De sweet-sixteen festiviteit bleek een ontzettend groot succes en voor je het je realiseerde, stond de meid alweer aan het begin van haar 19e levensjaar. Ook deze verjaardag wordt zonder twijfel weer uitbundig gevierd. Sterker nog, het zijn zelfs twee verjaardagen. Alle vrienden en vriendinnen komen voor een drankje op de late avond, waar de familie na een aantal uur zonder pardon weer uit huis wordt gebonjourd. Helemaal prima, maar welke cadeaus horen daar nu eigenlijk bij? Vind het antwoord op je vraag in deze blog!

Direct naar de leukste cadeaus? Klik dan hier

Ontwikkelingsfase van een 18-jarige meid

We starten met de ontwikkelingsfase van een 18-jarige meid, die ontzettend interessant is. Waarschijnlijk heeft ze op deze leeftijd al een beetje een eigen identiteit ontwikkeld, maar dat betekent niet dat ze al uit haar ontwikkeling is gestapt. 

In de meeste hoofden zal 18 jaar gelijk staan aan volwassenheid, maar laat dat nu eigenlijk niet helemaal waar zijn. Althans, volgens de wet ben je vanaf 18 jaar volwassenen, maar als je over de ontwikkeling vertelt, zit een 18-jarige nog steeds in zijn adolescentie. Zo zijn je hersenen nog in volle ontwikkeling en is de legaliteit van het drinken van alcohol eigenlijk niet heel verstandig. 

Een 18-jarige meid is niet meer zo zeer met haar ouders bezig. Ze woont waarschijnlijk nog wel in huis, maar maakt eigen keuzes en is vooral druk bezig met haar sociale leven. Die keuzes, die kunnen nog weleens wat onverstandig zijn. Aan de andere kant, ze kan er alleen van leren als het ook een keer fout gaat. Er worden keuzes gemaakt over een opleiding en bijbaantjes en in (romantische) relaties en vriendschappen. Overigens is het toekomstbeeld vaak nog wat idealistisch en daarmee niet heel realistisch. Nu kan je daar wat van vinden, maar tegelijkertijd is het ook wel weer intrigerend, een dergelijke kijk op de wereld.

Gaat het goed met de 18-jarige meid, dan zal je dat in alles merken. Van gedrag tot humeur: alles wordt met een positieve benadering aangevlogen. Helaas is 18 jaar ook een leeftijd waarop het ineens averechts kan zijn. Ze zit minder goed in haar wel, heeft het idee dat haar identiteit niet is wat ze eigenlijk voor ogen had en ziet nergens mogelijkheden in. Het maakt de 18-jarige meid een ontzettend interessante persoonlijkheid, waar ook jij veel van kan leren. Lees: iemand who doesn’t take no for an answer en nog maar aan het begin van haar volwassen leven staat. 

Dont’s (type cadeaus dat je niet voor een 18-jarige meid wil kopen)

Nu je een idee hebt van de manier waarop een 18-jarige meid in het leven staat, heb je wellicht ook al een aantal cadeau-ideeën opgedaan. Voordat je deze aanschaft verwijzen we je graag nog naar onze top 20, maar ook naar de volgende informatie, die je vertelt dat niet alle cadeautjes zo geschikt zijn voor een 18-jarige meid. 

Zo wil je eigenlijk niet beginnen aan iets dat veel creativiteit vergt van de meid. Ja, een bullet journal is leuk. Echter blijft het alleen leuk als de 18-jarige meid daar tijd voor maakt. En als de doorsnee 18-jarige moet kiezen tussen twee uur creatief zijn of twee uur TikToks bekijken en ‘terrassen’ met vrienden, kan jij wel raden waar ze voor kiest. Het is dus misschien wel beter om te vragen naar haar bezigheden, in plaats van haar interesses.

Wat is een geschikt budget voor deze leeftijd? 

Kinderen worden ouder, maar dat betekent niet per definitie dat het budget de lucht in gaat. Uiteindelijk zal het wellicht wat omhoog gaan, maar dat hoeft dus niet. Neem de volgende bedragen als mogelijkheid, niet als advies. 

 • Ouders/ verzorgers: €50,00 tot …
  Gezien de 18e verjaardag toch wel als ‘speciale’ leeftijd wordt gezien, zal het budget wat groter zijn dan andere verjaardagen. Ze geven bijvoorbeeld een nieuw tweepersoonsbed of bijvoorbeeld het budget voor een rijbewijs.
 • Directe familieleden (ooms, tantes, opa & oma): €20,00 tot €50,00
  Een lieve tante zal aankomen met een cadeau van rond de €50,00, waar een opa & oma een standaard bedrag van €25,00 aanhoudt voor alle kleinkinderen, ongeacht leeftijd of geslacht. 
 • Buren/ kennissen: €10,00
  Gewoon leuk als bijdrage op iets dat ze al lang in gedachten heeft of waarmee je wat leuke accessoires aanschaft. 
 • Vrienden en vriendinnen: €15,00
  Een bedrag waar je zeker iets leuks voor koopt, waarmee je het cadeau leuk versiert of kan een bedrag dat je combineert tot een groter, gezamenlijk cadeau.

Verdere tips 

We ‘eindigen’ met een aantal laatste tips, voor we je laten duiken in de top 20 beste cadeaus voor een 18-jarige meid. Lees: kies onder andere voor iets dat kwalitatief hoogwaardig is. Vanaf deze leeftijd kan je beter kiezen voor iets dat lang meegaat, dan kleine cadeautjes waar ze eigenlijk net niks aan heeft. Bijvoorbeeld, een mooie leren tas in plaats van een plastic drinkbeker met rietje. 

Verder raden we aan om, bij voorkeur, een cadeau te kiezen dat nooit meer wordt gegeven. Zoiets van ‘wist je nog toen ik 18 werd en xxx van je kreeg?’. Denk aan iets dat tijdloos is, in plaats van wat trendgebonden is.  

1. 18 jaar-versiering

Wij herinneren ons de dag dat we achttien werden nog goed. Althans, langzamerhand verdwijnen die herinneringen ook naar diep diep is ons geheugen, maar na even graven, komen we er wel weer. In ieder geval is het moment dat je daadwerkelijk achttien jaar wordt, ontzettend memorabel. Bij het feestje dat je dan voor je vriendinnen (en vrienden) viert, wil je dat alles tip top in orde is. Hoe leuk is het dan dat jij, als buitenstaander van allerlei speciale ’18 jaar-versiering’ cadeau doet. Denk aan vlaggetjes, ballonnen, bekers, slingers en borden met deze leeftijd erop geplakt. Of, als je wellicht weet dat ze het in een soort thema geeft, geef je al die versiering in de kleuren die passen bij het thema, zoals je wel kan begrijpen.

Fissaly 18 Jaar Rose Goud

Bekijk de laagste prijs

bol.com
Hulde stopbord 18 jaar

Bekijk de laagste prijs

bol.com
zilver/blauw feestpakket

Bekijk de laagste prijs

bol.com

2. Handtas

Tegenwoordig begint deze meid steeds meer op een dame te lijken. Waar er bijvoorbeeld een aantal jaar geleden alleen nog een mobiele telefoon mee hoefde als het gezin op visite ging, gaat er tegenwoordig een hele handtas mee. En dat is ook nodig, want naast haar telefoon gaat er ook een parfummetje, een pasjeshouder, een poeder, wat maandverband, een spiegeltje én wat losse muntjes mee. Zoals je je misschien wel kan indenken heb je in zo’n geval aan een handtas niet genoeg. Althans, op het moment zelf wel, maar niet alle handtassen passen bij elke outfit. Schaf daarom een handtas voor haar aan in een favoriete kleur en van een handig formaat. Raadpleeg wellicht haar vriendinnen voor advies, al zal de meid van achttien je vast ook luid en duidelijk kunnen vertellen wat haar wens hierin is.

3. Beerpong

Tja, je wil er als ouder misschien niet aan denken, maar het is toch echt zo. De tijd is aangebroken dat de meid van achttien legaal alcohol mag nuttigen. Op het aanstaande feestje met haar vrienden, kan je dan ook wel begrijpen dat er wat alcohol wordt geschonken. Een onmisbaar spel dat daar bijhoort is niets minder dan beerpong. Koop het wat ons betreft in een leuke variant, waarbij bijvoorbeeld alle cups roze zijn in plaats van rood. Of dat er op een manier een extra moeilijk element is toegevoegd. Bij dit soort dingen gaat het meer om het idee dan de daadwerkelijke kwaliteit ervan, dus verspil er vooral niet te veel geld aan. Misschien is dit cadeau dan wel meer een cadeau dat vrienden (met een kleine portemonnee) aan haar geven, in plaats van dat je dat als ouder of ander familielid doet.

Red cups

Bekijk de laagste prijs

bol.com
Dare Pong

Bekijk de laagste prijs

bol.com
Beerpong Drankspel

Bekijk de laagste prijs

bol.com
Mini Bier Pong Spel

Bekijk de laagste prijs

bol.com

4. Draadloze oordopjes

Stel je voor: een meisje van 18 oefent haar danspasjes terwijl ze de nieuwste hits streamt. Maar wanneer haar moves wild worden, vliegen haar oordopjes alle kanten op! Gun haar daarom draadloze oordopjes – er zijn geen kabels meer om haar dansvrijheid te beperken en ze kan nog steeds in alle rust genieten van haar eigen muziek! Ze zal dansen als een ster, zonder zich zorgen te maken over het in de knoop raken van haar snoertjes. Ook op andere momenten, waar en wanneer ze maar wil, zal ze kunnen luisteren zonder het risico te lopen om over haar eigen snoeren te struikelen. Denk aan het muziek luisteren op de fiets of tijdens een wandeling. Nog niet overtuigd? Nou, ze zal er ook beter door kunnen leren. De muziek geeft haar concentratie en omdat er geen snoertjes zijn die de tekst in haar boeken versperd, gaat ook dat een stuk vloeiender.

5. Instant camera

Een instant camera is een fototoestel waarmee je direct foto’s kunt afdrukken nadat je ze hebt genomen. Het maakt gebruik van een instant ready filmtechnologie, waarbij de foto’s direct na het maken ervan uit het toestel komen. In principe bestaat dit al erg lang, maar sinds de komst van de Instax Mini camera’s, is het weer mateloos populair geworden. Het werkt namelijk toch wel wat anders, dan de talloze foto’s die je achterelkaar kan maken op je telefoon. In plaats van een verzameling van duizenden foto’s op je telefoon, zal je er hierbij waarschijnlijk maar tientallen hebben, welke zijn gemaakt over een aantal jaren. Eenmaal in je bezit betekent overigens ook dat je eens in de zoveel tijd dient te investeren in een nieuw rolletje, maar op zich zou dat voor een achttienjarige nog wel te betalen moeten zijn. Kopen, dus!

FujiFilm Instax Mini 40

Bekijk de laagste prijs

bol.com
Fujifilm Instax Square SQ1

Bekijk de laagste prijs

bol.com
Polaroid Go Gen 2 Black

Bekijk de laagste prijs

bol.com

6. Spelletjes

Op een gezellig avondje met vriendinnen, wanneer je een keer geen zin hebt om uit te gaan, is het een leuk idee om een spelletjesavond te organiseren. Iedereen neemt wat lekkers mee en het enige wat jij hoeft te doen, is het aanleveren van spelletjes. Hoewel het bij dames van deze leeftijd niet zozeer om het spelletje gaat, maar meer om het kletsen tussendoor, is het toch wel leuk dat het spelletje ook leuk is. We hebben in onderstaand overzicht een aantal populaire spelletjes neergezet. Deze zijn overal het algemeen erg gemakkelijk om te begrijpen en leuk om meerdere keren achter elkaar door te spelen. Let goed op op welke je uitkiest, want misschien zorg je er zo juist wel voor dat er vaker een avondje thuis wordt gebleven. Hoe gezond het ook is om op die leeftijd erop uit te gaan, veilig onder het dak van papa en mama zal veel stress voorkomen bij haar ouders…

Halli Galli Actiespel

Bekijk de laagste prijs

bol.com
Exploding Kittens

Bekijk de laagste prijs

bol.com
Qwixx – dobbelspel

Bekijk de laagste prijs

bol.com
30 Seconds ® Bordspel

Bekijk de laagste prijs

bol.com

7. Knutselen

Ze is geen acht meer, dus een kleurboek, een set stiften, wat lijm en een nieuwe schaar zullen niet echt op haar verlanglijst staan. Bij knutselen doelen we eerder op materiaal dat ze bijvoorbeeld gebruikt voor haar bullet journal.
Een bullet journal is een soort notitieboekje met stipjes in plaats van lijntjes. Je gebruikt het voor het organiseren van taken, doelen, notities en afspraken en vaak versierd met tekeningen, stickers en handlettering. Zo heb je dames die hun volledige agenda in zo’n journal zetten en dames die juist bepaalde habit trackers er in maken en vervolgens bijhouden. In ieder geval is het een leuke manier om je creativiteit te laten vloeien en op deze leeftijd een keer niet aan je telefoon vastgeplakt te zitten.

8. Stijl- of krulborstel

Zzzzzzzzzzzz…. Nee, we doelen in dit geval niet op iemand die slaapt, maar juist het geluid wat uit de badkamer komt nadat de achttienjarige heeft gedoucht. Het is namelijk het geluid van de stijl- of krulborstel die ze gebruikt. Het voordeel aan zo’n borstel is dat het stukken beter voor je haar is. Het nadeel is helaas dat het apparaat een stuk meer geluid produceert. Maar goed, om te voorkomen dat het haar van de achttienjarige, dat tegenwoordig ook al wordt geverfd, nóg veel slechter wordt, is dit een mooie oplossing. Kijk goed naar de verschillende functies van de borstels en kijk goed naar wat de wensen zijn van de meid qua haarstijl. Op basis daarvan zal je ongetwijfeld de juist kunnen aanschaffen, wat maakt dat de meid er elke uitziet om door een ringetje te halen. Waar is de tijd van besmeurde mondhoeken, vieze nagels en kapotte kleding gebleven?

9. Make-up

Een veelzijdig oogschaduwpalet met een reeks kleuren biedt haar de mogelijkheid om verschillende looks te creëren. Hoogwaardige make-upkwasten zorgen voor een nauwkeurige en professionele applicatie. Een mascara van een bekend merk zorgt voor lange, volumineuze wimpers. Een mooie lipstick in een kleur die past bij haar huidskleur en stijl kan haar look compleet maken. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Maar goed, waarschijnlijk heb je geen idee van wat ze al heeft, wat ze wil en wat goed bij haar past. Bij dit kopje kan je er daarom ook voor kiezen om samen met de achttienjarige haar cadeau uit te zoeken. Wellicht ambieert ze een mooi oogschaduwpalet van een paar tientjes of zal je haar eerder gelukkig maken met een make-up spiegel. Ze is oud en wijs genoeg om te bedenken dat het soms fijner is om al te weten wat je krijgt, dan dat je mensen in heiniks laat gissen en eigenlijk met het verkeerde laat opdagen.

10. Kookboeken

Tja, nu deze jongedame alweer achttienjaar is geworden, is het ook langzamerhand tijd om je voor te bereiden op de uitzet. Sterker nog, misschien is deze al wel aan de gang. Hoe leuk is het dan om, als toevoeging op de spullen die ze waarschijnlijk al heeft, een kookboek te geven. We doelen dan niet op de meest uitgebreide kookboeken voor zoiets als ‘lang tafelen’, maar meer eentje die basisrecepten geeft. Ze kan misschien wel goed koken, maar ze heeft waarschijnlijk niet het budget om elke avond een 3-sterrenmaaltijd op tafel te zetten. Informeer van te voren even naar welke keuken ze lekker vindt en of je daar een bijpassend kookboek bij kan vinden. Wellicht is het dan een leuk idee om een avondje met het gezin te organiseren waarop zij een van de gerechten voor hen uittest. Weet je in ieder geval of de rest van het boek waarschijnlijk ook zal slagen of niet, haha.

Soulfood & Spaghetti

Bekijk de laagste prijs

bol.com
Eten met Nick

Bekijk de laagste prijs

bol.com
Charlie’s Kitchen

Bekijk de laagste prijs

bol.com
Lekker & simpel

Bekijk de laagste prijs

bol.com