verbeelding van een vierjarige is grenzeloos en rollenspel en fantasie worden dan ook uitvoerig beleefd. Het draagt bij aan de creatieve ontwikkeling, maar doet ook iets op cognitief vlak. Hij leert informatie te verwerken en absorbeert dit als een spons. De taalvaardigheid wordt aangewakkerd en ze beginnen met het tonen van interesse in zoiets als cijfers en letters. Poeh, het is toch wat om een 4-jarige te zijn. Een goede nachtrust is daarom zeker aan te raden. 

Dont’s (type cadeaus dat je niet voor een 4-jarig jongetje wil kopen)

Een cadeautje hoeft absoluut geen tientallen euro’s te kosten. Sterker nog, een 4-jarige jongen heeft geen (sterk) besef van de waarde van geld, dus waarom zou je er onnodig veel geld in investeren? Toch is er wel het een en ander waar je rekening mee moet houden, waaronder de notie dat niet alles geschikt is voor een 4-jarige jongen. Zo wil je geen ‘echte’ voorwerpen geven. Dus, geen echte messen in zijn speelkeuken en geen medicijnen bij zijn ‘verzorgingsset’. Andere no go’s zijn hele kleine voorwerpen, een te grote fiets of elektronische apparaten zoals een eigen mobiele telefoon.

Wat is een geschikt budget voor deze leeftijd? 

We kunnen niet bij je in je portemonnee kijken en daarmee niet bepalen hoe duur een cadeau moet zijn. Wat we wel kunnen doen is een geschikt budget adviseren. Lees:

  • Ouders/ verzorgers: €30,00 tot … 
  • Directe familieleden (oom & tante, opa & oma): €10,00 tot €50,00 
  • Buren/ kennissen: €5,00 – €20,00

Wanneer er ook voor klasgenootjes/ vriendjes een feestje wordt georganiseerd, kan je denken aan een budget van zo’n vijf euro per cadeautje. Het gaat hier meer om de gelegenheid dan dat er enorme cadeaus worden uitgedeeld. Sowieso is het leuker voor een 4-jarige jongen om veel cadeautjes te krijgen, dan één groot item.

Verdere tips 

Wees je bewust van de interesses van je 4-jarige jongen. Misschien zit hij in een fase dat hij het helemaal fantastisch vindt wat zijn grote zus met haar poppen doet. Het is dan leuk om daarop in te spelen, door ook een pop te geven. Maar, één pop is wel genoeg. Spreek duidelijk met andere familieleden af wat je geeft, om te voorkomen dat hij tien keer hetzelfde ontvangt. Variatie is key, bij het verzamelen van cadeautjes voor een 4-jarige jongen. Zo kan hij zich op meerdere vlakken ontwikkelen en zal hij niet snel verveeld raken tijdens het spelen. 

1. Fietsje

Zoef! Daar gaat de kleine op het loopfietsje waar hij eigenlijk niet meer op past. Daarentegen is het wat ons betreft wel tijd voor een eigen, nieuwe fiets. Zo eentje waar hij op kan leren fietsen, waar misschien eerst nog zijwieltjes aan zitten en waarmee hij uiteindelijk mee naar school kan fietsen. Vier jaar is een prima leeftijd om hier mee te beginnen en gezien Nederland nog steeds een fietsland is, is het wat ons betreft een uitstekend idee er eentje aan hem te geven. Gezien het een wat duurder cadeau is, zal het waarschijnlijk door de ouders of een ander close familielid worden gegeven. Maar goed, uiteindelijk is het wel iets dat hij nodig zal hebben en om dat te geven aan de vooravond van zijn basisschooltijd, klinkt ons als muziek in de oren!

2. Playmobil

Playmobil is geweldig. Het stimuleert creativiteit en fantasie en maakt ruimte voor een mooi staaltje rollenspel. Dit speelgoed is een populair merk dat bestaat uit voornamelijk poppetjes met bijbehorende accessoires. Het biedt kinderen de mogelijkheid om hun eigen verhalen en avonturen te creëren in verschillende thema’s. Zo heb je Playmobil poppetjes die wonen op een boerderij, prinsessen die leven in een kasteel en de brandweer die de brandjes in de buurt kan blussen. Even een tip van ons naar jou: sommige kinderen zijn best wel snel verveeld. Om ervoor te zorgen dat ze niet elke week nieuw speelgoed willen, kan je het speelgoed-assortiment steeds afwisselen. Ze zijn vergeten dat ze bijvoorbeeld ook dat springtouw nog hadden en zullen er weer mee spelen alsof ze het voor het eerst in hun handen hebben.

3. Dinosaurusspeelgoed

Het klinkt vast niet als een verrassing als we je vertellen dat een vierjarige een gezonde fixatie kan hebben op één hobby. Denk aan alles wat te maken heeft met voetbal, met astronomie of met… dinosaurussen! Bij het zonnetje van de week op school, zal hij willen vertellen over alle dinosaurussen die hij in zijn verzameling heeft. Als je dan echt in de smaak wil vallen op zijn verjaardag, dan geef je natuurlijk iets van dinosaurusspeelgoed. Weet wel dat het dan handig is om even te informeren wat hij al heeft, zodat je niet met een ‘dubbel’ cadeau aankomt. Nou ja, het zal bij jezelf misschien niet als het meest originele cadeau voelen, maar dat hoeft ook niet. Waarom zou je het jezelf moeilijk maken als je weet dat je hiermee prima uit de voeten kan komen?

4. Knikkerbanen

Misschien een beetje aan de vroege kant, maar in principe is zoiets als knikkeren erg tijdloos. Althans, ook dat is niet helemaal waar, want knikkeren is tegelijkertijd ook trendgevoelig. Je zal de school ‘ineens’ zien worden omgetoverd tot één grote knikkerbaan. Kinderen komen met washandjes vol knikkers aan en hoe fijn is het dan dat jouw vierjarige al even heeft kunnen oefenen met zijn eigen knikkerbaan. Bovendien is het ook gewoon heel fascinerend hoe een knikker van hoog, door allerlei parcours, naar beneden komt gerold. Anyway, de fijne motoriek zal er nog niet helemaal naar zijn om een knikker daadwerkelijk recht te kunnen rollen, maar vermakelijk, dat is het zeker! Vergeet de knikkers niet mee te nemen, he?

5. Speelgoedauto’s

Speelgoedauto’s bestaan in verschillende maten. Zo heb je auto’s in welke een kind kan zitten, auto’s die van een afstand bestuurbaar zijn en kleinere auto’s die je nog ‘gewoon’ met je handen verplaatst. Met andere woorden: er zijn speelgoedauto’s van verschillende budgetten. Dat is mooi, want zo kan de zowel de buurvrouw als opa en oma of een verre kennis nog steeds die speelgoedauto van het verlanglijstje kiezen. Overigens is het wel zo fijn om zeker te weten dat de jongeman wel degelijk van auto’s houdt. Het feit dat hij een jongetje is, hoeft dat namelijk helemaal niet te betekenen. Sterker nog, op deze leeftijd wil je eigenlijk zo op een genderneutrale manier speelgoed aanbieden. Als een jongen met poppen wil spelen omdat hij een heel verzorgend karakter heeft, dan moet je dat toch lekker doen?

6. Kinderboeken

Je bent het misschien bewust vergeten, maar zo lang het kan is het van groots belang dat je de kleine blijft voorlezen. Ook als hij in groep 5 zit en stiekem ook nog wel als hij in groep 8 zit. Met andere woorden, óók als zoonlief zelf al kan lezen. We zouden je nu helemaal kunnen uitleggen waarom, maar a) daar zullen we je niet mee vermoeien en b) we geloven wel dat je dit gewoon aanneemt. Maar goed, gezien je vierjarige nog niet zelf kan lezen op deze leeftijd, is het wel degelijk leuk om kinderboeken te kopen. Mocht je een stel drukbezette ouders zijn, dan kan je nog kiezen voor luisterboeken, al haalt dat wel voor een deel de magie weg. Al die prentenboeken hebben namelijk niet voor niets prenten, snap je?

7. Bouwsets

Is een bouwset leuk voor een vierjarige? Ja, een bouwset kan zeker leuk zijn voor een vierjarige jongen! Het helpt bij het ontwikkelen van hun fijne motoriek, ruimtelijk inzicht en creativiteit. Zorg er wel voor dat de bouwset geschikt is voor de leeftijd en dat er geen scherpe onderdelen waarmee hij zichzelf kan verwonden. Kies ook iets dat past bij de interesses van het kind, zoals een set met grote blokken, magnetische tegels of constructiespeelgoed met eenvoudige en kleurrijke onderdelen. Heb je een idee en heb je het besteld? Dan is het nog even wachten voordat je het kan geven, maar het zal ongetwijfeld wel een succes zijn! We wensen jullie (want jij zal ongetwijfeld ook mee ‘moeten’ spelen) alvast veel bouwplezier.

8. Zand- en watertafels

Spelen, spelen, spelen. Dat is niet alleen waar een vierjarig-jongetje mee bezig wíl zijn, nee, het is ook nog eens heel goed voor hem. Denk maar eens aan je kleutertijd van vroeger. Grote kans dat jij vroeger maar al te graag met de zand- of watertafel wilde spelen. Het handig aan zo’n tafel is trouwens dat het vaak een dubbele functie heeft. In de winter is de tafel doorgaans gevuld met zand en in de zomer met water. Als je slim bent, zet je de tafel buiten of leg je er een zeil onder, want een kliederboel wordt het zeker. De speeltjes die erbij worden geleverd/ die je er zelf bij koopt zijn overigens ook multifunctioneel. In een emmer kan je namelijk zowel water als zand kwijt, nietwaar? Nou ja, je komt er vast wel uit en hebt ongetwijfeld een idee of dit ook bij je vierjarige zal aanslaan.

9. Verrekijker voor kinderen

Wat is er interessanter dan de wereld om je heen? Precies! Niet zo veel! Een verrekijker voor kinderen is daarom bij uitstek het cadeau dat je aan een vier-jarige jongen wil geven. Het is compact, laat je kind op een verrijkende manier de wereld ontdekken en is budget wise al helemaal positief. Plak er zo nodig een uitje aan de dierentuin aan vast, zodat hij meteen alle dieren met zijn nieuwe cadeautje kan bekijken. Het is het soort speelgoed waar je misschien niet meteen aan denkt, maar dat betekent niet dat het niet hartstikke leuk kan zijn. Voor kinderen wiens vader of moeder al een veel te dure verrijker heeft waar hij niet aan mag zitten, is het wellicht wel een cadeautje waar je eerder aan hebt gedacht.

10. Lego

De fijne motoriek van een vierjarige is nog niet je-van-het, maar zal al wel stukken beter zijn dan vorig jaar. Dus, wat koop je dan om het te ontwikkelen, terwijl hij tegelijkertijd gewoon kan spelen? Inderdaad, Lego! Bij het in elkaar zetten zal hij misschien nog wat hulp nodig hebben (het is immers geen Duplo), maar daarna zal alles wel loslopen. Afhankelijk van zijn interesses zou je wellicht ook kunnen kijken naar Lego sets die daarmee overeenkomen. Lees: een set van de brandweer, eentje van de politie, iets met een eigen stad, een auto of fantasie. De opties zijn tegenwoordig vrijwel eindeloos en daarmee absoluut interessant, hoewel het wel wat aan de prijzige kant kan zijn.