De afgelopen zomervakantie verliep toch wat minder soepel dan voorgaande jaren. Want, zo he, wat kan jouw (bijna) 8-jarige jongen er wat van. ‘Vervelen’ was ongeveer het hoofdthema van zijn vakantie-ervaring. Zelfs op een camping mét zwembad, veel andere leeftijdsgenootjes, speeltuinen en een animatieteam. Maar goed, het kroost is bijna 8 jaar en ziet ontzettend uit naar de cadeautjes die hij op zijn verjaardag mag ontvangen. Wat is het ook een geluksvogel, toch? Tenminste, wel als je weet wat voor cadeau je moet kopen en hij er ook nog eens blij mee is. 

Direct naar de leukste cadeaus? Klik dan hier

Ontwikkelingsfase van een 8-jarige jongen

Hoe kan ik mijn ouders/ juf/ vriendje/ etc. misleiden om te krijgen wat ik wil? Het is een wat volwassen verwoording precies wat er zich in het hoofd van de 8-jarige jongen plaatsvindt. Consequenties de eventueel het gevolg zijn van hun misleidende acties, lijken hen niet echt te interesseren. Althans, misschien doet dat het wel, ze houden er echter gewoon geen rekening mee op het moment zelf. Met andere woorden: een 8-jarige jongen zal er van alles aan doen om te krijgen wat hij wil. Dat daarbij leugens ontstaan, dat zal ze om het even zijn. Het maakt het leven voor omstanders wat ingewikkelder, maar voor de jongen zelf ook. ‘Why?’, zal je je keer op keer afvragen. 

Hoe dan ook is het iets dat niet onbekend is aan de achtjarige monstertjes. Gelukkig is het wel een van de weinige, grote, negatieve aspecten aan deze leeftijd. Een jongen van 8 jaar is bijvoorbeeld steeds meer geïnteresseerd in leren en ontdekken. Ze weten zichzelf, inclusief gevoelens, beter te verwoorden en kunnen beter samenwerken. Respect is een mooi aspect waarop kan worden ingezet, om zo het empatisch vermogen van de jongen te vergroten. Verder zouden we zeggen: geniet vooral van deze leeftijd. De jongen is nog niet aan het puberen, maar is al wel in staat om leuke gesprekken met volwassenen te voeren. Vergeet echter niet dat de jongen op alle vlakken vol in ontwikkeling staat. 

Een jongen van 8 mag dan best onafhankelijk zijn, hij zal toch echt nog structuur en begeleiding moeten hebben. Een leuk voorbeeld daarbij geldt over de schermtijd. Hijzelf vindt ongetwijfeld dat urenlang gamen prima bij het leven hoort, jullie als ouders hebben daar een ander idee over. Enige strijd zal wijzen op het feit dat jullie toch wel gelijk hebben. Ohja, waarschijnlijk wordt die schermtijd gebruikt om samen met vriendjes iets uit te vogelen. Let op, vriendjes, want nee, aan meisjes wil zoonlief even absoluut niet denken. 

Dont’s (type cadeaus dat je niet voor een 8-jarige jongen wil kopen)

Er zijn ontzettend veel cadeaus die je kan aanschaffen voor een jongen van 8 jaar (zie onze top 20 beste cadeaus), maar tegelijkertijd zijn er ook een paar cadeaus die je liever niet wil kopen. Denk bijvoorbeeld aan wapenspeelgoed. Dit kan agressief gedrag aanmoedigen, dat nog niet goed gereguleerd wordt bij een jongen van deze leeftijd. Verder is het ook niet erg aan te raden zoiets als veel snoep en dergelijken aan te schaffen. Hij zal hier te veel op een te snel tempo van willen eten en omdat het ‘zijn’ cadeau is, is de controle hierop ook een stuk minder goed uit te voeren. Met andere woorden: koop iets waar de jongen op lange termijn echt iets aan heeft en wat bijdraagt aan een goede gemoedstoestand. 

Wat is een geschikt budget voor deze leeftijd? 

Het kleine kroost zal al blij zijn met een, letterlijk, groot cadeau, al is dat minder duur dan wat anders. Neem de volgende bedragen in ieder geval als indicatie en koop er een gewenst cadeau voor. 

 • Ouders/ verzorgers: €50,00 tot …
  Vaak zie je dat ouders degene zijn die het duurste cadeau aanschaffen. Het kind kijkt hier dan ook het meest naar uit, omdat hij inmiddels wel begrijpt dat dat inderdaad het geval is. 
 • Directe familieleden (ooms, tantes, opa & oma): €10,00 tot €25,00
  Een oom die je alleen met verjaardagen ziet zal hoogstwaarschijnlijk een lager budget instellen dan een opa en oma bij wie het kind elke week op de koffie gaat.
 • Buren/ kennissen: €10,00
  Voor een tientje koop je waarschijnlijk al een leuk cadeautje, waar de jongen net zo goed ontzettend enthousiast van kan worden. 
 • Vriendjes: €5,00
  Een stoer verjaardagspartijtje is natuurlijk niet compleet zonder cadeautjes.

Verdere tips Ja, we know, je bent inmiddels al wel erg nieuwsgierig geworden naar de beste 20 cadeaus voor een jongen van 8, maar dat neemt niet weg dat we je graag nog een aantal laatste tips willen geven. Spreek bijvoorbeeld met de genodigden af dat je niet meer dan één cadeau geeft. Als de jongen 20 cadeaus krijgt, vermindert dat de waarde van elk cadeau. Met twee keer zo weinig cadeaus is de jongen zich veel meer bewust van wat hij daadwerkelijk heeft gekregen en zal hij het een stuk meer kunnen waarderen. Bovendien zijn goedkope cadeaus doorgaans duurkoop en zal de jongen minder lang van die cadeaus kunnen genieten.

1. Speelgoed bouwsets

Een speelgoed bouwset kan natuurlijk uit van alles bestaan. Denk aan een bouwset om je eigen dino van te maken of een set om de auto van je dromen na te bouwen. In die zin is een speelgoed bouwset wel heel letterlijk genomen. Je kan bijvoorbeeld ook kijken naar iets van K’nex. En ja, hier bestaan inderdaad een aantal bouwsets van, maar eenmaal binnen zal je zien dat de achtjarige er ook een boel andere kunstwerken van heeft gebrouwen. Daarnaast is het ook niet verkeerd voor een jongen van deze leeftijd om met zijn fijne motoriek aan de slag te gaan. De kans is een stuk kleiner dat hij graag ‘freubelt’ dan dat de meisjes van zijn leeftijd dat graag doen, toch?


2. Lego

LEGO Hamburgertruck, LEGO Harry Potter, LEGO Technic, LEGO City… We kunnen eindeloos doorgaan met het opnoemen van de verschillend LEGO sets die er zijn. Sterker nog, zelfs binnen grotere lijnen zoals LEGO City zal je nog veel meer dan alleen een miezerige set vinden. We zouden je dan ook willen aanraden om een LEGO set op basis van zijn eigen hobby’s en dergelijken te baseren. Misschien heeft hij zelf zelfs wel een idee over hoe en wat. Want wee je wat het met een achtjarige is, hij is er zich zeer van bewust dat hij een cadeau voor zijn verjaardag krijgt. Waarom zou je hem dan geen specifieke (online) verlanglijst laten opstellen, waarin hij exact aangeeft wat hij graag willen hebben.

3. Knikkerbaan

Lekker knikkeren! Een klassiek spelletje dat op de duur nog steeds voor bepaalde periodes populair is. Weet wel dat zoiets als knikkeren erg trendgevoelig is. En dan gaat het zelfs om plaatselijke trends, tenzij het bijvoorbeeld op het jeugdjournaal is geweest en daarom alle kinderen op school ineens willen knikkeren. Hoe dan ook is het iets wat je niet voor een ‘permanente speeloptie’ aanschaft. Bovendien zouden we het dus alleen maar aanschaffen als het daadwerkelijk ‘in’ is om te knikkeren, anders weet hij waarschijnlijk niet wat hij er mee moet doen. Of is het ‘stom’ om te knikkeren en dan ben je nóg verder van huis. Allemaal dingen wat absoluut niet klinkt alsof het jouw probleem zou moeten zijn.

4. Lasergame

Een middagje lasergamen met vriendjes kost hun ouders al gauw klauwen vol met geld. Mocht een jongen van die leeftijd het zo leuk vinden dat hij het elke week wel wil doen, dan kan je overwegen om een lasergame set aan te schaffen. Op die manier kan hij het spelletje spelen wanneer hij wil, al moet je er wel rekening mee houden dat de set waarschijnlijk niet uit acht van die guns bestaat. De hele buurt uitnodigen voor een lasergame feestje zit er nog niet echt in, kan je wel stellen. Maar goed, je moet ergens beginnen en wat ons betreft doe je dt met een lasergame set hartstikke goed. De jongen zal je eeuwig dankbaar zijn en nooit meer om wat anders zeuren (oké, dat laatste is natuurlijk niet waar, maar hopen mag).

5. Robots

Een jongen met interesse in technologie, wetenschap en programmeren? Wat dacht je van een robot! Er zijn tegenwoordig meerdere robots op de markt die geschikt zijn voor kinderen van zijn leeftijd. Denk aan programmeerbare robots, bouwrobots of interactieve robots die zelfs kunnen bewegen en/ of praten. Deze robots zullen in ieder geval bijdragen aan het ontwikkelen van probleemoplossende vaardigheden en ruimtelijke inzicht. Zie het als een leerzaam geschenk, waarmee hij ongetwijfeld ook wat populariteit vergaart bij zijn vrienden. Want, hoe cool is het om te zeggen dat je voor je verjaardag een robot hebt gekregen.

6. Voetballen

Misschien een beetje stereotyperend om te zeggen dat ieder jongen van acht van voetbal houdt, maar het ‘bin d’r meer dan oe denkt’. Dus, als je op de hoogte bent van deze ietwat generieke hobby, dan zouden we zeggen: schaf lekker voetbalspullen aan. Hiermee doelen we op de voetbal zelf, maar ook op doeltjes, pionnen en dergelijken. Zo kan hij lekker met zijn vriendjes spelen en is hij een keer de hele middag zoet. Dat is wel anders dan dat hij na een kwartier ‘vervelen’ alweer vraagt of hij niet toch nog een half uurtje extra schermtijd mag hebben. Of zoiets, dan. We hebben zelf deze fase wel meegemaakt met onze kinderen maar zijn wellicht even vergeten hoe dat ook alweer ging. Nou ja, you get the point, nietwaar? Voetbalpakkie an en gaan met die banaan!

7. Microscoop voor kinderen

Een microscoop voor kinderen is een prachtig cadeau voor de nieuwsgierige en onderzoekende achtjarige. Hij kan de hele wereld om zich heen ontdekken met deze microscoop. Hoe ziet een blaadje er van dichtbij uit? Wat gebeurt er als je een beestje van dichtbij bekijkt? Of is de structuur van eten echt zo ingenieus? Met een microscoop kan een kind van acht antwoord vinden op dat soort vragen. Scheelt een hoop moeilijke vragen aan ouders of andere volwassenen en geeft het kind de autonomie om zélf op onderzoek te gaan. Toch wel wat leuker dan plaatjes kijken op google, nietwaar? Wellicht kan hij de analytische en observatie vaardigheden wel inzetten bij het leren op school. Stel je voor dat hij een passie ontdekt voor het microscopisch leven en daar later zelfs z’n studie aan kan wijden?

ODESSEY Microscoop

Bekijk de laagste prijs

bol.com
Bresser Junior Microscoop

Bekijk de laagste prijs

bol.com
Freek Vonk x BRESSER

Bekijk de laagste prijs

bol.com
Junior Microscoop

Bekijk de laagste prijs

bol.com

8. Bestuurbare auto’s

Je eigen voortuig besturen en controleren? Wij wisten het wel! Voor een auto die je op de grond neerzet en heen en weer beweegt, wordt de jongeman misschien wat te oud. Maar een auto die je zelf kan besturen, waardoor je een gevoel van autonomie en verantwoordelijkheid bij hem neerlegt, is wel degelijk een goed idee. Het stimuleert zijn creativiteit door om te gaan met verschillende situaties ‘in het verkeer’ en kan natuurlijk gewoon lekker sjeezen. Misschien heeft hij bij zijn favoriete youtubers, waaronder Enzo Knol, voorbij zien komen, en heeft hij er zelf om gevraagd. Pas dan wel op, want deze beste man ging naar een braakliggend stuk grond. We weten niet of dat toevallig bij de achtjarige in de buurt ligt, maar we zouden hem voor de eerste tijd maar even beperken tot de achtertuin.

GoudenGracht Stuntauto

Bekijk de laagste prijs

bol.com
Chéroy RC Stunt Car

Bekijk de laagste prijs

bol.com
Race Auto Afstandbestuurbaar

Bekijk de laagste prijs

bol.com
PAW Patrol The Mighty Movie

Bekijk de laagste prijs

bol.com

9. Skateboard

Met een skateboard kan je veel meer dan erop staan en jezelf voortbewegen. Je kan trucs uitvoeren zoals olies, kickflips, grind op rails en curbs. Je zou er ook voor kunnen kiezen om lekker te gaan cruisen en jezelf tussen obstakels door te slalommen. Met andere woorden: een jongen van acht heeft écht wel even plezier van zo’n board als deze. Hij zal het eerst moeten leren, maar als hij het eenmaal doorheeft, kan hij zichzelf van A naar B bewegen en de leukste tijd hebben op de skatebaan. Let er wel op dat hij altijd de deur uitgaat met de nodige bescherming. Lees een helm, knie- en polsbeschermers en misschien zelfs nog wel elleboogbeschermers. Je wil niet weten hoeveel kinderen iets breken terwijl dat met je juist bescherming gewoon prima had kunnen voorkomen.

Suotu Skateboard

Bekijk de laagste prijs

bol.com
Suotu Skateboard

Bekijk de laagste prijs

bol.com
Wielen met LED-verlichting

Bekijk de laagste prijs

bol.com

10. Vlieger

Een dagje uitwaaien op het strand? Neem een vlieger mee! En nee, dat is niet stom of saai, want het is nog moeilijker dan je denkt. Bovendien zal het vliegeren voor een achtjarige een stuk interessanter zijn dan dat hij de hele tijd achter zijn ouders aan moet lopen. Als hij het eenmaal doorheeft, kan hij de vlieger eveneens gebruiken om verschillende trucs uit te voeren. Denk aan loopings of het laten dansen van de vlieger in de lucht. We zouden je overigens wel willen aanraden om een vlieger te kiezen met een stoer design. Of eentje met heel veel kleurtjes, dat kan natuurlijk ook. En dan nog iets, als je slim bent geef je zijn zusje (of broertje) er op een later punt ook eentje, zodat ze de activiteit in ieder geval samen kunnen uitvoeren.