Kleine jongens worden groot. Letterlijk. En figuurlijk. Tenminste, een beetje dan. Hoewel ze de lengte nu ongetwijfeld mee hebben, valt dat figuurlijke ‘groot’ eigenlijk nog wel mee. Misschien zelfs wel een beetje tegen. En dat is niets ten nadele van de jongen, maar volwassen zijn, geldt alleen nog volgens de wet. Want oh, oh, oh, wat haalt hij nog veel streken uit. Hij is liever met zijn vrienden dan zijn ouders en alles dat ‘moet’, geldt niet voor hem. En toch is die jongen dus bijna 18 jaar. Wat geef je eigenlijk als cadeautje, voor die achttiende verjaardag?

Direct naar de leukste cadeaus? Klik dan hier

Ontwikkelingsfase van een 18-jarige jongen

Van een tiener naar nog steeds een tiener, maar dan dus ‘volwassen’. Volgens de wet, althans. Het is interessant om te zien hoe die ontwikkeling is verlopen, zowel van de wet als de ontwikkeling van baby tot jongvolwassene. Die wet, die laten we even voor wat het is geweest, de ontwikkeling, daar zullen we nu op ingaan. 

Op 18-jarige leeftijd bevinden veel jongens zich in een overgangsfase tussen adolescentie en volwassenheid. Dit zie je terug op verschillende vlakken, waaronder de cognitie, sociaal-emotioneel vermogen en het fysiek. Zo zou je denken dat een 18-jarige eindelijk wel zijn emoties onder controle heeft, maar in de praktijk blijkt dat toch niet helemaal zo te zijn. De controle over emoties is dan wel beter, in stressvolle situaties en bij identiteitsvraagstukken kan de paniek nog weleens bovenkomen. Het kan zich uiten is (onterechte) boosheid/ frustratie of juist in het afzonderen. Doen alsof er geen regels bestaan werkt misschien voor even, maar er zal al gauw genoeg een realisatie komen dat dat natuurlijk niet kan.  

Maar goed, de groeispurt zal de jongen inmiddels al (grotendeels) achter de rug hebben. Afhankelijk van genetica, maar ook van sportiviteit en voeding, zal de jongen een lichaam hebben ontwikkeld waar hij het voorlopig mee zal moeten doen. Overigens is het zeker niet te laat om spiermassa te ontwikkelen en uithoudingsvermogen te vergroten. 18 jaar is een mooie leeftijd waarop het uiterlijk ineens toch wel weer belangrijk wordt, ook omdat er eventueel een liefdespartner in de picture is gekomen. 

Over die liefdespartner gesproken: vanaf dit moment zal de jongen ongetwijfeld wat langdurige relaties (proberen) in te gaan. Zijn wilde tijd is wel voorbij en hij is wel toe aan iets vast-ish. Aan de andere kant bestaan er overigens nog genoeg jongens die de wilde fase juist ingaan en daarmee nog een aantal, wellicht, niet zo verstandige keuzes maken. Nouja, van fouten kan je leren, toch?

Dont’s (type cadeaus dat je niet voor een 18-jarige jongen wil kopen)

Een hele hoop dingen zijn fantastisch voor een 18-jarige. Lees: alcohol, alcohol, misschien alcohol en oh ja, nog meer alcohol. Wellicht is dat ietwat stereotyperend, maar vele 18-jarige jongens zullen hier toch wel een wens voor hebben. En daarom koopt een tante wat speciaalbiertjes, komen vrienden aan met een kleine toren van bierkratjes en zulllen papa en mama wellicht de drank sponsoren voor ‘het feest’. Echter bestaan er ook veel andere leuke cadeaus, zoals wij die hebben beschreven én zijn er dingen die je beter niet kan kopen. Denk bijvoorbeeld aan geld in een saaie envelop, zelfhulpboeken of praktische, huishoudelijke artikelen. We doelen daarmee op cadeaus waar de jongen op dat moment geen behoefte aan heeft, dan wel niet nodig heeft. 

Wat is een geschikt budget voor deze leeftijd? 

Wat is geschikt? Ja, wat is eigenlijk geschikt? Een bedrag zegt nooit iets over de waarde dat je aan je kind hangt. Sterker nog, een kind is onbetaalbaar dus als daar een cadeautje bij hoort, kom je nooit op iets passends. Zie daarom de volgende bedragen als een soort richtlijn.

 • Ouders/ verzorgers: €50,00 tot …
  Een rijbewijs, een nieuwe gamelaptop of ‘gewoon’ een mooi cadeau. Doorgaans is een achttiende verjaardag een speciale gelegenheid, waarbij er grote cadeaus worden uitgereikt.
 • Directe familieleden (ooms, tantes, opa & oma): €20,00 tot €50,00
  Van je familie moet je het hebben, of niet. In ieder geval zullen de bedragen tussen familieleden erg verschillen. Afhankelijk van hoe goed het contact is of dat opa & oma bijvoorbeeld altijd hetzelfde bedrag aan alle kleinkinderen cadeau doen.
 • Buren/ kennissen: €10,00
  Wellicht heeft hij al een lange tijd een wens om iets te kopen en weet je van zijn spaarbedrag. Spek zijn kas met een tientje of koop er een leuk, typisch ‘18e-verjaardag’ cadeautje voor.
 • Vrienden en vriendinnen: €15,00
  Een flesje sterke drank, een kratje bier voor meer plezier… Zonder grappen, je wil het drinken van alcohol hopelijk niet aanmoedigen, maar dit is een prima bedrag om wat leuks van te kopen.

Verdere tips 

Een grapje kan een 18-jarige jongen ongetwijfeld waarderen. Kies daarom voor een cadeau waar een klein grapje in verwerkt is. Een doos met ‘volwassen lucht’, om maar een voorbeeld te noemen. Voeg daarbij een grappig gedichtje toe over hoe deze lucht hem zal helpen bij zijn volwassen leven. Een ander voorbeeld zou kunnen zijn om een kleine puzzel te maken met persoonlijke boodschappen, waarvan het middelste stukje mist. Het missende puzzelstukje, dat is hij. Zonder hem bestonden al die boodschappen namelijk niet. Hij is een toevoeging op het gezin/ vriendengroep/ familie/ etc.

1. Draadloze koptelefoon

Je krijgt bij de bench press toch echt niet zomaar de 80 kilo omhoog. Sterker nog, wat aanmoediging en iemand die als een soort achterwacht staat te kijken, is echt niet verkeerd. Wat veel jongens van deze leeftijd ook helpt om het uiterste uit hun spieren te halen, is muziek. Denk dan niet aan een zoetsappig liedje van Suzan & Freek, maar iets wat hem helpt met beuken. Techno of hardstyle, als het een beat heeft dan zal het al gauw goedzijn. Omdat natuurlijk niet de héle sportschool zit te wachten op deze muziek, is het handig als de jongen van 18 een draadloze koptelefoon in zijn bezit heeft. Vandaar op de nummer 1 plek in deze, niet-gerangschikte, lijst een draadloze koptelefoon. Als je slim bent vraag je hem zelf even welke koptelefoon hij wil hebben, om te voorkomen dat je de verkeerde aanschaft. 

2. Scheer set

Hij wilde er de afgelopen jaren misschien nog niet aan geloven, maar het is tegenwoordig toch wel meer dan nodig om de verdwaalde baard- en snorhaartjes van zijn gezicht te verwijderen. Of, in ieder geval te gaan trimmen, mocht hij het wel ‘leuk’ vinden staan. Met een goed scheermes en scheerschuim, zal je zien dat zijn gevoelige huid een stuk beter op de verwijdering van het haar zal reageren. 18 jaar is toch een periode waarin jongens nog geregeld last kunnen hebben van zoiets als acné, dus daar wil je in principe niet te veel ‘aanzitten’, bijvoorbeeld als je jezelf scheert. En oh ja, wellicht zie je dit een beetje als een irregulier cadeau, maar hij zal er uiteindelijk wel echt blij mee zijn. Bovendien betreft het zijn achttiende verjaardag, waarbij je toch wel alle cadeaus met een knipoog kan geven. ‘Nu je volwassen bent, vonden we het wel tijd voor…‘ Snap je?

3. Beerpong

Ja, je moet er als ouder toch echt aan geloven dat de beste jongeman toch echt legaal mag drinken. Een biertje op zijn tijd hadden jullie wellicht al door de vingers gezien, maar nu kan hij echt ‘los’. Sowieso omdat hij nu van allerlei clubs kan binnenkomen, maar ook omdat hij het zelf in de supermarkt kan ophalen. Een avondje met vrienden gaat standaard met een flesje bier in de hand en een gewonnen wedstrijd wordt gevierd met, jawel, een biertje in de hand. In ieder geval kan je verwachten dat iemand op de verjaardag met een set beerpong aan komt zetten. Laat het lekker los en doe, wat ons betreft, zelf ook mee. Kan je gelijk de coole vader uithangen, nietwaar?

4. Barbecue tools

Op een zomers feestje draait het vaak om eten, en wat is er nu klassieker dan barbecueën? Juist, je wil lekker met je vrienden wat vlees eten. Met een sissende grill, de geur van houtskool en het gelach van vrienden, is het een onmisbare activiteit in de zomer. Maar, om dat vlees perfect te bereiden, heb je wel de juiste gereedschappen nodig. Denk aan tangen, spatels en borstels om de grill schoon te maken. Een jongen waarvan je weet dat hij dit leuk vindt, geef je in zo’n geval natuurlijk een aantal barbecuetools. Met deze barbecuetools wordt het feest een ongekend succes waar iedereen van geniet. Dus, steek die barbecue aan en laat het feest beginnen! Misschien wordt jijzelf nog wel uitgenodigd voor het feestje, als een teken van dankbaarheid van dit geweldige geschenk…

5. Keukenmessen

Je kan er niet vroeg genoeg mee beginnen, met de uitzet. Gezien jongens toch wat minder gauw dan meisjes zelf aan de slag gaan met het verzamelen hiervan, kan je hem best een steuntje in de rug geven. Beginnen met een stofzuiger is misschien wat overdreven. Een set keukenmessen is daarentegen iets wat naar onze mening een stuk noodzakelijker is. Bovendien is dat ook gewoon leuker om te krijgen, maar dat terzijde. Goede keukenmessen zijn in ieder geval onmisbaar in de keuken. Wil je dat de jongeman goed en gezond voor zichzelf gaat koken, dan is dit ongeveer de eerste stap die je dient te nemen. Het maakt dat je groenten fijn worden gesneden en dat je niet urenlang zit te hakken in een stuk kip. Ach, dat weet je vast zelf ook allemaal al wel. Zo lang je hem maar meegeeft om er verantwoord mee om te gaan, komt het allemaal wel goed.

6. Drone

Een drone is een geweldig cadeau voor een jongen van 18 jaar oud. Met een drone kan hij de wereld namelijk vanuit een nieuw perspectief bekijken en zijn creativiteit uiten door het maken van video’s. Het biedt ook de mogelijkheid om zijn vliegvaardigheden te ontwikkelen. Toch weer iets wat hij misschien in zijn aankomende opleiding gaat gebruiken of wat hij doet voor zijn hobby. Of het nu gaat om het verkennen van de natuur, het vastleggen van bijzondere momenten of gewoon om plezier te hebben, een drone zal zeker zijn interesse wekken en hem vele uren vermaak bezorgen. Maar, dan moet hij wel goed letten op de gebieden waar hij mag vliegen en waar niet. Gelukkig zijn daarvoor tegenwoordig handige apps die je kan gebruiken. Zij geven je exact aan waar, wanneer en hoe je op een plek kan vliegen.

7. Cocktailshakerset

In een cocktailshakerset vind je een verzameling gereedschappen die wordt gebruikt voor het maken van cocktails. Het bevat doorgaans een shaker, een maatbeker, een strainer (zeef), een roerstaafje en soms ook een citruspers en een stamper. Met deze set kan je achttienjarige thuis professionele cocktails bereiden, variërend van klassieke martini’s tot exotische mojito’s. Het is een geweldig cadeau voor liefhebbers van mixdrankjes en biedt de mogelijkheid om creatief te zijn in het maken van heerlijke drankjes voor feestjes. Zou moeten klinken als muziek in de oren van iemand die net legaal alcohol mag nuttigen, toch? Wellicht is het een idee om dan iemand op de verjaardag de ingrediënten voor één cocktail te geven, zodat hij gelijk kan beginnen met uitproberen.

8. Bierglazen

Hmm.. Een avondje met vrienden is natuurlijk niet meer compleet zonder een flesje bier. Maar, omdat jullie eigenlijk de standaard biertjes wel een keer mooi vinden geweest, is het nu tijd voor een speciaalbier. Wil je het echt goed doen, dan drink je die natuurlijk uit een glas. Maar, hé, zijn er eigenlijk wel glazen aanwezig voor deze activiteit? Nee? Oké, dan is dat misschien een idee om die te vragen voor je verjaardag. Gelijk nóg een item voor je uitzet, al hoewel dat misschien niet het meest noodzakelijke is dat je nodig zal hebben. Ach, je bent nu oud genoeg om daar zelf over na te denken, toch. Het is immers je achttiende verjaardag en die maak je maar een keer mee. Je wil ongetwijfeld dat deze verjaardag memorabel wordt.

9. Bierbrouwpakket

Als je de glazen dan toch al hebt… Er moet toch ook wel degelijk iets in worden gegoten. Je kan het bier natuurlijk kant-en-klaar in de winkel kopen, maar je kan het ook zelf maken. Een speciaal bierbrouwpakket dient er dan voor te zorgen dat dit daadwerkelijk ook gaat lukken. Het is misschien iets waarvan je denkt: ‘dat gaat mijn achttienjarige nooit doen’, maar wij willen je graag het tegendeel bewijzen. Misschien heeft deze knappe man al wel een verkering, met wie alles leuk is. Je geeft hem hiermee een gratis date-idee voor een avondje met z’n twee. Anderzijds zijn er ook genoeg achttienjarige die het leuk vinden om nog activiteiten met hun ouders te ondernemen. Hoe dan ook, we zien het wel goed komen. En weet je wat het ook is, als het mislukt, betekent dat niet het einde van de wereld.

10. Portemonnee

Een rijbewijs, bankpas, id-kaart, studiepas, sportschoolpasje en bonuskaart: je moet het allemaal ergens kwijt. En gezien de achttienjarige er wel om bekend staat dat hij letterlijk altijd en alles kwijtraakt, is het wellicht een idee om hem iets te geven waar hij dit soort belangrijke dingen in kwijt kan. Weet dat er verschillende varianten op de markt zijn. Zo kan je hem iets geven wat bekendstaat als een ‘pasjeshouder’, maar zou je ook kunnen overwegen een dergelijke houder, inclusief hoesje erbij te geven. Want hoewel contant geld steeds meer iets van vroeger lijkt te worden, zal een jongen van deze leeftijd best wel nog contant geld op zak kunnen hebben. En als je dat kwijt bent, dan ben je het écht kwijt. Goed bewaren, dus!