Och, het ‘kleine’ stukje kroost is alweer 17 jaar. Zeventien jaar! Waar is de tijd gebleven, vraag je je vast af. Nou, op zich heeft elk jaar even lang geduurd, zijn er een paar schrikkeljaren voorbij gekomen, maar verder, tja, tijd is tijd. 

Goed, nu snappen we heus wel dat je daar niet op doelt en het niet allemaal zo letterlijk bedoelt, maar waarschijnlijk heb je die zeventien jaar gewoon bewust meegemaakt. De moeilijke tijden duurden lang, de leuke waren korter en toch, toch heeft je kleine jongen het alweer geschopt tot 17 jaar. Van harte!

Direct naar de leukste cadeaus? Klik dan hier

Ontwikkelingsfase van een 17-jarige jongen

Een 17-jarige jongen bevindt zich in een cruciale fase van zijn ontwikkeling, waarin zowel fysieke als psychosociale veranderingen een grote rol spelen. Het is een tijd waarin hij geleidelijk volwassen wordt en zich hier dan ook op voorbereid. Maar, let op, waarschijnlijk zal hij zich alleen volwassen gedragen wanneer het hem uitkomt. Anderzijds kan hij zich ook nog makkelijk verschuilen achter een uitspraak als ‘ja, weet ik veel. jij bent hier de volwassene.’ Wellicht wat sluw, maar wel slim, dat moeten we hem meegeven. 

In ieder geval zal je 17-jarige op dit moment wel zijn uitgegroeid. De centimeters die er nog bij komen, zullen zich met name in de breedte vormgeven. Want, waarschijnlijk is jouw lieve jongen aan het sporten ‘met zijn maten’. Wat ooit een klein spillenbeentje was, groeit nu uit tot een sterke kerel. Als hij geluk heeft met zijn baardgroei, laat hij die misschien zelfs wel staan (wennen mag).

Op cognitief vlak toont een 17-jarige jongen doorgaans een grote mate van redeneren. Ineens zijn dingen die gebeuren heel logisch en begrijpt de jongen daadwerkelijk wat je bedoelt, wanneer je wat ingewikkelds uitlegt. Het maakt gesprekken interessanter, alhoewel er ook een goede kans bestaat dat je hierdoor ook vaker een weerwoord krijgt. Waar zij het liefst in het nu leven, is het onderhand weleens tijd te gaan denken over de toekomst. Maar, poeh, de toekomst. Wat móet je ermee? zal hij ongetwijfeld denken. 

Naast alle cognitieve en fysieke veranderingen, zal de 17-jarige jongen ook kampen met allerlei (onbekende) gevoelens. Identiteitsvragen, stemmingswisselingen, zelfreflectie, romantische gevoelens, meningen van anderen, het is ons maar allemaal wat. Aan de andere kant zullen ze hierdoor wel hun eigen waarden, overtuigingen en identiteit beter begrijpen. Al deze en bovenstaande factoren maken dat jouw 17-jarige jongen zichzelf is en zichzelf kan zijn. Het is mooi om deze ontwikkeling vanaf een afstandje, maar op de voet te kunnen volgen.

Dont’s (type cadeaus dat je niet voor een 17-jarige jongen)

Nu kan je wellicht al meteen een x aantal cadeaus opnoemen voor deze 17-jarige, maar let je er wel op dat er cadeaus zijn die je liever niet wil geven? Zo is het bijvoorbeeld niet heel geschikt om alcohol te geven. De alcoholgrens ligt voor een reden op 18 jaar en denk je aan de ontwikkeling van het brein, dat is zelfs die leeftijd nog erg fataal. Anyway, nog een jaartje wachten en dan zit het wel goed. Verder wil je ook niet een te serieuze insteek hebben op het cadeau. Spullen voor zijn aankomende uitzet zijn dan wellicht van groot belang, maar staat nog niet op het wensenlijstje van zoonlief. Dus, gebruik je creativiteit, onze beste 20 cadeaus voor een 17-jarige jongen én vraag hem gewoon wat hij graag zou willen hebben. 

Wat is een geschikt budget voor deze leeftijd? 

 • Ouders/ verzorgers: €50,00 tot …
  Misschien komt een rijbewijs al langzamerhand om de hoek kijken of is zoonlief ook al erg tevreden met een trui van een (veel te) duur merk. Hoe dan ook, neem dit budget niet als iets vaststaands. 
 • Directe familieleden (ooms, tantes, opa & oma): €20,00 tot €50,00
  Waarschijnlijk heeft de jongen toch stiekem nog wel een verlanglijstje en wordt dit doorgesluisd naar familieleden. Zij kunnen dan aan de hand van hun wensen een mooi cadeau uitkiezen.
 • Buren/ kennissen: €10,00
  Toen de jongen nog een baby was, kwamen de buren al op bezoek. Vandaag de dag zijn het nog steeds dezelfde, maar om nou elke buurjongen en elk buurmeisje een cadeau te geven van €50,00, gaat iets te ver. 
 • Vrienden en vriendinnen: €15,00
  Vrienden komen ongetwijfeld aan met een ‘trollen cadeautje’, vriendinnen zullen oprecht hun best proberen te doen. 

Verdere tips 

Met een aantal laatste tips, zal je ongetwijfeld de juiste beslissing kunnen nemen in de zoektocht naar een cadeau. Zo bestaat onze lijst met leukste cadeaus niet voor niets, laat je er vooral door inspireren en schaf er zelfs iets vanaf aan. Want, beter goed gejat dan slecht bedacht, toch? Bovendien hoef je de jongen niet te vertellen dat je wat ‘hulp’ hebt gehad. Verder is en blijft het toch wel leuk om bij het cadeau nog een persoonlijk cadeautje te geven. Hiermee laat je zien dat je hem kent, waardeert om wie hij is en het leuk vindt wat moeite in hem te steken.

1. Adidas slippers

Nee, nee, sloffen, daar doen we niet aan. Die ouderwetse dingen waar je voeten alleen maar nóg meer van gaan zweten, is geen oplossing voor de koude vloer. Wat wel een oplossing is? Nou, wat dacht je van Adidas slippers. Zie deze slippers als de sloffen van nu. Tenminste voor tieners dan, vaders en moeders kunnen nog prima op hun sloffen vooruit. Wel even opletten dat je voor in de zomer een tweede set aanschaft, anders loopt hij met zijn ‘binnen slippers’ zo naar buiten en neemt hij van buiten weer allemaal zooi mee naar binnen. Poeh, het is toch wat, leven met een zeventienjarige in huis. Hij moet met immers met zó veel dingen rekening houden, wat een moeite.

2. Powerbank

Een powerbank is een handig accessoire voor iedereen, inclusief een jongen van 17. Het stelt hem in staat om zijn elektronische apparaten, zoals zijn smartphone, tablet voor op school of smartwatch, overal en altijd op te laden. Dat er dus geen stopcontact in de buurt is en hij niet op je appjes kan reageren, is geen optie meer. Je zou voor jezelf misschien denken dat het vooral handig is voor onderweg, tijdens lange reizen of festivals, maar hij zal ‘m op dagelijkse basis met zich meebrengen. Het enige puntje is wel dat hij die powerbank zelf natuurlijk ook op regelmatige basis moet opladen. Want met een lege powerbank en een lege telefoon sta je nog steeds op hetzelfde punt als hoe je er eerder altijd voorstond. Well, het komt vast goed.

3. Bol.com cadeaubon

Als je echt ten einde raad bent en als geen een van de cadeau ideeën in de smaak van de jongen ligt, dan kan je altijd nog voor deze optie gaan. Klinkt misschien een beetje onpersoonlijk, maar zo schuif je ‘het probleem’ wel weer terug in zijn eigen schoot. Als hij er dan in en impulsbui een set gewichten van koopt die hij al had, then so be it. Van een zeventienjarige mag je op zich best wat verantwoordelijkheid verwachten en hoef je dus niet voor elk wissewasje nog achter hem aan te lopen ter controle. Nou ja, weet je wat het is, het zal allemaal wel loslopen en hij heeft ongetwijfeld wel een idee wat hij hiermee kan. Al koopt hij er een led-stripje voor onder zijn bed van, zou jou wat uitmaken (beetje plat gezegd, we know).

4. Pull-up stang

Jongens in de puberteit zijn vaak meer bezig met hun fysieke uiterlijk vanwege verschillende redenen. Allereerst spelen hormonale veranderingen een rol, wat kan leiden tot een groter bewustzijn van het eigen lichaam en uiterlijk. Daarnaast kan de druk vanuit de maatschappij, media en peers om er goed uit te zien en aantrekkelijk te zijn, bijdragen aan dit gedrag. Pubers, waaronder deze zeventienjarige jongen, willen namelijk geaccepteerd worden en erbij horen, en het uiterlijk speelt daarbij een belangrijke rol. Ze hebben een bewuster zelfbeeld, weten wat ‘identiteit’ voor hen betekent en streven naar acceptatie. En oh ja, de meisjes van hun leeftijd zouden het ook niet verkeerd vinden om te gaan met een jongen die zichzelf verzorgt. Dus, hoe zorg je dan hoe je in shape komt? Exactly, door een pull-up stang aan te schaffen.

5. Parfum

Nu de ergste fase van het puber zweet voorbij is (hopen we de betrokkenen) is het tijd om toch wat meer aandacht te besteden aan ✨het fysiek✨. Bij puntje vier werd dat gecreëerd door letterlijk bezig te zijn met je fysieke uiterlijk, maar bij dit punt trekken we het door naar een nieuw level. Er leuk uitzien qua kleding en, beter nog, lekker ruiken is een tweede. Niemand zit er op te wachten om met iemand op date te gaan die ruikt alsof hij al drie dagen heeft gedoucht (is ietwat overdreven, but you get the point). Om die reden hebben we aantal prachtige parfums geselecteerd, met een redelijk neutrale geur voor zover dat natuurlijk mogelijk is. Kijk er gerust even door, ruik even in de plaatselijke parfumerie en bestel er vandaag nog eentje!

6. Werpvishengel

Vissen is hip. Je denkt misschien van niet, maar het is écht zo. Dat betekent natuurlijk niet dat heel 17-jarig Nederland nu aan de rand van de sloot zit. Anyway, een goede werpvishengel is een must bij het uitvoeren van deze sport. Wat is dan goed, you may ark? Nou, allereerst is het belangrijk dat de hengel lichtgewicht is, zodat je langere tijd comfortabel kunt vissen zonder vermoeid te raken. Daarnaast is gevoeligheid van cruciaal belang, zodat je subtiele aanbeten kunt waarnemen en snel kunt reageren. Vanuit de visser zelf, de zeventienjarige jongen dus, is een goede werpactie en nauwkeurigheid essentieel, omdat je op die manier op een juiste plek de vissen kan lokken. Tot slot wil je investeren in een wat duurdere hengel, om zo de duurzaamheid van de hengel te waarborgen.

7. Elektrische step

Ook al heeft deze jongeman zijn rijbewijs al, het is nog te vroeg om alleen rondjes te rijden. Het fietsen is alleen maar vermoeiend en gezien een elektrische fiets echt nog een stap te ver is, is daar als oplossing de elektrische step. Hij kan snel naar school, zijn vrienden of het werk zonder dat hij er zijn ‘kostbare’ energie aan verliest. Ook geeft een item als dit toch een beetje wat gevoel van vrijheid. Hij kan gaan en staan waar hij wil en is binnen een relatief korte tijd op plaats van bestemming. Bovendien kan hij er, sorry not sorry een beetje mee stunten, waardoor het een geweldig cadeau is voor een tiener die avontuurlijk is ingesteld. Die gewoon wat lol wil hebben met zijn vrienden en niet vies is van een beetje plezier.

8. Portemonnee

Nu hij alweer 17 jaar is geworden, kan je begrijpen dat hij tegenwoordig ook een aantal pasjes met zich meedraagt. Van een bankpas en rijbewijs tot het pasje van de sportschool en van zijn kluisje op school, het zijn er nogal wat. Dat kan hij tegenwoordig niet allemaal meer los meenemen, dus een portemonnee is wel op zijn plaats. Met een portemonnee doelen we overigens niet per definitie op een lomp en groot leren ding, maar eerder op zoiets als een pasjeshouder. Want eerlijk, welke zeventienjarige (die niet zwart werkt) heeft tegenwoordig nog een stapel flappen op zak? Precies, helemaal niemand. En dus is dit budgetvriendelijke cadeautje wel op zijn plaats, denk je niet.

9. Draadloze speaker

Met een draadloze speaker kan de jongen van 17 zich overal en nergens connecten muziek. Of hij nu thuis is of in het park hangt met vrienden, de beats zullen je om de oren vliegen. Het is eveneens een handig ding, want de meeste speakers zijn compact van formaat en dus makkelijk te verplaatsen. Echter dien je je er niet in te vergissen dat deze beste items nogal wat geluid kunnen produceren en de rest van het huis zeker wat overlast kan bezorgen. Maar, aan de andere kant maakt dat wel dat hij niet in zijn oortjes veel te harde muziek opzet en daardoor een stuk sneller gehoorschade oploopt. Ach, voor alles is wel wat te zeggen en met goede afspraken hoeft het heus niet te zijn dat het hele gezin van de jongen ook gelijk van zijn muziek moet meegenieten.

10. 3-in-1 draadloze oplader

Alweer draadloos? Alweer draadloos. Het is wat het is en je moet het er maar gewoon mee doen, geloof ik. In ieder geval is zo’n oplader ontzettend handig. Je kan er namelijk je telefoon, je smartwatch én oortjes er tegelijkertijd mee opladen. Het is overigens dan wel handig dat je even kijkt naar wat voor telefoon en gadgets hij heeft, want Android is toch wel degelijk wat anders dan Apple, om je maar alvast op de hoogte te stellen. Het scheelt overigens ook al een heleboel troep op zijn kamer, omdat je hiervoor maar 1 stopcontact nodig hebt. Niks geen stekkerdoos voor alle elektronica die op de kamer ligt, nee, je doet het maar gewoon met de stopcontacten die er zijn. Een oplossing zoals deze is namelijk niet voor niets uitgevonden, toch?