Ze sport maar liefst 5x in de week, is een echt strebertje op school en onderhoud ook nog een sociaal leven. Je vraagt je daadwerkelijk af hoe ze het doet, maar zolang ze er plezier in heeft, houd je haar niet tegen. Bovendien is ze ook al bijna vijftien jaar. Vijftien jaar! Een hele lange tijd, die voorbij is gevlogen. Alles voor het feestje is geregeld, behalve dat cadeautje dan. Want poeh, wat blijkt dat nog best wel lastig te zijn. Gelukkig ben je hier, bij deze blog, gevuld met de 20 beste cadeaus voor een meid van 15. Deze cadeaus vind je na de beschrijving van de ontwikkelingsfase en een aantal tips, zodat jij erg goed weet welk cadeautje nu écht bij haar past. 

Direct naar de leukste cadeaus? Klik dan hier

Ontwikkelingsfase van een 15-jarige meid

In de afgelopen jaren is er qua fysiek veel veranderd bij jouw vijftienjarige dochter. Ze is een heel stuk gegroeid, primaire en secundaire geslachtskenmerken zijn ontwikkeld en ze draagt waarschijnlijk wat make-up. Hoewel jongens daar zich redelijk snel bij neerleggen, zal een meisje daar best wel onzeker van kunnen worden. Met name wanneer zij als enige niet zulke grote borsten heeft (waar ze later ongetwijfeld tevreden mee zal zijn) of dat ze juist heel lang is, ten opzichte van leeftijdsgenoten. Zorg daarom dat je haar steunt en laat merken dat ze tegen haar ouders kan praten. Vertel niet meteen dat het goed komt (want dat komt het in het hoofd van een 15-jarige meid echt niet), maar vertel dat ze haar gevoelens kan delen en dat je het begrijpt. 

Want zoiets als gevoelens, dat kan een 15-jarige inmiddels wel subliem omschrijven. Op cognitief vlak is ze de afgelopen jaren enorm gegroeid. Volwassen gesprekken volgen elkaar op, al zal daardoor ook meer dan eens de discussie met hen aangaan. Vertel maar eens waarom ze iets niet mag, terwijl een ander dat wel mag. Of wees maar even de ‘stomme’ ouder, omdat haar vriendje na één ontmoeting nog niet mag blijven slapen. Het leven is oneerlijk, maar de enige manier om de 15-jarige meid door haar puberteit heen te slepen, is door grenzen te stellen en open te blijven communiceren. 

Op veel relationele vlakken zullen er veranderingen plaatsvinden. Zo krijgt ze wellicht op deze leeftijd haar eerste vriendje, maar zullen verder vriendinnen het meest aanwezig zijn in haar leven. Er is bijvoorbeeld op school of op de sportclub een hele interessante wisselwerking tussen de twee genders te zien. Maar, merkt een meisje dat ze eigenlijk op meisjes valt, dan is dit wel een leeftijd waarop ze dan ‘uit de kast’ zal komen. Super gaaf, toch? Een 15-jarige meid is dus bezig met het ontwikkelen van haar identiteit en dit begint steeds meer vorm te geven. Al is de kans ook aanzienlijk aanwezig dat die identiteit op dit moment nog wat ‘13-in-een-dozijn’ is.

Dont’s (type cadeaus dat je niet voor een 15-jarige meid wil kopen)

Zelf een idee uitvoeren? Niet echt een goed idee. Een 15-jarige meid is waarschijnlijk enorm specifiek in wat ze graag wil hebben. Sterker nog, er bestaat een grote kans dat ze al maandenlang een verlanglijstje bijhoud en de cadeaus op basis van budget, grootte en andere factoren aan iedereen ‘uitdeelt’. Dus, van een vriendin wil ze graag een beker met rietje, van haar ouders het liefst een nieuwe telefoon, etc. Welk type cadeaus je dus niet voor een 15-jarige wil kopen, zijn cadeaus waar ze zelf niet over begint. Laat het moeilijke werk voor je doen óf laat haar vriendinnen cadeaus selecteren uit onderstaande lijst. Daar zal je ongetwijfeld ook succes mee boeken. 

Wat is een geschikt budget voor deze leeftijd? 

Hoe groot een budget is, kunnen wij natuurlijk niet invullen. Daarvoor in de plaats geven we een indicatie van wat een redelijk budget zou kunnen zijn.

 • Ouders/ verzorgers: €50,00 tot …
  Het ene jaar wordt er honderden euro’s gespendeerd aan een cadeau, het andere jaar zal het allemaal wel meevallen. Vandaar dat het budget geen ‘einde’ heeft. Een nieuwe fiets is immers vaak een stuk duurder dan een mooi armbandje.
 • Directe familieleden (ooms, tantes, opa & oma): €10,00 tot €50,00
  Op de verjaardag worden familie en vrienden maar al te graag uitgenodigd en daarbij hoort een cadeau van een budget als deze.
 • Buren/ kennissen: €10,00 tot €20,00
  Voor een bedrag als deze koop je een mooi, gemiddeld cadeautje, waar de 15-jarige meid ontzettend lang naar uit heeft gekeken, maar het steeds net niet de moeite waard vond om het aan te schaffen.
 • Vriendinnen: €5,00 tot €10,00
  Met een uurloon van nog geen €4,00 per uur, is een maximum van €10,00 zeker genoeg. Misschien dat papa en mama de pot nog spekken, om het zo maar even te zeggen, maar de kans bestaat ook dat vriendinnen het zelf aanleveren.

Verdere tips 

Zoiets als een cadeaubon schaf je aan voor de flexibiliteit, maar is een stuk minder persoonlijk. Zelf zoeken naar een kledingstuk is dan weer veel te specifiek en valt wellicht niet echt in de smaak. Een gepersonaliseerd cadeau is doorgaans maar ‘even’ leuk, maar zal snel vervelen. Iets waarbij samen tijd wordt doorgebracht, wordt dan wel weer goed gewaardeerd. Wat we willen zeggen: het is maar ingewikkeld, een cadeau vinden voor een vijftienjarige. Vergeet daarom niet wat je al eerder las en dat is dat je het best aan de meid kan vragen. Ze weet namelijk dondersgoed waar haar wensen liggen, of die wensen nog relevant zijn (i.v.m. het volgen van trends en dergelijken) en of het cadeau realistisch is.

1. Damestas

Ja, nu ze wellicht haar groeispurt voorbij is en eerste menstruatie heeft gehad (if not, don’t worry) kunnen we deze 15-jarige een dame noemen. Althans, dat doen nog relatief veel mensen als dit bij een meisje voorkomt. Wij vinden dat iemand zich een dame kan noemen als ze zich zo voelt. Weg van oude tradities in ieder geval. Maar goed, voordat dit een soort betoog wordt over wat wij allemaal ander zouden zien, gaan we terug naar het onderwerp: een damestas. Met een damestas bedoelen we eigenlijk niets minder dan een handtas welke een mate van volwassenheid uitstraalt. Dus geen roze unicorns en glitterende poppetjes, maar een kwalitatieve handtas welke de komende jaren volop in gebruik kan worden genomen. We hebben een aantal voorbeelden voor je geselecteerd, welke in het overzicht hieronder te zien zijn.

2. Powerbank

Een powerbank is een draagbare oplaadbare batterij die wordt gebruikt om elektronische apparaten op te laden wanneer er geen stopcontact beschikbaar is. Het is een handig apparaatje om bij je te hebben, vooral wanneer je onderweg bent en je apparaat, in het geval van deze meid waarschijnlijk haar telefoon. dreigt leeg te raken. Met een powerbank kun je je apparaat snel en gemakkelijk opladen, waar je ook bent. Let wel goed op op welke aanlsuitingen de powerbank heeft. Zo laadt je een iPhone op met een lightning of usb-c kabel, maar een Android vaak met een micro-usb. Toch wel degelijk handige details om in je achterhoofd te houden, bij de aanschaf van een powerbank. Een powerbank waar het snoer al aan vast zit, bedoelen we overigens. De meeste powerbanks zijn ‘universeel’ en kan je gewoon gebruik met het snoer die je normaal gesproken in het stekkertje stopt.

3. Draadloze oordopjes

Draadloze oordopjes bieden gemak maar hebben ook nadelen. De beperkte batterijduur vereist regelmatig opladen en er is een verhoogd risico op verlies door het ontbreken van kabels. Verbindingsproblemen en hogere prijzen zijn ook mogelijke nadelen evenals een mogelijk beperkte compatibiliteit met apparaten. Klinkt allemaal als een reden om ze niet te kopen en toch zal je vijftienjarige ze wel willen. Waarom? Nou, omdat de voordelen van deze oordopjes opwegen tegen de nadelen. Zo is de bewegingsvrijheid met deze dingen veel groter. Bovendien is het hebben van deze dingen toch een soort statussymbool, wat laat zien dat er genoeg geld is in het huishouden om ze te kopen. Lang niet alle kinderen zullen hier overigens iets van zeggen, maar ze denken het wel. En dat, dat is al genoeg voor een kwetsbaar meisje van vijftien wat er ook maar ‘probeert bij te horen’. Ennûh, afgezien van dat feit zijn de oortjes van nu al zover doorontwikkeld dat ze veelal compatibel zijn met apparaten en dat verbindingsproblemen nauwelijks aanwezig zijn.

4. Krulborstel

Dit cadeau combineert de functies van een föhn en een krultang, waardoor je tegelijkertijd je haar kunt drogen en stylen. Met een krulborstel kun je verschillende kapsels creëren, zoals krullen, golven of volume toevoegen aan je haar. Het is gemakkelijk te gebruiken en geeft je de vrijheid om thuis professionele resultaten te bereiken zonder naar de kapper te hoeven gaan. Dat laatste, dat zal wellicht wel als muziek in de oren van jou vijftienjarige meisje klinken. Waarom? Nou, omdat ze waarschijnlijk niet de middelen heeft om wekelijks bij de kapper te gaan zitten (wie heeft dat trouwens wel?). Bovendien is het gewoon super leuk om zelf te stuntelen met je haren, om na maanden oefenen het fingerspitzengefühl te krijgen en elke dag het kapsel van je dromen te creëren. Hoe dan ook is dit het cadeau van de eeuw, al hoewel we eerlijk moeten bekennen dat het niet iets is voor meisjes die juist geen krullen willen. Maar goed, gelukkig staan voor hen nog 9 andere cadeau ideeën in deze lijst.

5. Stijlborstel

Met een stijlborstel kun je ongewenste krullen en pluizigheid temmen, waardoor je haar er netjes en verzorgd uitziet. Het is een veilige en eenvoudige manier om je haar te stylen zonder het te beschadigen, perfect voor dagelijks gebruik of speciale gelegenheden. Dat je het niet beschadigt, heeft er alles mee te maken dat je niet werkt met een (te) heet ijzer, maar met hete lucht. Mocht je dit apparaat elke dag urenlang gebruiken, dan is ook dat niet goed voor je haar, maar dan begrijp je wel waar we het over hebben. In ieder geval is het apparaat al jarenlang erg populair en nu ook voor degene met een kleinere portemonnee beschikbaar. Kijk maar eens in het overzicht dat we hieronder voor je hebben gecreëerd. Met een redelijk budget kom je al een heel eind!

6. Instant camera

Met een instant camera doelen we 9 van de 10 keer eigenlijk op een Instax Mini-camera. Deze camera is een populaire instant camera die bekend staat om zijn compacte formaat en direct klaar-voor-gebruik foto’s. Met zijn retro, doch moderne ontwerp en eenvoudige bediening is het een favoriet onder liefhebbers van analoge fotografie en moderne Instagrammers. De camera maakt gebruik van Instax Mini-film, die direct na het maken van de foto wordt ontwikkeld, waardoor je direct een tastbare herinnering hebt. Met functies zoals automatische belichtingsregeling en verschillende creatieve modi, biedt de Instax Mini-camera gebruikers de mogelijkheid om spontane momenten vast te leggen en direct te delen. Gezien elke foto toch wel iets minder dan een euro waard is, zal het de vijftienjarige ervan bewust maken wat ze nu daadwerkelijk op de foto zet. Dus geen eindeloze fotoshoots met duizenden foto’s, maar gewoon één moment wat het moet worden.

7. Make-up organizer

Hoewel we altijd willen benadrukken dat een persoon, hoe hij/ zij /die zich ook identificeert, al prachtig is van zichzelf, snappen we heel goed dat een meisje van deze leeftijd bezig is met make-up. En dus bezig is met het ‘veranderen’ van haar uiterlijk. Dat betekent echter niet dat ze niet tevreden is met haarzelf, want wellicht vindt ze het gewoon leuk om ermee bezig zijn en ermee te spelen. Goed, ook hier kunnen we lang een discussie voeren, maar we kunnen het ook niet doen. De kans is namelijk aanzienlijk groot dat deze meid veel make-up heeft wat nu ongeorganiseerd op haar bureau slingert. Op haar verjaardag kan jij degene zijn die haar uit haar lijden verlost, omdat je een make-up organizer hebt gegeven. Dit zorgt ervoor dat alles gestructureerd staat en een goed plekje heeft gekregen. Mooi meegenomen, dachten we zo, al helemaal vanwege het feit dat het op die manier ook makkelijker schoon kan worden gemaakt. Kan je pluspunten maken bij haar ouders (grapje).

8. Knutselen

Knutselen nog wel leuk voor een vijftienjarig meisje? Ja, zeker is dat nog wel het geval. Allereerst zal het een creatieve uitlaatklep kunnen zijn, waardoor ze misschien wat minder stress ervaart en lekker kan ontspannen. Bovendien zijn er talloze knutselprojecten die geschikt zijn voor tieners, zoals het maken van handgemaakte sieraden, het decoreren van fotolijsten, het ontwerpen van scrapbookpagina’s of het maken van gepersonaliseerde kledingstukken. Hoe dan ook valt er genoeg te beleven op die leeftijd, het is alleen een beetje het ding of ze er prioriteit aan zal geven of niet. Maar goed, als op zondagmiddag haar schermtijd toch wel op is, kan je als ouder in ieder geval iets voorstellen om te doen. Wellicht dat ze met een kleine zet in de rug aan de slag gaat en een paar weken later zelf het initiatief neemt om ermee te beginnen.

9. Spelletjes

Beverbende, Keer op Keer, Clever, Exploding Kittens… Allemaal spelletjes in een klein doosje, welke gemakkelijk mee te nemen zijn en ook nog eens leuk om te spelen. Bij de volgende picknick, spelletjesavond of vakantie weet het meisje wel welke spelletjes ze graag mee wil hebben. En nee, het hele gezin hoeft niet mee te spelen, want veel van die spelletjes kan je al met twee personen spelen. Spelletjes doen is leuk en zou eigenlijk in elk huishouden maandelijks dan wel niet wekelijks op de planning staan. Want naast het feit dat je fijne quality time hebt, leer je elkaar er ook beter door kennen. Kan iemand tegen zijn verlies en kan iemand daar overheen groeien of verloopt altijd alles in harmonie? In principe zijn het allemaal vaardigheden die je ook in de rest van je leven kan inzetten, op een positieve manier bedoelen we dan natuurlijk!

10. Ringlamp

Een ringlamp kan het licht in een kamer aanzienlijk beïnvloeden. Dankzij de cirkelvormige opstelling van de lampen biedt een ringlamp een gelijkmatige en schaduwvrije verlichting. Dit is vooral handig voor activiteiten waarbij nauwkeurigheid en detail belangrijk zijn, zoals make-up aanbrengen, foto’s maken of video’s opnemen. Hei! Klinkt dat nou net alsof je vijftienjarige daar ook op dagelijkse basis mee bezig is! TikTokfilmpjes, foto’s voor op de socials en een laag make-up waar je iemand onder zou kunnen bedekken: it sounds like a plan. En als het meisje de lamp niet gebruikt, heeft het ook nog eens een leuke invloed op haar kamer. Met het variëren van het licht naar een warm en gezellig kleur, ontstaat er namelijk een esthetisch aantrekkelijke ambiance. Het enige nadeel daaraan is wel dat een ringlamp zelf nou niet echt de definitie is van ‘esthetisch’ en ‘aantrekkelijk’, maar wat ze daarmee doet kan ze beter zelf bedenken.