De tijd van K3 is inmiddels wel voorbij, een eigen telefoontje staat hoog op het verlanglijstje en de basisschool is haar wel redelijk aan het ontgroeien. We hebben het over de kenmerken en wensen van een 10-jarig meisje. Over die wensen gesproken? Wat is eigenlijk een geschikt cadeau voor deze leeftijd? En dan niet alleen gebaseerd op haar wensen, maar ook wat er volgens de ontwikkeling bij haar zou passen. Vindt alle antwoorden op deze vraag in deze blog.

Direct naar de leukste cadeaus? Klik dan hier

Ontwikkelingsfase van een 10-jarig meisje

Emoties worden gereguleerd, er wordt goed begrepen wat een ander van haar verwacht en hoe een ander zich voelt. En toch, toch gaat dat niet altijd goed. Het is bijvoorbeeld nog steeds cruciaal om ondersteuning te bieden waarin gevoelens worden geuit en begrepen. Langzamerhand beginnen er namelijk ook hormonen op te spelen, die een enorme invloed hebben op alles wat er zich in een tienjarig meisje afspelen. 

Maar goed, heel eerlijk, emoties zijn niet alles. Zo zullen de cognitieve vaardigheden van het meisje ook toenemen. Complexere begrippen worden begrepen en op den duur wordt een mogelijkheid tot kritisch denken ontwikkeld. Deze ontwikkeling is goud, dus biedt haar uitdagende leerervaringen en stimuleer haar nieuwsgierigheid. Gedurende deze tijd zal het meisje ook haar eigen waarden en ethische inzichten verkrijgen. Helemaal zelf? Nee, dat dan weer net niet. Help haar dus om een begrip van goed en fout te ontwikkelen en moedig haar aan verantwoordelijke keuzes te maken. Dit kan nogal lastig zijn, omdat bijvoorbeeld vriendschappen steeds belangrijker worden. Alles wat een ander van haar vindt, is ineens ontzettend belangrijk. Aan de andere kant leiden die vriendschappen wel weer tot skills op het gebied van samenwerken, communiceren en het oplossen van conflicten. 

Dus, de kleine meid is alweer tien jaar geworden. Hoewel ze dat misschien zelf ziet als een hele zelfstandige leeftijd, kan ze stiekem eigenlijk nog niet goed zonder de hulp van volwassenen. Denk aan ouders/ verzorgers, maar ook de trainer van de sportclub of de juf/ meester in de klas. Het is aan hen om geleidelijk meer verantwoordelijkheid te bieden, passend bij haar capaciteiten. Dit helpt haar zelfstandigheid en organisatorische vaardigheden te ontwikkelen. Een voorbeeld daarvan is (een verhoging van) zakgeld. Wil ze iets hebben? Prima, maar dan zal ze er wel zelf voor moeten sparen. Wil ze met vriendinnetjes zelf een training verzorgen? Prima, maar dan zal ze wel zelf hulp moeten vragen als het wellicht wat stroef verloopt.  

Dont’s (type cadeaus dat je niet voor een 10-jarig meisje wil kopen)

Oké, oké. Misschien heb je wel een idee gekregen van wat je kan kopen, maar heb je er weleens bij stilgestaan wat wellicht wat minder geschikt is voor een meisje van 10? Nee? Geen probleem, we vertellen je in vogelvlucht het een en ander hierover. Vermijd bijvoorbeeld cadeaus die te veel focus leggen op het (perfecte) uiterlijk. Dit kan haar onzeker maken en omdat emoties over dit soort onderwerpen nog niet altijd even goed worden gereguleerd, zal je hier zeker je aandacht op moeten leggen. Verder is het ook niet altijd even verstandig om mee te gaan in zoiets als een trend. Grote kans dat het cadeau na een week of vier weer aan de kant wordt gesmeten. Iets duurzaams is wellicht wat meer geschikt. 

Wat is een geschikt budget voor deze leeftijd? 

Bespreek allereerst dat de grootte van een cadeau of het bedrag dat eraan is gespendeerd, niet altijd het meest belangrijk is. Het is géén wedstrijd en vaak ook niet heel relevant. Neem het volgende budget als advies op.

 • Ouders/ verzorgers: €50,00 tot …
  Neem het bedrag van vijftig euro zeker als iets waar jij het zeker voor laat gelden. Dus, misschien vind je het gemiddeld, een maximum, een minimum of te weinig. Onthoud: het bedrag van het cadeau is geen weerspiegeling van hoeveel je je kind waard vindt. 
 • Directe familieleden (ooms, tantes, opa & oma): €20,00 tot €50,00
  Bezoek krijgen op je verjaardagen is natuurlijk leuker dan ooit. Dat daar dan ook cadeautjes bij horen, is voor een tienjarig meisje misschien nog wel leuker. 
 • Buren/ kennissen: €10,00
  Gewoon en gemiddeld bedrag waar je ook tegenwoordig nog een hoop leuke cadeautjes van kan kopen. Lees: cadeautjes variërend van tijdschriften tot een nieuwe pennenset.
 • Vriendinnetjes: €5,00
  Met vijf euro spek je de spaarpot van je vriendinnetje of koop je zoiets als een leuk nagellakje.  

Verdere tips 

Last but certainly not least, verdere tips voor het aanschaffen van een leuk cadeau voor een tienjarig meisje. Heb je dit doorgelezen, dan weten we zeker dat je de juiste keuze maakt uit onze zeer relevante top 20 cadeaus. 

De eerste tip: wees niet te selectief. Je kan urenlang nadenken over het geschikte cadeau, maar het blijft ook altijd een beetje een gok. Bewaar daarom een bonnetje en zeg eerlijk: ‘Ik weet niet zeker dat je het leuk vindt, maar ikzelf werd er in ieder geval wel super enthousiast van’. Je bouwt hiermee voor jezelf wat veiligheid in. Aan de andere kant: vragen naar wensen kan altijd, maar maak hierbij niet de garantie dat ze het ook daadwerkelijk ontvangt. Geloof ons: je voorkomt daarbij een hoop teleurstelling.

1. Knutselen

Ouders die een hekel hebben aan troep, tja, die hadden wellicht wat beter moeten nadenken voordat ze aan het ouderschap begonnen. Het is een onbetwistbaar feit dat kinderen rommel maken en stiekem vinden we dat ook goed zo. Kinderen moeten zich namelijk vrij kunnen uiten en genieten van al het speelse dat ze in zich hebben. Of je als ouder je kind leert om zijn of haar troep op te ruimen, is een tweede. Maar hoe dan ook, een beetje rommel hoort nu eenmaal bij het avontuur van opgroeien en het ontdekken van de wereld om hen heen. Wat eigenlijk de voornaamste troep veroorzaakt, zijn knutselspullen. En dan met name spullen die dingen kunnen bevuilen, zoals verf en lijm. Maar goed, lijm blijft niet voor eeuwig werken en verf is niet voor altijd goed. Wellicht is het daarom leuk om het meisje voor haar verjaardag wat nieuw knutselspul kan geven.

2. Kindercamera’s

Voor een meisje van 10 jaar kan een kindercamera een geweldig cadeau zijn. Hiermee kan ze haar creativiteit uiten en de wereld om haar heen vastleggen vanuit haar eigen perspectief. Met een kindercamera kan ze foto’s maken van vrienden, familie, huisdieren en de natuur, en zelfs haar eigen fotoprojecten starten. Het stimuleert haar interesse in fotografie en kan haar helpen om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen terwijl ze plezier heeft. Weet wel dat een kindercamera ook nog in verschillende kalibers komt. Zo zijn er camera’s die al te gebruiken zijn door een kleuter en camera’s voor een meisje van tien, waarvan de opties wat meer uitgebreid zijn. In elk geval dient de camera wel echt te werken. Zo geef je haar de kans om mooie herinneringen vast te leggen, die ze kan koesteren voor de rest van haar leven.

3. Make-up sets

Make-up voor een meisje van tien jaar is een onderwerp waar voorzichtig mee moet worden omgegaan. Op deze leeftijd is het belangrijk om de nadruk te leggen op zelfacceptatie en natuurlijke schoonheid. Als ouders ervoor kiezen om hun dochter make-up te laten gebruiken, is het raadzaam om te beginnen met subtiele producten zoals lipgloss of lichte tinten oogschaduw. Belangrijk is ook om het gebruik van make-up te begeleiden met gesprekken over zelfbeeld en zelfvertrouwen en om te benadrukken dat ware schoonheid van binnenuit komt. Maar goed, dat betekent natuurlijk niet dat je het helemaal moet vermijden. Het is namelijk ook gewoon iets dat in onze maatschappij zit genesteld. Een beetje make-up, zoals we dat hieronder hebben neergezet, kan geen kwaad, hoor!

4. Lego

Lego niet leuk voor meisjes? Nee hoor, Lego is absoluut niet alleen voor jongens. Het populaire bouwspeelgoed is geschikt voor iedereen, ongeacht geslacht en zelfs leeftijd (tenminste, zolang het niet te jong is). Meisjes kunnen in principe net zo veel plezier beleven aan het bouwen en creëren met Lego als jongens. Het stimuleert hun ruimtelijk inzicht, probleemoplossend vermogen en creativiteit. Bovendien kunnen ze met Lego hun eigen fantasiewerelden tot leven brengen, waardoor de mogelijkheden eindeloos zijn. Kies je voor een pakket met alleen maar losse blokjes of eentje waarmee je middels een boekje wort geleidt naar een kunstwerk? Zeg jij het maar, wij hebben alleen ter inspiratie het een en ander voor je neergezet in het overzicht hieronder.

5. Boeken

We zouden zeggen, leg een keer een boek uit de serie ‘Dagboek van een muts’ voor de neus van dit meisje neer. De kans bestaat dat ze deze boeken al kent, maar de kans bestaat ook dat ze dat niet doet. Dit is in ieder geval een boek wat erg toegankelijk is voor kinderen van haar leeftijd. Waarom we zo graag willen dat ze leest? Nou, lezen is essentieel voor de ontwikkeling. Het vergroot de woordenschat, verbetert het begrip en stimuleert de verbeelding. Het helpt bij het ontwikkelen van analytisch denken en kritisch redeneren. Daarnaast bevordert lezen empathie en emotionele intelligentie door het verkennen van verschillende perspectieven en ervaringen. En mocht jouw tienjarige nou geen lezer zijn, dan is het nog altijd belangrijker dat ze iets leest dan dat ze leest.

6. Fiets

Meisjes hebben vaak een groeispurt tussen gemiddeld 10 en 14 jaar, de tijd waarin ze in de puberteit zitten. Waarschijnlijk is het ook een tijd waarin ze veel dingen ontgroeien. Dat is niet erg, zolang je er maar rekening mee houdt. Een van de dingen waar waarschijnlijk verandering in dient te komen, is een fiets. Het is verstandig om de fiets te kopen met het zicht op de middelbare school. Moet ze verder fietsen, overweeg dan een fiets met veel versnellingen. Wil ze haar tas voorop, dan is een fiets met een rekje handig. Misschien is de nieuwe fiets aan het begin nog wat te groot en blijft hij in de garage staan, maar na een tijdje zal de oude toch echt aan de kant worden gezet. Mocht je door voorspellingen niet denken dat het meisje ineens zoveel gaat groeien, dan kan je beter wachten op volgend jaar. (En je dus dit jaar richten op een ander cadeau.)

7. Kaphoofd

Een meisje van tien vindt het misschien wel leuk om zich op te maken en misschien ook wel leuk om dat met vriendinnetjes te doen. Echter is het een tweede om met dat opgemaakte hoofd buiten de deur te gaan. Er zal dus niet altijd de tijd zijn om te oefenen op een eigen gezicht. In zo’n geval biedt een kaphoofd een perfecte oplossing. Je kan hierop proberen een vaste hand te krijgen en je in te beelden of bepaalde kleuren eigenlijk wel leuk bij elkaar staan. Ook heeft een kaphoofd vaak lange haren. Hiermee kan je proberen leren te vlechten of oefenen met zoiets als een krultang, om het vervolgens, als je er ‘geoefend’ in bent, het bij jezelf uit te proberen. Het is namelijk zo dat het veel moeilijker is om zoiets bij jezelf uit te voeren, omdat je in spiegelbeeld werkt of er simpelweg geen zicht op hebt. Ach, al met al een leuk cadeau voor een meisje wat lekker wil afwisselen met verschillende looks.

8. Spelletjes

Voor een meisje van 10 jaar zijn er talloze leuke spelletjes om haar bezig te houden en plezier te bieden. Denk aan (bord)spellen zoals Monopoly, Beverbende en Keer op Keer, die haar strategisch denken en sociale vaardigheden kunnen stimuleren. Ook creatieve spelletjes zoals het maken van sieraden, het decoreren van fotoalbums of het ontwerpen van modepoppen kunnen haar interesse wekken. Verder zijn buitenspellen zoals trefbal, verstoppertje of voetbal altijd populair voor actief speelplezier. Maar, hoewel je voor verstoppertje niks nodig hebt, heb je voor veel andere spellen wél de benodigdheden nodig. Misschien handig dat je deze voor haar verzameld en cadeau geeft op haar verjaardag?

9. Smartwatch

Waarschijnlijk zit deze tienjarige jongedame op een school waar tijdens de dag geen mobieltjes worden toegestaan. Ook zal het wel niet zijn toegestaan om op je smartwatch alsnog te reageren op berichtjes en andere dingen te doen. Echter is een smartwatch op zo’n moment nog wel handig om de tijd bij te houden. Bovendien is het een leuk extraatje om te monitoren hoeveel je nou beweegt tijdens de gymles of kan er bij rekenen iets worden gedaan met het tellen van haar hartslag. Om te onderzoeken hoe accuraat het is ten opzichte van als je het voelt met je vingers, bedoelen we dan. Maar goed, wat we hiermee proberen te zeggen, is dat wij geen reden zien waarom het niet zou kunnen, het dragen van zo’n smartwatch op school. Het meisje zal er in elk geval erg blij mee zijn, al helemaal als ze op een vrije dag een rokje draagt en haar telefoon niet bij de hand kan komen. Nou ja, you get the point, toch?

AyeKids Kinder Smartwatch

Bekijk de laagste prijs

bol.com
VTech KidiZoom Smartwatch

Bekijk de laagste prijs

bol.com
Keebies Smartwatch Kinderen

Bekijk de laagste prijs

bol.com
One2track Connect NEXT paars

Bekijk de laagste prijs

bol.com

10. Bol.com cadeaukaart

Ken je dat meisje van tien dat alles al heeft? Ja? Ach, wat is het dan lastig om een cadeau uit te kiezen, nietwaar? Misschien is het een idee om haar een cadeaukaart cadeau te doen. We doelen dan niet op zomaar een kaart, nee, in het specifiek op die van Bol.com. Het assortiment van deze winkel is namelijk zó uitgebreid, dat ze er ongetwijfeld iets tegen zal komen wat ze graag wil hebben. Denk aan verscheidene beauty accessoires, spelletjes, elektronische apparaten, speelgoed, cosmetische producten en nog veel meer. Bovendien stelt een cadeaukaart de gever ook in staat om het budget wat hij of zij in gedachten had, ook daadwerkelijk te geven. Zo wordt een cadeau van oorspronkelijk €25,00 niet zomaar €37,89, omdat dat Lego pakket toevallig zo duur is. Het is misschien niet het allerpersoonlijkste cadeau wat je kan geven, maar wel eentje die laat zien dat je er over na hebt gedacht.