Er is er één jarig, hoera, hoera.
Dat kun je wel zien dat is hij’

Althans, kan je het wel zien? Hij zal zich ongetwijfeld wat bewuster zijn van de dag dan vorig jaar, maar wanneer je zegt dat hij jarig is op zaterdag in plaats van woensdag, omdat dat handig uitkomt qua visite, zal hij het allemaal van je aannemen. Anyway, je kleine jongen is alweer 2 jaar geworden en je viert een feestje. Maar wat geef je nu eigenlijk als cadeautje aan hem? Je vindt de leukste cadeaus voor een jongen van 2 en nog andere, relevante informatie in deze blog. 

Direct naar de leukste cadeaus? Klik dan hier

Ontwikkelingsfase van een 2-jarig jongetje

Hoera! Je kind is vanaf nu officieel geen dreumes meer en gaat als peuter door het leven. De peuterperiode gaat gepaard met een grote ontwikkeling en kan worden vastgesteld als een tijd waarin je veel en grote verschillen zal opmerken. 

We begeven ons dus in de wereld van peuterland, waar nieuwsgierigheid en verwondering de leidende sterren zijn. Hij is als een sprankelende zon, die straalt met onschuld en ontdekking. De ontwikkeling is kleurrijk, vol met energie, maar ook met grote verschillen in pieken en dalen. In ieder geval zal alles draaien om twee woorden: ‘zelf’ en ‘doen’. Er worden torens van blokken gebouwd, een schoen wordt zelf aangetrokken; elke prestatie is een triomf. Middels raken, proeven en verkennen wordt de drang naar het begrijpen van de wereld steeds begrijpelijker. Pas dus erg op, want alles wordt in de mond gestopt en daarmee bestaat een redelijke kans op verstikking. 

Een tweejarige is dus druk en dat zal je aan alles merken. Omdat hij zijn eigen emoties nog niet altijd goed begrijpt, zullen die emoties als een soort wervelstorm kunnen opkomen. Het ene moment is hij wild en ontembaar, het andere moment zal papa’s schoot de enige plek zijn waar hij zich in wil terugtrekken. Het is dan ook een tijd waarin liefde en begrip van ouders van onschatbare waarde zijn, om hem te helpen zijn emoties te begrijpen en te uiten. Dat er ook een peuterpuberteit aan zit te komen, laten we dan nog maar even terzijde. Weet in ieder geval dat hij er zelf niet veel aan kan doen en het een fase is, waar jullie als gezin doorheen moeten gaan. 

Verder zal je 2-jarige jongetje steeds meer gaan praten. Hij begrijpt het concept van taal een stuk beter en ziet dit dan ook als middel om te krijgen wat hij graag wil. Als ouder wil je het praten aanmoedigen en dit doe je door veel met hem te praten en hem op een onopvallende manier te corrigeren. Ja, het kost veel energie, al helemaal omdat hij nu zelf waarschijnlijk in een slaapregressie zit en vermoeidheid nog wel eens aanwezig is, maar je zal zien dat het uiteindelijk zijn vruchten afwerpt. 

Dont’s (type cadeaus dat je niet voor een 2-jarig jongetje wil kopen)

Wat je niet voor een 2-jarige jongen wil kopen? Alles waar hij zich in kan verstikken en wat mogelijk schadelijk is wanneer hij het toch per ongeluk inslikt. Mocht je het vertrouwen, dan kan je altijd onder scherp toezicht iets uitproberen (het spelen, bedoelen we dan). Daarentegen is het leuker om iets aan te schaffen dat daadwerkelijk bijdraagt aan zijn ontwikkeling. Denk aan voorleesboekjes, speelgoed waarmee hij zijn motorische vaardigheden kan ontwikkelen en nog meer van dat soort items. Ben jij enthousiast, dan zal de 2-jarige jongen waarschijnlijk je enthousiasme overnemen. Zo makkelijk kan dat nog gaan bij hem (tenzij hij in zijn ‘alles is nee’ fase is beland).

Wat is een geschikt budget voor deze leeftijd? 

Weet dat de jongen van 2 nog geen besef heeft van geld en dat je hem met van alles ontzettend blij kan zijn. We geven daarom dan ook ruime budgetten, die per persoon verschillen. We kunnen immers niet in de portemonnee van een ander kijken en daarmee je niet verplichten om iets van een dergelijk budget aan te schaffen. Neem de volgende budgetten aan als mogelijkheid, niet als bindend advies.

  • Ouders: €30,00 tot … 
  • Directe familieleden (oom & tante, opa & oma): €10,00 tot €50,00 
  • Buren/ kennissen: €5,00 – €20,00

Een kleine speelgoedauto is misschien nog wel leuker dan een groot speelpakket waar hij eigenlijk nog wat te jong voor is. Een goed cadeau hoeft niet groot en duur te zijn.

Verdere tips 

We geven je graag nog een aantal laatste tips voor we verder gaan naar de leukste cadeaus voor een jongen van 2 jaar. Allereerst is het misschien handig om spullen ‘op de groei’ te kopen. Gaat het om kleding, dan natuurlijk letterlijk, maar gaat het om speelgoed, dan bedoelen we zaken die misschien iets te moeilijk zijn om al zelf mee aan de slag te gaan. Bij dit soort spullen begin je als ouder met samen spelen, waarna je langzamerhand ziet dat hij het zelf kan oppakken. Je geeft hem daarmee een stukje autonomie (zelfstandigheid) en dat is iets waar hij zich meer competent door zal voelen.

1. Knuffels

Denk aan een schattige knuffelbeer, aan een zacht knuffelkonijn of misschien zelfs wel een knuffelautootje. Het is niet om zijn geboorteknuffel te vervangen, maar wel om zijn knuffel stash uit te breiden. Als nummer 1 dan in de was zit, kan je voorstellen of nummer twee misschien wel mee wil op avontuur. Wist je trouwens dat het ontzettend handig is om van zoiets als de eerste knuffel er gewoon meer van aan te schaffen. Als de eerste dan kapot gaat, heb je nog een tweede, een derde, een vierde… Mochten er vragen komen over de ‘nieuwheid’ van de knuffel, dan kan je een dreumes of peuter nog écht wel wijsmaken dat de knuffel naar de dokter is geweest en een lekker bad heeft genomen. Zo goed als nieuw kwam hij eruit en jijzelf weet ook niet hoe het mogelijk had kunnen zijn.


Happy Horse Konijn Richie

Bekijk de laagste prijs

bol.com
Bumba knuffel

Bekijk de laagste prijs

bol.com
Dikkie Dik Knuffel

Bekijk de laagste prijs

bol.com

2. Loopfiets

Een loopfiets is een prachtig ding voor de kleine hummel van twee. Hoewel we nog wel even aanraden er eentje te kiezen die zulke brede banden heeft dat hij niet kan omvallen, is hij wel lekker in beweging. Zoek dus naar een model met een laag zadel en handgrepen die geschikt zijn voor kleine handjes. Verder raden we aan om een loopfiets te kopen van duurzame materialen en eentje die voldoet aan de veiligheidsnormen. De jongen zal er namelijk zomaar vandoor kunnen gaan en als hij dan valt, dan is het wel zo handig dat de fiets heel blijft en hij zich daar in ieder geval niet aan verwond. Op die manier kan de kleine namelijk veilig en vol vertrouwen de wereld verkennen. Dat klinkt je toch als muziek in de oren?

3. Buitenspeelgoed

We snappen dat je de kleine op een dag met regen en veel kou liever niet naar buiten doet. Echter leven we in een land waar gelukkig nog weleens de zon schijnt. Mocht je een achtertuin hebben, dan is dat bij uitstek de plek om de kleine jongen lekker te laten spelen. Spelen met de grasmat is leuk, maar zullen zijn ouders waarschijnlijk niet echt waarderen. Vandaar dat jij (alvast) buitenspeelgoed voor dit mannetje aanschaft. Denk hierbij niet alleen aan het standaard schepje, maar ook aan een kruiwagentje, watertoren en zandbakje. Op die manier zal de jongen zich toch misschien wel een kwartier (of zelfs langer) zelf kunnen vermaken. Hebben zijn ouders even ‘rust’ en heeft hij de tijd van zijn leven. Klinkt in ons hoofd als een win-winsituatie, voor jou ook?

4. Voorleesboeken

Voor een jongen van twee zijn er talloze voorleesboeken op de markt beschikbaar. Een aantal voorbeelden van leuke onderwerpen, zullen we je in dit stukje meegeven, zodat je de juiste keuze maakt. En gegarandeerd succes behaalt, natuurlijk. Dus, onderwerp 1 betreft dierenverhalen. Het past bij de animistische fase waar het kind zich in bevindt en levert de grappigste momenten op. Een olifant die de was moet doen in het kleine huisje van het konijn? Sounds like a plan! Andere voorbeelden van verhalen zijn prentenboeken waarin vormen en kleuren worden geïntroduceerd, boeken met avontuurlijke verhalen en bekende sprookjes. Soms zijn sprookjes nog best lang of eng, dus houd dit zeker in gedachten bij de aanschaf van een dergelijk boek.


5. Duplo

Duplo voor een jongen van 2? Aanschaffen die handel! Het werkt fantastisch voor het werken aan zijn motorische vaardigheden, maar ook zijn cognitief. Koop je zo’n mooie bak met van allerlei blokken, dan kan je samen met hem leren over kleuren en begrippen zoals ‘klein’ en ‘groot’. Naast die handige voordelen, is het natuurlijk ook gewoon leuk om mee te spelen. Hij kan huisjes bouwen, met poppetjes spelen en torens tot aan het plafond maken, die dan vervolgens weer in elkaar mietert. Met de Duplo zal hij zich waarschijnlijk wel enige tijd kunnen vermaken. En, als je weet dat hij dit leuk vindt, dan is de kans groot dat hij waarschijnlijk ook zoiets Lego leuk gaat vinden. Dan heb je voor de komende jaren al vaststaan wat je hem voor zijn verjaardag kan geven!

6. Duw- en loopspeelgoed

De meeste kinderen lopen al wel zelfstandig rondom de periode dat ze 18 maanden oud zijn. Nu de kleine al bijna 24 maanden oud is, zal hij waarschijnlijk al wel het een en ander kunnen verplaatsen qua benen. Echter gaat het lang nog altijd niet zo soepel en is zoiets als duw- en loopspeelgoed fantastisch. Hierbij hoef je niet te denken aan een ‘rollator’ voor kinderen, nee, tegenwoordig zijn we al veel verder dan dat. Denk bijvoorbeeld aan een kinderwagen. Daarvan is het initiële doel niet dat hij ermee kan lopen, maar dat hij er een baby in kan leggen en daar mee kan spelen. Net zoals dat papa of mama achter de kinderwagen loopt. Nou ja, je snapt wel wat we bedoelen. Neem anders een kijkje in onderstaande lijst, dat zal ook het een en ander duidelijk maken.

Buxibo Retro Loopauto

Bekijk de laagste prijs

bol.com
Cabino Loopauto

Bekijk de laagste prijs

bol.com
Mercedes SLS-AMG

Bekijk de laagste prijs

bol.com

7. Muziekinstrumenten

Of een kind van twee het leuk vindt om muziek te maken? Absoluut! Begin dan, op aanraden van ons, wel met de wat ‘makkelijkere’ instrumenten, om het nog wel leuk te houden. Denk aan een tamboerijn, xylofoon of zelfs een trommel. Er bestaan overigens ook instrumenten die middels knopjes muziek maken. Je kleine kan dan lekker zingen, dansen en springen terwijl hij geniet van het deuntje dat al ongeveer 60 x is afgegaan vandaag. Verder is het leuk om hem een muziekinstrument te geven, als een van de ouders ook een instrument bespeelt. In plaats van dat hij zijn vieze vingertjes op jouw veel te dure gitaar plaatst, kan hij nu meespelen op zijn eigen plastic, goed schoon te maken kindergitaartje. Samen muziek maken is leuk én zal bijdragen aan de ontwikkeling van zijn gehoor, ritmegevoel en coördinatie.

8. Puzzels

Het is ontzettend fascinerend om een kind van ongeveer twee jaar te zien puzzelen. En dan doelen we niet op de 1000 stukjes puzzel van Jan van Haasteren, maar op van die houten puzzeltjes, weet je wel. Degene waarin ze boerderijdieren in het goede vakje moet schuiven, snap je. Waar jij ook ooit urenlang op hebt gestruggeld, terwijl de volwassene naast je al 300 jaar de oplossing zag. Nou ja, nu je weet waar we het over hebben, is het tijd om er eentje van ons geselecteerde aanbod uit te kiezen. Of, misschien zie je zelf nog wel een andere puzzel op de website die beter bij zijn favoriete figuren past. Wellicht is hij namelijk de grootste dierenfan of kan niet genoeg krijgen van alles wat met trekkers te maken heeft.

9. Badspeelgoed

Badspeelgoed zal een fantastische toevoeging zijn aan de badtijd voor een kind van twee jaar. Kies voor kleurrijk en veilig badspeelgoed zoals rubberen eendjes, drijvende puzzels of bootjes. En gebruik je het niet in bad, dan kan je het wellicht meenemen op vakantie, waar hij ermee kan spelen langs/ in het zwembad. Anyway, zorg er in ieder geval voor dat het speelgoed vrij is van scherpe randen en gemakkelijk schoon te maken is. Bovendien wil je niet dat, als het op de grond valt, al kapotvalt of dat je er de vloer mee beschadigt. Met andere woorden, iets van rubber of een ander squishy materiaal is zeker een goed idee.

10. Nachtlampje

Tot nog ver in hun kindertijd slapen veel kinderen met een nachtlampje. Waarom? Nou, omdat ze vaak bang zijn om in het pikkedonker te slapen. Een veelvoorkomende reden is dat ze bang zijn voor het onbekende, omdat ze niet kunnen zien wat er om hen heen gebeurt. Schaduwen zijn monsters en hun stem verandert naar een schreeuw om papa of mama. Daarnaast kan het een gevoel van scheiding of eenzaamheid veroorzaken, zeker als het kind gewend was om dichtbij zijn ouders te slapen. Het is dus belangrijk om begrip te tonen hiervoor en het ‘probleem’ van absolute darkness te verhelpen met zoiets als een nachtlampje. En oh ja, voorlezen voor het slapengaan kan eveneens een positief gevoel geven in bed, dus schaf dat voorleesboek van nummer 4 uit deze lijst ook maar gelijk aan.