De altijd energieke jongen van 7 jaar is geobsedeerd door alles wat op school gebeurt. Hij leert lezen, rekenen en schrijven en kan elke week van geluk spreken omdat hij mag gymmen. Want hoewel lezen wel leuk is, het is ook dodelijk vermoeiend en soms stiekem een beetje saai. Bij de gym kan hij tenminste zijn energie op een manier kwijt, waardoor hij veel fijner vermoeid is. Snap jij het nog? Nee? Geen probleem, dat doet hij zelf soms ook nog niet. Anyway, lees je gauw verder om te kijken wat je die jongen van 7 eigenlijk voor zijn verjaardag moet geven?

Direct naar de leukste cadeaus? Klik dan hier

Ontwikkelingsfase van een 7-jarige jongen

De constante drang naar de aanwezigheid van een ouder verandert langzamerhand naar een drang die alleen plaatsvinden in momenten van bedreiging. Althans, de buurvrouw vormt in geen enkel opzicht een bedreiging, maar eng, dat is ze wel. Pas na een lange opbouw van de vertrouwensband zal het goed genoeg voelen om er een middag alleen en zonder tranen door te brengen. 

Het is dus niet niks, zo’n 7-jarige jongen. Niet alleen de ontwikkeling op zich is al fascinerend, ook de snelheid waarin deze plaatsvindt. Waar hij gister iets nog niet wist uit te voeren, voert hij het de volgende dag uit alsof het zijn tweede natuur is. Overigens gaat niet alles zo hard hoor, want na één dag lezen is hij niet ineens AVI-uit (kalm aan!). Hoe dan ook wordt het lezen, schrijven en rekenen op school naar een hoger level getild. Hij begint steeds meer aspecten, waaronder zoiets abstracts als tijd, beter te begrijpen en is zichtbaar aan het leren. 

Op fysiek vlak zal je zien dat de jongen gestaag aan het groeien is. Zijn lichaam komt steeds meer ‘in verhouding’ en dat levert helaas ook de nodige groeipijnen op. Aan de andere kant zal je soms ook wel om die groei kunnen lachen, omdat hij zijn armen en benen niet altijd op een correcte wijze gebruikt. Ga jij maar eens met enorme benen proberen te lopen, dat ging vorig jaar toch écht wel anders. Waar overigens eveneens een glimlach van op je gezicht zal verschijnen, is zijn sociale interactie met vriendjes. Ze leven geregeld in hun eigen fantasie en weten steeds beter samen te spelen. En hoewel ze op emotioneel vlak nog steeds de nodige ups en downs ervaren, gaat het reguleren van emoties ook steeds beter. 

We zouden zeggen, ga lekker veel spelen met je jongen voordat hij daar geen zin meer in heeft en laat hem lekker vrij. Probeer mee te gaan in zijn fantasieën, maar breng hem ook het een en ander over de werkelijkheid mee. Zie eens hoe het is gesteld met zijn zelfstandigheid en probeer hem op dat vlak zoveel mogelijk succeservaringen te laten hebben. Het leven van een zevenjarige mag dan wel uitputtend zijn, het is ook belangrijk om veel plezier te maken en te laten zien dat je er voor hem bent!

Dont’s (type cadeaus dat je niet voor een 7-jarige jongen wil kopen)

Dat kleine jongetje van 7 zal je ongetwijfeld op een manier kunnen aankijken waardoor je hart smelt. Zo. Schattig. Echter betekent dat ‘zo schattig’ niet dat je hem ook nog moet behandelen alsof hij jong is en weinig kan. Koop daarom juist cadeautjes waardoor hij zich groot, sterk en on top of the world voelt. Aan de andere kant wil je wel opletten met zoiets als bouwpakketten die geschikt zijn voor oudere kinderen, omdat hij hier waarschijnlijk meer frustratie dan plezier aan zal beleven. We know, het is veel wikken wegen, maar gelukkig heb je verderop in deze blog een fantastische lijst aan cadeau-ideeën ter inspiratie!

Wat is een geschikt budget voor deze leeftijd? 

Afhankelijk van je eigen portemonnee en wat als ‘gangbaar’ kan worden beschouwd, hebben we voor de volgende personen een bepaald budget opgesteld. Lees:

 • Ouders/ verzorgers: €30,00 tot … 
  Tijd voor een telefoon? Mwah, nog net een beetje te vroeg, nietwaar? Een mooie zitzak voor op zijn kamer van een aantal tientjes volstaat ook nog wel.
 • Directe familieleden (oom & tante, opa & oma): €10,00 tot €30,00
  Vraag eens waar de jongen van 7 nou écht gelukkig van wordt en kijk of je met dit budget daarvoor iets moois kan aanschaffen!
 • Buren/ kennissen: €5,00 – €20,00
  Die enge buurvrouw van eerst is inmiddels ongeveer de ‘beste mevrouw’ geworden en ze is dan ook van harte uitgenodigd op zijn verjaardag. Een cadeautje van minimaal 5 euro zal eveneens van harte welkom zijn.
 • Vriendjes/ vriendinnetjes: €5,00
  Bij een verjaardag hoort ook een verjaardagsfeestje. Met een budget van vijf euro kan je heus wel leuke speeltjes bij een bepaalde winkel, waarvan de eerste letter begint met een ‘A’ en dat een blauw-wit logo heeft, kopen.

Verdere tips 

Bij het kiezen van een cadeau voor een 7-jarige jongen is het belangrijk om rekening te houden met zijn interesses en ontwikkelingsniveau. Overweeg speelgoed dat educatief is, zoals bouwsets, puzzels of kunstbenodigdheden, om zijn creativiteit en probleemoplossend vermogen te stimuleren. Maar, niet alles hoeft educatief te zijn, dus zoiets als actiespeelgoed, boeken of sportartikelen die zijn energie kunnen kanaliseren, zal ook in de smaak vallen. Vergeet niet te informeren naar zijn favoriete personages, films of hobby’s om het cadeau persoonlijker te maken. Het belangrijkste blijft echter om iets te kiezen waar hij plezier aan zal beleven!

1. Bouwsets

Op nummer 1 in deze, niet-gerangschikte lijkt staan bouwsets. Deze bouwsets, dat kan uit van alles bestaan. Denk aan zoiets als K’NEX, maar ook zoiets als constructie speelgoed en magnetische platen. In ieder geval stimuleert het de creativiteit van de kleine jongen én is hij bezig met het ontwikkelen van ruimtelijk inzicht en zijn fijne motoriek. Op dat gebied zal het in ieder geval een win zijn. Maar, heel eerlijk, je wil dit alleen geven als hij enige affiniteit met het speelgoed heeft. Zo niet, dan kan je beter op andere soorten speelgoed inzetten die deze vaardigheden ontwikkelen, mocht je dat aan het hart gaan. Nou ja, jij kent de jongen beter dan wij en weet ongetwijfeld of hij er op zit te wachten of niet. En zo niet, dan hebben we nóg 9 andere cadeau ideeën.

2. Voetbal of basketbal

Boink. Boink. Boink. Zowel een voetbal als basketbal zal zeker in de smaak vallen bij een jongen van 7 jaar, mocht hij sportief zijn aangelegd. Voetbal is geweldig bij het buitenspelen, terwijl basketbal juist voordelig is voor de hand-oogcoördinatie van het kind. Het is wel handig om te kijken welke sport het kind meer interesseert en wat het beste past bij de beschikbare speelruimtes bij het kind in de buurt. Beide sporten zullen het kind onder geval waardevolle lessen meegeven en hen lekker laten genieten van het teamgevoel. Althans, je kan natuurlijk zelf ook achter de bal aanrennen, zonder dat je met je vriendjes aan het spelen bent. Voor iedere situaties dus een leuke optie.

3. Skateboard

Op jonge leeftijd kan je al goed zien hoe lenig of sportief een kind is/ zal worden. Een skateboard is in die zin dan bij uitstek een prachtig middel om te zien hoe dat bij jouw zevenjarige zit. Het stimuleert zoals als lichaamsbeweging, evenwicht en coördinatie. Er geldt ook niet voor niets ‘jong geleerd is oud gedaan, bij veel fysieke activiteiten is. Waarschijnlijk is het voor hem nu nog makkelijker om het te leren dan op het moment dat hij alweer 17 jaar ouder wordt. Of je kind nu zo sportief is of niet, proberen kan natuurlijk altijd. Denk overigens wel aan de juiste bescherming, zoals een hem, knie- en elleboogbeschermers, om letsel te voorkomen. De straat ziet er niet alleen hard uit, nee, het is ook écht zo. Als de jongen het uiteindelijk onder de knie heeft, zal het vallen wat minder zijn en kan je kijken naar het aanleren van gave trucjes.

Suotu Skateboard

Bekijk de laagste prijs

bol.com
Suotu Skateboard

Bekijk de laagste prijs

bol.com
Wielen met LED-verlichting

Bekijk de laagste prijs

bol.com

4. Muziekinstrument

Ook bij het leren van het bespelen van een muziekinstrument geldt ‘jong geleerd is oud gedaan’. Het vergt namelijk best wel veel vermogen van je hersenen, omdat je bij veel instrumenten je handen/ vingers afzonderlijk van elkaar moet bewegen. Bij zoiets als drummen, waarbij je ook nog eens je voeten gebruikt, is dat al helemaal ingewikkeld.
Een speelgoedinstrument is een goede manier om een kind in contact te brengen met instrumenten. Als het aanslaat en je echt denkt dat hij het leuk vindt, kan je overwegen om muzieklessen te geven. Want weet je, soms kom je er pas bij toeval achter dat je ergens getalenteerd in bent en er een passie voor hebt. Wellicht ben je zelf wel ontzettend goed in pianospelen, maar omdat je het nog nooit hebt gedaan, weet je het niet.

5. Kindermicroscoop

Speurneus X is op stap om de wereld om zich heen te onderzoeken. Van zoiets ‘saais’ als stof tot aan iets van buiten zoals gras, álles zal onder de kindermicroscoop worden gelegd. Want hoe gaaf is het eigenlijk om te zien dat jij met je blote oog de wereld anders ervaart dan hoe het onder de microscoop er uitziet? Een kindermicroscoop is een geweldig en educatief cadeau voor nieuwsgierige jonge geesten. Het stelt kinderen in staat de wereld op een ander level te ontdekken en te verkennen. Het stimuleert hun interesse in de wetenschap en natuur en maakt hen meer bewust van het wereld. Klinkt geweldig, nietwaar?

ODESSEY Microscoop

Bekijk de laagste prijs

bol.com
Bresser Junior Microscoop

Bekijk de laagste prijs

bol.com
Freek Vonk x BRESSER

Bekijk de laagste prijs

bol.com
Junior Microscoop

Bekijk de laagste prijs

bol.com

6. Lego

LEGO. Je weet wel. Al die kleine, gekleurde blokjes waarmee je uiteindelijk de leukste bouwwerken kan maken. Zie het als een soort upgrade van Duplo en een meer elegante versie van Playmobil. Echt geschikt om jouw zevenjarige, die nu écht heel zelfstandig is, te voorzien van speelgoed op ‘niveau’. Met verschillende thema’s zoals LEGO City, LEGO Star Wars en LEGO Friends, is er voor elk kind wel een passende LEGO-set te vinden. Het is tijdloos en zal generaties lang plezier bieden aan zowel kinderen als volwassenen. Jij mag, als je lief doet, misschien wel helpen met bouwen, omdat je dit leuke cadeau hebt gegeven.

7. Actie-speelgoed

Het is altijd een beetje een gevoelig onderwerp. Sommige ouders willen hun kinderen van alles wat agressie kán uitstralen beschermen, anderen zien hun kind liever spelen met een lasergun, dan dat ze straks echt de verkeerde kant opgaan in het echte leven. Maar goed, actie-speelgoed dus. Het gaat daarbij natuurlijk niet alleen om die lasergun, dat zwaard of de Nerf-gun, maar ook om superhelden, soldaten en bijbehorende voertuigen. Hij kan hierbij zijn fantasie de vrije loop laten en spannende avonturen beleven vol actie en heldendaden. Wees je overigens wel van bewust dat zoiets als ‘oorlog’ een best gevoelig onderwerp is (voor anderen) met de gebeurtenissen die zich vandaag de dag afspelen.

8. Spelletjes

Nu je kind leert lezen en schrijven, wordt het spelen van spelletjes ook steeds leuker. Op een of andere manier zal je merken dat hij inzicht vergaart in de technieken van het spel. Dat zal zijn omdat hij beter begrijpt wat er met een tekst wordt bedoeld en omdat hij steeds zelfstandiger spelletjes kan spelen. Scrabble zal misschien nog net ietwat een te ver van zijn bedshow zijn, maar kinderspelletjes zoals een dobbelspel of iets met kaartjes en plaatjes, zal wel goed uit de verf komen. Al met al zal het even zoeken zijn, maar we weten zeker dat je eruit komt. Bovendien is het spelen van spelletjes goed voor zijn cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling. Een win-winsituatie dus.

9. Rugtas

Nee hoor, zoonlief had écht zijn hele beker leeggedronken én de deksel weer goed dichtgedraaid. Hoe zijn hele tas onder de melk/ ranja/ ander drinken zit, weet hij ook niet. Ach, een ongelukje kan gebeuren, maar na jaren van dat soort ongelukjes, is het misschien weleens tijd voor een nieuwe schooltas. Die nieuwe schooltas, dat wordt een rugtas natuurlijk. Deze kan hij gemakkelijker tillen en eveneens voor andere activiteiten (zoals een logeerpartijtje bij opa en oma, of iets dergelijks). De oude tas hoef je trouwens niet weg te gooien. Na een wasbeurt kan je deze bijvoorbeeld prima degraderen tot ‘gymtas’. Van zo’n tas kan je namelijk wel verwachten dat deze door de kleedkamer wordt geslingerd en aardig wat voor zijn kiezen krijgt. En oh ja, als we je een tip mogen geven: ga niet voor een tas waarop trendgevoelige figuren staan, want dat kan hij zomaar over een maand niet meer leuk vinden.

Beagles Rugzak 14 inch

Bekijk de laagste prijs

bol.com
Voetbal Rugzak School Tas

Bekijk de laagste prijs

bol.com
Minecraft Rugzak Jongens

Bekijk de laagste prijs

bol.com

10. Op afstand bestuurbare auto’s

Op het veldje ‘achter’ is er zat ruimte om rond te sjezen met een nieuwe op afstand bestuurbare auto. Met andere woorden, we snappen heus wel dat je dat ding niet binnen wil hebben, maar er is ongetwijfeld buiten wel plek om ermee te sturen. Veel van dat soort auto’s hebben bijvoorbeeld ook banden om buiten mee te rijden. In ieder geval is het een supergaaf cadeau en ook in die zin een soort ‘upgrade’ op wat hij waarschijnlijk al heeft. De voorgaande autootjes moest hij namelijk zelf nog verplaatsen, waar hij dat bij deze met een controller kan doen. Je kan je misschien afvragen of zulke ‘fancy’ dingen wel nodig zijn, maar aan de andere kant geef je hem wel weer een incentive om zijn luie billen naar buiten te krijgen. Stuur ‘m lekker op pad met wat vriendjes en ze zullen zich eindeloos vermaken.

GoudenGracht Stuntauto

Bekijk de laagste prijs

bol.com
Chéroy RC Stunt Car

Bekijk de laagste prijs

bol.com
Race Auto Afstandbestuurbaar

Bekijk de laagste prijs

bol.com
PAW Patrol The Mighty Movie

Bekijk de laagste prijs

bol.com