De trends en hypes vanuit Amerika vliegen nog geregeld de oceaan over om zich te nestelen in Europa en in het specifiek Nederland. In dit geval is het het sweet sixteen verjaardagsfeestje, waarbij de zestiende verjaardag van iemand wordt gevierd. Zogenaamd zou dit de overgang van kind naar volwassenheid betekenen, al ligt die nadruk in Nederland vooral op de 18e verjaardag. Hoe dan ook, het feestje wordt vaker dan eens door de Nederlandse jongedames gevierd en er is dan ook een grote kans dat jouw 16-jarige meid daar een wens naar heeft. Een geschikt cadeau voor een meisje van die leeftijd met een dergelijk feestje, vind je in deze blog. Sterker nog, het gaat zelfs om twintig cadeaus!

Direct naar de leukste cadeaus? Klik dan hier

Ontwikkelingsfase van een 16-jarige meid

Verliefd? Nee. Gedachten aan seksuele handelingen? Iel, nee! En toch, toch zal het je verbazen hoe veel een 16-jarige meid hier toch mee bezig is. Uiterlijk en gezondheid zijn belangrijk en langzamerhand wordt het contact tussen de jongens en henzelf weer hersteld. Want, als je zestien bent en afspreekt met een jongen, is dat per definitie een date. En als je te lang naar een jongen kijkt, dan ben je per definitie verliefd. Poeh, wat is het toch zwaar om een zestienjarige te zijn. 

In principe is aan die laatste zin ook niets gelogen. Gedurende een cognitieve ontwikkeling die ze nog steeds doorgaan, kampen ze ook met ontwikkelingen op fysiek vlak en is het onderhouden van vriendschappen ongeveer hoofdtaak nummer één op een dag. Je zal als ouder van een 16-jarige meid een aantal opmerkelijke veranderingen zien. Waar jouw mening nog wel enige invloed had op de meid, lijk je nu vóór een discussie al 10-0 achter te staan. Vragen die de grens van volwassenheid verkennen, vliegen je ook meer dan eens om de oren. Tenminste, als het gaat om wel of niet drinken, vakanties met vriendinnen en het bewust niet maken van schoolwerk. Zoals je wellicht wel begrijpt komen romantische gevoelens daar niet in terug, hoewel dat wel ontzettend fijn zou zijn voor de ontwikkeling van de meid. 

De fysieke kenmerken zullen vanaf het zeventiende levensjaar in de afrondende situatie zitten. Of het 16-jarige meisje momenteel bezig is met sporten of niet, zal zeker enige invloed hebben op de uiteindelijke look. Iemand die erg atletisch gevormd is, zal dit fysiek nog jarenlang aanhouden. Die laatste veranderingen gaan ongetwijfeld gepaard met onzekerheid, driftbuien, verdrietige momenten, momenten van euforie, trots zijn en nog veel meer. De meid van 16 jaar heeft het, ook door andere omstandigheden, redelijk te verduren met de schommelingen van haar emoties. Als ouders is dit wellicht onvoorspelbaar en soms vrij vervelend, maar weet dat dit later weer onder controle zal komen.

Dont’s (type cadeaus dat je niet voor een 16-jarige meid wil kopen)

Goed, zestien word je maar één keer, net zoals je elke andere leeftijd maar één keer zal aantikken. Gezien het voor je zestienjarige meid een hele onderneming is om haar verjaardag te organiseren, wil jij ook je best doen om het tot een zo memorabel mogelijke verjaardag te brengen. Dus willen we je graag wijzen op type cadeaus dat je beter niet kan kopen. Voorbeelden? Wat dacht je van een fles drank waar ze nog te jong voor is, een creativiteits pakket waar ze de tijd niet voor vrijmaakt, een kledingstuk dat al lang uit de mode is of een mooie bh waar ze nog lang niet aan wil denken (of niet dat anderen denken dat ze daar aan denkt), etc.

Wat is een geschikt budget voor deze leeftijd? 

Kies tot welke categorie je jezelf acht, maak een overweging van het budget, kijk in de top 20 lijst en schaf een cadeautje naar jouw wens aan (of eigenlijk de wens van mevrouw 16-jaar, natuurlijk).

  • Ouders/ verzorgers: €50,00 tot …
    Misschien kan je overwegen om een water specialer cadeau te geven, gezien in ieder geval één iemand deze verjaardag heel speciaal vindt (jullie 16-jarige dochter). 
  • Directe familieleden (ooms, tantes, opa & oma): €20,00 tot €50,00
    Combineer jouw budget met dat van haar ouders, schaf zelf iets aan, organiseer een activiteit voor de 16-jarige meid of stop het bedrag in een envelop.
  • Buren/ kennissen: €10,00
    Poeh, dat je daadwerkelijk uitgenodigd wordt voor een sweet sixteen. Of wacht, ja, voor het avondfeest zijn alleen vriendinnen en vrienden uitgenodigd, de rest van de dag ziet er zoals gewend uit, met veel familie en andere kennissen.
  • Vrienden en vriendinnen: €10,00 – €15,00
    Waar vrienden op deze leeftijd waarschijnlijk aankomen met een hoopje briefgeld, zullen vriendinnen er, op hun manier, ontzettend veel moeite in steken.

Verdere tips 

Ervaringen zoals concertkaartjes, een dagje uit of workshops kunnen geweldig zijn. Houd rekening met haar stijl en voorkeuren en overweeg iets dat haar zelfexpressie stimuleert. Maar let op, iets kan al gauw als saai, achterhaald en stom worden ervaren, dus kies alleen voor een dergelijk cadeau wanneer je ervan overtuigd bent dat ze het kan waarderen. Een persoonlijk tintje of een handgeschreven brief maakt het cadeau extra speciaal. Tot slot: wanneer het feestje in een bepaald thema gevierd wordt, zal ze het kunnen waarderen dat het cadeau is ingepakt in die stijl. ‘Heb je dat écht voor mij gedaan?’, is dan de reactie waar je op hoopt.

1. Sweet 16-cadeaus

Net zoals dat je één keer in je leven veertien, vijfendertig, drieëntachtig en vijf jaar wordt (of kan worden), wordt je ook maar een keer in je leven 16 jaar. Maar gezien Amerikanen schijnbaar een grote invloed hebben op de wereld van ons en zij de zestiende verjaardag van, met name dames, uitbundig vieren, doen wij dat tegenwoordig ook. En voor zo’n verjaardag, tja, daar is natuurlijk ook de noodzakelijke versiering voor nodig. Lees: ballonnen met ‘Sweet Sixteen’ erop, vlaggetjes waarvoor hetzelfde geldt, slingers, bekers, sjerpen, borden… Nou ja, you get the point. Misschien is het leuk voor vriendinnen om dit te geven op haar verjaardag zelf, zodat dit uiteindelijk op het latere feest der feesten in gebruik kan worden genomen.

Fissaly Sweet 16 Jaar

Bekijk de laagste prijs

bol.com
Vlaggenlijn Sweet 16

Bekijk de laagste prijs

bol.com

2. Krultang

Steeds vaker staat het weekend centraal om welk feestje er wordt gevierd. Dat feestje, daar ga je natuurlijk in full glam heen. Je zorgt ervoor dat de outfit kloppend is, dat de make-up perfect is aangebracht en dat de haren stevig in de krul zitten. Voor dat laatste is het dan wel handig dat er een apparaat is waarmee die ‘stevigheid’ kan worden gecreëerd. Je weet wel, een krultang dus. Kijk je even naar het aanbod van krultangen, dan zul je er in verdwalen. Er bestaan krultangen die werken op hete lucht, krultangen die nog de klassieke wijze aanhouden en krultangen met zestig verschillende opzetstukken. Om die reden hebben wij hieronder een mooi, betaalbaar overzicht voor je gemaakt. Kies er eentje waarvan jij denkt dat de meid van 16 er gelukkig van wordt. Je zou ook nog altijd haar vriendinnen om advies kunnen vragen.

3. Gezichtsborstel

De zestienjarige meid in een tijd waarin waarschijnlijk haar huid alles doet waar ze niet op te wachten zit. Van ongewenste uitbrekingen van puistjes tot aan felle roodheid, het is nou niet echt wat je de definitie van fraai zou noemen. Sommige dingen zijn niet te voorkomen, maar wat mogelijk bijdraagt aan een gezondere huid, is een gezichtsborstel. Deze borstel gebruik je vaak in combinatie met eens speciaal product wat je huid reinigt. Denk aan het verwijderen van dode huidcellen, het schoonmaken van verstopte poriën en nog veel meer. Hoewel niet alle ‘huidspecialisten’ blij zijn met de ontwikkeling van dit soort producten, wordt het over het algemeen nog zeker als iets positiefs beschouwd. Laat de meid van zestien er voorafgaand aan gebruik zich goed over inlezen en alles zal wel goedkoper.

4. Nagelset

Waar je ook komt, steeds vaker zie je dames met de meest mooie kunstwerken op hun nagels. Deze nagels zijn behandeld met variërend gel nagellak, biab of acryl en komen inderdaad in de mooiste patronen. Maar, daar heb je dan wel de juiste nagelstylist voor nodig. Dus, hoe je het ook went of keert, daar is geld voor nodig. Geld wat een zestienjarige waarschijnlijk niet zelf heeft. Hoe leuk is het dan dat je voor haar verjaardag een nagelset geeft, waarmee ze haar eigen nagels mooi kan maken. Informeer van te voren even naar haar favoriete kleuren en de kleuren die ze al heeft, zodat je het niet dubbel geeft. Overigens zou je ook kunnen overwegen om niet de kleuren, maar juist alle tools cadeau te doen, waarmee ze lekker kan gaan oefenen. Kan ze zelf ook een tientje verdienen aan het marble patroon dat ze op de nagels van haar klasgenootjes plamuurt.

De Sera Gellak Set

Bekijk de laagste prijs

bol.com
Gelnagels Set MEGA PACK

Bekijk de laagste prijs

bol.com
Luneya Luxe Polygel Kit

Bekijk de laagste prijs

bol.com

5. Instant camera

De Instant Camera is misschien wel dé uitvinding van de eeuw. De eeuw? Zo’n camera bestaat toch al veel anger dan dat? Nou, ja, in principe wel, maar niet degene waar we het nu over hebben. De camera’s van nu hebben een leuk kleurtje, werken als een tierelier en zijn mateloos populair bij jongeren. En dan vooral de vrouwelijke jongeren onder ons. Het is even een uitgave, maar het is stukken leuker dan gewoon een foto te maken met je telefoon. Met deze camera, gezien de foto er direct al uitkomt, dien je echt na te denken over je foto. Je kan er geen 60 achter elkaar maken binnen een seconde of 2, simpelweg omdat dat letterlijk niet mogelijk is. En, omdat elke foto je een euro kost, denk je als zestienjarige wel drie keer na voordat je een foto maakt. Ben je nou met meerderen die dit cadeau willen geven, laat dan de een de camera aanschaffen, de ander een setje filmrollen en weer een ander een fotoboek waar de foto’s in kunnen worden bewaard.

Polaroid Go Gen 2 Black

Bekijk de laagste prijs

bol.com
Fujifilm Instax Square SQ1

Bekijk de laagste prijs

bol.com
FujiFilm Instax Mini 40

Bekijk de laagste prijs

bol.com

6. Make-up set

Make-up is een populair en gepast cadeau voor een meisje van 16 jaar oud, omdat ze op deze leeftijd vaak interesse krijgt in het experimenteren met verschillende looks en het verkennen van haar eigen stijl. Geef een make-upset met een scala aan kleuren en producten, zoals oogschaduw, lippenstift, mascara en blush cadeau, zodat ze verschillende looks kan uitproberen. Het is belangrijk om make-up van goede kwaliteit te kiezen die geschikt is voor haar huidtype en haar in staat stelt om haar natuurlijke schoonheid te benadrukken zonder te zwaar te zijn. Als alternatief zou je ervoor kunnen kiezen om haar een cadeaubon te geven voor haar favoriete make-winkel, zodat ze zelf de producten kan uitkiezen die bij haar past.

7. Powerbank

Een powerbank, want ‘hele dag tiktokken’. Of je nu filmpjes kijkt of ze zelf maakt, het kost je telefoon bakken met energie. En gezien de zestienjarige niet de gehele dag aan een stopcontact kan zijn gekluisterd, is een powerbank een puike optie om altijd online te blijven. Misschien moeten ze een speciale TikTok-telefoon maken die daarvoor is gemaakt, maar goed, dan weerhoud je het zestienjarige meisje van al het andere dat ze graag op haar telefoon doet. Want inderdaad, het houdt niet op bij TikTokken en dus is een powerbank ook voor talloze andere zaken goed. Om daar goed online te blijven, bedoelen we dan.

8. Draadloze oortjes

Alle hits die in het weekend uit volle borst moeten worden meegezongen, moeten natuurlijk ook worden ingestudeerd. Niets is zo awkward als het moment dat je op het hoogtepunt van een nummer met veel overtuiging het verkeerde zingt. Nou ja, je begrijpt wel dat het hele huishouden/ de sportschool/ iedereen op school wil meegenieten van jouw beluisterde liedjes. Een mooie oplossing zijn draadloze oortjes. Je kan gaan en staan waar je wil (binnen het bereik van het device dat afspeelt) en stoort tegelijkertijd niemand met jouw meeluistert. Ook voor andere doeleinden, waarbij het nodig is dat je iets luistert, is het handig om deze dingen te hebben. Lees: tijdens het bellen, bij het bekijken van een zwijmelfilm, etc.

9. Handtas

Een telefoon, pasjeshouder, sleutels, oordopjes, make-up, (zak)doekjes en menstruatieproducten… Ja, het moet allemaal mee op een dag. Wel zo handig dat je dan een mooie handtas hebt om dat allemaal in te vervoeren. Een handtas van Dior van boven de €1000 is misschien wat te veel gevraagd. Echter zijn er genoeg andere, betaalbare merken die even mooie, dan wel niet mooiere handtassen verkopen. Wellicht kan je kiezen voor een wat meer neutrale kleur zoals zwart, om ervoor te zorgen dat het bij iedere outfit past. Niet dat je dat van een zwarte kleur kan zeggen, but you get the point, nietwaar? Hoe dan ook is het een musthave item waar een meid van 16 er eigenlijk nooit genoeg van kan hebben.

10. Stijltang

Waar krullen kunnen worden gemaakt, kan er ook stijl haar worden gecreëerd. Maar daar heb je dan wel een ander apparaat voor nodig. Tenminste, ook dat is niet helemaal waar, want met een stijltang kan je wel degelijk krullen maken. Stijl haar maken met een krultang is wellicht dan wel weer moeilijker. Hoe dan ook hebben we het nu over de stijltang, waar een zestienjarige ongetwijfeld ook wel weet wat ze ermee moet doen. We hopen dan ook dat je er eentje van enige kwaliteit aanschaft, zodat ze hier lang mee vooruit kan. Wellicht is het ook handig om er even een handschoentje bij te geven. Dit voorkomt dat ze zich lelijk brandt op haar handen en de komende tijd met een litteken rondloopt. Better be safe than sorry, zouden we dan zeggen. Overigens is dat ook een boodschap die je ergens anders bij kan vertellen.