Waar een dochter van 16 jaar waarschijnlijk had geschreeuwd om een sweet sixteen feestje, zal het je zoon nog neet niet minder kunnen interesseren. Want, als de grote puber dat hij is, zal hij maar één wens hebben: niet een te grote verjaardag en wel een feestje met vrienden (en misschien een paar alcoholische versnaperingen?). Hoe dan ook hoort er bij een verjaardag een cadeautje. Maar, wat koop je eigenlijk voor een zestienjarige jongen? Lees het antwoord en nog veel meer relevante informatie in deze blog.

Direct naar de leukste cadeaus? Klik dan hier

Ontwikkelingsfase van een 16-jarige jongen

Ingewikkeld. Dat is de ontwikkelingsfase van een 16-jarige jongen. Misschien is dat niet ‘eerlijk’ om het zo te verwoorden, maar we weten niet echt anders hoe we het dan wél kunnen neerzetten. ‘Interessant’ is wellicht een betere verwoording.

Een jongen van 16 jaar zal in ieder geval een grote behoefte aan onafhankelijkheid en autonomie tonen. Ze willen meer controle over hun leven en beslissingen, met alle gevolgen van dien. Zo kan je ervoor kiezen hem gewoon een keertje vrij te laten in keuzes, maar laat hem daarvan dan ook de consequenties ervaren. Hoewel hij zelf ongetwijfeld zegt dat ‘alles’ wel goed komt, is dat ‘alles’ lang niet altijd goed uitgedacht. Dit alles is het gevolg van een ontwikkeling op sociaal, maar ook zeker cognitief vlak. 

Maar goed, ze kunnen dus al genoeg op deze leeftijd. Waarschijnlijk kan je een groeiende interesse in potentiële liefdespartners zien en wil je er niet over nadenken wat hij ‘s ochtends of ‘s avonds in bed aan het doen is. Anyway, vriendschappen en sociale relaties zijn belangrijk in deze periode en sterke banden met leeftijdsgenoten zullen nóg sterker worden. Bij de romantische relaties zullen over het algemeen wat meer ups en downs plaatsvinden.

Wat betreft de fysieke ontwikkeling, ook die zal nog goed zichtbaar zijn. De puberteit is goed op gang gekomen, wat zich uit in secundaire geslachtskenmerken zoals baardgroei, toegenomen lichaamshaar en een diepere stem. Om te voorkomen dat hij zichzelf als een spillebeentje blijft zien, zal hij waarschijnlijk ook het rennen op het voetbalveld inruilen of gaan combineren met de sportschool. Je moet er immers wel goed uitzien voor de dames (of heren), toch? De groeispurt zal overigens op dit punt in zijn leven wel zo goed als voorbij zijn. 

Dont’s (type cadeaus dat je niet voor een 16-jarige jongen wil kopen)

We kunnen honderduit praten over type cadeaus die je absoluut moet kopen voor een 16-jarige. Tegelijkertijd kunnen we hetzelfde doen over hetgeen je juist niet wil kopen voor hem. Lees: boeken. Wat móet hij er mee? Misschien kan je hem nog verleiden tot een of andere biografie van een idool, maar dan nog. Wacht maar een paar jaar, misschien komt de interesse hiervoor nog terug. Vermijd daarnaast cadeaus die te kinderachtig zijn, zoals actiefiguren of speelgoedauto’s, tenzij hij daar specifiek om vraagt. Het kan namelijk best zo zijn dat hij Funko Pop’s spaart.

Wat is een geschikt budget voor deze leeftijd? 

Het ene cadeau is het andere niet en zo is ook de ene persoon de andere persoon niet. Wat we hiermee willen zeggen: afhankelijk van de wensen van de jongen en het budget van familie/ vrienden, zal het budget voor een cadeau verschillen. Zie de volgende bedragen daarom als advies, niet als ‘moetje’.

 • Ouders/ verzorgers: €50,00 tot …
  Op deze leeftijd is je zoon zich absoluut bewust van de waarde van geld. Hij zal waarschijnlijk dan ook aan jullie het duurste cadeau vragen en gezien het jullie zoon is, is dat niet de meest vreemde wens. 
 • Directe familieleden (ooms, tantes, opa & oma): €20,00 tot €50,00
  Alleen geld geven is wat onpersoonlijk, dus kijk eens in onderstaande lijst wat je voor bovenstaand bedrag kan aanschaffen. Koop iets wat hij graag wil, maar ook wat jij een goed idee vindt. 
 • Buren/ kennissen: €10,00
  Ja, van moeders zal toch echt nog een verjaardag moeten worden gehouden voor mensen anders dan de vrienden van de jongen. Een tientje zal wel volstaan, voor een cadeau dat van deze groep mensen komt.
 • Vrienden en vriendinnen: €10,00 – €15,00
  We denken niet per definitie dat de vrienden van deze jongen zullen aankomen met wat anders dan een envelop en geldt, but you can always try, right?

Verdere tips 

Bij het vieren van de 16e verjaardag van een jongen zijn er enkele belangrijke overwegingen. Allereerst, laat de jongen kiezen of hij naast zijn ‘standaard’ verjaardag, ook nog een feest met vrienden wil organiseren. Overweeg daarbij wat meer speciale activiteiten om te doen, zoals paintballen of karten. Het is immers nog geen tijd om een feestje met bier te plannen, daarvoor is hij eigenlijk nog net te doen. Tja, zo kunnen we eigenlijk wel van allerlei aanwijzingen geven, maar het allerbelangrijkste is om met de jongen te overleggen en zijn wensen te respecteren. Hij is geen vijf meer, dus zal het niet altijd kunnen waarderen dat jij zelf alles beslist.

1. Smartwatch

Je zoon van 16 bijna jarig? Wat dacht je van het cadeau doen van een smartwatch? Het biedt niet alleen de mogelijkheid om de tijd bij te houden, maar ook om meldingen van berichten, oproepen en sociale media te ontvangen. Bovendien kan het helpen bij het monitoren van de gezondheid. Gaat hij naar de sportschool, dan ziet hij exact hoeveel calorieën hij heeft verbrand en hoeveel eiwitpoeder hij straks in z’n shake moet gooien. Ook kan je soms zien hoe lang en goed je slaapt, wat bijvoorbeeld verklaart waarom je zo moe bent op een dag. In ieder geval is het met verschillende apps en personalisatie mogelijkheden een handige en trendy gadget die zowel praktisch als leuk is voor dagelijks gebruik. En, als we je een tip mogen kiezen, kies er wel eentje waarvan je weet dat meer jongens van zijn leeftijd er zo’n eentje hebben. Anders bestaat er een kans dat hij hem niet omdoet, hoe duur het apparaat ook is geweest.

2. Game headset

Een game headset is wat ons betreft een fantastisch cadeau voor een 16-jarige jongen. Het biedt hem niet alleen een verbeterde game-ervaring (door de indrukwekkende geluidskwaliteit en heldere communicatie met teamgenoten), maar het is ook een praktisch geschenk. Met een headset kan hij zich namelijk volledig onderdompelen in zijn favoriete games zonder anderen, zijn gezin dus, te storen. Bovendien biedt het hem een gevoel van privacy en onafhankelijkheid, omdat niemand hoort wat de rest tegen hem zegt. Het is daarmee een cadeau dat zowel plezier als functionaliteit combineert, waardoor het een winnende keuze is. En dat al bij het tweede cadeau idee in deze lijst, hoe is het mogelijk. Moet je nagaan wat er nog komen zal.

3. Powerbank

We zien het zo voor ons: de zestienjarige ligt in bed een filmpje te kijken en in plaats van dat hij op tijd stopt met kijken, valt hij met filmpje en al in slaap. De autoplay staat aan en zorgt ervoor dat zijn telefoon voor nog zeker een paar uur blijft afspelen. Het gevolg? De volgende ochtend wakker worden met 1% op je telefoon, terwijl je al semi te laat bent voor school. Maar, sh*t, vandaag moet je na school gelijk naar het werk en ben je pas laat thuis. De oplossing om toch nog voor moederlief bereikbaar te blijven? Exactly, een powerbank.

Let op! Een powerbank komt in verschillende mAh (milliampère-uren). Dit betekent dat het vermogen en de capaciteit van de powerbank variëren, waardoor je kunt kiezen voor een geschikte optie op basis van bepaalde behoeften. Hoe hoger het mAh, hoe meer je kan opladen met een volle powerbank.

4. Draadloze oordopjes

Het constante gebonk door de woonkamer kan behoorlijk storend zijn, vooral als je probeert te ontspannen of te concentreren. Maar het is begrijpelijk dat een zestienjarige jongen graag naar muziek luistert. Gelukkig is er een praktische oplossing: draadloze oordopjes! Hiermee kan hij nog steeds genieten van zijn favoriete muziek, maar zonder anderen te storen. Draadloze oordopjes bieden niet alleen een uitstekende geluidskwaliteit, maar ook vrijheid van beweging. Of hij nu huiswerk maakt, aan het gamen is of gewoon ontspant, hij kan zich volledig onderdompelen in zijn muziekervaring zonder anderen te hinderen. Het is een win-win situatie voor iedereen in huis!

5. Elektrische step

Autorijden? Nah, daar is hij nog net iets te jong voor. Is scooterrijden dan een optie? Hmm, wellicht, maar dan moet hij wel zijn eigen benzine en onderhoud betalen en we denken niet dat hij dat gaat doen. Wat dacht je dan van een elektrische step? Ja! Wat een fantastisch idee. Ze zijn populair geworden als een duurzaam alternatief voor fietsen of traditionele scooters. Bovendien zijn ze over het algemeen wat goedkoper dan zoiets als een fatbike en daarmee een prima oplossing voor het probleem dat zoonlief niet zijn eigen benen wil gebruiken om zichzelf voort te bewegen. Houd er wel rekening mee dat zo’n stepje hartstikke populair is bij dieven, dus schaf goede sloten aan en laat de jongen zich bewust zijn van het feit met wat voor waardevols hij rond sjeest.

6. Draadloze speaker

Houdt je draadloze speaker maar in de aanslag, want het is klaar voor een middagje hangen! Grappig, gezien je allemaal wel begrijpt wat een jongen van 16 daarmee bedoelt, maar toch heb je enkele vraagtekens. Want, beste jongen, wat doe je urenlang op hetzelfde muurtje? Dat is toch vreeeeeselijk saai? Ach, we hoeven het ook niet te begrijpen, zolang hij zelf maar lekker zijn ding kan blijven doen. Een draadloze speaker is natuurlijk bij uitstek het item dat het ‘hangen’ naar een hoger level tilt. Let bij de aanschaf goed op de batterijduur en de kwaliteit van het connecten en je zal waarschijnlijk wel goed zitten. Zo niet, dan had die beste jongen maar moeten aangeven wat hij voor zijn verjaardag had willen hebben. Zó gemakkelijk komt hij er tegenwoordig namelijk ook niet meer vanaf.

7. Bluetooth keyfinder

‘Ik ben de huissleutel kwijt.’
‘Waar is mijn telefoon?’

Bovenstaande uitspraken zijn opmerkingen die je niet graag, maar ongetwijfeld wel een keer zal horen. De jongen van 16 was vroeger al een sloddervos, maar sinds het moment dat papa en mama niet alles meer achter zijn kont opruimen, is het nog erger geworden. Nu kan het best zijn dat hij op den duur iets kwijtraakt, maar dan is het wel zo fijn dat hij het uiteindelijk nog terug kan vinden. Zie daar, een bluetooth keyfinder. Een Bluetooth keyfinder is een klein apparaatje dat je aan je sleutelbos of andere waardevolle items kunt bevestigen. Via Bluetooth kun je het verbinden met je smartphone om zo je verloren items terug te vinden met behulp van een app. Maak je trouwens geen zorgen over de verbinding, want hij weet vast wel hoe hij dat moet doen.

8. Muismat

Een muismat is een belangrijker item dan je denkt, tijdens het gamen! Het zorgt ervoor dat je muis smooth over het oppervlakte kan bewegen en maakt dat je polsen rusten op een fijn materiaal. Gaat een muismat bijvoorbeeld slijten en ga je dan gamen, dan kan het best zijn dat dat stukje huid geïrriteerd raakt. Goed, we kunnen er honderduit praten, maar als de jongen van 16 een nieuwe muismat nodig heeft, zal hij dat ongetwijfeld al hebben aangegeven. Plus de dertig redenen waarom hij toch echt wilde dat niet hij, maar iemand anders het vóór hem zou moeten bestellen. Nou ja, bij dit soort specifieke dingen (denk aan maten, led-lampjes, etc.) zouden we wel zijn eigen voorkeur vragen. Hieronder hebben we in ieder geval een aantal voorbeelden vermeld.

9. Gamestoel

Dat de jongen van 16 dagelijks aan het gamen is, dat valt niet meer te ontkennen. Wat is er dan een beter cadeau dan een mooie gamestoel. Zo’n stoel biedt niet alleen comfort tijdens lange speelsessies, nee, het bewerkstelligt ook ergonomische ondersteuning voor zijn rug of nek. Of hij er ook daadwerkelijk in een ergnonomische houding op gaat zitten is een tweede, but you get the point, right? Je hebt het in ieder geval geprobeerd. En, als je dan meteen een goede aanschaft, zal hij ook nog wel een aantal jaar mee gaan. Hij kan urenlang genieten van het gamen met zijn vrienden, jij hebt straks nog een zoon/ neefje/ kleinkind zonder een biggel in zijn rug. Al met al een van de betere geschenken om cadeau te doen aan een jongen die alweer 16 jaar is geworden (waar blijft de tijd?)

10. Bol.com cadeaubon

En als je dan echt ten einde raad bent, dan kan je altijd nog kiezen voor een Bol.com cadeaubon. Je vindt hier talloze spullen, van stofzuigers tot aan parfums en nog zoveel meer. Er zit vást wel iets tussen waar zijn hart sneller van gaat kloppen, Alleen heb je dan nu het voordeel dat jij de geliefde donateur bent geweest die zijn kas heeft gespekt. Wij vinden het trouwens ook beter dan gewoon ‘geld’ en dat heeft meerdere redenen. Punt 1: je voorkomt dat hij naar de supermarkt gaat en er dingen van koopt die absoluut niet goed voor ‘m zijn. Punt 2: de keuze die hij maakt voor het aanschaffen van iets gebeurt op een hele bewuste manier. Punt 3: je beloont hem met de vrije keuze, maar stelt toch dat hij een ‘cadeau’ aanschaft. Hij is niet voor niets jarig en anders had je net zo goed niets kunnen geven.