Hieperdepiep, hoera!

Hieperdepiep, … is alweer drie jaar!

Drie jaar? Ja, drie jaar. De tijd vliegt voorbij alsof het niets is en jij vraagt jezelf misschien wel af wat je de afgelopen drie jaar hebt gedaan. In ieder geval is het kleine jongetje lang niet meer zo klein meer en zie je dat hij steeds meer begrijpt. Hij is inmiddels (gedeeltelijk) zijn peuterpuberteit voorbij en mag zich over een jaar alweer een echte kleuter noemen. Al vragen we ons daarbij natuurlijk af of hij weet wat dat betekent. Anyway, in deze blog kan je vinden wat je hem eigenlijk voor zijn verjaardag kan geven. Nadat je natuurlijk hebt gelezen waarom dat zulke goede cadeaus zijn!

Direct naar de leukste cadeaus? Klik dan hier

Ontwikkelingsfase van een 3-jarige jongen

De ontwikkelingsfase van een peuter van 3 jaar is een spannende tijd vol groei en ontdekkingen op sociaal, emotioneel, cognitief en fysiek gebied. Op sociaal-emotioneel vlak begint een peuter op deze leeftijd meer interesse te tonen in interactie met anderen. Ze ontwikkelen vriendschappen en beginnen te begrijpen hoe ze zich in groepen kunnen gedragen. Overigens is er nog steeds wel sprake van een ‘ikke-fase’, dus verwacht meer het ‘naast elkaar spelen’ dan ‘met elkaar spelen’. Tijdens dat spelen, of op andere momenten, is het nog normaal dat ze af en toe nog last hebben van driftbuien. De emoties worden namelijk nog niet volledig beheerst. Het is, hoe moeilijk dat ook is, belangrijk om geduldig en empathisch te zijn in deze fase. Je helpt ze hiermee ontzettend.

Cognitief gezien maken peuters enorme sprongen in hun ontwikkeling. Ze kunnen eenvoudige puzzels oplossen, beginnen letters en cijfers te herkennen en tonen nieuwsgierigheid naar de wereld om hen heen. Hun taalvaardigheid verbetert ook snel, en ze kunnen eenvoudige zinnen formuleren en gesprekken voeren. Om nieuwsgierigheid te stimuleren en creativiteit te prikkelen, is het verstandig veel boeken voor te lezen en vragen te beantwoorden.

Op fysiek gebied ontwikkelen peuters van 3 jaar hun motorische vaardigheden verder. Ze kunnen rennen, springen en misschien zelfs al eenvoudige fietsen. Hun fijne motoriek verbetert, waardoor ze beter kunnen tekenen, kleuren en puzzelen. Om te zorgen dat deze ontwikkelingen in een groeiende lijn blijven plaatsvinden, wil je fysieke activiteit bevorderen. Ga lekker buiten spelen, speel spelletjes en ga samen aan de slag met de fijne motoriek. Gezien het hoge frustratiegehalte, hoort hier ook het opzettelijk creëren van succeservaringen bij.

Door de nieuwsgierigheid van 3-jarige jongens te voeden en hen liefde en begrip te tonen, leg je een solide basis voor hun verdere ontwikkeling en groei. Weet dat geen enkele 3-jarige hetzelfde is en het dus best kan zijn dat hij sommige dingen nog niet of juist al wel heel goed kan.

Dont’s (type cadeaus dat je niet voor een 3-jarige jongen wil kopen)

Zoals je misschien al in andere blogs hebt kunnen lezen, zijn we tamelijk goed in het laten zien welke cadeautjes je allemaal kan aanschaffen voor kinderen van een bepaalde leeftijd. Echter wijzen we je er ook altijd op wat je beter niet kan kopen voor, in dit geval, een 3-jarige jongen. Dus, we zouden het bijvoorbeeld aanraden om iets aan te schaffen waar hij ‘in kan groeien’. Niet per definitie iets educatiefs waar hij alleen maar gefrustreerd van raakt, maar bijvoorbeeld een voetbal als hij dat graag doet en vanaf zijn vierde op voetbal mag. Kijk niet naar wat hij al kan, maar kijk juist vooruit en bedenk wat je hem graag zou willen leren.

Wat is een geschikt budget voor deze leeftijd? 

Over geld praten blijft iets dat vrij lastig is. Met name als het om de hoogtes van bedragen gaat, ontstaan er geregeld discussies. Want wanneer is iemand te vrijgevig en wanneer vind je iemand stiekem een krent. Hoe dan ook zouden we willen aanraden om niet te lang na te denken over het budget voor het cadeau van een 3-jarige jongen. Dat doet hij ook niet. Sterker nog, soms zijn kinderen juist met de goedkoopste cadeautjes het meest gelukkig.

  • Ouders: €30,00 tot … 
  • Directe familieleden (oom & tante, opa & oma): €10,00 tot €50,00 
  • Buren/ kennissen: €5,00 – €20,00

We hopen dat je met deze bedragen uit de voeten komt.

Verdere tips 

Bij het kiezen van een cadeau voor een 3-jarige peuter zijn er enkele belangrijke overwegingen. Kies bijvoorbeeld voor duurzaam en hoogwaardig speelgoed dat lang meegaat en geschikt is voor actief spelen. Denk aan hun favoriete personages of thema’s, maar vermijd overdreven genderstereotypen. Met name in de ‘inclusieve wereld’ zoals we die vandaag de dag kennen, is dat iets belangrijks. Overleg daarom of eventueel met de ouders voor suggesties en zorg ervoor dat het cadeau aansluit bij hun interesses en ontwikkelingsbehoeften. Een doordacht cadeau zal zowel het kind als de ouders blij maken.

1. Bouwblokken

Afhankelijk van zijn vaardigheidsniveau en voorkeuren, zijn er tegenwoordig verschillende bouwblokken op de markt. Dit varieert van (gekleurde) houten blokjes, tot aan duplo of zachte, schuimachtige blokken. In principe maakt het niet echt uit voor wat je gaat, als je maar rekening houd met het feit dat hij midden in zijn ontwikkeling zit. Dit wil je zo goed als kan stimuleren, dus denk hier bewust over na. Ga bijvoorbeeld voor blokken van verschillende groottes, om de begrippen ‘klein’ en ‘groot’ uit te leggen. Kies voor een specifiek aantal blokken, zodat hij alvast kan oefenen met tellen. Met andere woorden: het is nooit te vroeg om hierop in te zetten. Maar, let wel, hij zit nog niet op school dus als hij gewoon wil spelen, is dat ook meer dan prima.

2. Auto’s en vrachtwagens

Je kunt ook bij deze optie kiezen voor een verscheidenheid aan voertuigen, zoals kleine speelgoedauto’s, vrachtwagens met beweegbare onderdelen of zelfs een bestuurbare auto. Door te spelen met deze voertuigen kan hij zijn fantasiewereld verkennen, verhalen verzinnen en sociale vaardigheden ontwikkelen door te delen en samen te spelen met andere kinderen. Het is een cadeau dat hem urenlang plezier zal bezorgen en zijn ontwikkeling zal bevorderen. Ennûh, over dat samenspelen, dat zal niet zijn meest favoriete activiteit zijn. Sterker nog, mogelijk leidt het to veel frustraties en tranen. Beperk het samenspelen dus zeker en ga daarentegen voor zoiets als simultaan spelen. Dat houdt in dat je ‘naast elkaar’ speelt, terwijl je ieder je eigen ding doet.

3. Speelgoedgereedschap

Wellicht is papa of mama wel bezig met een klein verbouwinkje. Voor het vasthouden van een echte boormachine is de kleine jongen van drie inderdaad nog net iets te klein. Maar, dat probleem van ‘ik wil ook’ verhelpen, is snel gebeurt. Voor zijn verjaardag geef je de jongen namelijk speelgoedgereedschap. Een eigen plastic hamer, een boor die daadwerkelijk kan boren en een tang waarmee hij spijkers uit de muur kan halen, it sounds perfect, right? Moedig hem lekker aan om met zijn handen te werken. Wellicht ontdek je wel een verborgen talent en is hij het aankomende succes dat het vakmanschap van een timmerman overeind blijft houden. Dat is toch super gaaf! Waarom moet iedereen alsmaar een baan achter de computer hebben, terwijl zoiets als dit juist zo waardevol is.

4. Speelgoedtreinset

Het leuke aan een speelgoedtreinset is dat je deze vaak steeds verder kan uitbreiden. Je start met een kleine trein en wat rails, en gaat verder naar een set aan trainen, inclusief station en een rails waar je de hele vloer mee kan bedekken. Een jaar of drie is daarmee een prima leeftijd om met dit soort praktijken te starten. Waarom? Nou, het kind heeft misschien nog niet zoveel speelgoed dat hij er in verdrinkt en dus is het bij uitstek een test om te kijken of het wat voor hem is. Zo niet, dan weet je dat je volgend jaar voor wat anders moeten kiezen en als het wel het geval is, zit je voor de komende jaren wel goed. Je zou hem dan zelfs ook mee kunnen laten kiezen met het selecteren van de nieuwe onderdelen in zijn set. Super leuk, nietwaar?

5. Loopfiets

Als Nederlander kan je eigenlijk niet vroeg genoeg beginnen met fietsen. Het is namelijk al sinds lange tijd, en dat zal het ook nog wel blijven, hét vervoersmiddel waarmee je je eerste vormen van vrijheid kan proeven. Een kind kan je op den duur zelf naar school laten gaan en hij of zij heeft het gevoel van verantwoordelijkheid. Zolang je geen auto hebt, wil je niet afhankelijk zijn van de benenwagen. En goed, we begrijpen dat fietsen misschien nog net iets te veel gegrepen is voor de kleine van net drie, dus een loopfiets is een mooi begin. Kan hij gelijk oefenen met zijn grove motoriek, even wicht en oog-beencoördinatie. Want inderdaad, lopen en sturen tegelijk is moeilijker dan je denkt, hoor.

6. Kinderboeken

Een voorleesboek voor een jongen van 3 jaar kan over allerlei leuke onderwerpen gaan, zoals dieren in het bos die avonturen beleven, kleurrijke prentenboeken over vriendschap en samen spelen, grappige verhalen over alledaagse situaties zoals naar bed gaan of naar de speeltuin gaan, sprookjesachtige verhalen over prinsen en prinsessen, of educatieve boeken die hem kennis laten maken met cijfers, letters en vormen op een speelse manier. Poeh, wat dat even een mond vol! In ieder geval is het belangrijk dat de verhalen aansluiten bij zijn belevingswereld en de interesse wekt voor lezen. Op school zal hij nog veel veel worden voorgelezen en zal hij op den duur ook zelf gaan lezen. Om hem op een gezonde manier te interesseren voor boeken, is het verstandig hier al zo vroeg mee te beginnen.

7. Zandbak speelgoedset

Wellicht is er bij de woonplek van de jongen in de buurt een speeltuin, inclusief zandbak. Op zo’n plek is het dan natuurlijk geweldig om je eigen zandbak speelgoedset te hebben. Mocht dat niet zo zijn, dan betekent het nog steeds niet dat je er niks mee kan. Wat dacht je bijvoorbeeld van het strand of de achtertuin. Het is namelijk niet zo dat een driejarige met een schep gelijk je hele grasmat kan vernielen, maar je geeft hem wel de mogelijkheid om lekker aan rollenspel te doen. Rollenspel? Ja, wat dacht je van doen alsof je de tuinman bent. Dat is echt super gaaf als je het ons vraagt, hoor!

8. Kinderrugzak

Een kinderrugzak is een essentieel accessoire voor de jonge ontdekkingsreiziger. Het biedt niet alleen een handige manier om spulletjes mee te nemen, maar ook een gevoel van zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. Jij wil je drinkfles mee naar de supermarkt? Prima, maar dan mag je ‘m ook zelf meenemen. Kies wat ons betreft voor een rugzak met vrolijke kleuren en een leuk ontwerp. Het spreekt zijn verbeelding aan en ziet er eveneens erg fijn uit. Je zal zien dat hij super trots is op hetgeen hij draagt en het aan iedereen wil laten zien. Daar is in principe niet heel veel mis mee, want vanaf volgend jaar moet hij die rugzak iedere dag meenemen. Meenemen naar school, om precies te zijn. En ja, we weten dat hij waarschijnlijk nu ook al de peuterspeelzaal en/ of kinderopvang heeft gedaan, but you get the point, nietwaar?

9. Zand- en watertafel

Wauw! Je eigen zand- en watertafel. Wij wisten het wel als we nog drie waren en bij onze grote broer/ zus op school hadden gezien dat er eentje in de kleuterklas stond. Want, wat kan je er gave kastelen in bouwen of in de zomer lekker bootjes in laten drijven. Een zand- en watertafel is namelijk een tafel waarin je doorgaans wisselt tussen een vulling met zand en een vulling van water. Het is educatief en vermakelijk, kan zowel binnen als buiten staan en biedt een leuke en en leerzame speelervaring die zijn fantasie zal prikkelen. By the way, als we een tip mogen geven, zet de tafel lekker buiten. Het voorkomt een hele boel rotzooi waarvan wij wel weten wie het straks moet opruimen. We bedoelen, hij kan wel meehelpen, maar echt ‘schoon’ maakt hij het natuurlijk niet.

10. Kinderzaklamp

Met een kinderzaklamp kan het kleintje op avontuur gaan in het donker! Hij kan ‘spookje spelen’, de schaduwen ontdekken en zich voorstellen dat hij door een betoverd bos dwaalt. De zaklamp laat hem geheimzinnige hoekjes ontdekken en geeft een gevoel van spanning en plezier. Hoe dan ook is een voorwerp als deze een geweldige manier om de verbeelding te stimuleren en zijn avontuurlijke kant te prikkelen. Misschien helpt hem ook om in het donker te durven slapen. Als er iets is, hoeft hij alleen maar de zaklamp van zijn nachtkastje pakken en ziet hij dat er niks aan de hand is. Hoewel jij natuurlijk al lang weet dat dat monster er echt niet zit, geef je hem het eigenaarschap om dat zelf te ontdekken.