Ach, kijk dan hoe lief het jongetje van bijna 1 jaar daar ligt te slapen. Hij ziet er toch uit om op te eten? Zo schattig, zo zacht, zo lief. En inderdaad, dat is ook zo (het grootste deel van de tijd). Maar goed, nu je zo naar het jongetje staat te kijken, besef je je dat hij al bijna jarig is. Wat geef je eigenlijk, aan iemand die waarschijnlijk geen actieve herinneringen aan zijn verjaardag overhoudt? Wat is een leuk cadeau en wat is ‘meuk’ dat je na een week alweer de prullenbak in ziet verdwijnen? In deze blog laten we je de leukste cadeaus voor een jongen van 1 jaar zien.

Direct naar de leukste cadeaus? Klik dan hier

Ontwikkelingsfase van een 1-jarig jongetje 

Schattig of niet, een jongen van 1 jaar gaat doorgaans een enorme ontwikkeling door. Je kan bijna wel stellen dat hij elke dag wat nieuws. Zie het daarom als een reis vol mijlpalen en groeimomenten. 

Eén van die groeimomenten is dat het jongetje waarschijnlijk begint met loslopen. Dit zal hij zelf, met vallen en opstaan (zowel letterlijk als figuurlijk), ontzettend leuk vinden. Je let een moment niet op en hij is ‘ineens’ verdwenen. Dat zal waarschijnlijk niet heel lang duren, omdat de jongen nog wel degelijk gehecht is aan zijn ouders. Hij beseft dan ook dat ‘mama’ zijn moeder is en ‘papa’ zijn vader, in plaats van dat hij het zei om het zeggen. Het besef dat er meer mama’s en papa’s zijn, is dan weer niet te begrijpen. 

Je kan dus wel begrijpen dat de cognitieve ontwikkeling van een 1-jarige jongen erg interessant is. De wereld om hem heen wordt steeds vatbaarder en is klaar om te ontdekken. Om bijvoorbeeld de taal te blijven stimuleren, wil je veel tegen hem praten. Het liefst op een volwassen toon; overal een verkleinwoord van maken is absoluut niet nodig. Zo leert hij op de juiste manier wat onze taal betekent en hoe het in elkaar zit. En als je dan toch bezig bent, combineer het dan met zoiets als het maken van een blokkentoren. Het is namelijk van groot belang dat hij langzamerhand zijn fijne motoriek steeds beter gaat controleren. Tegelijkertijd betekent dat ook dat hij steeds kleinere voorwerpen zelf kan oppakken, waarbij je alert moet zijn op verstikkingsgevaar. Want de ‘alles in je mond stoppen’-fase is nog niet voorbij. 

We kunnen begrijpen dat het erg ingewikkeld is, die ontwikkeling van het kleine kroost. In de beginjaren van iemands leven gebeurt zó veel, dat het bijna niet bij te houden is. Hetgeen we hierboven hebben beschreven, is dan ook nog maar een fractie van wat er allemaal gebeurt.

Dont’s (type cadeaus dat je niet voor een 1-jarig jongetje wil kopen)

Aan de hand van de ontwikkeling kunnen we al een aantal cadeaus omschrijven, die je liever niet voor een 1-jarig jongetje wil kopen. Denk bijvoorbeeld aan hele kleine voorwerpen, waarbij er een grote kans op verstikkingsgevaar bestaat. Verder wil je eigenlijk geen cadeautjes aanschaffen die heel erg gericht zijn op ‘gender’. Misschien zit er wel een erg verzorgend karakter in het jongetje, dat met tig speelgoedauto’s een stuk minder omhoog komt dan met een pop. Wees daarom niet te selectief in het aanschaffen van dit soort presentjes. Koop in plaats daarvan liever iets waar de jongen voor langere tijd iets aan heeft; waar hij zijn ei in kwijt kan. 

Wat is een geschikt budget voor deze leeftijd? 

Een kind van 1 jaar heeft a) geen besef van wat een verjaardag is en heeft b) geen besef van geld. Hoeveel geld je in een verjaardagscadeau stopt, is daarom niet heel relevant. Overigens zullen ouders/ verzorgers waarschijnlijk wel een wat ‘groter’ cadeau geven, puur omdat het gaat om hun eigen kind. Verder zullen de prijzen van cadeaus enorm variëren. Onthoud: een boek van €10,00 is net zoveel waard als een klein autootje waar hij in kan zitten van €40,00. Ga daarom uit van, ongeveer, de volgende budgetten: 

  • Ouders/ verzorgers: €30,00 tot … 
  • Directe familieleden (oom & tante, opa & oma): €10,00 tot €50,00 
  • Buren/ kennissen: €5,00 – €20,00

Verdere tips 

Voordat je lekker onze leukste cadeaus voor een 1-jarige jongen mag bekijken, willen we je nog een paar laatste tips geven. Kies bijvoorbeeld een cadeau ‘op de groei’. Wellicht is het spelletje nu nog wat te moeilijk, maar zal hij er over een maand, na veel proberen en oefenen, ineens wel goed in zijn. Je geeft daarmee speelplezier voor tijden, in plaats van dat je iets geeft waar hij volgende week alweer op uitgekeken is. Verder raden we je aan een cadeau te geven dat de ontwikkeling van het kind stimuleert. Iets ‘voor de leuk’ mag dan wel goed in de smaak vallen, maar je ziet het liefste toch je jongetje alleen maar groeien?

1. Knuffels

Een knuffel is altijd een goed idee! Kies een knuffel uit met interessante texturen en een knuffelbaar uiterlijk, zodat hij hem graag zal vastpakken en ontdekken. Zachte knuffels van dieren zoals een beer, een aap of een konijn zijn vaak favoriet bij jonge kinderen. Let er overigens op dat de knuffel geen losse, kleine onderdelen (bijvoorbeeld in een buideltje) met zich meedraagt. Dat is ontzettend aantrekkelijk voor een jongen van die leeftijd om het in zijn mond te proppen. Maar goed, een knuffel biedt een bron van comfort, is een heerlijk speelkameraadje (die niks terugzegt en dus geweldig is om mee te spelen) en een vriendje om mee te knuffelen gedurende de dag. Zo hebben mama en papa een keertje rust.

Bumba knuffel

Bekijk de laagste prijs

bol.com
Dikkie Dik Knuffel

Bekijk de laagste prijs

bol.com
Happy Horse Konijn Richie

Bekijk de laagste prijs

bol.com

2. Voorleesboeken

Voorlezen bevordert de taalvaardigheid, vergroot de woordenschat, stimuleert verbeeldingskracht, creëert emotionele verbondenheid en ontwikkelt een liefde voor lezen. Het bevordert de cognitieve ontwikkeling, sociale vaardigheden en heeft geregeld positieve invloed op de band tussen ouder en kind. Moeten we nog meer redenen geven waarom het cruciaal is om voor te lezen? Nee? Oke! Goed, even zonder grappen, voorlezen is ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Je kan op zo’n manier een kind trouwens ook dingen beter duidelijk maken. Want, wat betekent het als mama een baby in haar buik heeft? En hoe is het om iemand te verliezen? Voorleesboeken zijn bij uitstek het middel om at least te proberen je kind iets bij te brengen.

3. Badspeelgoed

Het zoveel-daagse badritueel moet toch een keertje plaatsvinden. Hoe leuk is het dan dat je kind van 1 daar een beetje vermaak van heeft. Want ja, wat zeep is leuk, maar een klein bootje dat blijft drijven is nóg leuker. Let wel op dat het geen kleine onderdelen bevat, om te voorkomen dat hij het per ongeluk zou inslikken. Andere voorbeelden dan dat bootje zijn een rubberen eendje, watermolens en badboekjes. Speelgoed dat water kan gieten of spuiten, zorgt voor interactief plezier. Het draagt bij aan de ontwikkeling en fijne motoriek en hand-oog coördinatie van het kind en dat terwijl het onderdeel uitmaakt van een activiteit die hij anders toch had moeten doen. Een zekere win-winsituatie, wat dat betreft.

4. Activiteitenkubussen

Een activiteitenkubus koop je op de groei. Tenminste, de meeste zijn ongeveer geschikt vanaf 18 maanden. Gezien alles op en aan zo’n kubus waarschijnlijk wel vastzit, is dat het probleem niet. Het probleem daarentegen is wel dat het kan zijn dat zoiets hem nog niet niet lang genoeg interesseert of dat hij er al snel klaar mee is. Maar ja, als je al weet van alle andere gasten op het verjaardagspartijtje dat zij een knuffel of knisperboek geven, kun je hiermee wat origineler uit de hoek komen. Bovendien kan hij toch niet met alles tegelijkertijd spelen en is een half jaar in kinderjaren zo voorbij, als je begrijpt wat we bedoelen. Dus, neem gerust een kijkje tussen alle activiteitenkubussen en schaf er eentje aan waarvan je denkt dat het de jongen van één zal aantrekken.

5. Knisperboeken

Knisperboeken zijn speciaal ontworpen om de zintuigen van jonge kinderen, zoals deze jongeman van 1 jaar, te stimuleren. Ze zijn uitgerust met felle kleuren en leuke afbeeldingen. Als je ze aanraakt, dan maken ze geluid middels het knisperen. Dreumesen vinden het heerlijk om te ontdekken en te verkennen en laat een knisperboek dat nou precies voor hen bewerkstelligen. Naast de zintuigelijke vaardigheden zal het eveneens de nieuwsgierigheid helpen te ontwikkelen. Het voordeel van knisperboekjes is dat ze klein zijn en dat het niet heel erg is als ze vies worden. Althans, een boekje als deze kan beter tegen een stootje dan een regulier, papieren boek. Uitwassen wordt dan weer niet aangeraden.

dag dieren!

Bekijk de laagste prijs

bol.com
nijntje speelt buiten

Bekijk de laagste prijs

bol.com
Kijk- en Knisperboekje

Bekijk de laagste prijs

bol.com
Yippiez – farm animals

Bekijk de laagste prijs

bol.com

6. Stapelbekers

Kan jij je nog van vroeger herinneren dat je tijdenlang torens bouwde om ze vervolgens weer in elkaar te laten storten? Precies, dat deden wij ook. Het handige aan stapelbekers is dat ze in principe niks kapot kunnen maken als ze omvallen. Bovendien is het naast het motorische gedeelte, ook goed voor het cognitief van het kind. Je kan begrippen als ‘klein’ en ‘groot’ aanleren en ook het aanwijzen van kleuren kan met zulke bekers. Vraag de jongen bijvoorbeeld om de groene beker op de rode te zetten (of andersom). Waarschijnlijk zal het in eerste instantie nog niet echt lukken, maar met dit soort dingen kan je niet vroeg genoeg beginnen.

7. Rammelaars

Zelf zul je op den duur misschien gek worden van het geluid van die rammelaars, maar een jongen van 1 zal er niet genoeg van kunnen krijgen. Kies er wat ons betreft eentje met een groot handvat, zodat hij het goed vast kan pakken. Een paar kleurtjes en bewegende onderdelen eraan vast, en je bent helemaal klaar om de jongen van 1 het cadeau van zijn leven te kunnen. De auditieve en motorische stimulatie zijn geweldig, dus vaders en moeders zullen er ook wel blij mee moeten zijn. Wellicht vind je wel een rammelaar met de zijn favoriete tv-figuur erop, zoals Bumba of een Teletubbie. Dan kan zijn dag (en de dag daarna, en de dag daarna) echt niet meer stuk.

Lamaze Freddie De Vuurvlieg

Bekijk de laagste prijs

bol.com
Playgro Clip Clop Rammelaar

Bekijk de laagste prijs

bol.com
Lamaze Kapitein Kalamari

Bekijk de laagste prijs

bol.com

8. Activiteitentapijt

Een activiteitentapijt biedt een scala aan mogelijkheden voor de ontwikkeling van een jongen van 1 jaar. Het tapijt kan worden gebruikt voor spelen, kruipen, zitten en ontdekken. Met kleurrijke afbeeldingen, texturen en geluiden stimuleert het de zintuigen en bevordert het de motorische vaardigheden en cognitieve ontwikkeling.Het jochie kan objecten vastpakken, voelen en onderzoeken terwijl hij op het tapijt ligt of zit. Omdat het tapijt vaak zacht is, of in ieder geval zachter dan de vloer, is het uitvoeren van speelactiviteiten een stuk comfortabeler. Wat ons betreft is het dan ook een must om in huis te hebben, al is het maar om de echte vloer te beschermen van krassen en dergelijken. Nou ja, ‘ie kiek zelf maar even, dan kan je vast bepalen of het is voor het betreffende huishouden is of niet.

Fisher-Price Baby

Bekijk de laagste prijs

bol.com
Lovevery Play Gym

Bekijk de laagste prijs

bol.com

9. Duw- en loopspeelgoed

De meeste kinderen kunnen tussen de 8 en 15 maanden met ondersteuning lopen. Omdat mama’s hand soms ook weleens vol zit met boodschappen of iets anders, is duw- en loopspeelgoed een perfecte oplossing. Denk aan een wagentje waar hij achter kan lopen, maar ook aan zoiets als een klein loopfietsje of iets dergelijks. Het zal de ouders wel een stuk meer werk opleveren qua opletten waar het kind naartoe verdwijnt, al zal het ze ook wat meer vrije handen opleveren. Tja, aan alles zit haken en ogen, dus op een gegeven moment moet je daar een middenweg in vinden.

10. Speelgoedautootjes

Houten of plastic autootjes met grote wielen zijn ideaal. Deze zijn makkelijk vast te pakken, goed vooruit te duwen en, niet te vergeten, vallen niet constant om. Het speelgoed zal de verbeeldingskracht vergroten. Je zal zien dat de auto de leukste avonturen beleeft en overal ter wereld zal komen. Want ja, dat is kenmerkend aan jonge kinderen als deze. Zij doen aan zoiets dat je als ‘animisme’ kan classificeren. Animisme betekent dat een kind denkt dat een dier of object dezelfde gevoelens en gedachten als zijzelf kunnen ervaren. Jij weet inmiddels dat een plastic auto niet kan nadenken, maar door deze jongen van 1 ga je bijna het tegengestelde denken. Let maar op!