Haar plekje op school heeft ze veroverd, haar plekje binnen het gezin niet echt. Althans, haar grote broers en zussen maken haar het allesbehalve makkelijk. Als jongste van het gezin mag je misschien dan wel meer, maar krijg je ook meer te verduren. Eindeloze ruzies, waarna het weer een paar dagen alleen maar liefde en gezelligheid is. Overigens zal ze in situaties van stress altijd op haar siblings kunnen rekenen. Maar goed, je 14-jarige meisje is bijna jarig en dat heeft tot nu toe ook een boel stress opgeleverd. Want wat koop je eigenlijk voor iemand die geen wensen heeft?

Direct naar de leukste cadeaus? Klik dan hier

Ontwikkelingsfase van een 14-jarig meisje

Waarschijnlijk is dit onderdeel van jouw kroost beland in haar laatste fase qua groeispurt. Hierna zal ze misschien nog heel iets groeien, maar de grootste ‘lengte’ zit er al wel in. Daarmee is haar puberteit overigens nog lang niet voorbij. Sterker nog, misschien vind je het wel moeilijker met deze fase te dealen, dan met de fase die hier aan vooraf ging. Vanaf een jaar of veertien zal een meisje namelijk steeds meer bezig zijn met het opdoen van nieuwe ervaringen. Dit gaat gepaard met experimenteren en… het opzoeken van grenzen. Als je zegt dat ze op een doordeweekse avond om 9 uur thuis moet zijn, dan zal ze wellicht pas om half tien thuis komen. Even proberen, toch?

Goed, gemiddeld ervaren meisjes hun eerste menstruatie al voor hun veertiende verjaardag. Bij die menstruatie zullen een hoop emoties gepaard gaan. Van de tranen die opkomen bij de eerste keer, tot de chagrijnige buien die tijdens de opvolgende keren volgen. Het is maar wat, om een meisje van 14 te zijn. Want naast het ongemak van dat soort lichamelijke klachten, zal het meisje ook bezig zijn met het ontdekken van haar eigen ‘ik’. Wie ben ik eigenlijk op school? Ben ik dan anders dan bij de meiden van de voetbal? Waarom zijn mijn ouders wie ze zijn en lijk ik op ze? Als ik nu dit kledingstuk koop, word ik dan niet uitgelachen? 

Weet dat ieder kind anders is. Jouw veertienjarige meisje kan zich met totaal andere dingen bezighouden dan toen jouw andere dochter die leeftijd had. Dat heeft te maken met persoonlijkheid en de vriendengroepen waarin ze zich verkeerd, maar ook met de tijd. Zo was er een aantal jaar geleden nog sprake van een pandemie, waar je veertienjarige van nu kan gaan en staan waar ze maar wil. Wees je er dus van bewust dat ontwikkelingen heel anders kunnen verlopen. Tuurlijk kan je op internet zoeken naar deze fase en de bijbehorende kenmerken, maar praat daarvoor in de plaats tegen ouders van vriendinnetjes. Zij zullen op het moment meer herkenbare situaties voorschotelen, dan het internet dat doet. 

Dont’s (type cadeaus dat je niet voor een 14-jarig meisje wil kopen)

We kunnen honderduit praten over cadeautjes die een 14-jarig meisje wel graag ontvangt. Wellicht heb je zelf zelfs ook al ideeën opgedaan. Echter willen we je wijzen op cadeautjes die je liever niet voor een 14-jarig meisje aanschaft. Zo is een meisje van veertien ontzettend gevoelig voor de mening van vriendinnetjes. Dat je iets heel bijzonders aanschaft, kan wel zeggen dat het meisje dat leuk vindt, maar als haar vriendinnen het niks vinden, kan ze het zo maar aan de kant schuiven. Wellicht is dat heel frustrerend, maar soms is het nou eenmaal niet zo. Het leven van een puber is vrij ingewikkeld en daarbij horen de invloeden van buitenaf. Anyhow, vraag haar naar haar wensen, baseer daar je idee op, selecteer een cadeau uit onze top cadeaus en maak haar verjaardag tot een daverend succes. 

Wat is een geschikt budget voor deze leeftijd? 

Inderdaad, wat is nu eigenlijk een geschikt budget voor een cadeau voor een meisje van alweer 14 jaar?

 • Ouders/ verzorgers: €50,00 tot …
  Iets waar ze al maanden naar uitkijkt, schaffen jullie natuurlijk aan voor haar verjaardag. Ze heeft genoeg besef van geld om te bedenken of jullie dit wel of niet voor haar zouden kopen. 
 • Directe familieleden (ooms, tantes, opa & oma): €10,00 tot €50,00
  Kijk eens naar de top 20, deze is namelijk ook nog eens gesorteerd op bedragen. Er zit ongetwijfeld een leuk cadeautje tussen dat binnen jouw budget valt.
 • Buren/ kennissen: €10,00 tot €20,00
  Niet te duur en niet te weinig. Want, je hebt ongeveer wel twee keer per maand een verjaardag en het geld groeit je niet op de rug. Bovendien is een cadeau van €50,00 ook wel wat overdreven, voor iemand die je nauwelijks ziet.
 • Vriendinnen: €5,00 tot €10,00
  Waarschijnlijk is op het moment van de verjaardag iets ontzettend populair onder jongeren. Gezien zij over het algemeen niet heel veel geld hebben, zal het voor dit budget wel aan te schaffen zijn.

Verdere tips 

Tieners gebruiken vaak gadgets, dus accessoires zoals telefoonhoesjes, koptelefoons of opladers in leuke ontwerpen kunnen goede geschenken zijn. Een andere interesse op deze leeftijd is make-up. Dus koop eens een wat duurdere mascara (eentje van €10,00 i.p.v. degene van €2,50 die ze zelf koopt), om zo haar een leuk cadeau te geven. Een andere tip die we je willen meegeven is om je te interesseren in haar interesses. Eigenlijk is dat de enige manier waarop je zeker kan weten of je iets geschikts aanschaft. Mits je natuurlijk zeker weet dat dit in de smaak gaat vallen. Haar vriendinnen zijn waarschijnlijk degene die hier het beste antwoord op kunnen geven. 

1. Selfie ringlamp

Voor het maken van de perfectie selfie of het perfecte TikTok-filmpje, heb je natuurlijk wel goed licht nodig. Het maakt de contouren van je gezicht nét wat aantrekkelijker en ook lelijke schaduw zijn verleden tijd. Echter moet je dan wel over dat goede licht beschikken. De oplossing? Nou, wat dacht je van een selfie ringlamp? Dit is een statief met een mooie LED lamp erop gemonteerd in de vorm van een ring. In het midden van die ring is dan weer een kleiner statief voor je mobiele telefoon, zodat je op afstand de foto’s en filmpjes van je dromen kan maken. Mocht het veertienjarige meisje veel aandacht besteden aan haar uiterlijk en zoiets als TikTok, dan is it natuurlijk bij uitstek hét cadeau waar je haar gelukkig mee kan maken.

2. Instant camera

Een instant camera is een type camera dat direct fysieke foto’s produceert nadat je een foto hebt genomen. Het maakt gebruik van een speciale methode om afbeeldingen te ontwikkelen zonder dat er een donkere kamer of externe ontwikkeling nodig is. Deze camera’s waren populair in de jaren 7’0 en 80 en maken nu weer een comeback vanwege hun nostalgische charme en het directe resultaat. Gezien het meisje van 14 waarschijnlijk duizenden foto’s op haar telefoon heeft staan, is dit een manier om haar weer wat ‘bewuster’ te maken van het maken van foto’s. Met een instant camera kan je namelijk niet 10 foto’s in een seconde maken en is het te duur om de foto tig keer opnieuw te maken. Geef er een leeg fotoboek bij en laat haar fysieke herinneringen creëren, in plaats van dat alles online moet! Verkoop het fotoboek maar als een Instagram-page op papier.

3. Smartwatch

Het ‘nadeel’ aan vrouwenkleding is dat het vaak geen broekzakken bevat. Denk aan rokjes, jurkjes of zelfs spijkerbroeken waar simpelweg een hele kleine of geen zak in zit. Een smartwatch is dan een fantastische manier om toch op dd hoogte te blijven van wat er op je telefoon binnenkomt. Als het echt belangrijk is, kan je overwegen om het slimme horloge uit je tas te halen en te kijken of te reageren. Verder zou het meisje van 14 kunnen overwegen om met een smartwatch haar gezondheid te monitoren. Daarbij bedoelen we het monitoren van je hartslag tijdens het sporten (en in rust), de hoeveelheid slaap die je in een nacht pakt of een melding van de klachten die je tijdens je menstruatie zou kunnen ervaren. Je kan er in ieder geval zat mee, al is het voor de gever van het cadeau wel een hap uit de portemonnee.

4. Make-up

Voor een oogschaduwpalet van een gerenommeerd make-up merk betaal je tegenwoordig al snel tientallen euro’s. Dat lijkt misschien veel geld voor een paar kleurtjes van poeder, maar veel mensen vinden het de moeite waard. Deze paletten bevatten vaak een breed scala aan kleuren en texturen, waardoor je verschillende looks kunt creëren. Bovendien hebben deze merken vaak hoogwaardige formules die langdurig en gemakkelijk aan te brengen zijn. Het is een investering in kwaliteit en vaak ook in het merkimago, waardoor mensen bereid zijn meer te betalen voor een product dat ze vertrouwen en waar ze van houden. Jij snapt natuurlijk ook wel dat het meisje van veertien dit lang niet allemaal zelf kan aanschaffen. Haar verjaardag leent zich daarom als het perfecte moment om haar van dit soort spullen te voorzien. Jij vindt het misschien niet nodig, maar daar gaat het toch niet om, of wel soms?

5. Make-up spiegel

Om je make-up goed aan te brengen, heb je ook een goede spiegel nodig, toch? Een make-up spiegel is overigens wel degelijk wel anders dan een standaard spiegel. Zo heb je varianten waar één kant van de spiegel een soort ‘zoomfunctie’ geeft en de andere kant het spiegelbeeld geeft wat je normaal gesproken ook ziet. Andere make-up spiegels zijn juist speciaal omdat ze lampen aan de rand hebben, wat ervoor zorgt dat je je make-up vlekkeloos kan aanbrengen. Niets is zo vervelend dat je foundation een hele verkeerde kleur heeft als je naar buiten stapt, alleen maar omdat je je in het oranje badkamerlicht moest opmaken.

6. Zoutlamp

Een zoutlamp is basically een lamp met een ‘kap’ gemaakt van Himalaya zout. Ze zien er cool uit omdat ze een warm, oranjeachtig licht afgeven dat super sfeervol is. Het is daarmee echt iets wat een meisje van veertien wil hebben. Anyway, misschien gelooft ze ook wel in alle voordelen die zo’n lamp zou kunnen hebben, zoals het zuiveren van de lucht en het verminderen van stress. Of dat allemaal echt waar is? Daar durven we geen antwoord op te geven. Maar hey, zelfs als het alleen maar een leuke lamp is, is het nog steeds een leuke toevoeging aan haar slaapkamer, toch? Bovendien is een cadeau als dit ook zeker goed betaalbaar en is het misschien wel geschikt voor vriendinnetjes om te geven. Als je goed zoekt, vind je namelijk écht de budgetvriendelijke varianten.

7. Nagellakset

Elke maand je nagels bij een salon laten doen voor een euro of dertig tot soms zelfs vijftig euro? Dacht het niet. Ze kan ook zelf lekker aan de slag met nagellakken. Omdat je zelf ook wel ziet dat de nagellak van het eigenmerk van de drogist, die maar een euro of twee kost, niet langer dan twee dagen mooi blijft, is het misschien leuk een nagellakken te geven. Tegenwoordig kan je bijvoorbeeld al een set gelnagellak zonder lamp aanschaffen voor een paar tientjes. Schaf er wat accessoires bij aan en het meisje is helemaal voorzien van alles dat ze nodig heeft. Wellicht heeft ze zelf wel een idee van welke nagellak ‘goed genoeg’ is en kan ze aangeven welke kleuren ze mooi vindt. Een nagellakset is wat dat betreft een schot in de roos voor een meisje van deze leeftijd.

8. Fotolijstjes

De slaapkamer van het veertienjarige meisje is door de jaren heen volledig getransformeerd tot een soort eigen domein waar niet iedereen zomaar meer mag binnenlopen. Het is, in overleg met haar ouders, omgetoverd tot een plek waar van allerlei spullen zijn uitgestald. Nu ze laatst een paar extra boekenplanken heeft gekregen en er ruimte is voor decoratie, weet jij wel wat je moet kopen: fotolijstjes natuurlijk! Hierin kan ze foto’s plaatsen van haarzelf en haar vriendinnen en misschien wel een foto van een eventuele verkering. Ben je de ouder van het meisje, geef haar dan een lijstje met een foto van jullie zelf. Is toch een soort knipoog naar de vermelding dat haar gezin óók nog bestaat in haar leven, haha.

9. Sieradendoosje

Nu ze haar eigen geld verdient met een bijbaantje, is er ineens ruimte om haar garderobe uit te breiden. Kleding is misschien nog iets te duur om zelf te kopen, maar met sieraden van bepaalde winkels, moet het wel lukken. Gezien de verzameling aan ringetjes, kettingen en armbandjes nu toch echt wel heel groot wordt, is het misschien tijd om te investeren in een sieradendoosje. Zelf kopen? Nou nee hoor, een verlanglijstje bestaat niet voor niets. Met andere woorden, de kans is groot dat een cadeau als dit wel op het verlanglijstje van een veertienjarige zou kunnen staan. Wat dat betreft zijn meisjes vaak nog wat makkelijker dan jongens, want jongens weten vaak écht niet wat ze willen. (Gelukkig kan je op onze website ook terecht voor cadeau ideeën voor jongens tussen de 1 en 18 jaar)

10. Boeken

Voor een meisje van 14 jaar zijn er diverse boekengenres die aantrekkelijk kunnen zijn. Voorbeelden zijn young adult fictie, romantiek, mysterie, fantasy en avontuur. Populaire titels in deze genres kunnen variëren van hedendaagse verhalen over tienerleven tot epische avonturen in magische werelden. Belangrijk is om rekening te houden met haar interesses en voorkeuren, of het nu gaat om realistische verhalen, boeken met strong independent women of spannende mysteries die haar nieuwsgierigheid prikkelen. Lezen is en blijft belangrijk voor haar cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling, dus blijf hier op inzetten. En onthoudt, iets lezen is beter dan niets!