Ach, kijk nou. Dat jongetje dat ik nog kende van 3 jaar geleden is niet meer. Een mooie 3 jaar verder is hij namelijk een stuk gegroeid en kan je zelfs al een interessant gesprekje met hem voeren. Hij weet waarschijnlijk, in principe, hoe hij zich moet gedragen en staat graag in het middelpunt van belangstelling (tenminste, op zijn verjaardag dan). Anyway, in deze blog zullen we vertellen welke cadeautjes je dan voor die 6-jarige jongen kan kopen. Daarvoor geven we eerst relevante informatie, waardoor je beter begrijpt wat er nou precies in het hoofdje van zo’n 6-jarige omgaat en dus wat voor cadeau hij wel of niet leuk vindt. 

Direct naar de leukste cadeaus? Klik dan hier

Ontwikkelingsfase van een 6-jarige jongen

Mijlpalen en groeikansen, zo kan je de ontwikkelingsfase van een 6-jarige jongen wel noemen. Zijn lichaampje wordt sterker, hij zal beter kunnen bewegen en coördineren en sport en spel is belangrijker dan ooit. Blijf hem stimuleren om actief te zijn, want hoewel hij ongetwijfeld nog veel energie zit, wordt zoiets als de iPad of een spelcomputer ook steeds interessanter. 

Een jongen van 6 is namelijk tamelijk slim in vergelijking tot zichzelf van een jaar geleden. Ineens wordt het leren schrijven, lezen en rekenen aangewakkerd, zijn geheugen wordt sterker en redelijk complexe problemen zijn ineens op te lossen. Niet gek dat hij na een schooldag erg vermoeid thuiskomt en jij daar de vervelende vruchten van plukt. Want, niet alleen op fysiek en cognitief gebied is hij druk bezig, ook op sociaal-emotioneel vlak zal een 6-jarige jongen grote sprongen maken. Hij begint zich steeds meer bewust te worden van zijn emoties en leert ze beter te begrijpen en te uiten. Hij kan vriendschappen ontwikkelen en leert hoe hij moet samenwerken en delen. En, hij zal eveneens zelfstandiger worden en enige autonomie in zijn beslissingen ontwikkelen, hoewel hij nog steeds begeleiding en structuur nodig heeft.

Het is cruciaal om een ondersteunende en stimulerende omgeving te bieden voor de ontwikkeling van een 6-jarige jongen. Dit omvat zowel het bevorderen van zijn sociale en emotionele vaardigheden door middel van positieve relaties en communicatie, als het aanmoedigen van fysieke activiteit en het bieden van cognitieve uitdagingen. Elke jongen zal zich in zijn eigen tempo ontwikkelen, dus het is belangrijk om zijn individuele behoeften en interesses te respecteren en te ondersteunen tijdens deze opwindende fase van zijn leven. Ga niet te veel vergelijken met klasgenootjes en/ of leeftijdsgenootjes, maar vraag de professioneel om een genuanceerd beeld. 

Dont’s (type cadeaus dat je niet voor een 6-jarige jongen wil kopen)

We zouden eindeloos door kunnen gaan over het aantal en de met name verschillende cadeaus die je kan geven aan een 6-jarige jongen. Echter is het ook wel handig om rekening te houden met wat je juist niet wil kopen. Allereerst, trendgevoelige items kan je beter vermijden. Althans 1 of 2 cadeau’s die gerelateerd zijn aan zijn nieuwste obsessie (bijvoorbeeld Spiderman) zijn wel leuk, maar de kans is eveneens even groot dat hij het over drie weken helemaal niet meer leuk vindt. En wat dan? Dan heb je nog meer ‘troep’ in huis waar niets meer gebeurt. Maar weggooien of weggeven, dat ‘mag’ tegelijkertijd ook niet. Dus, wees verstandig in wat je koopt. 

Wat is een geschikt budget voor deze leeftijd? 

Een kind van zes zal wellicht het idee kunnen hebben dat sommige dingen geld kosten, maar hoe veel en het verschil van euro’s tussen bepaalde cadeaus, zal haar niet opvallen. Neem het volgende budget over, of stel dit voor jezelf samen.

 • Ouders/ verzorgers: €30,00 tot … 
  Vaak geef je als ouders het ‘grootste’ of eigenlijk ‘duurste’ cadeau. Echter is het, en vooral niet bij deze leeftijd, relevant dat je je hier te druk om maakt. 
 • Directe familieleden (oom & tante, opa & oma): €10,00 tot €30,00
  Tante Lisa zie je misschien wel veel vaker dan oom Henk. De kans dat je van je tante een duurder cadeau krijgt, is dan groter. Niet erg, maar gewoon iets om rekening mee te houden.
 • Buren/ kennissen: €5,00 – €20,00
  Tja, het is nou niet dat je buurman van op de hoek nou écht zo goed weet wie je precies bent. Een cadeau van €5,00 is prima.
 • Vriendjes/ vriendinnetjes: €5,00
  Wellicht viert hij voor zijn vriendjes wel een eerste of tweede feestje. Hoe leuk is het dan dat je hem een klein cadeautje van een euro of vijf kan geven.

Verdere tips 

Bij het kopen van een cadeau voor een 6-jarige jongen is het belangrijk om rekening te houden met zijn interesses en ontwikkelingsniveau. Overweeg speelgoed dat zijn creativiteit stimuleert, zoals bouwsets, kunstbenodigdheden of puzzels. Actief speelgoed zoals fietsen, sportuitrusting of bordspellen kan ook geweldig zijn. Kijk eventueel naar populaire personages of thema’s waar hij van houdt, zoals superhelden of dieren, voor inspiratie, maar leg hier niet de focus op. Zorg ervoor dat het cadeau veilig en geschikt is voor zijn leeftijd. Luister verder naar zijn ouders voor eventuele specifieke voorkeuren of beperkingen. Een persoonlijk cadeau, zoals een boek met zijn naam erin, kan ook een speciale touch toevoegen aan het geschenk.

1. Spelletjes voor een 6-jarige jongen

Na een paar keer verstoppertje in de regen is hij er echt wel klaar mee. Met hetzelfde spelletje spelen, bedoelen we dan. Wist je dat er heel veel spelletjes bestaan voor een 6-jarige jongen. Spelletjes die hij bijvoorbeeld binnen kan spelen aan tafel, maar ook spelletjes die geschikt zijn voor de achtertuin? We hebben met liefde onderstaande lijst samengesteld, zodat je je jongen kan stimuleren in zijn ontwikkelen. Want, inderdaad, het lijkt alsof kleuters de hele dag spelen. Maar wist je dat op die leeftijd het dé manier is om een kind te laten ontwikkelen? Ze groeien, afhankelijk van het spel, op sociaal-emotioneel, cognitief en fysiek gebied in sprongen die jij je niet kan voorstellen. Dus, kopen maar, al die spelletjes die we voor je hebben bedacht!

2. Buitenspeelgoed

Een vlieger, een springtouw, een bal, kegels, een step, een frisbee, een paardentuigje… Poeh, we zijn nog maar net begonnen en kunnen je nu al een waslijst aan buitenspeelgoed-ideeën meegeven. Waarom we hier zo enthousiast over zijn? Nou, omdat de jongen van 6 nu nog zelf buiten wíl spelen. Geloof ons als we zeggen dat dat over een jaar over 5 ineens een stuk anders is. Dan is het alleen nog maar scherm-scherm-scherm en binnen-binnen-binnen. Met andere woorden, maak gebruik van zijn drang om (bij mooi weer) naar buiten te gaan en zet er op in door hem speelgoed voor buiten te geven. Springtouwen kan bijvoorbeeld écht niet binnen, want anders sloopt hij alles. Nou ja, je snapt waar we op doelen als we dit zo aan je vertellen, nemen we aan.

3. Verkleedkleding

Wij kunnen ons nog herinneren dat we een letterlijke verkleedkist hadden. Niet omdat we onder de rivieren wonen en carnaval vieren, maar gewoon, omdat dat super leuk was. Eindeloze speelpartijen werden als prinses, tijger, Pippi Langkous en piraat beleefd. al helemaal op een leeftijd als 6 jaar, is dit super. In hun ontwikkeling zie je ook dat het ‘naast elkaar spelen’ langzaam verandert naar het ‘samen spelen’. Met andere woorden, schaf wat ons betreft twee piratenpakjes aan, zodat je jongen van 6 met een vriendje aan rollenspel kan doen. Super goed voor hun ontwikkeling, terwijl ze tegelijkertijd ontzettend veel plezier hebben. Nou goed, afhankelijk van wat de jongen van 6 heel leuk vindt, schaf je specifieke kleding aan. Wil hij een verpleger zijn, dan koop je een verpleegpakje. Houdt hij van Bob de Bouwer, dan schaf je een bouwvakkerspakje aan. Maar goed, dat spreekt op zich wel voor zich, nemen we aan.

4. Rugtas

Een rugtas voor een jongen van 6 jaar moet comfortabel, duurzaam en kindvriendelijk zijn. Kies daarom een rugzak met verstelbare schouderbanden, welke is gemaakt van stevig materiaal. Dat er een leuk ontwerpje op staat is leuk, maar ondergeschikt. We zouden eerder aanraden om te kiezen voor een favoriete kleur, omdat dit wat ’toekomstbestendiger’ is. Thomas de Stoomlocomotief is nu inderdaad leuk, maar in groep 3 misschien wel niet meer. Verder raden we aan op te letten op een aantal praktische kenmerken. Deze variëren van vakken voor schoolwerkjes tot aan snacks en waterflessen. En oh ja, het is geen brugpieper, dus een tas die past bij zijn kleine lichaamslengte is absoluut aan te raden. Gezien het iets is dat hij elke dag meeneemt, zou je kunnen overwegen de tas mét hem te kopen.

5. Dinosaurus speelgoed

Tyrannosaurus rex (T. rex), Triceratops, Stegosaurus, Velociraptor en Brachiosaurus… Als je niet beter zou weten, dan zou je bijna denken dat het de namen zijn van een aantal virussen of iets dergelijks. Maar goed, het zijn dino’s en dino’s waarvan jouw jongen van 6 misschien wel weet welke het zijn en hoe ze eruit zien. Dinosaurus speelgoed is wat dat betreft echt kenmerkend speelgoed wat je op de kamer van een 6-jarige jongen kan terugvinden. Niet omdat het zo speciaal is, maar gewoon, omdat het ‘cool’ is. Het begrip van hoe lang het geleden is dat de dino’s leefden, is er misschien nog niet. Echter geeft het je wel een leuke instap om over ‘vroeger’ en ‘heel vroeger’ te gaan praten. Oma is oud, maar leefde niet in de tijd van de dino’s, om maar even een voorbeeld te noemen.

6. Lego

Mooie lego is niet lelijk. Sterker nog, interesseer je je een beetje in de vaardigheden en interesses van de jongeman, dan zal je met het juiste Lego pakket het allermooiste cadeau hebben gegeven. Overigens hoeft Lego niet ‘per se’ iets te worden. Je kan er ook voor kiezen de jongen te voorzien van losse blokjes en een plaat om op te bouwen. Misschien bouwt hij wel zijn eigen kasteel of weet hij iets van wat op een auto moet lijken, te bouwen. De creativiteit van een 6-jarige jongen zal je op zo’n moment zeker verbazen. En oeps, we gaan er nu vanuit dat je weet wat lego is, maar dat hoeft niet zo te zijn. Dus bij deze, Lego is een populaire bouwstenenset voor kinderen, bestaande uit kleine plastic stenen die op verschillende manieren kunnen worden samengevoegd. Je bouwt van allerlei constructies en creaties, welke variëren van gebouwen en voertuigen tot fantasierijke ontwerpen.

7. Treinbanen

Een treinbaan leuk voor een 6-jarige jongen? Uh, ja, absoluut! Het biedt hem namelijk de kans om met de treinen te rijden, maar ook om er zijn eigen verhalen bij te bedenken. Misschien is (of was) hij wel een enorme fan van Thomas de Stoomlocomotief en kan hij eindelijk zélf al die avonturen beleven. Overigens is het ook een activiteit die in bepaalde zin goed is voor zijn ontwikkeling. Zo werkt de jongen aan zijn hand-oog coördinatie en kan je hem bijvoorbeeld de principes van tijd uitleggen. Een trein dient immers op tijd te vertrekken en bij vertraging zal er eveneens enige actie te worden gemaakt. Je stimuleert zijn interesse in technologie, transport en bouwen én het is leuk omdat je veel van deze sets ook keer op keer kan uitbreiden. Heb je meteen een cadeau idee voor de kerst! Anyway, een treinbaan is een geweldig idee om aan te schaffen als cadeau voor een 6-jarige.

8. Verrekijkers voor kinderen

Een verrekijker voor kinderen opent een wereld vol avonturen! Ze kunnen vogels observeren in de natuur, zoals kleurrijke parkieten of majestueuze roofvogels. Ook het kijken naar voorbijrijdende treinen, boten in de haven, of zelfs sterren aan de nachtelijke hemel kan fascinerend zijn. Daarnaast kunnen ze dieren spotten in het wild, zoals herten in het bos of eekhoorns in het bos. Met andere woorden, als jij denk dat je wel bent uitgekeken, zal een jongen van 6 nog met achtendertig andere dingen aankomen. Ze zeggen niet voor niets dat kinderen op een hele andere manier naar de wereld kijken, toch?

9. Kinetic Sand

Kinetic sand, of eigenlijk kinesthetisch zand als je het op z’n Nederlands wil houden, is een speciaal type speelzand dat gemaakt is van fijn, zacht zand vermengd met een bindmiddel dat ervoor zorgt dat het zand aan elkaar blijft plakken. Wat het zand uniek m maakt, is dat het een eigenschap heeft die lijkt op die van vloeistof. Zo glijdt het net als water door je hand, maar het verschil is dat het zand toch solide blijft. Je kan het zelfs nog samenknijpen zoals klei, maar dan heeft het wel weervoordeel ten opzichte van klei, omdat het zand niet kan uitdrogen. Hierdoor is het een redelijk duurzaam product waar je een kind, in dit geval een jongen van 6, mee kan laten spelen. Ook prettig voor jou is dat het niet een grote ****** bende wordt in huis, omdat je het redelijk makkelijk hebt opgeruimd. We zouden niet langer wachten en dus inderdaad hoopje kinesthetisch zand als cadeau geven!

10. Waterpistolen

Een waterpistool is een geweldig cadeau voor een 6-jarig jongetje! Hij kan het meenemen naar het park om watergevechten te houden met vrienden of naar het zwembad om tijdens het zwemmen plezier te hebben. Op een warme zomerse dag mag hij het misschien wel meenemen naar school. Zo niet, dan is de achtertuin ongetwijfeld ook een mooi terrein om te spelen en verfrissende spelletjes te spelen. Mocht je overigens niet de ouders van dit jongetje zijn, maar iemand anders, dan is het wellicht nog even handen om met hen te sparren. Sommige ouders zijn bijvoorbeeld fel tegen speelgoedwapens en een waterpistool zou daar ook onder worden geschaald. Nou ja, daar ken je de ouders vast wel goed genoeg voor. Uiteindelijk draait het natuurlijk ook wel een beetje om het plezier dat de jongen heeft. En zal hebben, want hij heeft het cadeau nog niet gekregen, haha!