Niet te enthousiast doen, want je zoon van 15 jaar zal waarschijnlijk niet echt staan te springen om zijn verjaardag te vieren. Maar omdat het toch een manier is waardoor de familie bijeenkomt en hij het heel stiekem toch wel leuk vindt, is daar de georganiseerde verjaardag met taart, hapjes en… cadeautjes. Uh, cadeautjes? Does anyone care to tell me what to give een vijftienjarige jongen voor zijn verjaardag?

Direct naar de leukste cadeaus? Klik dan hier

Ontwikkelingsfase van een 15-jarige jongen

Nou, wij willen je van harte vertellen wat je zo’n jongen van 15 jaar dan kan geven voor zijn verjaardag. Echter is het daarbij handig om te bedenken in welke ontwikkelingsfase zo’n jongen zich dan bevindt. Je leert op die manier waarom hij denkt wat hij denkt en waarom bepaalde cadeaus een succes zijn, terwijl jij daar van te voren heel veel vraagtekens bij had. Lees dus maar gauw verder!

Een eerste baantje, een eerste vriendinnetje (of vriendje natuurlijk), een eigen interesse: een jongen van 15 maakt ontzettend veel door. Ze ontwikkelen zich op fysiek, cognitief en sociaal-emotioneel gebied, waarbij ze langzamerhand de wereld van adolescentie binnenstappen. De fase zal in ieder geval worden gekenmerkt door een mix van groei, een heleboel hormonen en een zoektocht naar identiteit. 

Allereerst, dat fysieke. Waarschijnlijk groeit hij nog steeds en lijkt hij elke dag langer te worden. Tegelijkertijd verandert zijn stem van een piepende deur in een diepere bas, waarbij ze soms hilarische momenten veroorzaken, door het overslaan van hun stem. Dat heeft voor een deel natuurlijk ook te maken met hormonen. En over die hormonen gesproken, tja, dat is een avontuur op zich! Het ene moment is hij vrolijk en het volgende moment is het alsof de wereld vergaat. Dat het gezin daar onder lijdt, zal hij negeren of simpelweg niet doorhebben. In ieder geval zit je als ouder in zijn emotionele achtbaan, die eindeloos lijkt te duren. Maar hé, ook dat hoort erbij. Sterker nog, we durven wel te wedden dat jij deze fase ook ooit eens hebt doorstaan. Bovendien is lang niet alles zo negatief aan de ontwikkeling. Hij wordt bijvoorbeeld steeds slimmer en begint een echte eigen persoonlijkheid te ontwikkelen. De interesse in memes en games lijk je misschien niet te begrijpen, maar het is wel degelijk een vorm waarin hij zijn ei kwijt kan. Een ei dat zich overigens ook graag bevindt bij zijn vrienden, met wie hij lekker wat kattenkwaad kan uithalen en toch wel stiekem zijn gevoelens deelt. Hoe dan ook is de ontwikkeling van een 15-jarige fascinerend en hopen we dat je dit met respect behandelt.

Dont’s (type cadeaus dat je niet voor een 15-jarige jongen wil kopen)

Ja, mam. Het is misschien wel nodig dat ik een keer nieuwe sokken koop, maar dat je me dit geeft als verjaardagscadeau? What the …
Er is eenmaal een type cadeaus dat je beter niet aan een 15-jarige kan geven. Van zoiets niet cools als sokken tot iets waar hij nog veel te jong voor is (alcohol), soms is het beter om iets te laten staan. Echt waar, geloof ons als we zeggen dat hij echt wel een idee heeft van wat hij het liefst voor zijn verjaardag zou willen hebben. En als dat dan zoiets is als een veel te dure en onnodige fatbike, zorg dan dat iedereen hem wat geld toegeeft, zodat hij er zelf voor kan sparen. Dan komt hij er misschien toch wel achter dat het niet echt nodig is en koopt hij er wat anders van. Luisteren is belangrijker dan je denkt!

Wat is een geschikt budget voor deze leeftijd? 

Hoe groot een budget is, kunnen wij natuurlijk niet invullen. Daarvoor in de plaats geven we een indicatie van wat een redelijk budget zou kunnen zijn.

 • Ouders/ verzorgers: €50,00 tot …
  Waarschijnlijk zal je het ene jaar een groter cadeau geven dan het andere jaar. Wellicht heeft hij dit jaar wel een nieuwe telefoon nodig en kan je hem volgend jaar blij maken met een kaartje voor zijn favoriete sportwedstrijd. Lekker uiteenlopend, dus!
 • Directe familieleden (ooms, tantes, opa & oma): €10,00 tot €50,00
  Misschien wel de moeilijkste categorie om in te delen, omdat de soort band tussen de jongen en ooms, tantes, opa’s en oma’s nogal uiteen kan lopen.
 • Buren/ kennissen: €10,00 tot €20,00
  Een leuke voetbal, een envelop met geld, you name it, en het zal wel tevoorschijn komen op de stapel cadeaus. Wellicht niet heel origineel, maar goed genoeg om de jongen van 15 te pleasen.
 • Vrienden: ongeveer €10,00
  Hoewel we ons afvragen of zoonlief überhaupt wel zin heeft in een feestje of iets dergelijks, kan het toch interessant zijn voor vrienden om te weten welk budget ze kunnen aanhouden indien van een feestje. Zo rond de tien euro zal een prima bedrag zijn.

Verdere tips 

Bij de keuze van een cadeau voor een tiener van 15, is het belangrijk om rekening te houden met zijn interesses. Dat jij dan niet per se begrijpt waarom hij een cadeaubon voor die ene kleding wil, is dan niet echt relevant. Als je het écht niet weet, dan kan je geld of een bijdrage aan zijn spaarrekening geven. Echter heb je dan nog niet verder gelezen, want hieronder volgen gave cadeau-ideeën waar je ongetwijfeld mee uit de voeten kan. Het belangrijkste is in ieder geval om het cadeau persoonlijk te maken en af te stemmen op zijn voorkeuren en persoonlijkheid. 

1. Gaming gear

Je kunt het stiekem maar beter omarmen, want minder gamen gaat hij voorlopig toch niet. Tenzij je strikte tijdslimieten hebt gesteld op het schermgebruik (los van telefoon), zal de jongen zo graag en zoveel mogelijk willen gamen als hij kan. En tja, als hij dan toch bezig is, kan je zijn aandacht misschien trekken met de volgende cadeautjes. We doelen op een headset (zodat je zelf niet meer dat geschreeuw hoeft aan te horen) of een controller (zodat hij ook met vrienden kan samenspelen). Anderzijds zou je hem kunnen vragen of hij baat heeft bij een nieuw keyboard of een muis. Wel is het dan handig dat je zijn eigen expertise er bij invliegt, want kiezen tussen een yellow of brown switch bij zijn toetsenbord, kan je waarschijnlijk zelf niet.

2. Dartbord

Een dartbord is misschien het middel om de jongen van vijftien en z’n vrienden van het scherm af te halen. Een avondje darten met vrienden en wat lekkers erbij, is namelijk super leuk en ‘hip’! Dat laatste wordt onder andere veroorzaakt door het succes van de Nederlandse darters. Raymond van Barneveld is lang niet meer de enige die het zo goed doet, bedoelen we. En dat het darten trouwens nog goed is voor zijn hand-oogcoördinatie, is natuurlijk ook mooi meegenomen. Ach, al gebruikt hij het bord maar eens per twee weken, het zal een aankoop zijn waar hij nog lang plezier van zal hebben. Wacht maar tot hij in de schuur gaat bier drinken met vrienden. Wat zal dát een verschil uitmaken.

3. Boeken

Geloof het ook niet, als je het goede boek aanschaft, wil een jongen van 15 echt nog wel lezen. Denk dan niet aan een literair boek dat hij voor zijn school moet uitlezen, maar eerder aan een biografie van zijn favoriete voetballer. Of, wanneer het een ‘jong ondernemertje is’, iets met ‘how to become succesful‘, snap je? Al gaat het al om het idee, het zou mooi zijn als een aantal bladzijdes worden gelezen. Want, Instagram-posts lezen is zeg maar niet hetgeen wat nou zoveel bijdraagt aan je ontwikkeling, om het zo maar te zeggen. We hebben hieronder een aantal voorbeelden voor je neergezet, dus doe er je voordeel mee. Als je denkt dat dit echt niks gaat worden, kies dan voor een van de negen andere ideeën de we je in deze lijst geven.

4. Gadgets

Nee, het is niet ‘nerdy’ om een gadget voor de verjaardag van de vijftienjarige jongen te geven. Steker nog, het is misschien wel iets waar hij al tijdenlang om zeurt. We hebben het namelijk niet over een Raspberry Pi waar je mee kan programmeren, maar over een drone, VR headset of een action cam. Een powerbank kan wellicht ook wel iets betekenen voor de jongen. Dat is vanwege het waarschijnlijk overmatige telefoongebruik, wat een chronisch lege batterij tot zijn gevolg heeft. Met een powerbank is hij toch nog altijd bereikbaar voor de leden uit zijn gezin. Een smoesje dat hij geen boodschapje kan doen ‘omdat hij het niet heeft gezien’, is dus geen optie meer. Nou ja, een van deze ideeën zal vast aanslaan bij

5. Arduino kit

Een Arduino kit is een wat specifieker doch fantastisch cadeau voor een 15-jarige jongen die geïnteresseerd is in technologie en programmeren. Met een Arduino kit kan hij leren hoe hij elektronische circuits kan bouwen en programmeren, waardoor hij zijn creativiteit en technische vaardigheden kan ontwikkelen. Deze kits bevatten vaak verschillende sensoren, LED’s, motoren en andere componenten, evenals gedetailleerde instructies en projectideeën om hem op weg te helpen. Het zal hem urenlang plezier en leerzame ervaring bieden terwijl hij de wereld van elektronica en programmeren verkent. Een echt koopje voor de specifieke doelgroep in de jongens van 15 jaar.

6. Parfum

Waarschijnlijk is de jongen begonnen met zweten, is hij over de fase heen dat hij het bewust negeert en beland in de fase waarin hij graag ‘lekker’ wil ruiken. Omdat de de axe-geur nu wel een keertje zat bent, kan je wellicht iets beginnen over een ‘neutrale’ deodorant. Want, ter compensatie van dat hij nu nergens naar ruikt, kan hij het gekregen geurtje op zich spuiten. Wel is het handig om de gebruiksaanwijzing van ’twee spraytjes’ zijn genoeg erbij te geven. Anders loop je in een andere walm van geur, waar je snel genoeg klaar mee zal zijn. Qua parfum raden we overigens aan om het lekker fris te houden en desnoods eentje te kiezen die erg ‘dertien en een dozijn’ ruikt. Doe je dat niet, dan is er een zekere kans aanwezig dat hij het toch niet wil.

7. Gamestoel

Tijdens de toch al lange game-sessie is het wel net zo fijn als je hem laat zitten in een ergonomisch juiste houding. Een goede gamestoel kan dat voor hem faciliteren. Zo’n stoel forceert je bijvoorbeeld om rechtop te zitten, heeft verstelbare rug-, arm- en ledensteunen en helpt tegen rugpijn. Het zijn over het algemeen niet de mooiste stoelen, maar als je die wegmoffelt in zijn kamer waar nog nauwelijks een streepje daglicht in binnenkomt, zal het wel loslopen. Jij blij en de jongen van 15 blij, want de stoel zal ongetwijfeld (naar eigen zeggen) bijdragen aan zijn succes in de gamewereld. Net zoals dat dat nieuwe keyboard, de headset en de controller van puntje 1 uit deze lijst dat doen. Als de hele familie op zijn verjaardag komt, kan je wellicht wel elk van deze gadgets en dergelijken aanschaffen.

8. Smartwatch

Of meneer vindt het ‘cool’ om een groot horloge te dragen, óf hij heeft toch liever een smartwatch. In dit geval zijn we er voor de tweede groep jongens. Allereerst is een smartwatch natuurlijk handig omdat hij daar al zijn meldingen op kan ontvangen. Daarnaast kan hij ‘m wellicht gebruiken voor tijdens het sporten, waarbij hij zijn hartslag en calorieenverbranding kan monitoren. Echter is tegenwoordig zoiets als een smartwatch ook een vorm van status. Blijkbaar straalt het, als je tenminste de goede koopt, rijkdom en welvaart uit. Uiterlijke kenmerken en populariteit zijn twee dingen die op die leeftijd als erg belangrijk belangrijk worden ervaren. Met de juiste smartwatch valt hij misschien wat beter of in de groep en hoeft hij zich in die zin nergens voor te schamen.

9. Draadloze oordopjes

Met dit item eigenlijk hetzelfde als wat we hierboven schrijven: het is voor een deel een symbool van status. Want nee, wij begrijpen ook niet waarom jongens van die leeftijd naast elkaar staan met die dopjes in hun oren. Waar we ‘vroeger’ dachten dat het ietwat onbeleefd is, is het nu bijna normaal. Tegenwoordig komen er zelfs mensen met oortjes in binnen bij een sollicitatiegesprek. Vervolgens wordt als reactie gegeven dat ze zijn vergeten ze uit te doen. Tja, als dat het nieuwe normaal is, dan kan je maar net zo goed zorgen dat de jongen eraan mee kan doen, nietwaar?

10. Ledverlichting

Van die super coole led strips om je puberige stinkkamer vet cool te maken.‘ Dat is wel ongeveer wat we met ledverlichting bedoelen. Zo komt er toch nog iets van licht binnen in de kamer waarvan de rolluiken ongeveer permanent gesloten te zijn. Alleen als moederlief nog een keer binnenkomt om de was weg te brengen, zal er een raampje open gaan. Maar goed, dat probleem aside, ledverlichting is natuurlijk super cool om in je kamer aan te brengen. Plak bijvoorbeeld een strip langs de rand van het bed of in de hoeken van het plafond. Tegenwoordig zijn dit soort sets echt niet zo duur mee en ook het energieverbruik valt mega mee. Als je het échte luxe wil aanpakken, kan je bijvoorbeeld ledjes toevoegen die aanspringen bij beweging. Als hij dan van een nachtelijke escapade met vrienden terugkomt, struikelt hij in ieder geval niet over de troep die op de grond ligt.